11 Mayıs 2013 Cumartesi

Soya nedir, neden zararlıdır?

  Proplan, Hills, Royal Canin gibi çok tanınan mama markalarının her ürününde vardır. Soya, çoğunlukla Çin ve Japonya'da yetişen bir bitkidir.  

  Günümüzde soya sütten, çikolataya kadar pek çok üründe kullanılmaktadır. Kullanılmasının ilk sebebi ise ucuz bir ürün olmasıdır. Dikkat ederseniz çoğu etli ürünlerde et yerine soya kullanılmaktadır. Hazır aldığımız mantılardan, kullanılan protein tozlarına kadar pek çok ürünün içinde soya bulunabilir.

  Soya yüksek protein değeri içermesine karşın kaliteli bir protein sunamamaktadır ve sindirilebilir protein oranı düşük bir üründür. Ayrıca köpek kuru mamalarında bulunan soya ürünlerinin ise alerjiye yol açtığı bilinmektedir.

  Küçük paketleri  ülkemizde 60 - 70 liraya satılan Proplan, Hills, Royal Canin gibi markaların hepsinde soya kullanılmaktadır. Proteinin büyük kısmını tahıllardan ve soyadan alan bu mamalar fiyatına karşın kaliteli bir besin sunamamaktadırlar. Soya genellikle fiyatı düşük kuru mamalarda kullanılmaktadır.

  Bir diğer önemli nokta ise soyanın fermente edilip edilmediğidir. Fermente edilmeyen soya ürünlerinin tüketiminde protein sindirimini sağlayan tripsin enziminin etkisi bozulmaktadır. Bu da besinlerin içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında; D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var. 

3 yorum:

  1. Soya ürünü etçil hayvanlar için zararlı olabilir fakat insanlar için durum farkli. Hataya sebebiyet verilmemesi için lütfen yazinizda belirtiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Soya insanlar için de, hayvanlar için de aynı durum teşkil etmektedir. Günümüzde soya, mısır gibi tahılların çoğunda gdo bulunmaktadır. Herhangi bir hataya sebebiyet verecek durum gözükmemektedir. İyi günler dileriz.

      Sil
  2. eski biyoloji öğretmenim çikolata, soya, mısır, pirinç gibi tüketim oranı fazla ne kadar bitki varsa hepsinde gdo kullandıklarını aksi halde tüketime yetmeyeceğini savunuyordu. ben de hak veriyorum ona her ne kadar mamalarda gdo yok dese bile güvenmiyorum çünkü güvenilmiyor hatırlarsanız bir ara proplan'da gdo çıkmıştı. hala gdo kullanmıyoruz diyorlar. torku'da gdo çıktı. hala gdo kullanmıyoruz diye yalan söylüyorlar. kısacası güvenilmeyen firmalardan uzak durmak lazım.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...