8 Mayıs 2013 Çarşamba

Köpeğim çok mu zayıf?

Pek çok evcil hayvan sahibinden duyduğumuz bir sorundur bu aslında... "Köpeğim çok zayıf." Pek çok köpek atletik yapıya sahiptir ve bu türlerin doğası gereği fazla kilo alması sorun teşkil etmektedir.


  Köpeğinizin ideal kiloda olup olmadığını anlamak için bazı yöntemler vardır. Köpeğinizin ırkının dişiler ve erkekler için ortalama kilosu da bunlara örnek olabilir ancak uzun veya kısa boylu köpeklerde bu ortalamadan biraz şaşılabilir.

 Köpeğimizin ideal kiloda olup olmadığını anlayabilmek için kaburga kısmına baktığınızda kemikleri gözükmeyecek ancak elle dokunduğunuzda kaburgalarını rahatça hissedebilmelisiniz.


 Alt kısmına yandan baktığınızda ise karın kısmı hafif içine çekik olmalıdır. Eğer karın kısmıyla göğüs kısmı düz ise köpeğiniz aşırı kilolu ve kilo vermeye ihtiyacı var demektir.

 Tabi bu gözlemleri sadece yetişkin köpeklerde yapmak gerekir. Yavru köpeklerin vücudu tam olarak şekillenmediği için bu gözlemlerden yola çıkılarak yorum yapılamaz. Aslında zayıf diye tabir edilen pek çok köpek ideal kilosunda ve fit bir vücuda sahiptir ancak çoğu köpek sahibi köpeğinin iri gözükmesini ve gürbüz bir köpek olmasını beklemektedir. Bu son derece yanlış bir düşüncedir.

  Aşırı kilolu köpeklerde pek çok sağlık sorunu görülebilir. Diyabet, obezite, kalça çıkığı gibi telafisi olmayan ve yüksek ücretler ödeten hastalıklara sebep olabilir. Köpeğiniz fazla koşamaz ve daha çabuk yorulur hale gelir. Dolayısıyla enerjisini de sağlıklı bir şekilde atamadığından psikolojik sorunlar görülebilir. Stres kaynaklı tüy dökülmeleri gözlenebilir. Dolayısıyla köpeğin ideal bir ağırlığa sahip olması dostlarımızın sağlığı açısından son derece önemlidir.

2 yorum:

  1. Çok yararlı blog. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Herkes köpeğim iri olsun ihtişamlı olsun gösterişli olsun diye çok kasıyor. köpek mi besliyolar fashion şova mı yetiştiriyolar belli değil nolacak yani 1-2 kilo eksik olsa, ince olsa..

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...