6 Mayıs 2013 Pazartesi

Köpek Mamalarında Neden Tahıl Olmamalı?


  Önceki yazımızda içinde tahıl bulunan köpek mamalarının yararlı olmadığını ve köpekler için uygun besin niteliklerini taşımadığından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise bunların nedenlerini açıklayacağız. Köpekler ve kediler etobur hayvanlardır. Etobur hayvanlar ise doğada yemek olarak otobur hayvanları avlar. Etobur hayvanlar ile otobur hayvanların mide ve sindirim sistemleri farklıdır. Dolayısıyla otobur hayvanların sindirebildiği şeyleri etobur hayvanlar sindiremeyebilir.

  Bunun ilk örneği de tahıldır. Tahıl içeriğinde selüloz bulunan bir besin grubudur. Selülozu sindirebilmek için sindirim sisteminde selülaz denilen sindirim enzimine ihtiyaç duyulur ancak bu enzim sadece otobur canlılarda bulunmaktadır. Tahılın otobur hayvanlar büyük yararı vardır ancak aynı şeyi etobur hayvanlar için söylemek doğru olmaz. 

 Tahıl aynı zamanda içeriğinde gluten dediğimiz protein grubu bulundurur. Gluten, çölyak hastalarında olduğu gibi bazı köpekler için de son derece zararlı ve pek çok köpeğin alerjik reaksiyon gösterdiği bir protein grubudur. 

 Tahıllar hakkında bilmemiz gereken bir başka konu ise sindirilebilir protein oranının düşük oluşudur. Genel olarak tahıllı mamalarda etten çok tahıl bulunduğu için mama proteinin büyük bir çoğunluğunu tahıldan sağlar ve tahıldaki sindirilebilir protein oranı %70'tir. Ancak etin sindirilebilir protein oranı ise %90 civarındadır ki bu yüzden tahılsız mamalar daha revaçtadır. 

 Tahıllar karbonhidrat oranını yükseltir. Köpeklerin dengeli beslenmesi için besin değerleri ideal bir oranda olması gerekir. Ancak tahıllı mamalarda tahılın içerdiği yüksek karbonhidrat nedeniyle bu mamalar karbonhidrat açısından son derece zengindir ve karbonhidrat besin tablosunda diğer besin değerlerine belli bir oranda dengelenmemiştir. Köpeklerin temel besinlerinde fazla karbonhidrata gerek yoktur ancak tahıllı mamalar yüksek karbonhidrat değeri içermektedirler.

 Tahıllar hakkında en önemli nokta ise mamalarda tahıl olarak pirinç ve mısır bulunmasıdır. Bu tahıllar glisemik oranı en yüksek tahılların başında gelir. Pirinç ve mısır gibi tahılların glisemik oranı 70 yani en yüksek seviyedir. Glisemik oranı yüksek olan bu besinler açlık kan şekerini yükseltir ve pankreastan insülin salgılanmasına neden olur. Bu da şekerin hızla tekrar düşmesine neden olur. Şişmanlığa, kansere v.b gibi hastalıklara yüksek glisemik indeksli besinler neden olmaktadır. Ayrıca bu yüksek glisemik indeksli gıdalar reaktif hipoglisemiye neden olmaktadır ve bu da diyabet hastalığının habercisidir. Tek öğün ile beslenen ve fazla yiyen köpeklerin tahıllı mamalar ile beslenmesi diyabete ve obeziteye davetiye demktir. 

1 yorum:

  1. Tahılsız mamalardaki meyveler içerdikleri şeker itibariyle zararlı değil midir

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...