18 Mayıs 2013 Cumartesi

Konserve (Yaş) Mamalar

  Yaş mamalar yani konserve içerisinde satılan köpek mamaları günümüzde yayınca kullanılan beslenme türlerindendir. Pek çok kişiye konserve içinde olduğundan ve gerçek etmiş gibi gözüktüğünden güven vermektedir. Yazımızda bu düşüncenin neden yanlış olduğunu ve yaş mamanın zararlarından bahsedeceğiz.

  Yaş mamanın üretim şekli, kuru mamaya göre pek çok açıdan değişkenlik gösterir. Genel olarak yaş mamada; et yan ürünleri, sebze, meyve ve tahıl gibi gıdalar püre haline getirilip buharda tam pişmeyecek derecede pişirilir. Ardından bu hafif buharda pişirilen ürünler küp küp kesilerek et şekli verilir. Etrafını ise korunması amacından jelle kaplanır.

  Yaş mamanın pişirilirken geçirdiği işlemler ve içerikteki ürünlerin kaliteli olmayışından dolayı köpeklerimize yeterli bir beslenme sunmamaktadır. Yaş mamalar pişirilirken besin değerlerini kaybetmekte ve koruyucu, katkı maddeleri içermektedir. Ayrıca çoğu yaş mamaya şeker ilave edildiği de bilinmektedir.

  Köpeklerin diş, sindirim v.b gibi pek çok kısmın sağlığını olumsuz etkileyen yaş mamalar genel olarak köpek ya da kedi beslenmesinde önerilmemektedir.

5 yorum:

  1. Ben oğluma haftada iki kere biri sebzeli biri etli yaş mama kullanıyorum. Yaptığım şey doğru mu? Önerebileceğiniz yaş mama markası var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş mamaların kalitesi de çok önemlidir. Genellikle kalitesiz yan ürünlerden elde edildiği için yaş mama pek önermem ancak kaliteli markaların yaş mamaları var onların da tanesi 8-12 tl arasında olduğu için pek hesaplı olmuyor. Kendiniz yaş mama yapsanız daha sağlıklı ve hesaplı olur.

      Sil
    2. ben oğluma konserve mama verdim meğerse mamanın son kullanma tarii geçmiş çok halsiz ağzı falan sıcacık bunun için ne yapmalıyım ?

      Sil
  2. Profine'nın yaş mamasını önerir misiniz? Kuru mamayla karıştırıp vermeye başladım. Tek başına kuru mama yemiyor.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...