9 Mayıs 2013 Perşembe

Kuru Mamada Bulunan Kül Nedir?

  Mamaların analiz değerlerine baktığımızda gördüğümüz değerlerden birisi de küldür. Ancak pek çoğumuz anlamını ya da ne olduğunu bilmiyoruz. Acaba mamadaki kül oranı köpekler için ne kadar önemli?

  Kül, mamalara kasıtlı olarak konulan bir ürün değildir. Kül, mamanın içindeki herhangi bir ürünün pişirildikten sonraki arta kalan kısmına denir. Kuru mamalarda pişirme işlemi bittikten sonra ortaya çıkan son üründür.

  Diğer bir deyişle kuru mama pişirildikten sonra protein, yağ ve karbonhidrat gibi değerler yok olur ve geriye mineraller kalır. Kuru mamadaki ürünler pişirildikten sonra kalıntı olarak en son kalsiyum, fosfor, çinko, demir v.b gibi mineraller kalır.

  Kül, kuru mamanın içerisinde bulunan toplam mineralleri ifade eder. Bazı mamalar külden elde edilen maddeleri bitkisel kaynaklardan elde ederek kül oranının azalmasını sağlayabilir. Ancak minerallerin çoğu külden gelmektedir. Külden en fazla oluşan mineraller ise kalsiyum ve fosfordur.

  Kül oranı tek başına açıklayıcı bir kaynak değildir. Toplam kül miktarı dahil her mineralin gerçek miktarını incelemek köpeğiniz için daha faydalı olacaktır ve bu mineraller beslenmede önemli bir yer tutmaktadır.

  %5 - %8 değeri aralığındaki kül oranı kuru mamalarda ideal oranlardır.

1 yorum:

  1. Merhaba,
    Kullanmak istediğim mamada kül oranı %25 bu iyi bir değer mi? Önerdiğiniz rakamdan 3-4 katı fazla çünkü. Cevabınızı bekliyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...