9 Mayıs 2013 Perşembe

Besin Öğeleri - 2 (Proteinler)

  Proteinler, köpeklerin en önemli besin zincirini oluştururlar. gebelik, süt verme, büyüme ve gelişim gibi konularda önemli rol oynarlar.

  Proteinler, aminoasitlerden oluşmaktadırlar. Kuru mamalarda oluşan proteini birden fazla amoniasit meydana getirmektedir. Aminoasitlerin birden fazla çeşidi olduğu için bazı köpeklerde farklı protein gruplarına karşı alerjik tepkiler belirmesi durumu gözlenebilir.

 Proteinler hayvansal ya da bitkisel yolla karşılanmaktadır. Buradaki en önemli nokta kuru mamaların proteini nereden sağladığıdır. Hayvansal etlerden sağlanan protein, soya ve tahıl gibi bitkilerden sağlanan proteine oranla daha zararsız ve daha kalitelidir.

  Bazı düşük kaliteli ve karmaşık yapıya sahip olduklarından sindirimi zor ve yapı taşı olan aminoasitler bağırsak tarafından absorbe edilemez. Dolayısıyla bu tür proteinlerin yukarıda da verdiğimiz örnek gibi besinsel olarak hiçbir değeri yoktur. Sadece mamada protein değerini arttırmak ve maliyeti azaltmak açısından kullanılır.

  Arginin

  Arginin, köpekler için esansiyel aminoasitlerden birisidir. Arginin eksikliği bulunan bir annenin sütüyle beslenen yavru köpeklerde bir süre sonra körlüğe neden olan katarakt göz hastalığı oluşabilir. Argin bağışıklık mekanizmasında rol oynayan aminoasitlerden birisidir ayrıca kronik kalp yetmezliği çeken bir canlının harcadığı enerjiden dolayı oluşan CO2 üretiminin artmasını engeller.

Glutamin

  Hızlı yenilenen hücrelerde metabolizmasal  açıdan önemli bir aminoasit türüdür. Stres altında ya da hastalık durumlarında bu aminoasit hızla tüketilir ve bağırsak mukozası bütünlüğünü risk altına sokar. Bakterilerin kan dolaşımına girmesine olanak tanır. Bağırsak mukozası hücrelerinin enerji kaynağı olarak da bilinir.

Lizin

  Esansiyel aminoasitlerden biridir. Eksikliğinde yavru köpeklerin büyümesini yavaşlatır.

Tirozin ve Fenilalanin

  Tüylerde sarı - kırmızı ya da kahverengi - siyah renk pigmentlerinin üretilmesinde rol oynayan iki aminoasit çeşididir.

Taurin

  Kalp hastalıklarını önleyen bir aminoasit çeşididir. Görme ve üreme fonksiyonu için de çok yararlıdır. Köpekler bu aminoasiti kendileri sentezleyebilir ancak kediler için aynı durum söz konusu değildir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu da bilinir.

Karnitin

  Yağın hücreler için yakıt haline getirilmesini sağlar. Genellikle obezite hastalarında kullanılan yağın hızlı yakılmasını sağlayan bir aminoasit çeşididir. Kilo almayı engellediği de bilinir.


  

1 yorum:

  1. keşke mamalardaki proteinin kalitesini içerikten anlayabilsek mama firmaları yeterince şeffaf değil bu konuda. özellikle üçkağıtçılık yapan firmalar...

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...