27 Mayıs 2013 Pazartesi

N&D Köpek Maması İncelemesi

  Bu makalemizde tahılsız ve düşük tahıllı mamaları bulunan N&D markasını inceleyeceğiz. N&D mamalarını İtalya'da bulunan Farmina adlı firma üretmektedir.

  Farmina firması kuru mama üretiminde Vanguard teknolojisini kullanmaktadır. Bu teknolojide çift vidaya benzer bıçak sistemi vardır ve vitaminlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

  N&D markasının tahılsız mamaları %70 oranında et içeriğine ve %30 oranında meyve, sebze içeriğine sahiptir. Diğer tahılsız mamalardan farkı ise ana içeriklerinde et ve sebze değil et ve meyve bulundurmasıdır. Mamalarında ise et, meyve ve sebze ürünlerinde tek bir içerikle sınırlı kalmamaktadırlar.

  Pek çok çeşidi bulunan N&D markasının tahılsız ürünlerinde, yaban domuzu, balık, kuzu ve tavuk etli ürünleri bulunmaktadır. Yine tahıllı ürünlerinde de aynı et ürünleri bulunmaktadır.

  Düşük tahıllı mamalarında tahıl olarak %10 kılçıksız buğday ve %10 olarak da yulaf bulundurmaktadır. Yulaf ve buğday, düşük glisemik indeksine sahip ve kaliteli tahıllardır. Ancak buğday bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

  Mamanın içeriği genel olarak kaliteli olmasına rağmen olumsuz ve zararlı bir madde var mı diye baktığımızda kurutulmuş pancar posası olduğunu görmekteyiz. Kurutulmuş pancar posasının bir diğer adı da kurutulmuş şeker pancarı küspesidir. Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise oldukça düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  Bu olumsuz maddenin dışında N&D markası içeriği kaliteli ürünlerden oluşmaktadır ve protein kalitesi ile sindirilebilir protein değeri oldukça yüksektir. Yukarıda yazdığımız nedenlerin dışında köpeklerde alerji yapıcı ya da olumsuz etkiye maruz bırakacak herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Ancak oldukça pahalı olduklarını hatırlatmakta da fayda var.

  Bu arada düşük tahıllısı ile tahılsız mamaları arasında ne fark var diye soracak olursanız eğer köpeğiniz hep tahıllı mama ile beslendiyse tahılsız mamaya geçtiğinde kakası çok cıvık ve fazla olur. Bu durum geçicidir ancak bazı köpek sahipleri bu duruma tahammül edemez. Düşük tahıllı maması dışkısının daha katı ve daha az olmasını sağlar ancak en yararlısı tabiki de tahılsız olanlarıdır. Köpekleriniz eğer hep tahıllı mamayla beslendiyse tahılsız mamada dışkının normale dönmesi 2 ya da 3 ayı bulabilir.

Mamanın kalitesi: 4.5/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 4/5
Mamanın içeriği: 4.5/5
Mama önerilebilir mi? Evet


Önerdiğimiz köpek maması ürünlerini güvenilir ve uygun fiyata almak isterseniz sitemize özel ekstra %6 indirim kodu olan KBESLENME ile buraya tıklayarak petlebi.com'dan daha ucuza satın alabilirsiniz.

49 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. inanılmaz bir blog olmuş tebrikler

    YanıtlaSil
  3. Ben de kedim için N&D alıyorum. Acana'yı sevmemişti, ancak bunu baya sevdi, ıslak mamayla karıştırmama gerek kalmadan yiyor.

    Gerçekten iyi bir mama mı diye araştırma yaparken blogunuza rastladım. Güzel ve anlaşılır paylaşımınız için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  4. Tahılsız mamaların içeriğinde artık ŞEKER PANCARI POSASI yoktur.

