26 Mayıs 2013 Pazar

Royal Canin Köpek Maması İncelemesi

  Kuru mamalar adlı yazı dizimizin dördüncü bölümünde Royal Canin adlı mamayı inceleyeceğiz. Yine petshop ve veterinerlerde sıkça bulunan ve tavsiye edilen bu markaların ne kadar sağlıklı ve besleyici olduğunu gözler önüne sereceğiz.

  İncelemeye ilk olarak Royal Canin'in mamalarında genel olarak kullandığı içeriklerden bahsederek başlamak istiyorum. Mamada genel olarak kullanılan içerikler soya ve hayvan ürünleridir. Son derece kalitesiz ve zararlı olan bu ürünler Royal Canin adlı markanın her ürününde bulunmaktadır.

  Soyanın zararlarını ve GDO içerdiğini "Soyanın Zararları" adlı yazımızda dile getirmiştik. Biraz da Royal Canin adlı mamada kullanılan hayvan ürünlerinden bahsetmek istiyorum. Protein değerini arttırmak ve maliyetten kısmak amacıyla mamalara hayvansal ürünler konulmaktadır. Adından da anlayacağınız üzere son derece kalitesiz bir üründür. Hayvansal ürünler ibaresi hayvanın yenilemeyecek kısımlarının mamaya katıldığını göstermektedir. Yani hayvanın kanı, tüyü, ayağı, kafası v.b gibi yenilemeyen, çöpe atılması gereken ürünlerdir.

  Royal Canin adlı markanın mamalarında göze çarpan öğelerden bir diğeri ise mamalardaki et oranının çok az olmasıdır. Mamalarında %20 oranlarında et bulunduran bu marka; soya, tahıl ve hayvansal ürünler bakımından etten daha yüksek bir orana sahiptir.

  Mamaların içerik kısmında ilk sırada bulunan öğelerin mamada en çok bulunan maddeler olduğunu daha önce söylemiştik. Royal Canin'in bazı mamalarına baktığımızda pirinç, mısır gibi tahılların ilk içerikte yani etten bile daha çok oranda bulunduğunu görüyoruz.

  Mamanın içeriğinin büyük bir kısmında pirinç bulundurması ise köpek sağlığını son derece tehlikeye atacak nedenlerden birisidir. Konuyu biraz daha açarsak pirinçin içinde bulunan zehirli ve kanserojen madde olan arsenik köpek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Arsenik öncelikle akciğer ve mesane kanserine risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

Kaynak - 1
Kaynak - 2

Mamalardaki zararlı diğer içerikleri sayacak olursak:


  • Mısır Gluten Unu
  • Soya
  • Kurutulmuş Pancar Kökü (Pancar küspesi)
  • Yapay antioksidan yani koruyucu madde olan tokoferoller
  • Hayvansal yan ürünler (kemik, kan, tüy, kafa v.s)
  • Pirinç fazlalığı ve arsenik riski
  • Tahıl yan ürünleri
  • Bitkisel protein izolatı

Mamalardaki olumsuz öğeleri sayacak olursak:

  • Karbonhidrat değeri çok yüksek
  • Et oranı çok az
  • Sorgum, buğday, pirinç, mısır ve mısır gluteni gibi tahıllar bulundurması
  • Mama tahıl ağırlıklı
  • Protein kalitesi çok düşük
  • Sindirilebilir protein oranı çok az

  Royal Canin mamalarına genel olarak bakarsak içeriğinin son derece kalitesiz ve fiyatını haketmeyen bir ürün olduğunu görürüz. Kalitesine göre fahiş fiyatlarda satılan bu üründen uzak durulmasını şiddetle tavsiye ederiz. Peki bu mamalar veterinerler ve petshoplar tarafından neden bu kadar çok övülüyor diye sormak isterseniz. Bunlardan ekmek kazandıklarını belirtmek isteriz ayrıca "Veterinerlere kanmayın" başlıklı yazımızı da okumayı unutmayınız. 

