6 Mayıs 2013 Pazartesi

Mama İçeriği Hakkında

 Bu yazımda mama içeriklerinde genellikle kullanılan hammaddeleri, aşina olmadığımız ürünleri ve nasıl olması gerektiğini paylaşacağım.

 Mama paketinin arkasında bulunan içerik mamanın içinde bulunan gıdaları bildirmektedir. Mamanın içeriğinde ilk olarak yazılan madde mamaya en çok konulan ürünü bildirmektedir. Bu yüzden de mamanın ilk birkaç içeriğinin et ile başlaması o mamanın iyi olduğunu gösteren nedenlerden sadece birisidir.

 Bazı mamalarda et olarak kullanılan ürünler sadece et olarak geçer bazı mamalarda ise "... eti unu" olarak geçer. ".. eti unu" yazmalarının nedeni şudur. Örneğin tavuk unu yazan bir mamada tavuk unu yazmasının nedeni; tavuğun göğsü, butu, kanadı ve boynu ayrıldıktan sonra geriye kalan karkas, iç organlar, kemikten ayrılan etlerden oluşmasıdır.  Mamalarda "... eti unu" bulunmasının nedeni bu ürünlerin maliyetinin daha az oluşudur. Bazı mamalarda "dehidre et" olarak da adlandırılmaktadır.

 Genel olarak mamaların içeriğinde etten sonra koyulan diğer hammaddeler pirinç ve mısırdır. Bazı mamalar pirinç unu, mısır unu, mısır grizi gibi hammaddeler de koymaktadırlar. Mamaların içine tahıl konulmasının sebebi maliyetinin düşük oluşu, tat katması ve enerji vermesidir. Ancak köpekler etobur canlılar olduğu için tahılın içinde bulunan selülozu sindiremezler. Dolayısıyla tahıl köpekler için gerekli ve yararlı bir besin değildir. Günümüzde pek çok mamanın içerisinde tahıl bulunmaktadır. Ayrıca bazı tahılların içinde bulunan protein grubu olan glutene çoğu köpeğin son derece duyarlılığı vardır ve bu tahıllı mamalarla beslenen çoğu köpekte egzama v.b gibi deri ya da çeşitli hastalıklar görülmektedir.

 Bu tahıl içeren mamalarda tahıl oranı %30 - %40 arasında gezerken et oranı ise %20-%30 gibi komik rakamlar içermektedir. Dolayısıyla köpekler için en uygun olan kuru mama, içeriğinin büyük bir çoğunluğu et, meyve ve sindirebileceği sebzelerden oluşmalıdır.

Bazı mamalarda et unu olabileceğinden bahsetmiştik ancak "meat by-product meal" veya "meat by product" yazan maddelere dikkat etmemiz gerekiyor. Et ununda köpekler için gereksiz ve zararlı gıdalar ayrıldıktan sonra geriye kalan iç organlar, karkas ve kemikten ayrılabilen etler yer alır. Bazı mamalarda ise "hayvan yan ürünleri" "kümes hayvanı ürünleri" "tavuk yan ürünleri" gibi maddeler yazan mamalar bulunmaktadır. İçeriğinde böyle yazan mamalarda o etini sağladığı hayvanın ayağı, gagası v.b gibi yenilmeyen yerler dahil etin her kısmı bulunmaktadır. Bu yüzden bu mamalar tercih edilmemelidir.

Mamaların içeriği hakkında bilmemiz gerekenler genel olarak bunlar... Bir sonraki yazımda içerikleri daha ayrıntılı olarak yazıp, inceleyeceğim.

2 yorum:

  1. Teşekkür ediyorum gerçekten yararlı bilgiler vermişsiniz ben Royal canın kullanıyordum ancak onunda içinde chicken by product var. Demek ki verdiğimiz olsun kadar para hep boşaymış

    YanıtlaSil
  2. Tahılsız mamalardaki meyveler içerdikleri şeker itibariyle diş ve göz sağlığı için riskli değil midir

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...