19 Mayıs 2013 Pazar

ProPlan Kuzu Etli ve Pirinçli

  ProPlan'ın kuzu etli ve pirinçli mamalarının tümü aynı içerikten oluştuğu için büyük ırk, küçük ırk diye ayırmaksızın hepsini tek bir başlık altında toplayacağız.

  ProPlan'ı genel olarak incelemiştik bu başlıkta ise daha detaylı olarak inceleyeceğiz. İlk olarak içerik bilgilerini verelim.

İçeriği:

Kuzu eti (%19), mısır, kurutulmuş kanatlı proteini, mısır grizi, mısır gluten unu, pirinç (%8), kepekli buğday, kurutulmuş pancar küspesi, hayvansal yağ, sakatat, kurutulmuş yumurta (%1,5), mineraller, balık yağı.

  İçeriğin ilk kısmına bakacak olursak kuzu etinin %19 oranında olduğu belirtilmiş. Bu oran, et için oldukça düşük bir oran olmasına rağmen birde dehidre edilmeyen oran yazılmaktadır. Et pişirildikten sonra dehidrasyona uğrar ve %80 oranında su kaybına neden olur. Su kaybı ise etin miktarını büyük bir ölçüde düşüren faktörlerden biridir. Dolayısıyla mama firmaları etin oranını daha yüksek göstermek için taze etin oranını yazar. Bu büyük bir yanıltmacadır.

  İçeriğin ikinci kısmına baktığımızda kurutulmuş kanatlı proteini bulunmaktadır. Kurutulmuş kanatlı proteini, kuzu etli köpek mamasında bulunmaması gereken ve son derece kalitesiz bir üründür. İçeriğin bu kısmında kurutulmuş kanatlı proteinin nelerden yapıldığı da bahsedilmemektedir. Kuzu etinin protein değeri düşük olduğundan ve %19 oranında yani az miktarda konulduğundan dolayı analizlerde protein değerini arttırmak için kanatlı proteini kullanılmıştır. Kanatlı proteini, tavuğun iç organlarından, tüyünden ve kemiğinden yapılan bir üründür. Sindirilebilirlik oranı son derece az olan bu ürün, protein kalitesi açısından ise oldukça düşüktür. Sadece maliyeti azaltmak açısından konulan bu ürün köpekler için sağlıksız bir üründür. Yaz aylarında köpeğini, tavuklu mama dışında bir mamayla beslemek isteyen köpek sahipleri bu mamadan uzak durmalıdırlar. Tavuğa alerjik reaksiyon gösteren bir köpeğin bu mamaya da aynı tepkiyi göstermesi büyük bir ihtimaldir.

  İçeriğin sonraki kısımlarında ise mısır grizi ve mısır gluten unu bulunmaktadır. Mısır grizi, gluten içeren mısırın yan ürünüdür. Bu kalitesiz ve ucuz besini tüketen köpeklerde alerjik reaksiyon gösterme riski bir hayli fazladır. Bu ürün kalitesiz ve ucuz bir protein grubuna dahildir. Mısırdan sonra bir mama içeriğine tekrardan mısır yan ürünleri koymanın bir mantığı olmadığı gibi maliyeti kısmak açısından konulduğu aşikardır.

  İçeriğin beşinci kısmında ise %8 oranında pirinç bulunmaktadır. Pirinç, tahıllı mamaların neredeyse çoğunda kullanılan bir tahıldır. Pirincin yüksek glisemik indeksine sahip olduğunu söylemiştik. Ayrıca pirinçte arsenik adında zehirli ve kanserojen madde içeriğini de belirtmekte fayda var. Yüksek oranlarda pirinç tüketen bir canlının vücudundaki arsenik oranı giderek artmakta ve bu ilk olarak karaciğer, mesane kanseri gibi hastalıklara neden olmaktadır.

  İçeriğin altıncı kısmında ise kepekli buğday bulunmaktadır. Buğday köpekler için yüksek alerji riski oluşturacak ürünlerin başında gelmektedir ve köpek beslenmesinde tercih edilmemesi gerekilen bir üründür.


  İçeriğin son kısımlarında göze batan bir diğer ürün ise kurutulmuş şeker pancarı küspesidir. Şeker pancarı küspesi ise besleyiciliği olmayan, maliyeti kısmak için kullanılan ve köpeğin sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyen bir üründür. Köpek beslenmesinde tercih edilmemesi gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Mamada katkı ve koruyucu madde olarak kullanılan ürünlere baktığımızda yapay antioksidan olan tokoferollerle korunmuş olduğunu görüyoruz. Bu yapay antioksidan olan tokoferoller köpek sağlığını olumsuz etkileyen zararlı sentetik ürünlerdir.

  Mamanın genel olarak kalitesiz ürünler, yapay koruyucu maddesi ve sağlıksız ürünler içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Mamanın 3 kg'lık paketi 65-70 lira gibi son derece fahiş bir fiyattan satılmaktadır. Mamanın neden bu kadar yüksek fiyat içerdiği ise tamamen sosyal statüsü, satış stratejisi ve reklam politikası olarak adlandırabiliriz.

