6 Mayıs 2013 Pazartesi

Kuru Mamalarda Bulunan Ürünler

  Bu yazımızda kuru mamaların içeriğinde bulunan ürünler hakkında bilgi edinecek ve fikir sahibi olacaksınız. Kuru mamaların içerik kısmına baktığımızda ismini duymadığımız pek çok maddeyle karşılaşıyoruz. Hepsini açıklayacağım ve hangisinin yararlı, hangisinin zararlı, hangisinin ise gereksiz yani maliyeti kısmak ve mamayı doldurmak açısından konduğunu göstereceğim.

  Kuru mamalarda bazı hilelerle de karşılaşıyoruz. İçerik kısmında yapılan hileler, dışkının katı ve kuru olması için konular zararlı ürünler, mamaları boyamak için kullanılan kimyasal maddeler, koruyucu ve katkı maddeleri gibi pek çok detayla karşı karşıya geliyoruz.

  Kuru mama ile beslenme özellikle yavruluk döneminde büyük bir rol oynar. Eğer köpeğinizi kuru mama ile besliyorsanız yavru döneminde çok dikkat etmelisiniz ve kaliteli bir kuru mama ile beslemelisiniz. Çünkü yavruluk döneminde beslene herşey demektir ve köpeğinizin geleceğini yatırım yaptığınızı gösterir.

  Kuru mamayla beslenen bir köpeğin mamasında eklem ve kas gelişimi, sağlıklı dişler ve iskelet yapısı, tüy parlaklığı ve sağlığı, sindirim sistemi, kalp ve sinir sistemi için gerekli takviyeler olması gerekmektedir. Ancak pek çok kuru mamada bulunan bazı ürünler aksine bu saydığım faktörlere olumsuz etki yaratmaktadır. Bu yüzden kuru mama almadan önce içeriğine mutlaka bakmalıyız.

 Kuru mamalarda bulunan maddeler:

1. Pirinç:

  Pirinç, glisemik indeksi yüksek bir tahıl çeşididir. Glisemik indeksi yüksek besinlerin zararlarını bu yazımızda açıklamıştık. Pirinç, içeriğinde köpeklerin sindiremeyeceği selüloz bulundurmaktadır. Tahıllar bir köpeğin beslenmesinde uygun rol oynamadığından dolayı pirinç mamada tercih edilecek bir hammadde değildir.

2. Mısır, Mısır Grizi, Mısır unu v.b:

  Mısır, glisemik indeksi yüksek bir tahıl çeşididir. Glisemik indeksi yüksek besinlerin zararlarını bu yazımızda açıklamıştık. İçeriğinde köpeklerin sindiremeyeceği selüloz bulundurmaktadır. Tahıllar bir köpeğin beslenmesinde uygun rol oynamadığından dolayı pirinç mamada tercih edilecek bir hammadde değildir.

3. Tavuk eti:

  Tavuk eti köpeklerin biyolojik beslenmesine uygun bir et grubudur. Bazı pet sahipleri köpeklerinin ya da goldenların tavuğa alerjisi olduğunu söylemektedir ancak bu son derece yanlış bir düşüncedir. Tavuklu kuru mamalardan oluşan alerjik reaksiyonları mamanın içeriğindeki tavuğa bağlamaktadır ancak daha önce de dediğimiz gibi dostunuz mamanın içerisinde bulunan gluten gibi mamada bulunan diğer ürünlere alerjik reaksiyon göstermiş olabilir. Tavuktaki protein değeri fazladır ancak tavuklu kuru mamaların protein oranına  bakarsanız diğer mamalarla aynı olduğunu görürsünüz çünkü protein oranı her mamada dengelenmektedir. Aslında tavuğa karşı bir alerji yoktur. Tahıllı ve tavuklu kuru mamaya alerji gösteren bir köpeğin tahılsız ve tavuklu kuru mamaya alerji göstermediği de saptanmıştır ve aynı alerjik nedenin diğer gluten içeren tahıllı mamalarda da saptandığı gözlenmiştir. 

4. Kuzu eti:

 Yine ana içerik olarak gösterilebilecek bir et grubudur. Pek çok mamada genellikle kuzu eti kullanılmaktadır. Tavuk etine göre maliyeti daha yüksektir ve fiyatı da değişikli gösterebilir. 

