6 Mayıs 2013 Pazartesi

Köpekler İçin Zararlı Gıdalar

1. Avakado

İçeriğinde persin denilen madde köpekler için toksik etki yaratmakta olduğundan avakado köpekler için zararlıdır.

2. Alkol

 İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de karaciğer, kalp ve beyin organları için son derece tehlikeli bir içecek türüdür.

3. Soğan ve Sarımsak

  Fazla miktarda alındığında içeriğinde bulunan maddeler nedeniyle köpeklerde zehirleme riskine yol açmaktadır.

4. Kahve, Çay ve Kafeinli İçecekler

  Fazla miktarda alındığında sonu ölümle sonuçlanabilecek etkiler doğurabilir. Hıslı nefes alıp verme, kalp atışı ritmi bozukluğu gibi yan etkilere sebep olur.

5. Üzüm ve Kuru Üzüm

  Çekirdekleri köpekler için toksik madde barındırmaktadır ve yavru köpeklerde ölümle sonuçlanabilecek etkilere sebep olabilir.

6. Süt ve Süt Ürünleri

  Köpekler laktoza karşı duyarlı olduğundan süt ve süt ürünleri ishal yapar ve sonu ölümle sonuçlanabilecek etkilere sebep olabilir. Yavru ve yetişkin köpeklere kesinlikle süt verilmemelidir ve yemeğine süt karıştırılmamalıdır.

7. Sakız ve Şeker

  Sakızın bağırsaklara yapışma riski vardır şekerin ise diyabete, diş sağlığını olumsuz etkilemeye ve obeziteye yol açtığı bilinir. Köpekler için son derece zararlı iki gıda ürünüdür. 

8. Çikolata

İçeriğinde bulunan theobromine adlı toksik madde yüzünden köpekler için son derece zararlı gıdaların başında gelir. Fazla tüketimi diyabete, obeziteye, körlüğe ya da ölüme neden olabilir.

9. Kemikler, Yemek Artıkları ve Yağlı Yiyecekler

Yemek artıkları ve yağlı yiyecekler sağlıksız, besin değerleri orantısız gıdaların başında gelir. Köpeklerin aşırı kilo almasına ve yağlanmasına neden olur. Pişmiş kemiklerin parçaları ve pişmiş/çiğ tavuk kemiği ise köpekleri bağırsağını yırtma ihtimali bulundurduğundan tehlikelidir. Oynaması ya da çiğneyip, yemesi için dana gibi büyük baş hayvanların kemikleri tercih edilmelidir. 

10. Hurma, Şeftali ve Erik

Çekirdekleri ve çekirdek oyukları toksik madde barındırır.

11. Çiğ Yumurta

Çiğ yumurtada salmonella riski olduğundan dolayı son derece tehlikelidir. Ayrıca bu mikrop, köpeklerden insanlara da geçebilir. 

12. Tuz ve Baharatlar

Köpekler için gereksiz ve son derece zararlı gıdalardır. Asla verilmemelidir.

14. Mayalı Hamur

Mayalı çiğ hamur köpekler için zararlı gıdaların başında gelir. 

15. İnsanlar İçin Üretilen İlaçlar

 Köpekler ve insanlar aynı vücut anatomisine sahip değildir. Dolayısıyla insanlar için ayarlanan dozlar, bitkisel  ürünler ve  kapsüller köpekler için fazla gelebilir ve ölüme neden olabilir. 

