6 Mayıs 2013 Pazartesi

Beslenmeye Giriş

 Pek çok hayvan sever köpekleri için her konuda en iyisini seçmeye özenle gayret eder. Eğitim, sağlık, disiplin, psikoloji derken beslenme de en az bu kavramlar kadar önemli bir konuma sahip olmaktadır. Pek çok beslenme şekli ve pek çok farklı mama olduğundan bunlar kafalarda bazı soru işaretlerine neden olmaktadır. Bu blogta beslenme hakkında bilgiler, makaleler, yanlış bilinen gerçekler, besinlerin önemi gibi pek çok önemli konuyu ele almayı planlıyorum.

 Yabancı kaynaklarda köpeklerin beslenmesi hakkında sayısız kaynak, makale ve araştırma yer alırken malesef ki ülkemizde ve ulaşabileceğimiz yerli kaynaklarda bu kadar detay ve ilgi görmek mümkün değil. Ben de bu sorundan yola çıkarak yabancı kaynaklara çeviri yapmayı, makaleleri ve bilimsel araştırmaları bu blogda yayınlamayı düşünüyorum. Artık beslenme hakkında hangi mamayı alsam, hangi diyete uysam, ne şekilde beslesem gibi sık sorulan soruların en kapsamlı cevaplarını bu blogda sizler için cevaplamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

 Beslenmeye genel olarak baktığımızda köpeklerin temel ihtiyaçlarını karşılayacağı; kas, eklem ve kemik gelişimine katkıda bulunması gereken temel besinlerin alınması ve sağlıklı bir dosta sahip olabilmek için gerekli olan temel besinlerinin en iyi şekilde alınması olarak nitelendirebiliriz. Ne bir eksik, ne bir fazla..

 Malesef ki mama sektöründe köpek beslenmesinin yeri çoğunlukla maddi olarak ölçülmektedir. 20-30 yıl öncesine kadar fazla alternatifi olmayan beslenmenin günümüzde pek çok seçeneği ve türü mevcuttur. Köpek beslenmesinde en çok tercih edilen bu 2 beslenme şekli olan Barf ve Kuru Mamayı en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalışacağım.

 Köpeklerde beslenmeyi tıpkı insanlardaki beslenmeye benzetebiliriz. Çünkü benzer ürünler tüketilmekte ve damak tadlarımız da onlarınkine çok benzemekte... Nasıl ki bir insanın sağlıklı beslenmesi için gerekli vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin değerlerinin yeterli derecede alınması gerekiyorsa; bir köpek için de aynı şartlar geçerlidir. Bir insanın sağlıklı ve dengeli beslenmesi, düzenli spor yapması, stressiz bir yaşantısı olması o insanı son derece sağlıklı ve güçlü bir birey olarak kılmakta ve aynı şey köpekler için de geçerli olmaktadır.

 Günümüzde köpek beslenmesi için sunulan hazır gıdalara baktığımızda yaş ve kuru mama olarak 2 alt kategoride ilerlediğini görebiliriz. Ancak bu hazır gıdaların koruyucu maddesi, katkı maddesi ve yapay kaynaklardan sağladığı besin değerleri yüzünden köpeğimizin beslenmesi tehlike altına aldığını da unutmamamız gerekir. Bu yüzden hazır gıdaları tercih ederken dostlarımız için en uygun olanını araştırmalı ve bulmalıyız. Nasıl ki bir ürün alırken içindekiler kısmına bakıp, analiz değerlerine kadar en ufak ayrıntısına göz gezdirip, ince eleyip sık dokuyorsak; aynısını dört ayaklı dostlarımız için de yapmalıyız.

 Köpek beslenmesinde hazır gıdaların iyi olup olmadığını içeriğine ve analiz değerlerine, besin kaynaklarının doğal olup olmadığına, katkı ya da koruyucu maddelerin olup olmadığına bakarak karar verebiliriz. Köpek beslenmesinde pek çok kavram hala muallak olup bu konuda hala pek çok bilimsel araştırma ve deneyler yürütülmektedir. Özellikle üniversiteler bu konuda çok fazla araştırma yapmaktadırlar.

 Bu yazımda daha fazla ayrıntıya girmemeyi düşünüyorum. Bir sonraki yazımda kuru mamanın içinde bulunan ürünleri inceleyeceğiz ve kuru mamalar hakkında çeşitli bilgilere ulaşacağız.

1 yorum:

  1. Ben kuru mamaya karşıyım. paketlenmiş her gıda zararlıdır. doğal beslenme en iyisi

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...