9 Mayıs 2013 Perşembe

Besin Öğeleri - 3 (Mineraller)

  Minerallar vücut için önemli ek takviyelerdir. Kuru mamaların genellikle %5 ila %8'ini oluşturmaktadır. Kuru mamalarda etiketlerde yazan kül oranı toplam mineral yüzdesini göstermektedir. Yüksek miktarda ve düşük miktarda bulunması gereken minerallar vardır. Bunlar vücudun işlevini sorunsuz tamamlayabilmesi için gereklidir.

  Kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi minerallar yüksek miktarda bulunan minerallerdir. Demir, çinko, bakır, iyot, selenyum, manganez gibi minerallar ise düşük miktarda bulunan minerallerdir. Her birinin işlevi ve görevi farklıdır.

  Kalsiyum

  Vücut yüksek miktarda kalsiyuma ihtiyaç duyar. Vücuttaki kalsiyumun %99'u kemiklerde bulunmaktadır ve fosforla birlikte iskeleti sağlam tutan yapıyı oluşturmaktadır. Kemiğin sağlamlığını oluşturan minerallerdendir. Fazlalığında ya da eksikliğinde farklı durumlar ortaya çıkar. Fazla kalsiyum alan bir yavru köpek ihtiyacı olmayan çoğu kısmını absorbe etmeye çalışacağından anormal iskelet oluşumu gözlemlenir. Eksikliğinde ise kemik eğriliği olarak da nitelendirebileceğimiz raşitizm hastalığı ortaya çıkar.

Fosfor

  Kalsiyumla birlikte düzgün büyümeyi sağlar ve vücut fonksiyonlarını geliştirir. Ancak fazla miktarı kronik böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Vücuttaki fosforun %86'sı kemiklerde bulunmaktadır.

Potasyum

  Sodyumla birlikte hücrenin iç ve dış basınç dengesini sağlar. Kalp fonksiyonlarında önemli rolü vardır. Vücut, bu minerale fazla miktarda ihtiyaç duyar. Bazı kalp ve böbrek hastalıklarında arttırılması gerekilebilir.

Sodyum 

  İnsanların aksine köpeklerde terleme olmadığından köpeklerde sodyum alınımı herhangi bir sorun teşkil etmez ancak bazı kalp hastalıklarında azaltılması gerekilebilir. İshal olan köpeklerin ihtiyacı olduğu bir mineral çeşididir. Hücrenin iç ve dış basınç dengesini korur.

Magnezyum

  Vücudun fazla miktarda ihtiyaç duyduğu bir başka mineral çeşididir. Kasların kasılmasını ve sinir iletiminin daha iyi çalışmasını sağlar. İskeleti oluşturan ve iskelete sertlik kazandıran minerallerden biridir.

Çinko

  Pek çok metabolik sistemde koenzim görevi gören bir mineral çeşididir. A vitamininin taşınmasına yardımcı olur. Cilt bütünlüğü ve tüy kalitesi açısından önemli bir mineraldir.

Demir

  Aneminin önlenmesini sağlayan bir mineral çeşididir. Vücut için önemli bir rol oynar.

Manganez

  Kemik ve kıkırdak kalitesine katkıda bulunur. Vücut için önemli bir rol oynar. Kemik ve eklem kıkırdağı gelişimine yardımcı olur.

Bakır

  Tüy pigmenti olan melaninin sentezinde yardımcı rol oynar. Demirin bağırsaktaki emilimini ve hemoglobine katılmasına yardım eder.

İyot

  Eksikliğinde troid bezi işlevini yitirir ve guatr hastalığına neden olur. 

Selenyum

  İnflamatuvar, yaşlanma, kanser, fazla efor sarf edilmesi gibi durumlara karşı mücadelede rol oynayan bir mineral çeşididir. Vücutta düşük miktarda gereklidir ancak vücut için önemli bir mineral çeşididir. 

3 yorum:

  1. Bu önemli bilgileri derlediğiniz için çok teşekkürler. Ancak bu minerallerden köpeğimizin ne kadar ihtiyacı olduğunu nereden bileceğiz? Sonuçta azı olduğu kadar fazlasınında zarar olduğu bir gerçek. En azından uygun bir aralık değeri söylenemezmi?

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuyu ben de merak ettim kuru mamaların içeriklerini karşılaştırdım öyle mineraller hakkında fazla bir değişiklik yok neredeyse hepsi 3 aşağı 5 yukarı aynı o konuda

      Sil
  2. Keşke ne kadar olması gerektiğine dair bir oran tablosu olsaymış.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...