13 Mayıs 2013 Pazartesi

Barf Diyeti Nasıl Olmalı?


Önceki yazımızda Barf diyetinin ne olduğundan kısaca bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Barf diyetinin nasıl olacağından bahsedeceğiz.

  Barf, genellikle büyük oranlarda et, ete göre düşük oranlarda meyve ve sebzeden oluşmaktadır. Ayrıca çiğ yumurta da Barf diyetinde kullanılan bir gıdadır.

  Bu diyette çiğ et, çiğ kemik, havuç, lahana, brokoli, elma, kabak, marul, beyaz lahana, ıspanak, çiğ yumurta ve sarımsak gibi gıdaları kullanabiliriz. Genellikle içeriğin %70'i et geri kalan kısmı ise meyve ve sebze olarak hazırlanmaktadır. Tavuk boynu da önemli bir glucosamine kaynağı olduğundan bu gıdayı da her öğünde ekleyebilirsiniz.

  Bu beslenmede günlük verilmesi gerekilen gramajı köpeğinizin enerjisine göre, ideal ağırlığının %2 - %6 arasında vereceksiniz. Eğer çok aktif bir köpeğiniz varsa ağırlığına oranla 500 gram verilen yemeğin 370 gramı kemikli çiğ et geri kalanı meyve, sebze, çiğ yumurta gibi gıdalardan oluşabilir.

  Bu diyette mümkün olduğunca büyük parçalar ile hazırlanmalıdır. Bu diyet büyük parçaları ve çiğ kemiği yerken harcadığı enerji sayesinde çene kaslarını güçlendirici ve uğraştırıcı bir egzersiz niteliğinde olmaktadır.

  Diyetin başlarında sakatatları mümkün olduğunca yavaş ve alıştırarak vermek önemlidir. Sakatatlara yavaş yavaş alıştırılmalıdır aksi takdirde çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.

  Kasaptan aldığınız çiğ kemiği öğünleri dışında kemirmesi içinde verebiirsiniz. Bu hem onun çene kaslarını yoracak hem de havlama isteğini azaltacaktır. Bildiğiniz gibi köpekler atamadıkları enerjiyi eğer başka çareleri yoksa havlayarak atmak isterler.

  Bu beslenmede en uygun içeriği ve hazırlanış şeklini siz deneyerek, temel bilgilerden yola çıkarak bulacaksınız. Bu diyetin kemiksiz olan şekline ise çiğ diyet denilmektedir. Ancak kemik köpekler için önemli bir besin kaynağı olduğu gibi dişleri ve çene kaslarını güçlendirmesi açısından da son derece önemli bir etkendir. İsterseniz kemiği ayırarak çiğ et, meyve ve sebzeleri öğüterek verip, kemiklerini en sonunda da verebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Sayın KUTAY BEY çok yazıyorum biliyorum ama yazılarınızı okudukça hayran olmamak elde değil bilgilerinize..bu barf diyetini pişirerek mi yapalım..mevsim sebzeleri olabilir mi..ayrıca benim çocuklar pirince alışıklar onu yemeyınce haşlanmış olarak doymuyorlar mamaya ilaveten .onun yerine ne verebilirim

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...