6 Mayıs 2013 Pazartesi

Kuru Mamalar

 Bu yazıda en çok tercih ettiğimiz ve en pratik besleme şekli olan kuru mamaları kısa bir geçiş yapacağız. Kuru mamalar köpekler için hazırlanan temel besin değerlerini karşılama amaçlı geliştirilmiş paketler halinde satılan ortalama son kullanma tarihi, üretim tarihinden itibaren 1 yıl olan hazırlaması ve temizlemesi kolay köpek yemekleridir. 

 Kuru mamalarda genel olarak et, sebze, meyve ve tamamlayıcı ürün olarak yumurta, bira mayası, bitkisel ürün v.b gibi hammaddeler bulunmaktadır. Kuru mama çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar çok fazla ürün barındırır ve pek çok kedi köpek mama firması bulunmaktadır. Bunlardan en tanınmış 10-15 tane mama firması bulunmaktadır. Kuru mamayla beslemedeki ana neden gerekli besin değerlerini eksiksiz ve tam olarak almasıdır. Evde hazırlayacağınız mamalar ya da ev yemekleri bir köpeğin temel besin ihtiyacını karşılayacak nitelikte besinler değildir. Bu yüzden pek çok bilimsel araştırma sonucu kuru mamalar köpeklerin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan ve en çok tercih edilen beslenme şeklidir.

 Kuru mama seçerken önceki yazımda da bahsettiğim gibi içeriğine ve analiz değerlerine, besin kaynaklarının doğal olup olmadığına, katkı ya da koruyucu maddelerin olup olmadığına bakarak karar verebiliriz. Ancak bu içeriklerin iyi olup olmadığını anlayabilmek ve karşılaştırabilmek için bilmemiz gereken bazı belli başlı noktalar bulunmaktadır. 

 AAFCO (Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği), köpek mamalarının genel analiz değerlerini belli bir standarta koyan resmi bir kuruluştur. Ancak AAFCO sadece formülasyonların besin değerlerini belirlemektedir. Test ya da denetim gibi işlemler yapmaz. Dolayısıyla mamalarda bulunan bu ibare mamayı almak için yeterli bir neden değildir. 

 Mamalarda Dikkat Etmemiz Gereken Önemli Noktalar
1. İçerik:

 İçerik mamalarda kullanılan ürünlerin neler olduğunu gösteren kısımdır. Mama seçmedeki en önemli kısım budur çünkü marketten bir salam aldığımızda ilk olarak içeriğine bakarız ve %100 dana olanını ararız. İşte içerik de bu yüzden önemlidir. Mamanın nelerden oluştuğunu, içeriğinde zararlı ve gereksiz madde olup olmadığını, katkı ya da koruyucu madde içerip içermediğini içeriğe bakarak anlayabiliriz. 

 Kuru mamalarda genel olarak kullanılan ve yabancı olduğumuz pek çok ürün bulunmaktadır. Sonraki yazılarımda her birinin ne işe yaradığını ve gerekli olup olmadığını açıklayacağım.

2. Irk ve yaş ayrımı:

 Kuru mamalar da küçük, orta, büyük ve yavru, yetişkin, yaşlı olarak ayrılır. Mamanın hangi et içerdiği, neli olduğu ve hangi köpekler için uygun olduğu bu durumlara göre ayrılır. Bu yüzden köpekler için çok çeşitli mamalar bulunmaktadır. Genellikle kuru mamalar tavuklu, kuzulu ve balıklı olarak üçe ayrılır. Farklı et ürünleri içeren mamalar da bulunmaktadır. Daha sonra dediğim gibi yaş ve ırk olarak da kendi aralarında daha çok çeşide ayrılır. Sindirim sistemi, deri alerjileri ve kısırlaştırılmış köpekler için v.b gibi durumlardan dolayı da özel mamalar bulunmaktadır. 

3. Analiz Değerleri

 Analiz değerleri mamanın içinde ne kadar protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin ve aminoasit gibi temel besin değerlerinin bulunduğunu belirtir. Bu temel besin değerlerinin ne fazla ne de eksik olması köpeğimiz açısından faydalı bir durum oluşturmamaktadır. Yavru bir köpek ya da gebe bir köpek bu besin değerlerine daha fazla ihtiyaç duyacağından yavru mamaları, yetişkin mamalarına oranla daha yüksek değerler içerirler. Bu değerlerinde neyin ne kadar olması gerektiğini sonraki yazılarımda açıklayacağım.

4. Mamanın Dostumuzda Yarattığı Etki

 Bir mama seçtik ve alıp kullanmaya başladık. Ancak daha önce olmayan ve aldığımız mamayla beslenmeye başladığından itibaren ortaya çıkan sorunları iyi gözlemlememiz gerekiyor. Her mama her köpekte aynı etkiyi yaratmıyor. Köpekler de tıpkı insanlar gibi olduğundan değişik gıdalara alerji ya da intolerans gösterebiliyorlar. Dolayısıyla en iyi mamayı seçmiş olsak bile içindeki bir maddeden dolayı köpeğimizde istemediğimiz bir etkiye neden olabilir. Bu yüzden mamayı kullanmaya başladıktan sonra köpeğimizi iyi gözlemlemeliyiz. Genelde bir mama köpekte ağız kokusunu, tüy parlaklığına ve dökülmesine v.b gibi fark edebileceğimiz durumlara olumlu yönde etki eder. Ancak demin bahsettiğimiz gibi alerji ve istenmeyen durumlar da gözlenebilir. Bunun genel nedenleri içeriğinde bulunan bir maddeye alerjisi olması ya da o mamanın kaliteli olmamasından kaynaklanabilir. Daha ayrıntılı detayları sonraki yazılarımda paylaşacağım.

 Genel olarak değerlendirmek gerekirse kuru mamalarda dikkat etmemiz gereken ayrıntılar bunlardır. Her bir yazımda bu başlıkları daha detaylı anlatacağım. 

1 yorum:

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...