20 Mayıs 2013 Pazartesi

Hill's Köpek Maması İncelemesi

  Bu yazı dizimizde veterinerler tarafından en çok önerilen ve beslenme konusunda sıkça adını duyduğumuz Hill's mamalarını inceleyeceğiz. Acaba Hill's mamaları sanıldığı kadar besleyici ve sağlıklı mı?

  İncelemeye ilk olarak Hill's mamalarında kullanılan genel içeriklerden bahsederek başlayalım. Eğer içerik kısımlarına bakacak olursanız her mamasının soya ağırlıklı olduğunu görebilirsiniz. Üstelik soya unu, öğütülmüş soya diye içerikte 2 defa yer almaktadır. Soyanın ne kadar zararlı olduğunu önceki yazılarımızda anlatmıştık. Gıda sektörüne baktığımızda insanlar için kullanılan soyanın bile büyük bir bölümüne GDO'lu olarak bakılmaktadır.

  Hill's mamaların içeriklerinde ise en dikkat çarpan ikinci kısım, mamaların içeriklerindeki et miktarının çok az oluşudur. Dikkat ederseniz mamaların içeriklerinde mesela Hill’s Science Plan Canine Adult Light adlı mamada ilk iki içeriğin mısır ve soya olduğunu görürsünüz. İçeriğin ilk kısımlarının mamada en çok bulunan ürünler olduğunu da daha önce belirtmiştik. Yani mamada yukarıda örnek verdiğimiz mamada etten çok öğütülmüş mısır ve soya bulunmaktadır.

  Mamalardaki zararlı diğer içerikleri sayacak olursak:


  • Mısır Gluten Unu
  • Soya
  • Dijest
  • Kurutulmuş Pancar Kökü (Pancar küspesi)
  • Tuz
  • Soya unu
  • Öğütülmüş Soya
  • Soya Yağı
  • Yapay antioksidan yani koruyucu madde olan tokoferoller
  Mamalardaki olumsuz öğeleri sayacak olursak:

  • Protein, yağ dengesi korunmamakta
  • Karbonhidrat değeri çok yüksek
  • Et oranı çok az
  • Sorgum, buğday, pirinç, mısır ve mısır gluteni gibi tahıllar bulundurması
  • Mama tahıl ağırlıklı
  • Laktik asit içermesi
  Hill's mamalarına genel olarak baktığımızda içeriği kalitesiz ve fiyatını haketmeyen mamalar olduğunu görmekteyiz. Peki bu mamalar veterinerler tarafından neden bu kadar çok övülüp, tavsiye ediliyor diye soracak olursanız şu alıntıyı sizlerle tekrar paylaşmak isterim.

  Veterinerler, mama üreten şirketlerden gelen finansal kaynaklar sayesinde yaşamını sürdüren meslek birlikleri ve üniversite fakülteleri tarafından etki altında bırakılmaktadır. Örneğin; Science Diet markasının yaratıcısı ve reçeteyle dağıtılan diğer pek çok yiyeceğin baş üreticisi Hill's Pet Nutrition, Amerikan Veterinerler Birliği'nin en büyük sponsorudur. Başka bir kanıt ise veterinerlerin genel olarak beslenme konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığıdır çünkü veterinerler fakültelerde beslenme konusunda ders almamaktadırlar. Veterinerlik eğitimi alan öğrenciler sık sık, sponsorluğu ticari mama üreticileri tarafından yapılan besin eğitimlerine tabi tutulurlar. The Wall Street Journal, Hill's şirketinin Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim veren 27 Veterinerlik Bölümünün her birinde besin konusunda yapılan araştırmalara ve özel eğitimlere yüz binlerce dolar harcadığını ve veterinerlerin Science Diet ve muayenehanelerinden satılan diğer ticari mamalardan %40'a varan oranda komisyon aldıklarını yazmıştır.  Sözü geçen çıkar çatışmasından ötürü veterinerlerin sattığı Hill's adlı ticari mamaları savunmada öne sürdükleri argümanlar tamamen yalan ve ticari kar gütmelerinden ötürüdür.

  Veterinerlerin onca olumsuz ve zararlı içerik bulunduran bu mamaları neden ısrarla önerdiğini ve savunduğunu da anlattığımıza göre Hill's mamaları hakkında yazılıp, çizilecek fazla birşey kalmıyor. Her inceleme yazımızda yazdığımız gibi sıraladığımız zararlı ve olumsuz maddelerin nedenlerini açıklayalım.

  Hill's adlı mamaların içeriğinde mısır gluten unu bulunmaktadır. Mısır gluten unu, bitkisel yani tahıl kaynaklı bir protein grubudur. Köpeklerde alerjinin başlıca sebeplerinden biri olan gluten; köpek mamalarında tavsiye edilmemektedir.