    YanıtlaSil
  5. Köpeğin Tarçın a yaklaşık 2yıldan beri verdiğim ND mamadan gayet memnunum daha önce denediğim bona cibo ve proplana gore çok daha iyi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  6. Benim german spitz köpeğim var. önce Advance somonlu kullanıyordum daha sonra arkadaş tavsiyesi üzerine ND'ye geçtim. İlk ay sindirim sistemi alışsın diye düşük tahıllı , daha sonra tahılsıza geçtik. Şuan ikinci tahılsız paketimizdeyiz fakat köpeğimin dışkısı baya cıvıklaştı adeta ishal gibi yerden alamıyorsunuz yani. ilk tahılsız pakette bu sorun yoktu bu ikinci pakette baya bozuldu kakası:( birkaç kişiden daha aynı şikayet geldi sanırım bu mama bozdu kendini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gibi durumlar elbette ki dostlarımızın bünyesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ben de N&D kullanıyorum uzun zamandır ve böyle bir duruma rastlamadım. İkinci tahılsız paketiniz de aynı mama mıydı? Eğer farklı mama ise ondan da kaynaklanıyor olabilir.

      Sil
    2. evet iki paket tahılsız kullandık ikisi de tahılsız kuzu etli idi. Fakat bu mesajı attıktan sonra son bir kaç gündür iyi gibi bu mesajı attığım vakit bildiğiniz püre gibiydi, bir kaç arkadaşımda aynı şikayette bulundu .veterinerimiz de bir müddet izleyelim dedi.

      Sil
    3. Umarım geçici bir durumdur. Dostunuzla birlikte sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  7. Merhaba köpeğimin idrarında triple fosfat kristali bulundu ve bir süredir hills u/d mama yiyordu ancak artık hiç yemek istemiyor ,farmina nin vet life okSalat diye bir mamasına rastladım internette.aynı yada yakın özellik ve kalitedemi bilginiz var mıdır teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  8. Merhaba köpeğimin idrarında triple fosfat kristali bulundu ve bir süredir hills u/d mama yiyordu ancak artık hiç yemek istemiyor ,farmina nin vet life okSalat diye bir mamasına rastladım internette.aynı yada yakın özellik ve kalitedemi bilginiz var mıdır teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  9. Terrier cinsi 7 aylık bir köpeğim var.hangi mamayı öneriyorsunuz, yardımınızı bekliyorum.ilk defa sahiplendik 2 aydır bizde şu an orta kalite bir mama kullanıyoruz.açık olandan veriyorlar.kilosu 20 tl.ben acana/ orjın ve n/d hakkında yazıları okudum.yardımınız bekliyorum.
    acananın bir sitede açık mama satışını gördüm.tavsiye edermisiniz.çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melisa Hanım Merhaba,

      Önerilen köpek mamaları listemize bakarak önerdiğimiz mamalardan köpeğinize uygun olanları seçebilirsiniz.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  10. Köpeğim için 12 kilo nd mama aldım ama aşırı kaşıntı yaptı sanıyorum ki akerjik reaksiyon gösterdi ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hangi çeşidini aldınız? biz de aldık aynı şekilde alerji yaptı

      Sil
  11. Ben kedimede köpeğimede N&D veriyorum ve çok mutluyum. Köpepim kilo aldı ve kedimin tüyleri fazlasıyla parlak

    YanıtlaSil
  12. Ben kedimede köpeğimede N&D kullanıyorum ve çok memnunum.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba. Saatlerdir bütün yazılarınızı ve yorumlarınızı okudum. 4 aylık dişi golden sahibiyim. Maması bitti. Günlerdir hangi mamayı alacağıma karar veremedim. N&D biraz daha aklıma yattı ama emin degilim. Advance tavuklu kullandım. Biraz koku yaptı gibi. Ayrıca pahalı. Bana kesin olarak bir mama önerin lütfen. Emin olana kadar almayacağım. Zararlı hiçbirşey yedirmek istemeyiz hiç birimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Bey Merhaba,

      Önerilen ve önerilmeyen köpek mamaları listemize göz atmanızı öneririm.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  14. Arkadaşımın dogo kırma köpeği var tavuklu ve narlı mamasını aldık. Hiç rastlayan oldu mu bilmiyorum ama balık kokusuna benzer bir koku yaymakta köpeğimiz. Bu konu hakkında bilgisi olan var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yayılan kokunun mama kaynaklı mı yoksa başka etkenler mi olabileceğini gözlemlemenizi öneririm. Eğer ıslaksa, mantar v.b gibi hastalığa yakalanmışsa da bu şekilde koku yayabilir.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  15. selamlar köpeğime şuana kadar birçok mamayi denettim. hiçbirinde sorunlar yaşamadık.bugün n&d mama aldım. kendisi dört yaşında 35 kilo.günlük miktarı ne olmalı. yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar Hanım Merhaba,