  İçerikte bulunan zararlı ve olumsuz öğeleri açıklayacak olursak en baştan şu şekilde sıralayabiliriz.

  Royal Canin adlı mamaların içeriğinde mısır gluten unu bulunmaktadır. Mısır gluten unu, bitkisel yani tahıl kaynaklı bir protein grubudur. Köpeklerde alerjinin başlıca sebeplerinden biri olan gluten; köpek mamalarında tavsiye edilmemektedir. Protein kalitesi, sindirilebilirliği ve maliyeti açısından son derece düşük ve kalitesiz bir üründür. 

  Royal Canin adlı mamaların içeriğinde soya yağı v.b gibi soya ürünleri bulunmaktadır. Soyayı daha önceki yazımızda uzunca bir şekilde enine boyuna tartışmıştık. Soya adlı yazımızı okuyarak bu ürünün neden zararlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

  Royal Canin adlı mamaların içeriğinde kurutulmuş pancar kökü bulunmaktadır. Şekerli olan bu ürünün şekerinin alınıp alınmadığı yazılmamaktadır. Bazı kuru mamaların içeriğinde köpeklere bağımlılık yaratması ve lezzetli gelmesi açısından şeker katıldığı bilinmektedir. Aynı şeyi bu mama için söylemek kesin bir kanıt olmadan doğru olmaz ancak Eukanuba gibi çoğu mama firması ürünlerine şeker pancarı kattığında şekerinin alındığını da ayrıca belirtmektedir. Şeker pancarının şekeri alınsa dahi köpek beslenmesinde yeri olmayan bir üründür ve maliyeti azaltmak açısından kuru mamalara konulan lif kaynağıdır. Liflerin ise köpek beslenmesindeki yazımızda yazdığımız gibi köpeklerin temel besin ihtiyaçlarında yeri yoktur. 

  Royal Canin adlı mamaların içeriğindeki maddelerin tokoferoller ile korunduğu yazar. Doğal olmayan bu koruyucu madde köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir ve köpek beslenmesinde eğer köpek, kuru mama ile beslenecekse kuru mamada koruyucu madde içermemesi tavsiye edilmektedir. Kuru mamaların koruyucu madde içermesinin başlıca nedeni son kullanma tarihini uzatmaktır.

  Royal Canin mamalarındaki analiz değerlerine dikkat edilirse protein oranının düşük ve yağ oranının ise yüksek yani protein oranına çok yakın olduğunu görürüz. Bu dengenin korunması köpek beslenmesi açısından son derece önemlidir. Royal Canin mamalarındaki protein, yağ dengesinin korunamaması köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Köpekler en çok proteine daha sonra da az miktarda yağa ihtiyaç duyarlar. Ancak fazla yağ içerikli beslenen bu köpek zamanla aşırı kilo almaya ve bu sorun obeziteye kadar gidecektir. 

  Royal Canin mamalarındaki bir diğer olumsuz etkenlerden biri de karbonhidrat değerinin protein değerinden bile fazla olmasıdır. Köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek elde edebilmektedirler dolayısıyla doğal beslenme ortamında protein ve yağ ağırlıklı beslenen canlılardır. Temel besin ihtiyaçlarında karbonhidrat olmayan bu canlıların proteinden bile yüksek oranda karbonhidratla beslenmesi sağlığına olumsuz yönde katkıda bulunacaktır.

    Royal Canin mamalarındaki olumsuz etkenlerden bir diğeri ise et oranının az olmasıdır. Köpekler etobur hayvanlar olduğundan doğada çoğunlukla et daha sonra meyve ve sebze ile beslenmektedirler. Royal Canin mamalarına baktığımızda ise %20 - %10 arası et oranı bulunması köpekler için son derece sağlıksız bir beslenme içerdiğine işaret etmektedir. Royal Canin adlı mamalardaysa et oranı az ve soya, tahıl gibi ürünlerin çok olmasından dolayı köpeklerin biyolojik beslenmesine uygun bir mama olmadığı gibi sağlığını da olumsuz yönde etkileyen bir mama olduğu görülmektedir.

