9 Mayıs 2013 Perşembe

Besin Öğeleri - 1 (Karbonhidratlar)

  Besin öğeleri kısmında analiz değerlerinde bulunan öğelerin işlevini anlatacağım. Besin değerleri, içeriğe konulan ürün ile ölçülür. Örneğin mamada glucosamine değerinin artması için yeşil dudaklı midye ya da tavuk boynu gibi doğal kaynaklar konulabilir. Bu yazı dizisinde besin değerlerinin önemi ve yokluğunda oluşan sorunları inceleyeceğiz. İlk olarak karbonhidratlardan başlayacağım.

  Karbonhidratlar, kuru mamalarda sebze, tahıl ve şeker pancarı küspesinden elde edilmektedir. Köpeklerin yaşamında önemli besin değerleri arasında alt sıralardadır. Karbonhidratlar, enerji vermede ilk sırada kullanılır. Genelde köpek mamalarında yüksek orana sahiptir.

  Köpekler beslenmelerinde karbonhidrat olmadan da yaşayabilmektedir. Köpekler hücreler için ihtiyaç duyduğu karbonhidratları aminoasitlerden de sentezleyebilmektedir. Bu yüzden mamada karbonhidrat oranının dengeli olması büyük önem taşımaktadır.

  İçeriğinde et oranı az olan, çoğunluğu tahıl olan ve şeker pancarı küspesi içeren kuru mamalar karbonhidratlarca zengin mamalardır. Fazla karbonhidratın köpeğimiz için bir artısı yoktur.

Nişasta

  Nişastanın dostlarımız tarafından iyi sindirilebilmesi için çok iyi pişmesi gerekir. Nişasta, kuru mamalarda bulunan tahıllar tarafından sağlanır. İyi pişmemiş bir nişasta sindirim enzimleri tarafından sorun yaşanacağından ishale neden olur. Aynı şekilde aşırı nişasta tüketiminde de köpeğimizin enzimatik sindirim kapasitesini aşıyorsa bu durum sıkça görülür.

  Mısır, pirinç, buğday gibi tahılların %50 ila %70 arasında bir kısmı nişasta oluşturur. Kuru mamalarda bulunan tahıllardan sağlanan nişasta mama tanelerinin petekli yapılar kazanmasına yol açar.

Şekerler

  Şekerler, önceki yazılarımızda da anlattığımız gibi köpeklerimizde olumsuz etkilere neden olmaktadır ve köpek beslenmesinde herhangi bir işlevi yoktur. Dostlarımızın beslenmesinde aşırı miktarda şeker bulunan mamalar tıpkı yüksek glisemik indeksine sahip gıdalar gibi obeziteye ve diyabete neden olur.

  Şekerler köpek mamalarında tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. Bu durum köpeğinizin mamayı severek yemesine ve bağımlı olmasına neden olmaktadır. Genellikle içerik kalitesi iyi olmayan kuru mamaların içerisinde şeker bulunur ve ucuz mamaları daha çok sevmelerinin nedenlerinden biri de budur.

Selüloz

  Mama içeriklerinde genelde ham selüloz olarak geçmekte ve besinsel bir önemi olmayan besin değeridir. Köpekler, sindirim sistemi tarafından sindirilebilecek bir enzime sahip olmadıkları için selülozu sindirememektedirler. Selülozu, mamada bulunan lifin bir parçası olarak da düşünebiliriz. Kilo almaya meyilli köpek mamalarında bolca bulunan bu ürün köpeklerde tokluk hissi yaratmasına yol açar.

FOS (Frukto-olisakkaridler)

  Fermente edilebilen liflere verilen addır. Sindirilemeyen liflerdir. Bağırsak kolonlarında bulunan bakteriler tarafından fermene edilerek kısa zincirli yağ asitlerinin salınmasına yol açarlar. Kalınbağırsak çeperini kaplayan liflerdir.

MOS (Mannan-olisakkaridler)

  Mannan-olisakkaridler de liflerin oluşturduğu büyük bir kategoriye dahil olmaktadır. Sindirilemez karbonhidratlar anlamına gelmektedir. Dışkının sertleşmesine yani katı dışkı oluşumuna yol açar.


1 yorum:

  1. Kutay Bey, yani içlerinde bu FOS ve MOS kötü değiller anladığım kadarıyla değil mi? Almak istediğim mamada varlar çünkü.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...