13 Mayıs 2013 Pazartesi

BARF (Bones and Raw Food) Diyeti Nedir?


  BARF, kedi ve köpeklerde en uygun beslenme şeklidir. Kediler ve köpekler vahşi doğada çiğ et ve kemikle beslenen etobur hayvanlardır. Köpekler tüm ihtiyaçlarını büyük miktarda et ve kemikle karşılar. Diğer karşılayamadığı vitamin, mineral v.b gibi besin değerleriniyse beslenmesinde az yer kaplayan meyve ve sebzeyle tamamlarlar.

  Köpekler sebzeden aldığı ihtiyacı olan besin değerlerini avladığı otobur hayvanların midesini yiyerek tamamlarlar. Köpeklerde tahıl v.b gibi bitkisel besinleri sindirebilecek sindirim enzimi olmadığından bunları çiğ olarak yiyemezler ancak otobur canlıların midesindeki besinlerin sindirimi için gerekli enzimler salgılandığından  bitkisel besinlerdeki besin değerlerini kolayca monomerlerine ayrıştırabilmektedirler.

  Tüm köpek türleri gri kurtlarla aynı DNA'yı taşımaktadırlar. Köpekler, ataları olan kurtlarla aynı beslenme şekline sahiptirler. Tüm bilimsel standartlar nedeniyle köpekler, evcilleştirilmiş birer kurt olarak da tanımlanabilir.

  Köpekler, protein ve yağ gibi temel besin ihtiyaçlarını et ve kemiklerden sağlamaktadırlar. Karbonhidrat ise köpekler için önemli bir rol oynamaz. Çünkü "Karbonhidratlar" yazısında da bahsettiğimiz gibi köpekler beslenmelerinde karbonhidrat olmadan da yaşayabilmektedir. Hücreler için ihtiyaç duyulan karbonhidratı aminoasitlerden sentezleyebilirler. 

  Barf diyetinin dostlarımıza saymakla bitmeyecek pek çok yararı vardır. Ancak yararları olduğu gibi zararları da olabilir. Barf diyetinde et çiğ olarak verildiği için saklama koşullarına ve alınan yerlere çok dikkat edilmelidir. Barf diyetinde çiğ etten geçebilecek virüsler ve bakteriler olduğu öngörülmekte; veterinerler gibi bazı kesimler tarafından önerilmemektedir. 

  E-coli, salmonella gibi mikroplar çiğ ette görülebilecek risklerdendir ancak bu mikroplar kuru mamalarda da ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla titiz ve dikkat edilen bir barf diyetinde bu zararlar en aza indirgenmektedir. Barf diyetinde olduğu gibi kuru mamalarda da bu risk bulunmaktadır.

  Barf diyetinde tahıl olmadığı için köpeklerde meydana gelen alerjik reaksiyonlar da en aza indirgenmektedir. İçeriğinde tahıl bulunan mamalara bakacak olursanız %20 - %30 gibi et oranları bulunmaktadır. Etten çok soya, tahıl gibi gereksiz ve köpekler için zararlı ürünler bulunmaktadır. Ayrıca yiyecekler piştiğinde besin değerlerinin de düştüğü bilinmektedir. 

  Barf diyeti, kuru mamaya göre pahalı olabilir ancak küçük dostunuz için hem lezzet olarak hem de zengin besin değerleri olarak köpeğinize maksimum düzeyde yarar sağlayacak bir beslenme şeklidir. Barf diyetinin kuru mamalardan dolayı oluşan tartar, ağız kokusu gibi problemleri de yok ettiği bilinir. 

  Barf diyeti; sakatat, löp et, meyve, sebze, yumurta, karkas ve iç organlar gibi besinlerden oluşmaktadır. Miktarı ise köpeğinizin enerjisine göre değişkenlik göstermektedir ancak ortalama olarak köpeklerinizin ağırlığının %2'si olacak şekilde bu oranı öğünlere bölebilirsiniz. 

  Barf diyetinin nasıl hazırlandığını ise daha sonraki yazılarımda detaylı bir şekilde açıklayacağım. Barf diyetine uygun olarak kuru mama firmaları tahılsız kuru mamaları çıkartmışlardır. Eğer barf ile beslemek hem maddi hem de zaman açısından sıkıntı yaratıyorsa tahılsız kuru mamalar da tavsiye edilebilir. 

1 yorum:

  1. Kutay Bey, BARF cats&dog food isimli yerli marka bir mama var. 100 gr. poşetlerde dondurulmuş satılıyormuş. İnceleme fırsatınız oldu mu acaba? Web sitesinde içeriği ile ilgili yeterli bilgi göremedim. Et çeşitliliği, etlerin nerden alındığı vs. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...