9 Mayıs 2013 Perşembe

Diyabet Hastası Köpeklerde Beslenme


  Diyabet, köpekler için önemli hastalıkların başında gelir. Yaşlı ve yanlış beslenen köpeklerde kaçınılmaz bir sondur. Diyabet hastalığı olan köpeklerde beslenmeye daha çok dikkat edilmelidir. Beslenmesi için verdiğiniz ürünler köpeğinizin tedavisinde önemli rol oynar.

  Köpeklerimizin diyabete yakalanmaması için ne tür bir beslenme uygulanmalı?

  Bu konudaki yerli kaynaklar malesef ki sınırlı... Köpeğinizin diyabet hastalığına yakalanma riskini en aza indirgemek istiyorsanız onları yüksek glisemik indeksine sahip olan mısır, pirinç gibi mamalardan uzak tutmalısınız ve düşük glisemik indeksli besinlerle beslenmesini sağlamalısınız. Glisemik indeksin tanımını ve beslenmesindeki etkin rolünü daha önceki yazılarımızda açıklamıştık. 

Beslenmesinde lifin bir önemi var mı?

  Yüksek lif içeren diyetlerin başlangıçta yararlı olduğuna inanılıyordu. Ancak son yapılan bilimsel çalışmalarda bu söylemin yanlış olduğu ve ticari kar amacı gütmesinden dolayı ortaya atıldığı bilinmektedir. Şeker pancarı küspesi gibi lif kaynakları maliyeti azaltmak açısından konulan köpek beslenmesinde rol almayan gereksiz ve zararlı ürünlerdir. 

  Düşük glisemik indekse sahip mamalar nelerdir?

  Düşük glisemik indekse sahip gıdalara bu adresten ulaşabilirsiniz. Düşük glisemik indeksine sahip kuru mamalar ise tahıl içermeyen kuru mamalardır. Çünkü tahıllı mamalar mısır ve pirinç tahıllarını içermektedir bu tahıllar ise glisemik indeksi en yüksek tahıllardır. Tahıllı mamalarının içeriğinde büyük bir oranını da (etten daha çok) tahıllar oluşturmaktadır. Karbonhidrat oranı az olan mamalarda da düşük glisemik indeksine sahiptir. Karbonhidratın kuru mamalardaki rolünü ise daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...