  Fiyatını haketmeyen bu mamayı almak için ortada hiçbir neden görülmemektedir. Besleyicilik değeri oldukça düşük olan bu mamayı veterinerlerin neden ısrarla tavsiye ettiğini de daha önce anlatmıştık. Mamanın puanlamasına gelirsek:

Mamanın kalitesi: 2/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

5 yorum:

  1. öncelikle yapmış olduğunuz açıklamadan dolayı teşekkür ederim peki siz hangi marka mama kullanmamızı önerirsiniz


    YanıtlaSil
  2. Sizin tavsiyelerinizi inceleyerek profine mama aldım kopegimi alerji oldu ,3 vetimdende proplen tavsiyesi aldım itiraz ederek sizin verdiğiniz bilgileri aktardım aldığım cevap yüksek proteinin değil orantılı besin secitliligiydi.Gidin doğru dürüst araştırın öyle değerlendirme yapın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hasan Bey,

      Biz incelemelerimizde mamanın içeriğini değerlendiririz. Proplan maması incelememizi okuyacak olursanız içeriğindeki kalitesiz, zararlı ve gereksiz hammaddeler içerdiğini, et oranının az olduğunu ve tahıl oranının yüksek olduğunu görürsünüz. İncelemelerimizi de okuyucularımızın köpeklerine özel yapamadığımıza göre herhangi bir mama Proplan da dahi köpeğinizin alerji olmasına sebep olabilir içeriğindeki yüzlerce hammaddeden birine karşı alerjik reaksiyon göstermesinden dolayı. Köpek alerjileri mamayla ilgili değil mamanın içeriğinde bulunan hammaddelere karşı savunma mekanizmasını, hammaddenin zararsız olmasına rağmen çalıştırması ile oluşur. Profine markasının her maması alerji yapacak diye bir durum da yoktur ve Profine dışında önerdiğimiz pek çok mama vardır onları da deneyebilirsiniz. Tekrar söyleyelim her mama her köpekte aynı etkiyi yaratmaz. Ancak içeriği kalitesiz olan mamalar da köpeklere yarar sağlamadığı gibi zararı dokunabilir. Bu arada Profine mamalarda yüksek protein yoktur. Tüm mamalarındaki besin değerleri birbiri ile orantılı ve dengelidir. Tahılsız ve düşük tahıllı çoğu mamada olduğu gibi. Ancak Proplan gibi yüksek tahıllı mamalar yüksek karbonhidrat içermektedir.

      Veterinerlerin neden Proplan önerdiğini ilgili yazımıza bakarak anlayabilirsiniz. Veterinerler beslenme konusunda eğitim almadıkları için fazla bilgili değildirler. Yalnızca sponsoru oldukları mamayı önermektedirler. Sorsanız bu mamanın içeriğinde neler var diye bilmezler bile ancak yapılan onca reklam ve fazla satılması, veterinerler başta olmak üzere insanlara bu mamanın iyi olduğunu düşündürüyor. Zaten bakacak olursanız Proplan öneren veterinerlerin hepsi bu mamayı satmaktadırlar. Benim tanıdığım veteriner arkadaşlarım hangi mamaların kaliteli olduğunu ve içeriğinde neler olduğunu biliyor ve Proplan, Hill's, Royal Canin gibi markaları önermiyorlar. Ayrıca biz inceleme yaparken yabancı kaynaklardan, pet nutritionist'lerden ve bilimsel makalelerden yararlanıyoruz. Kendi kafamızdan yazdığımız şeyler değil incelemelerimizdeki hiçbir şey. En yüksek et oranı %30 olan ve tahılla dolu olan bir mama markasının savunulacak da hiçbir yanı yoktur eğer çıkar yoksa bize göre.

      Sil
  3. 2 aylık Boxer yavrum var.
    Benim veterinerde bahsettiğiniz şekilde program kuzu etli puppy manasını önerdi.
    Yazdıklarınzı masanın içeriğini incelerken bende düşünmüştüm...
    Sizden ricam benim köpeğim için hangi mamayı önerebilirsiniz?

    YanıtlaSil
  4. Biz brit-care ve profine kullanıorz. Profine ben sahıplenmeden evvel ciddi hastalıklar gecırmıs kopegıme cok iyi geldi. Ki ırkına göre büyük ırk hala zayıf (iştahı çok çok iyi)Brit-care junıor kuzulu mama ıse 2paket bıtırdk ve mevsımsel dokulmeden evvel korkunc bir tüy dökümü yasadk snrm tahıl bize yaramadı o yızdn grain free olan junıor large breed salmon aldk.ki brit care'in tahılsız serisine sans vermek istedim. Sizden ricam; pro plan duo delice ve brit premıum mama incelemeleri. Duo delıce kullanan arkadasımlrn cok memnunlar gercek et parçaları var içinde ama pirinc vs var keza brit premıum hem kg olrk brit careden fazla hemde fiyatı ucuz ama pirinc vs var ki bana göre kaliteli gelmıor. Sizden ricam bu 2mamayı her ne kdr kaliteli bulmasamda kullanan cok hayvan sahıbı adına yorumlamanız.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...