6 Mayıs 2013 Pazartesi

Sadece Değerlere Bakmak Yetmez

Pek çok hayvan sever mamada içerik denince sadece protein, karbonhidrat, yağ gibi oranların yüzdesine bakar ama bu yanlıştır. Yüzdeler elbette ki önemlidir ancak bu değerleri hangi kaynaklardan sağladığı da önemlidir.

  Biliyorsunuz ki bazı mamalar bu değerleri yapay kaynaklardan sağlar ve etlerin ya da diğer ürünlerin işlenmeden önce bozulmaması için koruyucu kullanmaktadır. Eğer bir mamada doğal antioksidanlar yoksa ve ethoxyquin gibi koruyucu maddeler içeriyorsa o mama köpeğinizin sağlığından çok firmanın çıkarı doğrultusunda piyasaya sürülüyordur. Eskiden boyalı boyalı mamalar görürdük şimdi eskisi kadar yok boyanmış kuru mamalar da katkı maddesi içermektedir. Ben geçen ay bir Pedigree ürününde rastlamıştım bu boyalı mama tanelerine.. Bu tür mamalardan uzak durunuz. Zaten markette satılan mamalar dostunuzun beslenmesi için yeterli değildir. Veterinerde satılan mamalar ise çok pahalı olmakla birlikte fiyatını haketmeyen içeriğe ve yeterli kaliteye sahip miktarlar değildir. %19 et içeren, geri kalanı tahıl ve takviyeler olan bir beslenmeyi siz evinizde daha ucuza dahi getirirsiniz. 

 Diyelim ki %26 protein yazıyor. İçeriğine baktığımızda tavuk ya da kuzu eti yazıyorsa, tahıl içermiyorsa o zaman bu mama proteininin büyük kısmını etten alıyor demektir. Eğer %26 yazıyor ama içeriğinde tüy unu ya da proteini yazıyorsa bu hem %26 protein oranının kalitesiz bir kaynaktan elde edildiğini hem de sindirilebilir protein ununun çok düşük miktarlarda olduğunu belirtir ve kalitesiz bir mama olduğunu gösterir. Aynı şekilde kuzu etli ya da balık etli mamalarda kanatlı proteini olarak geçmektedir. Yine maliyeti kısmak açısından kuzu ya da balık içeren mamaya kanatlı eti proteini koyulan bir mama;  mamadaki et dışında başka protein kaynağı olmayan mama ile bir değildir. 

 Glukozaminin önemini ise önceki yazımda açıkça belirtmiştim. Bazı mamalarda tavuk boynundan ve yeşil dudaklı midyeden elde edilir bu ek takviye ancak bazı mamalarda düşük miktarda elde edilmektedir. Glukozamin ve Kondroitin değeri 700-900 mg'ın altında kuru mama tercih etmeyiniz hele ki köpeğiniz yavruluk dönemindeyse.. 

 Daha sonraki yazılarımda kuru mamalarda bulunan katkı, koruyucu, zararlı ve gereksiz maddeleri açıklayacak ve mamalarda olması gereken takviyelerin değerini açıklayacağım.

1 yorum:

  1. bununla ilgili çok güzel bir video görmüştüm geçenlerde protein yenmeyecek şeylerde bile var mamalarda %25 protein falan yazıyor ama önemli olan dediğiniz gibi bu %25 protein hangi kaynaklardan geliyor o önemli bazı mamalarda hangi kaynaklardan geldiğini bile yazıyor

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...