19 Mayıs 2013 Pazar

Proplan Köpek Maması İncelemesi

  Kuru mamaları incelediğimiz yazı dizisinde bu hafta ProPlan'ı ele alacağız. Tüm veterinerlerde ve petshoplarda bulabileceğimiz bu ProPlan markası acaba sanıldığı gibi kaliteli mi yoksa reklam stratejisinin bir ürünü mü...

  Veterinerlerin sürekli önerdiği ProPlan adlı markanın sahibi Purina firmasıdır. Purina ise Nestle'nin hayvan ürünleri için oluşturduğu bir alt firmadır. ProPlan'a şöyle bir göz atacak olursak neredeyse köpek mamalarında her çeşit maması mevcuttur. Bu mamaları da sonraki yazılarımızda daha detaylı inceleyeceğiz.

  ProPlan'a şöyle bir baktığımızda genel olarak ilk göze çarpan detaylar içeriğinin kalitesiz ürünlerden oluştuğudur. Her mamasında mısır, pirinç, soya, şeker pancarı küspesi, yapay koruyucu ve katkı maddeleri, kimyasal maddeler ve hayvansal yan ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler bir mamada bulunmaması gerekilen gereksiz ve zararlı başlıca gıda ürünleridir.

  Mamalar ile ilgili yazı dizimizde bu ürünlerin her birinin ne oldunu ve etkilerini teker teker açıklamıştık. ProPlan'ın bir diğer göze çarpan detaylardan birisi de içeriğindeki tahıl, bitkisel ürün ve liflerin fazlalığından dolayı kaynaklanan yüksek karbonhidrat içermesidir. Karbonhidratlar ile ilgili yazımızda neden yüksek karbonhidratın köpekler için gerekli olmadığını da anlatmıştık. Köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyebildiği için karbonhidrata fazla ihtiyaç duymazlar. Bu yüzden mamalarda karbonhidratın dengeli ve düşük seviyede olması tercih edilir.

  ProPlan, ürünlerinde gluten ve soya gibi alerji riski yüksek gıdalar içermekte ve et oranı düşük bir seviyede tutulmaktadır. Ayrıca mamaların içeriğinde glisemik indeksi yüksek besinler bulunduğu için köpek sağlığını uzun vadede tehlikeye atmaktadır.

  Ayrıca sentetik K vitamini, yapay antioksidan yani koruyucu madde olan tokoferol kullanılmakta ve et oranı ise etobur bir canlıya göre oldukça düşük miktarda bulunmaktadır.

  ProPlan adlı mamalarda genel olarak zararlı olan içerikleri sıralayacak olursak soya, mısır yan ürünleri, gluten, şeker pancarı küspesi, tavuk tüyü, kemiği ve iç organlarından yapılan kanatlı proteini, yüksek miktarda tahıl içermesi, hayvansal dijestler ve hayvansal yan ürünleri içermesidir.

  ProPlan hakkındaki bilgileri toparlayacak olursak içeriğinde zararlı kimyasal ve katkı maddeleri bulunmakta, besin değeri açısından kalitesiz ve besleyicilik değeri olmayan ürünler kullanmakta, düşük maliyet ile fiyatını haketmeyecek değerde yüksek ücretler ile satılmaktadır.

  Veterinerlerin bu mamayı neden önerdiklerini de bir başka alıntıyla açıklayacak olursak: Veterinerler mama üreten şirketlerden gelen finansal kaynaklar sayesinde yaşamını sürdüren meslek birlikleri ve üniversite fakülteleri tarafından etki altında bırakılmaktadırlar. Örneğin, Science Diet markasının yaratıcısı ve reçeteyle dağıtılan diğer pek çok yiyeceğin baş üreticisi Hill's Pet Nutrition, Amerikan Veterinerler Birliği'nin en büyük sponsorudur. Başka bir kanıt ise veterinerlerin genel olarak beslenme ve özellikle de çiğ et diyeti konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığıdır. Veterinerlik eğitimi alan öğrenciler sık sık, sponsorluğu ticari mama üreticileri tarafından yapılan besin eğitimlerine tabi tutulurlar. The Wall Street Journal, Hill's şirketinin Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim veren 27 Veterinerlik Bölümünün her birinde besin konusunda yapılan araştırmalara ve özel eğitimlere yüz binlerce dolar harcadığını ve veterinerlerin Science Diet ve muayenehanelerinden satılan diğer ticari mamalardan %40'a varan oranda komisyon aldıklarını yazmıştır. Sözü geçen çıkar çatışmasından ötürü veterinerlerin sattıkları ticari mamaları savunmalarının başka bir nedeni bulunmamaktadır.

