12 Mayıs 2013 Pazar

Pahalı mama daha mı kalitelidir?

  Köpeklerimiz için hepimiz en iyisini isteriz ve onları en kaliteli kuru mamalarla beslemek isteriz. Ancak burada çok yapılan bir hataya malesef ki çoğumuz düşmekteyiz. En pahalı kuru mamayı en kalitelisi zannederiz.

  Köpekler tekdüze beslenmediklerinden dolayı onlarca çeşit kuru mama bulunmaktadır. Kuru mamaların ise belirli bir fiyatı olmaması, her firmanın farklı satış stratejisi uygulaması, mamalara konan ek 3. şahıs kişilerin fazladan kârı, mamaların vergilendirmesi gibi şeyler pek çok kişinin kafasını karıştırmaktadır.

  Yaptığımız en büyük yanlış ise mamaları fiyatlarına göre konumlandırmak. Unutmamamız gereken nokta mamanın kalitesini fiyatı değil içeriği belirlemektedir. Piyasada fiyatı pahalı olup da zararlı ve gereksiz içeriklerle dolu pek çok mama bulunmaktadır.

  Türkiye'de en çok satan mamalar yabancı ülkelerde yetersiz mamalar olarak görülmekte ve yurtdışında %70 et içeriğine sahip olan tahılsız kuru mamalar daha çok tüketilmektedir. Eğer dogfoodanaysis ve dogfoodadvisor gibi yabancı kaynaklara bakarsanız ülkemizde çok pahalı fiyatlara satılan mamaların en düşük ve kalitesiz kuru mamalar olarak adlandırıldığını görürsünüz. 

  Peki bu kalitesiz kuru mamaların ülkemizde bu kadar pahalıya satılmasının sebebi nedir? Yurtdışından gelen kuru mamaların ülkemizde çok pahalıya satılmasının sebebi mamanın üretiminden sizin satın alacağınız kısma gelene kadar pek çok el değiştirmesidir. Üreticisi, ihraç eden dağıtıcısı, gümrük, ülkemizdeki dağıtıcısı, vergiler ve mamanın satıcısına kadar pek çok elden geçtiği için hepsi mamanın fiyatına kâr koymaktadır. Bu yüzden maliyeti 10 lira olan bir mama bize 70 lira gibi bir fiyata sunulmaktadır. 

  Ayrıca bazı mamaların pazar alanı ve reklam stratejisi sayesinde kalite oranı düşük bir mama ülkemizde ve mama piyasasında bu kadar revaçta olabiliyor. Ayrıca daha önceki yazımızda paylaştığımız gibi veterinerlerin, Hill's ve Proplan mamalarını sürekli önermelerinin sebebi mama üreten şirketlerden gelen finansal kaynaklar sayesinde yaşamını sürdüren meslek birlikleri ve üniversite fakülteleri tarafından etki altında bırakıldığına işarettir. Örneğin, Science Diet markasının yaratıcısı ve reçeteyle dağıtılan diğer pek çok yiyeceğin baş üreticisi Hill's Pet Nutrition, Amerikan Veterinerler Birliği'nin en büyük sponsorudur. Başka bir kanıt ise veterinerlerin genel olarak beslenme ve özellikle de çiğ et diyeti konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığıdır. Veterinerlik eğitimi alan öğrenciler sık sık, sponsorluğu ticari mama üreticileri tarafından yapılan besin eğitimlerine tabi tutulurlar. The Wall Street Journal, Hill's şirketinin Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim veren 27 Veterinerlik Bölümünün her birinde besin konusunda yapılan araştırmalara ve özel eğitimlere yüz binlerce dolar harcadığını ve veterinerlerin Science Diet ve muayenehanelerinden satılan diğer ticari mamalardan %40'a varan oranda komisyon aldıklarını yazmıştır. Sözü geçen çıkar çatışmasından ötürü veterinerlerin sattıkları mamaları diğer mamalarda üstün tutmasına kulak asmamak gerekiyor.

[değiştir]

1 yorum:

  1. peki ne kullanmamız gerek ? bu kadar araştırmanın sonucunda eminim bu sorunun cevabını bulmuşsunuzdur , bizimlede paylaşırmısınız ?

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...