  Royal Canin adlı mamaların çoğunluklu tahıl içermesine gelirsek bunun tek sebebini yine maliyet olarak gösterebiliriz. Doğal beslenme ortamında tahılın yeri olmayan köpeklerin neden tahıl dolu kuru mamalarla beslenilmesinin de mantıklı bir açıklaması olamaz. Etten bile çok tahıl içeren bu mamanın sağlıklı bir köpeğin beslenmesinde yeri yoktur. 

  Royal Canin adlı mamaların et içeriğine baktığımızda daha önce de yazdığımız gibi hayvansal ürünlere rastlıyoruz. Hayvansal ürünler, etten daha ucuza gelmekte ve proteini arttırmak için kullanılmaktadır. Hayvansal ürünlerin içeriğinde kan, tüy, gaga, ayak, kafa gibi zararlı, yenilemeyen, sindirimi ve protein kalitesi az olan ürünler kullanılmaktadır. 

  Bitkisel protein izolatı adlı ürün de yine bitkisel yan ürünlerinden elde edilen sindirilebilir protein değeri son derece az olan ve protein kalitesi düşük olan bir üründür. Etlerde protein sindirim oranı %95 üstü iken; bitkisel gıdalarda protein sindirim oranı %75-80 civarındadır. Köpekler etobur hayvanlar oldukları için çoğunlukla bitkilerden yararlanma verimlilikleri çok düşüktür. 

  Fark ettiyseniz Royal Canin, Hill's ve Proplan adlı mamaların içeriği neredeyse birbirlerinin kopyası derecesinde uyuşmaktadır. Kalitesiz içeriği, yeterli olmayan besleyici değeri ve zararlı ürünleri ile Royal Canin'i köpek beslenmesinde tehlikeli bir mama olarak da adlandırabiliriz. 


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 2/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

10 yorum:

  1. slm eger royal canın bu kadar pahalı ve kalıtesızse bana onerebılecegınız bır mama markası varmı 3 aylık rottvieler yavru kopegım var info@ozayyapidekor.com adresıne mail atarsanız sevınırım tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cemil Bey Merhaba,

      Sitemizdeki mama incelemelerine bakarak daha kaliteli mamaların neler olduğunu görebilirsiniz.

      Saygılarımla,
      Kutay DERİL

      Sil
  2. Royal Canin Maxi adult mamasını 2,5 yaşındaki oğluma doğduğundan beri veriyorum
    yazınızı görünce bir kuşku oluştu oğlum şu anda glukoxamin tedavisi görüyor bu tedaviye destek olabilecek en iyi mama n&d mi başka bir marka var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arden Grange ve Brit Care mamalarda hipoalerjeniktir, bence size hipoalerjenik mamalar gerekiyor, diğer markalardan hangilerinde var tam bilmiyorum, blog yazarımız daha hakimdir konuya.

      Sil
  3. anadolu akvaryum denilen distiribütör firmayı zengin etmek dışında memlekete ve hayvanlarımıza hiç bir faydası yoktur fransızlar bile hayvanlarını bu mamayla beslemiyor bu arada türkiyedeki royal caninler rusyadan geliyor bilginize...

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuz güzel ancak piyasadaki hemen her markada bu içerikler var diyelimki ben bir mama üretmek istedim içine bunlardan farklı ne konulabiliki et oranı daha fazla olur soya unu konulmaz, vitamin konur ancak yine tahıl türevleri koymak gerekecektir sanırım

    YanıtlaSil
  5. royal caninin kalitesiz bi mama olduğu içeriğinden belli oluyor hakkaten

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Acaba ürün içeriği değiştimi büyük ırk yavru köpeğim var bu markadan almak istiyordum..Önereceğiniz marka varsa yazın dostlar büyük ırk için

    YanıtlaSil
  8. bono cıbo tek gecerim ınceleyın

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...