  Bahsettiğimiz nedenlerden ötürü ProPlan adlı mama düşük bir puanlamaya maruz kalıyor ve köpeklerin beslenmesi, sağlığı açısından önerilmeyecek bir mama statüsüne konuluyor. 

  Purina ve Nestle'nin tarihini araştıracak olursanız sabıkalarının son derece kabarık olduğunu görürsünüz. Nestle, her ürününde kansorejen madde bulunduran ve piyasaya pek çok olumsuz haberle konu olan bir firmadır. Son zamanlardaki vukuatı ise eğer gündemi takip ediyorsanız yurtdışındaki ürünlerinde at eti bulundurmasıdır. İnsan sağlığına önem vermeyen bir firmanın hayvan sağlığına ne kadar önem vereceği de merak konusudur. 



Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

33 yorum:

  1. siz neye göre nasıl bı arastırma yapıyosunuz anlamadım dünyanın önerdigi en iyi markalara burda bir puan vererk nye göre arastırdıgınızı ögrenmek istıyoruz 70 tl lık mamaya 3 puan vermıssınz 200 tllık mamaya 1 puan acana markaların hepsi 5 puan bu kadar mı kusursuzlar bence kendı cıkarınız yerine bilgilendirme yapın böyle saçmalık olmaz kime inanacagımızı sasırdık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KÖPEĞİMİ 55 GÜNLÜKKEN ALDIM 1 AY ARAŞTIRMA YAPTIM SONUÇ YA PROPLAN YADA ROYAL CANİN BEN PROPLANI SEÇTİM FAKAT ODA BURADA 1 PUAN ALMIŞ ARTIK KİMSEYE İNANMAMAK LAZIM MAMAYI SEVDİYSE VERECEKSİN BESİN DEĞERİ İYİYSE3 VERECEKSİN YOKSA BU TİP SİTELERDE SATIŞINI DESTEKLEMEK İÇİN ÖNERİYORLAR BAZI MAMALARI

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Necip Bey Merhaba,

      Kuru mama incelemelerini belirli kriterlere ve köpek beslenmesi hakkındaki sahip olduğumuz yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre yapmaktayız. Kuru mamaları incelerken belirli kriterlerimiz bulunmaktadır ve bu kriterlere göre puanlandırılma yapılmaktadır. Başlıca baktığımız önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.

      1. Mamadaki et oranı
      2. Mamadaki et içeriğinin kalitesi
      3. Mamada zararlı, koruyucu, katkı ve kimyasal madde bulunup bulunmadığı
      4. Mamadaki diğer içeriklerin kalitesi ve oranı
      5. Mamada yan ürün ya da kalitesiz hammadde olup olmadığı
      6. Mamanın geçmişi ve fiyatı

      Bu kriterlerin hepsinde olumlu olan mamalar yüksek puan almaktadır. Herhangi bir reklam, karalama kampanyası ya da çamur atma gibi bir gayemiz bulunmamaktadır. Bu blogtan şu anda Google dahil herhangi bir kazanç sağlanılmamaktadır. Tamamen evcil hayvan severlere yardımcı olabilmek için oluşturulmuştur.

      Kuru mamalar hakkında daha fazla bilgi alabilmek için aşağıdaki linklere bakmanızı öneririz.

      http://kopeklerdebeslenme.blogspot.com.tr/2013/05/kuru-mama-seciminde-dikkat-edilmesi.html

      http://kopeklerdebeslenme.blogspot.com.tr/2013/05/pahal-mama-daha-m-kalitelidir.html

      Sil
    4. evet ....orijen ve acana o kadar kusursuzlar...ekonouba,proplan,hils avrupada market maması bundan emin olun.!!!

      Sil
    5. Merhaba Necip Bey,
      Biz araştırmamızı mamanın fiyatına göre değil kaynak olarak koyduğumuz bilimsel makalelere ve mamanın içeriğine göre yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse:
      http://kopeklerdebeslenme.blogspot.com.tr/2015/12/proplan-kopek-mamas-markasn-neden.html
      Adresini ziyaret edebilirsiniz.