5. Balık etli mamalar:

 Balık etli mamalar genelde somonlu olarak sunulur bazı mama markaları değişik balık çeşitleri de eklemektedir. Balıklı mamalar balık yağı yani omega 3-6 yağ asidi  içerdiğinden dostlarımızın tüylerine ve gelişimine daha çok katkıda bulunur. Balıklı olmayan mamalarda da omega 3-6 yağ asidi bulunmaktadır ancak balıklı mamalardaki kadar fazla değildir. Genelde köpeklerin alerjik tepki vermediği bir et türüdür. Yaz ayları için tercih edilebilir.

6. Meyveler

 Mamalarda bulunan meyveler canlı dostlarımız için kuru mamalarda bulunabilecek en iyi takviyeler olarak da değerlendirilebilir. Avakado, üzüm ve meyve çekirdeği dışında çoğu yerli ve yabancı meyveler dostlarımız için yararlıdır. Köpeklerin atası bildiğiniz gibi gri kurtlardır. Gri kurtlar etten alamadığı diğer besin değerlerini almak için yere düşen meyveleri de yerler. Bu meyvelerden farklı besin değerlerini alırlar ve etten yeterli derecede alamadığı besin değerlerine takviye yapmış olurlar.

7. Glucosamine ve Chondroitin

  Eklemlerin içinde kıkırdak üretimine yardımcı olan doğal bir besin maddesidir. kıkırdak vücut içinde bozulmaya uğrar ve yenilenir. Bu besinler yenilenmeyi süreklilikte sağlamak ve bozulmayı azaltmak için mamalarda olmazsa olmaz ürünlerdir. Yeşil dudaklı midye ve tavuk boynu gibi gıdalar bu ürünlerin doğal kaynaklarıdır.  Bu ürünlerin yokluğunda ya da azlığında kalça çıkığı ve çapraz bağ kopması gibi riskli hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıkların tedavisi hem masraflı hem de küçük dostlarımız için acılıdır. Dolayısıyla bu ürünler mamalarda en az 700 mg'ın üstünde bulunmalıdır. 

8. Tauruine

  Taurin amino asite benzeyen ve aynı zamanda bir vitamin gibi vücut içinde rol alan bir besin maddesidir.
Taurin’in, göz sağlığı için retina gelişimini ve kalp kaslarının gelişimini sağlaması gibi vücutta birçok fonksiyonu vardır.
Taurin, et ürünlerinin çoğunda doğal olarak bulunur, ancak değerleri oldukça düşük ve değişken olabilir.

9. Bira Mayası

  Bira Mayası, bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı bir protein kaynağıdır ve tiyamin gibi B vitaminlerini içermektedir. Ayrıca glutamik asit içeriğiyle kedi ve köpekler için çekici bir lezzete sahiptir. 

10. Şeker Pancarı Küspesi (Pancar Posası)

 Köpekler için hiçbir yararı olmayan ve son derece gereksiz üstelik sindirim sistemine zarar veren ve maliyeti kısmak açısından kuru mamalara eklenen bir üründür. Dışkıyı katılaştırmak ve azaltmak amacıyla mamalara konulur böylelikle pet sahipleri aldığı mamadan dışkı dolayısıyla memnun kalacağı öngörülür. Bu maddenin eğer şekeri alınmamışsa köpekleri bağımlılık derecesine getirir, tadı dolayısıyla kuru mamayı yedirtir ve obezite, diyabet gibi hastalıklara yol açar. Şekeri alınmış mamalarda içeriğinde şekeri alınmıştır olarak yazar ancak şekeri alınsa bile köpekler için zararlı bir maddedir. Şeker pancarı içeren kuru mamalardan uzak durulması gerekir. 

11. Mısır Şurubu, Şeker

 Mısır şurubu  kansorejen yapıcı kimyasal bir maddedir. Şekerin yerine geçer ve tat arttırıcı olarak kullanılır. Köpekler için zararlıdır. Mısır şurubu ve şeker; kansere, diyabete ve obeziteye yol açar.