  Hill's adlı mamaların içeriğinde soya unu, soya yağı ve öğütülmüş soya bulunmaktadır. Soyayı daha önceki yazımızda uzunca bir şekilde enine boyuna tartışmıştık. Soya adlı yazımızı okuyarak bu ürünün neden zararlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

  Hill's adlı mamaların içeriğinde kurutulmuş pancar kökü bulunmaktadır. Şekerli olan bu ürünün şekerinin alınıp alınmadığı yazılmamaktadır. Bazı kuru mamaların içeriğinde köpeklere bağımlılık yaratması ve lezzetli gelmesi açısından şeker katıldığı bilinmektedir. Aynı şeyi bu mama için söylemek kesin bir kanıt olmadan doğru olmaz ancak Eukanuba gibi çoğu mama firması ürünlerine şeker pancarı kattığında şekerinin alındığını da ayrıca belirtmektedir. Şeker pancarının şekeri alınsa dahi köpek beslenmesinde yeri olmayan bir üründür ve maliyeti azaltmak açısından kuru mamalara konulan lif kaynağıdır. Liflerin ise köpek beslenmesindeki yazımızda yazdığımız gibi köpeklerin temel besin ihtiyaçlarında yeri yoktur. 

  Hill's adlı mamaların içeriğindeki maddelerin tokoferoller ile korunduğu yazar. Doğal olmayan bu koruyucu madde köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir ve köpek beslenmesinde eğer köpek, kuru mama ile beslenecekse kuru mamada koruyucu madde içermemesi tavsiye edilmektedir.

  Hill's mamalarındaki analiz değerlerine dikkat edilirse protein oranının düşük ve yağ oranının ise yüksek yani protein oranına çok yakın olduğunu görürüz. Bu dengenin korunması köpek beslenmesi açısından son derece önemlidir. Hill's mamalarındaki protein, yağ dengesinin korunamaması köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Köpekler en çok proteine daha sonra da az miktarda yağa ihtiyaç duyarlar. Ancak fazla yağ içerikli beslenen bu köpek zamanla aşırı kilo almaya ve bu sorun obeziteye kadar gidecektir. 

  Hill's mamalarındaki bir diğer olumsuz etkenlerden biri de karbonhidrat değerinin protein değerinden bile fazla olmasıdır. Köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek elde edebilmektedirler dolayısıyla doğal beslenme ortamında protein ve yağ ağırlıklı beslenen canlılardır. Temel besin ihtiyaçlarında karbonhidrat olmayan bu canlıların proteinden bile yüksek oranda karbonhidratla beslenmesi sağlığına olumsuz yönde katkıda bulunacaktır.

  Hill's mamalarındaki olumsuz etkenlerden bir diğeri ise et oranının az olmasıdır. Köpekler etobur hayvanlar olduğundan doğada çoğunlukla et daha sonra meyve ve sebze ile beslenmektedirler. Hill's mamalarına baktığımızda ise %20 - %10 arası et oranı bulunması köpekler için son derece sağlıksız bir beslenme içerdiğine işaret etmektedir. Hill's adlı mamalardaysa et oranı az ve soya, tahıl gibi ürünlerin çok olmasından dolayı köpeklerin biyolojik beslenmesine uygun bir mama olmadığı gibi sağlığını da olumsuz yönde etkileyen bir mama olduğu görülmektedir.

  Olumsuz olarak yazdığımız maddelerden son ikisi de laktik asit ve çoğunluklu tahıl içermesi... Bunlara da sırasıyla değinirsek laktik asit, sütte bulunan laktoz ve laktik mayanın bakteriler tarafından laktik asite çevrilmesine denmektedir. Köpeklerin laktoza intoleransı olmasından dolayı köpeklerin hazmını zorlaştıran bir asit çeşididir. Ayrıca laktik asit canlıda yorgunluğa neden olmaktadır. 

  Hill's adlı mamaların çoğunluklu tahıl içermesine gelirsek bunun tek sebebini yine maliyet olarak gösterebiliriz. Doğal beslenme ortamında tahılın yeri olmayan köpeklerin neden tahıl dolu kuru mamalarla beslenilmesinin de mantıklı bir açıklaması olamaz. Etten bile çok tahıl içeren bu mamanın sağlıklı bir köpeğin beslenmesinde yeri yoktur. 

Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

15 yorum:

  1. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş biz de golden ve terrier erkek iki yaşında iki köpek var ve uygun mama arıyoruz halen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben platınıum öneriyorum size.Türkıyede varmı bılmıyorum ben yurtdışında yaşıyorum

      Sil
  2. royal canin incelendiğinde gercekten içerisinde et çok az bizde veterinerın önerisıyle almıştık.İyiki araştırmayi sevıuorum.Biz eger en iyi şeyleri yemeyı hak edıosak onlarda can onlarda güzel kalıtelı beslensinler.sanırım en iyi olan platınıum markası.Hem %70 oranı kadar taze et mevcut içersinde hemde uygun fiyat.royal canın hem pahalı hemde zararlı 😪 araştırmak güzel ve teşwkkürler detaylı bilgiler için 👍👍

    YanıtlaSil
  3. Bozita icin yorumlarinizi bekliyoruz tesekkr edriz simdiden..

    YanıtlaSil
  4. Ben hills kullaniyorum gayette memnunum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Hill's mamasından nasıl memnun kaldığınızı yazarsanız biz de seviniriz. Hill's markası %20 oranında kalitesiz et içeriğine sahip, yan ürünler içeren, yapay takviyelerle dolu, yüksek oranda soya ve buğday gibi alerjen tahıllar içeren, karbonhidrat oranı yüksek analiz değerlerine sahip içeriği kalitesiz ancak pahalı bir mamadır.

      Reklam stratejileri ve bu sektörün fazla büyük olmamasından kaynaklı olarak ve ülkemizdeki eğitim sıkıntısı da göz önüne alınarak bu mamaların değeri gereğinden fazla şişirildi.

      Size tavsiyem daha kaliteli bir mamaya yönelmeniz. Daha kaliteli bir mama nasıl olur? Et oranı yüksek olan, et içeriği kaliteli olan, tahıl içermeyen ya da çok az tahıl içeren, doğal olan ve yapay takviye içermeyen, organik, gdo'suz mamalardır kaliteli mamalar.

      İyi günler dilerim.

      Sil
    2. bu blogspot.com sadece orijen ve acana öneriyor.komik.hepsinden ve her çeşidinden aldim.sokak kedileri yedi.kopegim nefret ediyor.tuylerinde kepeklenme had saffada.hangi mamayi versem bilmiyorum turkiyede fazla secenek yok.bu yuzden orijen ve acana baska onerecek daha lezzetli mama bulamadinizmi

      Sil
    3. Bende hill's kullanıyorum ve oldukça memnunum hem kedimde hemde köpeğinde yüksek oranda tüğ dökümü azaldı hayvanlarım daha iştah ile yiyorlar ve kedimin tuvalet kokusuda oldukça azaldı bana göre de bu yazı bir karalama propagandası gibi olmuş

      Sil
  5. Disleri bembeyaz ve saglikli.. kakasi olmasi gerektigi gibi.. diskilama miktarida guzel.. tuyleri parlak.. kilosu veterinerin dedigine gore ideal. Bir mama baska nasil yarayabilirki. Mamaya herhangi bir alerjik durumuda olmadi. Severekte yiyor neden memnun olmiyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semih Bey Merhaba, Hill's markası %20 oranında kalitesiz et içeriğine sahip, yan ürünler içeren, yapay takviyelerle dolu, yüksek oranda soya ve buğday gibi alerjen tahıllar içeren, karbonhidrat oranı yüksek analiz değerlerine sahip içeriği kalitesiz ancak pahalı bir mamadır.

      Reklam stratejileri ve bu sektörün fazla büyük olmamasından kaynaklı olarak ve ülkemizdeki eğitim sıkıntısı da göz önüne alınarak bu mamaların değeri gereğinden fazla şişirildi.

      Size tavsiyem daha kaliteli bir mamaya yönelmeniz. Daha kaliteli bir mama nasıl olur? Et oranı yüksek olan, et içeriği kaliteli olan, tahıl içermeyen ya da çok az tahıl içeren, doğal olan ve yapay takviye içermeyen, organik, gdo'suz mamalardır kaliteli mamalar.

      İyi günler dilerim.

      Sil
    2. Alerji için veteriner hills önerdi siz ne önerirsiniz Kutay Bey yarın almaya gidecektim sizin yazınız beni şüpheye düşürdü yardımcı olursanız çok sevinirim

      Sil
  6. N&D kullaniyorum ve siddetlede tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Kaliteli dediğiniz mamalar da hep üst seviye zaten 😂 kuzu kesilir o paralarla

    YanıtlaSil
  8. Hills alerji ve karaciğer sorunları olan evlatlar için en iyi mamadır ama bu fiyata satmak ağır şerefsizliktir...

    YanıtlaSil
  9. Tow,Orijen ve acana gibi içinde mercimek, bezelye, patates olan mamaların kalp büyümesi ve yetmezliğine sebep olduğu için FDA izleme listesine girmesine ne diyorsunuz?

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...