      Yalnızca bu görüşe sahip olanlar biz değiliz. Bilinçli kişiler de mamanın içeriğine bakarak bu kanıya varabilir. Ortada herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Bu blogu tamamen köpeklerin daha kaliteli beslenmesi ve bilgilerimi aktarmak için açtım. Bu blogtan çıkar sağlayabilecek hiçbir işte çalışmıyorum. Eğer İngilizce'niz varsa vereceğim adreslere bakarak bilgi edinebilirsiniz.

      http://www.dogfoodanalysis.com/
      http://www.dogfoodadvisor.com/

      İyi akşamlar dilerim.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. acana mama yüzünden protein fazlalığından dolayı mantar oldu köpeğim bende pro plana döndüm gayette memnunum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Onur Bey,

      Herhangi bir mamanın hangi ürününü kullanırsanız kullanın protein fazlalığı denilen bir sebepten dolayı köpeğiniz mantar olamaz. Çünkü köpeklerde protein fazlalığı diye bir durum kuru mamalarda olmaz. Nedeni ise protein oranları bir köpeğin günlük besin değerini karşılayacak şekilde hazırlanmış olmasıdır. Protein fazlalığı, denilen şey bazı veterinerlerin oluşturduğu yanlış bir kavramdır. Kimseyi suçlamak istemem ancak veterinerler sponsor olan mama ProPlan, Hill's gibi firmalarının markalarını satarak kazanç elde etmektedir.

      Öncelikle veterineriniz bu teşhisi koyarken köpeğinizi hangi testlerden geçirdi? Hiçbir veterinerin görme yoluyla teşhis koyma olasılığı yoktur. Bir teşhis koyabilmesi için gerekli testlere tabii tutması gerekir. Köpeğiniz pankreas, idrar v.b gibi hangi testlere tabii tutuldu?

      İkincisi ise yüksek proteinin köpeklerde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadığı bilimsel araştırmalarla test edilmiştir. Bilimsel araştırmaların makalelerini size ilgili linkte yolluyorum.

      https://drive.google.com/file/d/0Bz0okmQJoX4wZTBfTWhYamZaTzA/view
      https://drive.google.com/file/d/0Bz0okmQJoX4wWkNja1dvc3c2eUdpcTlaTFcyVlo5eHZlNVVB/view

      Üçüncü olarak ise markası ne olursa olsun köpeğiniz bir mamaya karşı içeriğinde bulunduğu herhangi bir hammadde dolayısı ile alerjik reaksiyon gösterebilir. Bunun hangi içeriği ile ilgili olduğunu öğrenebilmek için alerji testi yaptırılmalıdır. Bu işlem gözlem ya da varsayım yoluyla yapılamaz.

      Son olarak ise ProPlan adlı markayı neden önermediğimizi okumak isterseniz ilgili link:

      http://kopeklerdebeslenme.blogspot.com.tr/2015/12/proplan-kopek-mamas-markasn-neden.html

      İyi akşamlar dilerim.

      Sil
    2. Merhaba Onur Bey,

      Herhangi bir mamanın hangi ürününü kullanırsanız kullanın protein fazlalığı denilen bir sebepten dolayı köpeğiniz mantar olamaz. Çünkü köpeklerde protein fazlalığı diye bir durum kuru mamalarda olmaz. Nedeni ise protein oranları bir köpeğin günlük besin değerini karşılayacak şekilde hazırlanmış olmasıdır. Protein fazlalığı, denilen şey bazı veterinerlerin oluşturduğu yanlış bir kavramdır. Kimseyi suçlamak istemem ancak veterinerler sponsor olan mama ProPlan, Hill's gibi firmalarının markalarını satarak kazanç elde etmektedir.

      Öncelikle veterineriniz bu teşhisi koyarken köpeğinizi hangi testlerden geçirdi? Hiçbir veterinerin görme yoluyla teşhis koyma olasılığı yoktur. Bir teşhis koyabilmesi için gerekli testlere tabii tutması gerekir. Köpeğiniz pankreas, idrar v.b gibi hangi testlere tabii tutuldu?

      İkincisi ise yüksek proteinin köpeklerde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadığı bilimsel araştırmalarla test edilmiştir. Bilimsel araştırmaların makalelerini size ilgili linkte yolluyorum.

      https://drive.google.com/file/d/0Bz0okmQJoX4wZTBfTWhYamZaTzA/view
      https://drive.google.com/file/d/0Bz0okmQJoX4wWkNja1dvc3c2eUdpcTlaTFcyVlo5eHZlNVVB/view

      Üçüncü olarak ise markası ne olursa olsun köpeğiniz bir mamaya karşı içeriğinde bulunduğu herhangi bir hammadde dolayısı ile alerjik reaksiyon gösterebilir. Bunun hangi içeriği ile ilgili olduğunu öğrenebilmek için alerji testi yaptırılmalıdır. Bu işlem gözlem ya da varsayım yoluyla yapılamaz.

