13 Mayıs 2013 Pazartesi

Kuru Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekilenler

  Kuru mama seçiminde yanlış kararlar alındığını son zamanlarda çok görüyorum kuru mama seçimi hakkında kararsız pek çok köpek sahibi var. Bu yazıyı kuru mamalar hakkında bilinmesi gerekenler ve genel bilgileri yazacağım. Hem köpek sahiplerinin aklında bir fikir oluşur, köpek sahiplerini bilinçlendiririz hem de köpek sahiplerini marka takıntısından bir nebze olsun kurtarmış oluruz. Buraya pek çok yerden topladığım bilgileri derleyerek bir yazı hazırlayacağım. Umarım işinize yarar. 

  Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar: 

1. İlk içerikler et ile başlamalı.. İlk içerikte bulunan gıdalar mamanın çoğunluğunun ne ile dolu olduğunu gösterir. 

2. İçeriğinde hayvansal türevler, tavuk ürünleri v.b gibi hayvan ürünleri yazan mamalardan uzak durunuz. Genelde chicken by product, meal by product olarak yazar. 

3. İçeriğinde eklem, sindirim sistemi gelişimi v.s için glucosamine, chondritin, l-carnitin v.b gibi doğal ek takviyeler olmalı 

4. İçeriğin büyük bir oranı et olmalı 

5. Mama doğal antioksidanlar içermeli ve katkı maddesi bulunmamalıdır. 

6. A, D, B1 gibi vitaminler ve mineraller içermeli ayrıca Kalsiyum, Demir, Fosfor, İyot, Bakır gibi maddeler içermeli.. 

7. Mamanın taze olması gerekir. Bayatlamış ve uzun süre rafta beklemiş mamalar köpeğinizi cezbetmeyebilir. 

8. Mamanın et oranına dikkat etmek gerekir. Nasıl tahıllarda kaynatılıp, kurutulan değer yazıyorsa et için de aynı şey geçerlidir. Kaynatılıp, kurutulan etin taze ete göre oranı daha düşüktür. 

9. Artık her mamada yazar oldu ancak Super Premium mamaları tercih edin. 

10. Köpeğinizin ırkına, cinsiyetine, yaşına ve aktivitesine göre mama seçin. 

11. Mama içerisinde mısır gluteni, mısır şurubu, kamış pekmezi gibi şekerli gıdalar içermemesi gerekmektedir. Mısır şurubu bugün gıda sektöründe bile tatlıdan, ekmeğe kadar pek çok şeye katılmakta ve insan sağlığını da büyük oranda tehlikeye atmaktadır. Bu maddeler obeziteye, diş sağlığını bozmaya ve şeker hastalıklarına yol açar. Mısır şurubunun köpeklere çok büyük zararı vardır! 

12. Bazı mamalara köpeğin dışkısının katı olmasını sağlamak için zararlı maddeler katılır. Sodyum Bentonit, selüloz ve türevleri, pancar küspesi gibi maddeler.. Köpeğin dışkısının sert ve az olması mamanın çok iyi olduğu anlamına gelmez. Gördüğünüz gibi bunun da bir hilesi hurdası var.. Mamaların içine sindirimi zor gıdalar katılarak dışkının az ve katı olması sağlanıyor. 

13. GDO'lu mamalara dikkat edin. Forumda defalarca yazıldı çizildi buradan marka vermek istemiyorum ama bu mamalardan kesinlikle uzak durun. İnternette araştırma yaparsanız zaten hangi mamaların GDO'lu olduğunu anlarsınız. 

14. Kaliteli bir mama almak istiyorsanız karbonhidrat değerinin dengelenmiş olması ve glisemik oranı yüksek mısır, pirinç gibi hammaddelerin olmaması gerekiyor.
Benim önerim tahılsız mamalar.. Tahılsız mamalar bu özelliklerin tümüne uyuyor. 

15. İçeriğinde şeker, şeker pancarı küspesi, soya, gluten, posa, digest, hayvan türevleri, hayvan yan ürünleri bulunan mamalardan uzak durunuz. Pancar küspesi genelde otobur çiftlik hayvanlarına verilen yararı olmayan aksine zararı olan bir üründür. Neredeyse bildiğimiz msrkaların çoğunda kullanılmaktadır. 

16. Köpeklerin genel olarak glutene karşı laktoz gibi intoleransı vardır. Gluten, bazı tahıllardan sağlanan bir çeşit protein grubudur. Mamalarda genellikle .. gluten unu diye belirtir bu mamalara dikkat etmelisiniz. Hipoalerjik mamalarda gluten içeren ürünler bulunmamaktadır.

17. Mamalarda soya olmamasına çok dikkat edin. Mamalarda soyanın fermente edilip edilmediği bile yazılmaktadır ve günümüzde çoğu soyalı gıda ürünlerinde soya fermente edilmemektedir. Soya protein sindirimini sağlayan tripsin enziminin etkisini bozuyor. Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var. Soya proteini izolatı üretimi yapılırken eklenen ya da yapımı sırasında oluşan nitritler, lizinoalanin, alüminyum, mono-sodyum-glutamat (MSG) ve flor bileşikleri gibi çeşitli toksinler var. Bunlardan nitritler ve flor kanserojendir. 

4 yorum:

  1. Merhaba yazılarınız için teşekkür ederek başlamak isterim. Henüz 3 aydır bizimle olan 9 aylık AÇK yavrumuza üreticinin tavsiyesi ile proplan medium lamb rice başlamıştık. Farklı hayvan sahipleri ve sizin blog yazılarınızı okuduktan sonra N&D pumpkin lamb blueberry kullanıyoruz. Yalnız pancar küspesi içindekilerde yazmıyor. Acaba hangi N&D ürününde var? Diğer taraftan ürün paketinin USA açıklamasında glucosamine 900 mg/kg chondroitin 600 mg/kg iken diğer dillerde sırasıyla 1400 mg/kg ve 1100 mg/kg olarak geçiyor. Konu hakkında bilginiz var mı? Bir diğer sorum da Acana Large Breed Puppy tahılsız tavuk içerdiğinden çok tavsiye edildiği halde almaktan çekiniyorum. Ürün 11.4 kg aşağısında yok sanıyorum. 2.5 kg vs olsa deneyebilirdim. Ürünün daha az miktar olan paketi bulunuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Acana'nın Puppy, Senior mamaları hep tavuklu ne yazık ki. Eğer isterseniz diğer tüm yaş grubu için uygun mamalarına da bakabilirsiniz. İçeriği güzel mamaları var. Aynı şekilde N&D de öyle. N&D'nin bir önceki tarifinde pancar küspesi vardı ancak sonradan kaldırıldı. Şu anda N&D mamalarında pancar küspesi bulunmuyor. Amerika ile Avrupa ayrıldığı için sanırım aynı mamalar değiller. Miktarı paketin üzerindeki açıklamada yazar. Acana'nın ise large breed maması yalnızca 11.4 kg bulunmaktaymış. Diğer mamalarının 2 kg'ı da bulunmakta.

      Sil
  2. Iyi günler köpeğim ingiliz cocker kuru mamayi tek yemiyor yaş mama ile karistiriyorum yaş mama olarakta pati life sebzeli sığır etli olani cok seviyor her hangi bir zarari olurmu?

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...