12. Tavuk Yağı

 Omega 6 yağ asidi açısından zengin köpeklerin sağlığı için yararlı bir maddedir. Çoğu kuru mamada bulunmaktadır ve omega 6 yağ asidinin doğal kaynağıdır. 

13. Balık, Balık Yağı, Balık Unu

 Omega 3 yağ asidi kaynağı olarak kullanılır ve köpeklerin sağlığı için yararlı bir maddedir. Çoğu kuru mamada bulunmaktadır.

14. Keçiboynuzu

  Bazı mamalarda sindirim sistemini düzeltmek ve bağırsaklardaki bakteri sayısını arttırmak için kullanılan doğal bir üründür. Köpekler için sağlıklı bir gıdadır.

  Genel olarak en çok kullanılan ürünleri yazdım. Aşağıda ise bazı aminoasit, vitamin, mineral ve gıdaların içeriğini ve neden konulduğu belirtilmektedir.  


A
Askorbik Asit: C vitamin  evcil dostunuz için bir antioksitan  olarak görev yapar. Ayrıca  mamaları korur raf ömrünü uzatır ve bayatlamayı önler. Köpekler ve kediler için gerekli bir vitamindir. Onlar kendi kendilerine de  yeterli miktarda üretebilirler.
Aspergillus oryzae fermantasyon özü: Bir sindirim enzimidir maya özlerinden elde edilir. Sağlıklı sindirime yardımcı olur
Ahududu: Zengin lif ve antioksidanlar içerir, ahududular bağışıklık sistemi için doğal bir  artırımı vardır. Kanserle savaşmaya yardımcı olur.
B
Bezelye: Diyet lif ve B vitaminleri doğal kaynakları bulundurur.
Biotin : B vitamini yağ metabolizması için gereklidir; karbonhidrat ,protein,yağ asitleri, ve temel olmayan amino asitler içinde bulunur. Su bazlı vitamindir. Normal cilt için zorunlu bir vitamindir.
Bizon: Bizonunun yağsız eti bulunur. Yüksek ve temel amino asitler içeren mükemmel bir kaynaktır kolay sindirilebilir. Bu madde bir veya birden çok  protein kaynağı olarak düşünülebilir. Bu nedenle bazı gıda duyarlılığı veya alerji problemi olan evcil dostlarınız için iyi bir seçimdir.
Bakır proteinat: Bakır kelat formu. Bakır çok önemli bir mineraldir kedinizin vücudunu ince bir deri gibi örter ve evcil dostunuzun tüylerinin daha parlak olmasını sağlar. Kelat  mineraller ise  amino asitlerin sindirim sistemnde emilimi için yardımcı olmaktadır.
Bakır Sülfat: Bakırın inorganik formudur, gerekli bir mineral elementidir. Bakır Normal Reprodiksüyonun yanı sıra, normal kat pigmentasyon korumaktan sorumludur. 
Ç
Çinko Proteinat: Kelat formu çinkodur. Çinko proteinleri vücut için önemlidir. Normal vücut fonksiyonlarını düzenler. Büyüme ve üreme için gereklidir. Kelat mineralleri amino asitlerin sindirim sisteminde emilimi için yardımcı olur.
Çinko sülfat: Non-kelat formu çinkodur. . Çinko proteinleri vücut için önemlidir. Normal vücut fonksiyonlarını düzenler. Büyüme ve üreme için gereklidir.
D
Demir proteinat: Demir kelat formu. Gerekli oksijeni vücut boyunca taşımada yardımcı olur. Kelat mineralleri amino asitlerin sindirim sisteminde emilimi için yardımcı olur.
Demir Sülfat: Demirin inorganik formudur. Gıda ve demir içeriğini geliştirmek için eklenmiştir.Oksijeni vücut dışına taşımadan sorumludur.
Domates ezme: Su bazlı sindirim maddesidir. Sağlıklı sindirim ve  küçük formda çözünür lif kaynağıdır.
Domates: Doğal C vitamini ve likopen içerir. Önemli bir antioksidandır.
E
Ek A vitamini: Vitamin A nın etkin kaynağıdır. Kediler için çok gereklidir.  Köpekler ise ek A vitaminini inaktif edebilirler ve  A vitaminine dönüştürebilirler. Reprodiksüyon, normal bir iskelet ve diş gelişimi için aynı zamanda doku bütünlüğü içinde gereklidir.
