27 Mayıs 2013 Pazartesi

Barf Diyeti Tarifleri

  Barf diyetini önceki yazılarımızda tanıtmış ve diyetin nasıl yapılacağına dair ipuçları vermiştik. Burada ise örnek bir tarifi yazacağız.

  Barf çoğunlukla et, kemik, meyve ve sebzelerden oluşan ve dostlarımıza çiğ olarak sunulan bir diyet şeklidir. Köpeklerin temel gıdaları ise bu ürünlerden oluşmaktadır.

  Barf diyeti sayesinde köpeklerinizin iştahı açılacak ve yaşanılabilecek sağlık sorunları en aza indirgenecektir. Barf ayrıca sindirim sistemi, diş sağlığı, mide gibi önemli yaşamsal fonksiyonlara olumlu etkilerde bulunmaktadır.

  Hem damak tadına hem de beslenmesine uygun olan barf gibi farklı diyet şekilleri de bulunmaktadır. Bunlardan birini örnek olarak verecek olursak Prey modelini gösterebiliriz. Prey hazırlanışı biraz daha zor ve daha çok emek isteyen bir beslenme tarzıdır. Bu diyet şeklini de sonraki yazılarımızda yayınlayacağız.

  Uygun bir barf diyeti %70 - %80 oranında et ve kemik geri kalan kısımda ise meyve ve sebzeden oluşmalıdır. Ayrıca takviye olarak bütün yumurta, balık yağı ve bira mayası tozu katmak ise hazırladığımız mamanın besleyicilik değerini daha fazla arttıracaktır.

  Barfta yemesi gereken miktarı yavru köpeklerin ağırlığının %10'unu, yetişkin köpeklerin ise enerjisine göre ideal ağırlığının %2 ile %5 arasında hesaplayarak bulabiliriz. Bu miktarın ise yukarıda yazdığım oranlarda et, kemik, meyve ve sebze içermelidir.

Örnek bir beslenme diyetinde şu oranlar bulunmaktadır:

%50 çiğ etli kemikler
%20 löp et (tavuk, balık, hindi, koyun, dana gibi hayvanların etleri)
%5 - %10 sakatat (kalp, taşlık, ciğer gibi iç organlar)
%20 - %25 arasında meyve ve sebze (brokoli, havuç, lahana, elma, portakal gibi ürünler)

  Bu oranlarda hazırladığınız mama karışımına 1 kaşık balık yağı, 1 kaşık bira mayası tozu, 1 yumurta ve yumurtanın kabuğunu un haline getirip mamasına eklerseniz günlük alması gereken tüm besin değerlerini almış olacaktır.

  Balık yağı, tüy sağlığına yararlıdır. Bira mayası tozu ise stres, iştah, tüy dökümünü engelleme gibi durumlara olumlu etki sağlar. Yumurta kabuğu ve çiğ kemikler ise kalsiyum bakımından zengin kaynaklardır.

  Kullanacağınız meyveler doğal vitaminler içermekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle brokoli gibi sebzeler ise doğal antioksidan kaynağı ve yararlı mineraller içermektedir.

  Mamada kullandığınız ürünleri pişirmediğiniz için de tüm besin değerlerini koruyacaklar ve köpeğinize normal bir beslenmeden daha fazla yararı dokunacaktır.

4 yorum:

  1. et ve sebzeleri bir arada versek bile sebze vb. yemeyip, etleri vb, ürünleri yer bırakır; buna nasıl bir çözüm bulunur

    YanıtlaSil
  2. Yogurtla veya yumurtayla sebzeleri karıstırabilirsiniz sebzeleri püre halinde karışımlara eklerseniz etten sonra sebzeleri de ayırt etmeden yiyecektir.

    YanıtlaSil
  3. barf diyeti uygulamayı düşünüyorum fakat kafam biraz karışık. Köpekler yaradılışları gereği etobur'dur. fakat yaşam ortamı olarak ev'e alışıp 15 aylık olana kadar kuru mama tüketen bir canlı için bir anda çiğ et diyetine başlamanın bir zararı olur mu?
    ve sağlık açısından çiğ etin bir sakıncası var mıdır?

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...