16. Soya

 Soya, insanlar için zararlı olduğu gibi köpekler için de zararlıdır. İçeriğinde soya bulunan gıdalar ve kuru mamalardan uzak durulmalıdır. Günümüzde seri imalata geçen soya yan ürünleri yani soya sütü, soya yağı, soya protein tozu, soya peyniri, soya fıstığı v.b gibi soyalı tüm işlenmiş ürünler fermente edilmiş soyadan yapılmamaktadır. Fermente edilmemiş soya ve soya ürünlerinin protein sindiriminin sağlayıcısı olarak bilinen tripsin enziminin fonksiyonunu bozuyor. İçeriğindeki fitatlar, çinko ve demir gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini kısıtlıyor. Soyanın diğer zararlarına değinecek olursak başlıca nedeni alerji, tiroit hastalıkları, bağışıklık sistemine olan zararı, kalp hastalığı ve kansere neden olmaktadır.  Eğer soya içeren mamalara bakarsanız içeriğinde soya proteini izolatı hammaddesini çok sık görürsünüz. S.P.İ üretimi sırasında oluşan lizinoalanin, nitrit, MSG, flor bileşikleri gibi çeşitli toksinleri de beraberinde barındırır. 

KAYNAKLAR

 Katz SH. Food and Biocultural Evolution: A Model for the Investigation of Modern Nutritional Problems. Nutritional  Anthropology, Alan R. Liss Inc., 1987, p 50. 

 Serkan Yimsel. Doğru Beslenmeyle İlgili Yanlış Bildiklerimiz. Hayykitap, İstanbul 2006. 

 Nagata C, Takatsuka N, Yoko Kurisu Y, Hiroyuki Shimizu H. Decreased Serum Total 
Cholesterol Concentration Is Associated with High Intake of Soy Products in Japanese Men and Women  J Nutr 1998; 128:209-213. 

 Messina MJ, Persky V, Setchell KD, Barnes S. Soy intake and cancer risk: a review of the in vitro and in vivo data. Nutr Cancer. 1994;21(2):113-31. 

 Setchell KDR, Zimmer-Nechemias L, Cai J et al.  Exposure of infants to phyto-estrogens from soy-based infant formula. Lancet. 1997:350: 23-7. 

 Irvine C, Fitzpatrick M, Robertson I, Woodhams D. The Potential Adverse Effects of Soybean Phytoestrogens in Infant Feeding, N Z Med J. 1995:24;108(1000):208-9. 

 Sharpe RM. Infant feeding with soy formula milk: effects on the testis and on blood testosterone levels in marmoset monkeys during the period of neonatal testicular activity. Hum Reprod 2002 Jul;17(7):1692-703. 


5 yorum:

  1. Burası nasıl bir site anlamadım. Barf diyetinde çiğ yumurta öneriliyor aynı zamanda köpekler için zararlı gıdalarda salmonella riskinden dolayı çiğ yumurta tehlikeli deniyor.Tamamen bilimsellikten uzak belli markaların reklamını yapan bir yer burası.

    YanıtlaSil
  2. Soya insanlar için zararlı derken?? Trol falan mi bu, bilmeden yazmayın bari ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Berfin Hanım,

      Evet, işlenmiş soya insanlar için de zararlıdır. Nedenlerini sırası ile oldukça açıklayıcı ve bilimsel bir biçimde "bilerek ve öğrenerek" sizleri bilgilendirebilmek adına yazıyoruz.

      Yazdığımız yazılarda bilimsellik adına herhangi bir yanlış olduğuna inanmıyoruz. Çünkü klinik testlerden, labaratuar sonuçlarından ve bilimsel makalelerden derleyip, Türkçe'ye çevirerek yayınlıyoruz.

      Eğer yukarıda verilen kaynakların ve bilgilerin bilimsel araştırmalara rağmen yanlış olduğunu düşünüyorsanız. Lütfen köstek olmak ve lakayit bir tutum sergilemek yerine bu önemli konuda bize yanıldığımızı ve doğrusunu düzgün bir dille aktarın. Yazımızı gerekli bilgiler doğrultusunda düzenlemekten ve hatamızı düzeltmekten zevk duyarız.

      İyi günler dileriz.

      Sil
    2. abdullah efendi3 Aralık 2017 15:34

      la adam oraya kaynak koymuş soya ve kanser diye adama laf atacağına araştırıp orayı okusana cahil. bi de bilmeden konuşmayın demiş, trol demiş allahım sana geliyorum nasıl bir ironidir bu?

      Sil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...