      Mama paketinin arkasında yazan değerlere göre beslemenizi öneririm.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  16. 3 Aylık Maltes treer aldık ND mamanın hangisini kullanmalıyım bilgi verirsenşz sevinirim teşekkürler.Ayrıca kg olarak çok fiyatı düşük ND kalite olarakda düşükmü oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      N&D'nin istediğiniz mamasını kullanabilirsiniz ama küçük ırklar için olan mamalarını almaya özen gösterin.

      Sil
  17. Sayın Kutay Deril,
    Bır hafta veya 10 gün once ND hakkında başımdan geçmiş olan bir kötü alerjik tecrübeden bahsetmiştim fakat nedese, yazım çıkmadığı gibi sizden herhangi bir geri dönüş de alamadım...
    L.Lokman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yorumunuzu bulamadım. Tekrar yollarsanız yayınlayabilirim.

      Sil
  18. Merhaba,

    Labrador cinsi cikolata,4.5 yasinda disi, Jessie mizin hassas olan derisi icin bizlere tavsiye edilen Z/D mamayi kullandigimizdan beridir sorunumuz yoktu, fakat fiyat acisindan lider sefiyede oldugundan, mukemmel olabilecek diger mamalara goz atarken, N&D ye rastladik,tahilsiz yaban domuzlu+elmali secilerek baslangicta 1 hafta eski mamayla karistirilarak verildi ve daha sonra karisimsiz verdigimiz 5ci gun sonrasi kotu bir deri alerjisiyle karsilastik, o kadar kotu ki, panikledik!! bogaz kismi felaket, iltahaplar sari renkte aniden akmaya basladi, sirt kismi tahris durumda..vs..Vet alrjik reaksiyon dedi ,antibiyotik ve kortizon iceren igneye mecburen razi olduk, gun 2 dostumuz sakin fakat duzelme yok, daha sonra "Fucicort krem" antibiyotik/kortikostereoid kullanmamizin gerekli olabilecegi bilgisine sahip olduk( arastirmalar sonucu), 1ci gun sonunda duzelme basladi 3 cu gun sonunda hicbirsey kalmamisti, ancak hala sirtinda kabuklarin dusmesini beklemek gerekiyor....
    Vet imizin tavsiyesi igne sonrasi eski mamaya donulmesi ve ayrica disaridan herhangi birsey verilmemesi oldu....Bugun eski mamaya devam ediyoruz, N&D bize yaramadi..........Not, enerjisini cok fazla sarfedememektedir, mama cok fazla enerjili gelmis olabilir mi?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Mama miktarı bu noktada çok önemli bir etken. Eğer siz egzersiz yapmayan bir köpeğe yüksek miktarda mama verirseniz buna reaksiyon gösterebilir.

      Tabii N&D yaban domuzlu ve elmalı mamanın içeriğindeki herhangi bir hammadde de köpeğinizde alerji yapmış olabilir. Bu her mamada olan bir durum çoğu zaman söylüyoruz. Aynı mamadan çok memnun kalan da oluyor, sıkıntı yaşayan da.

      Bu yüzden araştırıp içeriği kaliteli, et oranı yüksek, tahıl oranı düşük zararsız tek çeşit tahıl içeren ya da tahılsız diğer mamalara bakmanızı öneririz.

      Ayrıca bir markanın her maması aynı etkiyi de göstermemektedir. Mesela X markasının A mamasında sıkıntı yaşarken , B maması çok yararlı olabilmektedir. Bunun nedeni içerik ile alakalıdır.

      Aslında bu ciddi bir durum. Çünkü içeriğinde ona kötü gelen her ne varsa diğer mamalarda da olabilir. Alerji testi yapılarak bu durumun kaynağı araştırılmalı. Varsayım yapılmamalı ancak bu hem maddi olarak biraz tuzlu hem de veterinerlerin genelde yaklaştığı bir durum değil.