      Son olarak ise ProPlan adlı markayı neden önermediğimizi okumak isterseniz ilgili link:

      http://kopeklerdebeslenme.blogspot.com.tr/2015/12/proplan-kopek-mamas-markasn-neden.html

      İyi akşamlar dilerim.

      Sil
    3. Hayvanlarda mantarın birçok sebebi vardır, bunlar hiçbirşeye bağlanamaz bizde hekimlik yapıyoruz nedenini değil hastalığı araştırmak hekimliğin gerekçesidir. Şundan olmuş bundan olmuş demek etik değil.
      Mama kaynaklı olabilir, sebebi yine insandır her mamanın arkasında günlük kilo bazında hayvanın aktifliğine göre verilmesi gereken miktarlar yazar zaten. Buna riayet edilmediği taktirde üründe değil kullanıcıdadır. Ben mesela seçeneği kullanacak olana bırakırım mama verirken. Fakat herşeyini anlatırım fazla tüketimde ishal olacağını hayvanın, geçiş yaparken değişik bir mamaya kaç günde nasıl geçeceğini detaylı şekilde anlatırım. Ve çekinmeden içerisinde zararlı/yararlı ne varsa söylerim. Çünki hekimliği tüccarlık ile karıştıran çok insan var. Fakat bizde bunları satmak zorundayız internet kullanmayıp bizden almak isteyen birçok insan var çünki bunlarıda kıramıyorsunuz malum. Akabinde klinik ürünleri tedavi amacıyla bulundurmak zorundayız.
      Kusura bakmayınız ama hayvan hasta olmaz.. Sahibi hayvanı hasta eder!

      Sil
  4. Hocam sıze gıre ya acana verecegız ya da mama vermeyeceğiz masallah hepsi kotu pekı bırde su var gunumuz turkıyesınde ınsan olarak kılosu 25 30 tl olan besınlerı bu tuketmezken hayvanlara bunu nasıl verecegız mantıklı bı acıklamanız var mıdır bırde masallah bılgılısınız o zaman bı tarıf verın evde yapalım verelım kopeklerımıze bızde rahat edelım sızde.MERAKLA TARIFINIZI BEKLIYORUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bize göre değil de her şeyin en iyisini istediğimiz dostumuza mamaların en uygununu vermeliyiz bence. Tabi ki karar yine sahibinindir ancak et oranı yüksek, kimyasal maddeler içermeyen, tahıl içermeyen, doğal ve kaliteli hammaddeler içeren, kalitesiz yan ürünler içermeyen mamalar kullanılması en uygunudur. Sadece Acana markasına yönelmenizi tavsiye etmem Acana da 4 4'lük bir mama değildir. Makalelerimizi okuyarak hangi mamaların sağlıklı ve kaliteli olduğunu öğrenebilirsiniz.

      Sil
  5. Tüm Veterinerler ağız birliği yapmış gibi ProPlan yada Hills önermekte. Demek ki çıkarları var. Süpermarketlerden sakın mama almayın, en çok hangisi kazanç sağlıyorsa onu raflarına koyuyorlar. Üretildikleri ülkelere göre seçin derim. Kuru Mamalarda yerli malı hikaye uzak durun, tavuk tırnağını bile yedirirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Araştırmalarınız belli ki özenle yapılmış ve değerli. Ancak bazı gerçekler var ki öyle puanlamayla falan olcak gibi değil. Deneme yanılma ve gözlem bence en iyisi. Köpeğin vücudunun verdiği tepkiyi gözlemlemek en önemlisi. Allah aşkına bir de eskiden köpek mamasımı vardı. Hayvanlar herşeyi yiyip deli gibi sağlıklı yaşıyordu. İçindeki et oranına göre seçiceksek kasaba gidelim...En önemlisi zararlı maddeler içermeyen mama alalım yeter. Proplan somonlu aldım köpeğim kendine keldi bu arada...BU ARADA KÖPEĞİM HİPERTİROİDİ hastası ve belliki bu köpek maması olayıyla daha uzun süre meşgul olucam.