Ek B12 vitamini(cobalamin): Vücudun saklayabildiği tek B vitaminidir. Kırmızı kan hücreleri ve normal sinir sistemi işlevinin oluşması için gereklidir.
Ek D vitamini: Regular kalsiyum ve fosfor dengesi ve kemik kalsifikasyonuna yardımcı olur .
Ek E vitamini: Hücre membranları korumak, yardım ve immün fonksiyonunu düzenlemektedir.
Enterococcus faecium: Prebiyotiktir ve yararlı bakteriler içerir. GI sistemi içinde sağlıklı bir sindirim sistemine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini destekler.
F
Füme Hindi: Yağsız et, eşssiz bir lezzet için fume edilmiştir. Yağsız vücut kondisyonu için yağsız protein bulunmaktadır.
Folik Asit: Su bazlı bir B vitaminidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşması için, sinir sistemi ve üremenin normal işlevleri için gereklidir.
G
Geyik eti: Yağsız ve benzersiz protein kaynağıdır, temel amino asitler için mükemmel bir kaynaktır. Bu nedenle gıda duyarlılığı veya gıda alerjileri olan hayvanlar için iyi bir seçimdir.  
K
Kolin klorür: A-B kompleks vitamin içerir. Kolin normal sinir sistemi fonksiyonu için gereklidir, genç evcil dostlarınızı normal büyümelerine yardımcı olur ve evcil dostunuzu böbreklerinide korur. Kolin klorür karaciğerden  sentezlenmiş olabilir ama bir diyet yapmanızı gerektirmez.
Kalsiyum  pantonat: Pantotenik asit tuzu asit Kaynağı, A ve B vitamini içerir. Bu vitamin, normal bağırsak fonksiyonu için gereklidir. Aynı zamanda evcil dostunuzun gelişimi ve parlak tüyler için gereklidir.
L
Lactobacillus acidophilus: Prebiyotiktir ve yararlı bakteriler içerir. GI sistemi içinde sağlıklı bir sindirim sistemine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini destekler.
Lactobacillus casei: Prebiyotiktir ve yararlı bakteriler içerir. GI sistemi içinde sağlıklı bir sindirim sistemine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini destekler.
M
Maganez Proteinat: Kelat formu manganez. Manganez proteinleri vücut için önemlidir. Normal vücut fonksiyonlarını düzenler. Büyüme ve üreme için gereklidir. Kelat mineralleri amino asitlerin sindirim sisteminde emilime yardımcı olur.
Manganez Sülfat: Sülfürik asit ve manganez tuzundan oluşmuştur. Uygun kemik oluşumu için gereklidir büyüme ve üreme için gereklidir. Manganez mikro mineral içeren birçok hücre enzimi bir bileşeni olarak metabolik reaksiyon fonksiyonlarını kolaylaştırmada yardımcı olur. Doğal Manganez eksikliği köpek veya kedilerde daha once hiç görülmemiş  ve  rapor edilmemiştir.
Manganez Oksit: Doğru kemik oluşumu için gerekli olan oksit formudur büyüme ve üreme içinde gereklidir. Manganez mikro mineral içeren birçok hücre enzimi bir bileşeni olarak metabolik reaksiyon fonksiyonlarını kolaylaştırmak için kullanılır. Doğal Manganez eksikliği köpek veya kedide görülmedi ve rapor edilmedi.
Metionin: Temel bir amino asit olan kükürt içerir. Köpekler ve kediler için çok önemlidir ancak bu amino asit için artan talep vardır fakat daha fazlası evcil dostunuz için kritik olur.
N
Niacin: B3 vitamini içerir. Tüylerin parlak ve sağlıklı olması için gereklidir. Deri, sinir sistemi ve enerji metabolizması içinde gereklidir.
O