      Sil
    2. Aradan 2 ay geçmiş, eski mamaya geri döndük , herhangi bir sıkıntı kalmadı, sağlık normale döndü..

      Sil
  19. Köpeğinizin sağlığına kavuşmasına sevindim. Umarım bir daha böyle bir durum yaşamazsınız.

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba. Labrador kırması bir kızımız var 2 yaşında. birkaç ay bonacibo kullandıktan sonra kızda aşırı kaşıntı ve tüy dökme yaptı. üstelik kendi de mamayı yemeği bıraktı. daha sonra n&d'ye geçtik ve tük dökümü bir ay içerisinde kesildi ve kaşıntı da sonra erdi. n&d'yi yine birkaç ay kullandıktan sonra tekrar tüy dökümü ve kaşıntı başladı. ne yapacağımızı bilemedik. ayrıca pointer cinsi diğer köpeğimiz hiçbir mamada sıkıntı çekmedi.

    YanıtlaSil
  22. İki mamanın içeriklerine baktığım da ortak madde şeker pancarı küspesi gözüküyor ve siz burada bu besinin alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini belirtmişsiniz. acaba köpeğimize şeker pancarı küspesi zarar veriyor olabilir mi?

    YanıtlaSil
  23. bende nd mama kullaniyorum 7.5 aylik kopegime 20 kg suan gunde kac gr vermeliyim ???

    YanıtlaSil
  24. köpeğimde gıda alerjisi var test sonucu tavuk olduğu ortaya çıktı egzama ve mantar sorunu yaşadık daha önce hangi mamayı önersiniz_?

    YanıtlaSil
  25. merhaba 1500 kıloda 1 yasınıda girmiş köpeğim var suan yorumlarınızdan okudugum kadarıyla nd marka kafama çok yattıı lütfen mama konusunda bu cinslere hangı mama önerirsiniz sölermısınız

    YanıtlaSil
  26. Merhaba köpeğimin kulağı iltihap oldu N&d düşük tahıllı alıyoruz aça şeker pancarı içeriğinden olmuş olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, benim de maltese terrier kizimin kulagi peşpeşe iki defa enfeksiyon kaptı son birkac aydır Nd dusuk tahilli kuzu etli mama kullaniyorduk, ya nd mamadan oldu ya da veterinerin dedigi gibi yüksek proteinden (arada sirada et veriyoruz da) acana tahilsiz mama aldim ama onu da yemiyor, barfi arastiriyorum, umarim kopeginiz iyilesmistir biz su an damla kullaniyoruz.

      Sil
  27. JALE BALTA ATEŞ8 Ocak 2019 10:31

    Merhaba Kutay Bey, kedilerle ilgili beslenme konusunda yazılarınız var mıdır? Takip etmek isterim.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba 10 aylık shihtzu köpeğım var tahılsız mama karar veremedim proplan somonlu kullanıyorum kaşıntısı var sizce hangi mamayı kullanmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı mamadan kullaniyodum buna geçtim kaşıntı oldu ilaç kullanıyor 12 kg almıştım galiba devam edemiyecek

      Sil
  29. Slm buyuk irk köpeklere mama boyutu onemlimi?? Yani maxi defilde kucuk irk kopek kamasi alsak değişen nedir?

    YanıtlaSil
  30. çok güzel bilgiler teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Fransız bulldog cinsi köpeğim var 1 yaşında royal canin kullanıyorum ama mamasını değiştirmek istiyorum ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
  32. Merhaba 1 bucuk yasinda ama sadece 2 kilo pekinez cinsi bir kizim var bugun nd kuzu etli yaban mersinli aldik kilo aldirir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba benim de 4 yaşında pekingese dişi köpeğim var yaklaşık 4 aydır n&d'nin düşük tahıllı balıklı mamasını kullanıyoruz. Tüyleri çok sağlıklı ve parlak oldu. Kilo aldı. Fakat veterinerimize nd ye geçtik dediğimizde nd nin protein içeriğinin yüksek olduğunun ve proteinden düşük bir mamayla birlikte karıştırıp vermemiz gerektiğini söyledi kas gelişimi olmayan türler olduğu için. Sizi de bilgilendirmek istedim.

      Sil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...