    YanıtlaSil
  7. Ya Proplana sallayıp duruyorsunuz eyvallah Acana Orijen iyi firmalar da ben Golden cinsi yavruma acana puppyle başladım 1. ay sonunda hayvanda protein alerjisi sıkıntısı başladı her köpeğe her mama iyi gelmez kas kütlesine günlük egzersiziyle orantılı içerikli mama kullanılmalı senin büyük ırk köpeğin varsa evde oturuyorsa 1 saat anca yürüyorsa Protein fazla gelip yan etkilere sebep olabilir Proplanın tamam protein oranı daha düşük olabilir ama evde beslenen ve saatlerce efor sarf edemeyen hayvanlarımız için ideal fazla protein fazla et oranı demek daha iyidir demek değil insan bünyesi gereği bile 300gr tavuğun içindeki proteini sindirebiliyor 350 yerse 50 sindeki protein sindirilmeden atılıyor aynı mantık

    YanıtlaSil
  8. Kutay Bey, sizi tebrik ediyorum.Gayet güzel herşeyi açıklamışsınız. Proplan,Hills gibi mamalar Amerika'da raf "supermarket" mamasıdır. İhracatçılar yıllar önce bu mamaları TR da oturttu. Çok büyük containerlarla geliyorlar, bir sürü distributor, alt bayii, vet ve petshop kanalından dolayı çok pahalı satılıyor. Istanbul'da belli başlı vetler profine a geçti. Tanıdığımız konusunda çok iyi bir köpek oteli de Royal Canin i bırakıp profine a geçti. TUrkiye'de pahalı olunca IYI URUN olgusu vardır. Araştırma yoktur. Veteriner oneriyor diye herşeye inanırlar . AYnı " frontline " ve " frontline combi" si gibi. Bizler artık bu damlaların da işe yaramadığını ve bağışıklık oluştuğunu biliyoruz. Stronghold, Practic gibi ürünlere kaydık özellikle pire konusunda. Bu ürünleri bilmeyen vetler. İçeriklerini aynı zanneden vetler var. Boşverin kime ne anlatıyoruz.

    YanıtlaSil
  9. vermiş olduğunuz bilgilerin çoğuna katılmıyorum.. bi defa tüy ve deri problemlerine, sindirim ve bağışıklık sistemlerine birebir bir mama markası Pro Plan.. benim köpeğim 4 yaşında ve inanılmaz problemli bi 3 sene geçirdi.. sözde en kaliteli mamaları alıyordum ama sonuç hep hüsran.. ya ishal ya kabız.. ya halsiz ya hasta.. hele tüylerii .. her gün 2 kere ew süpür ve her defasında makinenin içinde bir haywan kadar tüy çıksın.. siz burda zararlı diyorsunuz kalitesiz diyorsunuz ama benim köpeğimi sağlıklı bir şekilde hayata döndüren tek mama bu.. sanırım sizin bilgi adı altındaki yorumlarınız haywanlarımız ölsün diye yapılmış!!

    YanıtlaSil
  10. Kutay Bey, incelediğiniz proplan mamasında yazılacak, söylenecek o kadar olumsuz ve zararlı şeyler var ki say say bitmiyor. Halbuki bir köpek mamasında bunların bir tanesi bile olmamalı. Y yüzden çok iyi anlıyorum tahılsız ve et oranı yüksek, içinde et,tahıl ve meyveden başka bir şey bulunmayan mamaları neden önerdiğinizi. Sayenizde bilmediğim ve mamalar hakkında öğrenmem gereken ne varsa biliyorum artık. Size tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  11. Yüksek protein kopege zararli diyen fakir beyinli arkadaşlar, ayni aileden olan kurtlar, çakallar, yabani köpekler, doğada çiğ et ile besleniyor, full minimum %70 protein orani ile besleniyor, zararli olsa bütün yırtıcı hayvanlarin zarar görüp soylari zamanla tükenirdi. Bu hayvalar binlerce yildir bu sekildr besleniyor ve bizim kopeklerimize gore de cok daha saglikli....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kurt, çakal, yabani köpek evde mi besleniyor? evdeki hayvanla doğadaki hayvanın harcağı enerji bir mi? çok düz mantık. masa başı çalışan insanla, madende çalışan enerjisi bir mi? insanları fakir beyinli diye haksız eleştirmek yerine biraz mantık kursanız çok faydalı olur.