Okyanus Balığı: Yüksek kaliteli protein kaynağıdır ve omega-3 yağ asitleri içerir. Deniz kaynaklarından elde edilen Omega-3 yağ asitleriyle üretilir. EPA ve DHA, iyi deri ve tüy sağlığı için mükemmel bir besin kaynağdır.
Ö
Ördek:Hormon ve serbest antibiyotik bulundurur ve onaylanmıştır. Bunun korunması için  kullanılan et soğutulmuştur, işlem içinde 72 saat saklanmaktadır.
Ördek eti: Kuru Protein kaynağı bir madde olarak ördek eti içeren formülleri kullanılır. Kuru proteinli maddeler et ve kemik bulundurur. Protein, vitaminler ve minerallerin mükemmel kaynağdır.
P
Proteinat Manganez: Kelat biçimi manganez. Manganez  uygun kemik oluşumu için önemlidir, büyüme ve üreme için önemlidir. Kelat mineraller amino asitlerin sindirim sisteminde emilimi için yardımcı olur.
Potasyum İyodür: Potasyum tuzu vücudun sıvı bakımı için gereklidir.Sinir iletimi ve kalp ritminin doğal bir şekilde olmasına yardımcı olur ve belirli metabolik işlevlerde görev yapar sıvı için gerekli bir elektrolittir.
Patates lifi: Normal sağlıklı bir sindirim sistemi geliştirilmesine yardımcı olan doğal bir lif kaynağıdır. Farklı maddelerin sindirimine yardımcı olması için patates içeren formülleri eklenmiştir.
Patates Proteini: Patates ve protein içerir. Mükemmel geri emilimi sağlamada proteinlerin yardımcı olmasını sağlar.
Patates: Kolay sindirilebilen bir karbonhidrat enerji kaynağıdır. Karbonhidratlar günlük aktivite için gerekli olan enerjiiyi sağlar.
Pyridoxine hidroklorür: Su bazlı vitamin B6 bulunur. Gerekli kan oluşumu ve sinir sistemi için  gereklidir.
R
Radika kökü(kurutulmuş) : Mayalanabilir karbonhidrat kaynağıdır. Radikal kökün fermantasyonu bir enerji kaynağı kısa zincirli yağ asitleri üretir. Bunun yanı sıra bakterilere karşı korumayı artırır.
S
Su Bazlı Saccharomyces cerevisiae fermentasyonu: Bir sindirim enzimidir. Maya özlerinden elde edilir. Bu madde sağlıklı sindirime yardımcı olur. 
Somon (taze): Mekanik yakalama aletleriyle, okyanus somonu yakalanır. Somon en düşük civa içeriği içeren okyanus balığıdır. Bu evcil dostlarınız için pişirilir ve hiç bir yan etkisi yoktur.
Somon Fume: Mamalarımıza büyük bir lezzet katar. Bu mükemmel bir protein kaynağında gerekli olan Omega yağ asitlerini sağlar. Bunlar sadece deniz canlılarından elde edilebilir. Yağ asitleri deri ve tüyleri sağlıklı tutar ve  genel sağlığa yardımcı olur.
Sodyum selenyum: Selenyum önemli bir mineraldir. Normal bağışıklık fonksiyonu ve üreme için gereklidir.
T
Taurine: Bir çeşit amino asittir. Kedilerde sağlıklı gözler ve kalp için gereklidir.
Tatlı Patates: Zengin diyet lif, vitamin A ve C, demir, kalsiyum ve beta karoten içerir.
Tavuk eti: Yağsız doğal kas ve kemik içerir. Yan ürün(Tüyler ve iç organlar) içermez. Özel bir işlem uyguluyoruz bu sayede pişirilirken çok az kül ortaya çıkmasını sağlıyoruz. Protein, fosfor ve kalsiyum  bakımından zengindir.
Tiamin mononitrate: B1 vitamini, protein ve karbonhidrat içerir. Bu evcil dostunuzun metabolizmasının doğal bir şekilde devam etmesinde yardımcı olur.
Y
Yumurta Ürünleri: Pişirilmiş ve kurutulmuş bütün yumurtadır, yumurtanın kabukları ve diğer materyaller ayıklanmıştır. Yüksek kalite ürünler kullanılmıştır, yüksek oranda sindirilebilir protein kaynağı içerir
Yucca Schidigera extract: Doğal bitki ekstresi bu dışkı kokusu azaltmak için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...