27 Mayıs 2013 Pazartesi

Eukanuba Köpek Maması İncelemesi

  Kuru mamalar ile ilgili yazı dizimizde on birinci sırada ise Eukanuba adlı mamayı inceleyeceğiz. Eukanuba markalı mamalar ülkemizde uzun bir süredir satışta ve en bilinen mamalar arasında yerini almaktadır. Bu yazı dizimizde Eukanuba'nın içeriğine ve kullanılan ürünlere bakacağız.


  Eukanuba marka mamalara genel olarak baktığımızda içeriğinde çoğunlukla tahıl olduğunu ve tavuk yan ürünleri kullandığını görüyoruz. Tavuk yan ürünleri, tavuğun yenilemeyecek kısımlarını da içeren, kalitesiz protein ve sindirilebilir protein değeri düşük bir ürün sunmaktadır.

  Eukanuba marka mamaların içeriğine genel olarak baktığımızda düşük oranda et, etten daha yüksek oranda ise tahıl bulunduğun görüyoruz. Bu oranlama kaliteli bir mamada kesinlikle olmaması gereken bir oranlamadır. Tahıllar köpeklerin beslenmesinde herhangi bir rol oynamazlar ve tahılların sindirilebilirliği düşük olduğu için verimli bir beslenme şekli oluşturmazlar. Köpekler ihtiyacı olan besin değerlerini sindirilebilirliği verimli olmadığı için tahıllardan karşılayamazlar. Yine tahıllardan sağlanan gluten adı verilen protein grubu da alerjik reaksiyonun başlıca sebeplerindendir.

  Sorgum, pirinç, mısır ve şekeri alınmış kurutulmuş şeker pancarı mamada bulunan kalitesiz ürünlerin başında gelmektedir. Eukanuba marka mamaların içeriğinde bulunan yüksek miktardaki pirinç oranı vücuttaki arsenik maddesinin artmasına ve sağlığını olumsuz etkilemesine yol açar. Mısır ise köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  İçeriğindeki diğer zararlı ürünlere bakacak olursak şeker pancarı küspesi olduğunu görüyoruz.  Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise oldukça düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Şeker pancarı küspesi mamaya, köpeklerin dışkısını azaltmak ve katılaştırmak için konulur. Yani mamada hile yapmanın bir başka yoludur. Köpekler için herhangi bir besleyiciliği yoktur.

  Tavuk yan ürünleri ise mamada bulunmaması gereken kalitesiz ürünlerin başında gelir. Genellikle ucuz mamalarda gördüğümüz hayvansal yan ürünler o hayvanın yenmeyen kısımlarını yani tüy, kan, ayak, gaga, kafa gibi kısımları içerebilir. Bu da daha önce de dediğimiz gibi protein kalitesini ve sindirilebilir protein oranını düşürmektedir. Mamalarda kesinlikle uzak durulması gerekilen bir üründür. 

  Eğer bu olumsuz ve zararlı yönlerini toparlayacak olursak şu şekilde özetleyebiliriz.


  • Düşük et oranına sahip olması
  • Glisemik indeksi yüksek tahıllar içermesi
  • İçeriğinde bulundurduğu yüksek pirinç oranı yüzünden oluşan arsenik riski
  • Etten çok tahıl içermesi
  • Tavuk yan ürünleri içermesi
  • Kurutulmuş şeker pancarı küspesi bulundurması

  Fiyatına bakacak olursak düşük kalitesine göre oldukça fahiş bir fiyata satılan bu mamayı tavsiye etmemekteyiz. Besleyicilik değeri olmayan, sadece karın doyurmaya yarayan bir mama olarak da adlandırabiliriz.


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

7 yorum:

  1. 4-5 mama inceledim hiç birini önermemişsiniz ne önerisiyorsunuz ne yesin bu hayvanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylül Hanım Merhaba,

      Eğer içeriklerini okuyacak olursanız neden önermediğimizi ve hatta uzak durmanız gerektiğinizi belirttik. Siteyi biraz daha incelerseniz eğer önerilen ve önerilmeyen köpek mamaları diye ikiye ayırıp liste yaptık.

      İnceleyip, yazılarımızı okuduğunuzda bize hak vereceğinizi düşünüyoruuz.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  2. tahılsız beslemek bence de çok mantıklı etçil hayvanlar sonuçta..

    YanıtlaSil
  3. eukanuba zaten garip kokusuz, tatsız bir mama. içi boş gibi geliyor bana

    YanıtlaSil
  4. Eukabana nın goldenlar için olanını Paşa 'da bir yıl kullandık tek kelime ile efsane ne tüy problemi kaldı ne de egzama bence her köpeğin bünyesi farklı ve her mamaya farklı tepkiler veriyor aynı bizdeki gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle eukabana 10 numara mamadır bencede

      Sil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...