      Sil
  12. Herkes bir şey yazmış günlerdir araştırıp okuyorum öğrendiğim et oranı yüksek tahılsız ek gıda altında olan ürünler minimum oranda yada hiç deneme yapılmaya çalışacak bir şey çünkü evdeki çocuklarımız hepsi farklı tür yaş cins bu yüzden beslenme hepsinde ayrı reaksiyon gösterecek onlar için en iyisini yapmalıyız

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, 2 yaşında cavalier cinsi köpeğime orijen, acana, nd mamalarını denememe rağmen tüy dökme sorununa çözüm getiremedik. Proplanı tavsiye üzerine deneyecektim ama şu an yazılanlar sebebiyle kararsızım. Kullananlar yorun yapabilirse çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  14. Kötüleyip önermediginiz mamaları neden sitenizde satiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  15. performans amaçlı kopek yetistirmeyen bir insan için mamadaki protein et oraninin yüksekliği neden kriter olsun. besleyiciliği yeterli ise deri tüy diş sindirim sistemine diskilamasina bakarım. fiyatını hak eder etmez ama bu açıdan proplan en dengeli ve ideal mamalardan biridir.

    YanıtlaSil
  16. Tesadüfen yazılarınızı okudum daha öncede farklı yerlerden bu tür yazılar okuyup bilgi sahibi olmuştum.hayvan beslerken kendi çocuklarıma nasıl bakıyorsunuz aynı ilgiyi göstermeye çalışıyorum.benim yemiyecegim gıdayı köpegimede vermiyorum örnek salam.yazinizla beraber köpeğimdeki cilt propleminide göze alarak daha kaliteli manalara yöneldim .tabiki her gün veremem 1 gün farklı diğer gün farklı ve q günde mama vercem.diger dediklerim et ağırlıklı olacak.bilgileriniz için teşekkür ler

    YanıtlaSil
  17. Yavru köpeğime yaklaşık iki aylık bir araştırmanın sonunda n&d mama aldım sonuç kızıma açılan damar yolu dört gün serum yedi ishal kusma her mama her köpeğe iyi gelmiyor çok net deneme yanılma yöntemleri köpeğide hırpalayan bir süreçe dönüşüyor proplan kuzu etliye başladık kakası düzeldi kusma tamamen ortadan kalktı evde yapılan mamalarlada destek vererek bir daha asla mamasını değiştirmeden devam edeceğim evet n&d orijin acane hepsi çok iyi mamalar ama her zaman her köpeğe iyi gelmediği çok açık

    YanıtlaSil
  18. Bende pro line almıştım veteriner önerisiyle 6 aylik cocker kizim da tuy dokulmesi ve kakasinda anormallik gordum. Ve baska yerlere danisarak proplan aldim tuy dökümü azaldi ama yine arastirmalarima devam ettim.happy dog onerdi veterinerimiz baska marka olarak yine sıkıntı yaşadık Smdi proplana basliyorum artik bu mamadan devam edicem umarim dogru yoldayimdir. Burda yazilanlar endiselendirse de beni en iyi super mama yi tavsiye eden bir yazi okumadim. Bence admin en iyi lerden baslayarak bir listeleme yapabilirsin ve tecrubeli bir veteriner tarafindan veya hayvan sagligi konusunda tecrubeli birinin imzasi olmali bu listeye!

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. bu blogu açanlar bonisibanın yetkilileri :) bonisibaya 5/5 veriyorlar proplana 1/5 gerçekten komik. bu sitede gerçek hiç bi bilgiye ulaşamazsınız. reklam kokuyor

    YanıtlaSil
  21. arkadas kopek mamaları onerılerınızde masallahı var acana ve turkıtyedekı en pahalı mamalar ve verdıgınız lınklerde hep amazon

    YanıtlaSil
  22. çok güzel yazmışsınız https://petokulu.com/en-iyi-kopek-mamasi-markalari/ buradaki konu dikkatinizi çekebilir

    YanıtlaSil
  23. Yanlış hatırlamıyorsam, Acananın üretildiği Canada da Proplan ile hemen hemen aynı fiyata satılıyor. Ben uzun zaman terrier köpeğimi Acana classic Red ile besledim. Son zamanlarda derisinde pullanmalar oldu ama maması kaynaklı mi bilemem çünkü mama haricinde kendi soframızdan da birşeyler verirdik. Veteriner Acanayı kullanmamamızi önerdi bu mama çok hareketli köpeklerde faydalı olacağını daha düşük protein oranı olan bir mama seçmemi önerdi. Şimdi yarı yarıya Proplan ve Acana karıştırıp veriyorum. Eskiye nazaran biraz halsizleşti sanki. Adanalı nazlanarak yoyorken bu karışıma bayıldı. Umarım yanlış yapmiyorumdur.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...