6 Mayıs 2013 Pazartesi

Köpeklerde Kuru Mama Yememe

 Ev yemeğine alıştırılan, çeşitli gıdalarla beslenen ve kuru mama dışında pek çok yeni tat almış köpekler zamanla kuru mamadan soğuyabilir ve yememe noktasına gelebilir. Burada önemli olan kural disiplin ve sabırdır. 

 Öncelikle köpek yavruluk döneminde fazla kuru mama dışında gıda tatmamalıdır ve masadan dilenmesine izi verilmemelidir. Mutfaktan uzak tutulmalıdır ve yiyecek dolu dolap, kiler gibi alanlara girmesi kısıtlanmalıdır. Çünkü köpek yeni tatlar ve kokular aldığı için hergün yediği kuru mamadan sıkılacak ve inatla günlerce aç kalmaya devam edecektir. 

 Elbetteki bütün ömrü boyunca kuru mama ile geçirmesine gönlümüz razı gelmez. Arada yoğurt, et ya da mamasına takviye yapmak iyi olabilir ancak bu planlı ve düzenli olarak yapılmalıdır. Köpek her salı balık yiyorsa ertesi gün kuru mama yiyeceğini bilmeli ve kuru mamayı acaba tekrar balık gelir mi sorusu yüzünden reddetmemelidir.

 3-4 gün boyunca ısrarla kuru mama yemek istemeyen köpekler olacaktır. Bir köpek 1 haftadan uzun bir süre boyunca sadece su içerek hayatta kalabilmektedir. Dolayısıyla köpeğim aç kaldı vazgeçiyorum ben bu kuru mama işinden diye asla kestirip atmamalıyız.

 Eğer kuru mama dışında BARF'la beslemeye bütçeniz ve vaktiniz yetiyorsa o zaman bu yolu da seçebilirsiniz ya da kuru mamaya alıştırmak için sıcak suyla yumuşatıp, et suyu katıp, kaşar rendeleyip, üzerine ev yemeği suyu ya da sosu ekleyip köpeğinize sunabilirsiniz. Daha sonra haftada bir bu kattığınız suyun/gıdanın oranını giderek düşürerek kuru mamaya alışmasını sağlayabilirsiniz.

 Burada kuru mamaya alışmasının en önemli rolü ise disiplindir. Köpeğinizin önüne mamayı koyduğunuzda onu yemiyorsa 20 dakika bekleyin ardından kaldırın. Mamasını bir öğün sonra tekrar koyun yine yemiyorsa 20 dakika bekleyin ve önünden alın. İsterseniz biraz bekleyip yine koyun isterseniz ertesi gün sabah erkenden tekrar deneyin. Burada köpek mamanın sürekli önünde olmadığını bilmeli ve istediği zaman yiyemeyeceğini anlamalıdır. 

1 yorum:

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...