2 Haziran 2013 Pazar

Dog Chow Köpek Maması İncelemesi

  Mama incelemelerimize bugün de Purina firmasının ürettiği Dog Chow ile devam edeceğiz. Bildiğiniz üzere Pro Plan marka mamayı üreten firma da Purina'dır.

  Purina köpek mamasına genel olarak baktığımızda ortalamanın da altı bir kaliteye ve içeriğe sahip olduğunu görüyoruz. Yüksek karbonhidrat içeren Dog Chow mamaları kalitesine göre oldukça yüksek bir fiyata sahiptir. Ülkemizde Dog Chow'dan daha kaliteli ve daha ucuz mamalar bulunmaktadır.

  Dog Chow marka mamaların genel olarak içeriğine göz atacak olursak oldukça fazla zararlı ve olumsuz etki yaratabilecek ürün bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:


  • Yüksek miktarda mısır 
  • Kanatlı hayvanları yan ürünü
  • Mısır gluteni
  • Hayvansal yağlar
  • Soya unu
  • Buğday
  • Hayvansal dijest
  • Yapay renklendirici içeren kimyasal maddeler
  • Kimyasal menadion sodyum bisülfit bileşiği
  • Et oranının az olması
  • Karbonhidrat değerinin çok yüksek olması

  Bu zararlı maddelerin hepsini maddeler halinde açıklayacak olursak:

  Bazı ürünlerinde yüksek miktarda mısır bulunmaktadır. Mısır, glisemik indeksi yüksek bir tahıldır. Glisemik indeksi yüksek besinler köpeklerde reaktif hipoglisemi, diyabet ve obezite gibi hastalıkların baş kaynağıdır. Dog Chow'un bazı ürünlerinde et oranından bile yüksek miktarlarda mısır bulunmaktadır. Köpekler, etçil hayvanlar olduğundan mısır gibi yüksek besinlerin besleyici özelliği yoktur ayrıca yukarıda yazdığımız örnekler gibi pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

  Kanatlı hayvan yan ürünleri son derece kalitesiz ve sindirilebilirlik oranı az protein içermektedirler. Maliyeti düşük olan bu ürün köpeklerin beslenmesine uygun ürünler değildir. Kanatlı hayvan yan ürünleri kullanılan hayvanın ayağı, gagası v.b gibi hayvanın yenmeyen kısımlarından oluşa kalitesiz içeriklerden oluşmaktadır. Bir köpek mamasında uzak durulması gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Mısır gluteni bir çeşit protein grubudur ve köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek ürünlerin başında gelmektedir. Sindirilebilirlik oranı az ve köpekler için kalitesiz proteinlerden oluşan zararlı bir üründür.  Bir köpek mamasında uzak durulması gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Hayvansal yağlar, hayvansal yan ürünlerin eritilmesiyle ortaya çıkan yağlardan oluşmaktadır. Et unu da, hayvansal yağları oluşturmak için hayvansal yan ürünlerin pişirildiği sıcaklık değerinde elde edilmektedir. Hayvansal yağların hangi hayvanlardan oluştuğu da söylenilmemektedir. Hayvansal yağlar birçok çeşitli etlerden temin edilmiş olabilir. Bunlara örnek verecek olursak eğer ölmüş, hastalıklı, ötenazi yapılmış hayvanlar ve süpermarkette satılan  bozulmuş etlerden de elde edilebilmektedir.

  Soya ununun zararlarını ise daha önce yazmış olduğumuz soya hakkındaki yazımızı (link) okuyarak öğrenebilirsiniz.

  Buğday, köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilen bir tahıl ürünüdür. Sindirim sistemi hassas ve alerjisi olan köpeklerde olumsuz etkilere yol açabilecek bir üründür. Mamanın bol miktarda hatta et oranından bile fazla tahıl bulundurmaktadır.

  Hayvansal dijest, kimyasal olarak hidrolize edilmiş hayvansal yan ürünlerin karışımıyla oluşturulan ve kuru mamaların yüzeyine lezzet arttırmak için püskürtülen zararlı bir maddedir. Kuru mamalarda kesinlikle uzak durulması gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Yapay renklendirici içeren kimyasal maddeler, mama tanelerini boyamak için kullanılan tamamen gereksiz ve son derece zararlı kimyasal ürünlerdir. Kuru mamalarda uzak durulması gerekilen ürünlerin başında gelmektedirler. Oldukça zararlı ve hiçbir gereği bulunmadığı halde kullanılan bu ürünler hoş görünüm katmak için köpeklerin sağlığıyla oynamaktadır.

  Kimyasal menadion sodyum bisülfit bileşiği ise yapay bir kimyasal maddedir. Karaciğerde toksik oluşumuna, alerjik reaksiyonlara ve kırmızı kan hücrelerinde anormal yıkıma neden olmaktadır. Son derece zararlı bir kimyasal maddedir. Köpeklerin sağlığını olumsuz etkileyen bu kimyasal madde, köpek mamasında uzak durulması gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Köpekler etçil hayvanlar olduklarından doğal beslenmesi çoğunlukla et daha sonra sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Ancak tahıllar, köpek beslenmesinde kaliteli besin değerleri ve yüksek sindirilebilirlik sunmadığından tahıl önerilmemektedir. Bu mamaya baktığımızda ise çok düşük miktarlarda et ve yüksek oranlarda tahıl bulunduğunu görüyoruz. Et oranının, tahıllardan bile az miktarda olması köpeklerin biyolojik olarak beslenme standartlarına ters bir durum oluşturmaktadır.

  Köpeklerde karbonhidrat ve yağ fazlası vücutta yağ olarak depo edilir ve köpeğin istemsiz kilo almasına, vücut kütlesinin aşırı yağlanmasına yol açar. Karbonhidratlar, köpeklerin temel besin değeri gereksinimlerinde önemli bir rol oynamamaktadır. Çünkü köpekler, ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek üretebilmektedir. Dolayısıyla köpeklerin biyolojik olarak uygun beslenmesinde karbonhidratlar düşük oranlardan oluşmalıdır. Karbonhidratların fazlası vücutta yağ olarak depo edilen ilk üründür. Daha sonra yağ ve son olarak da proteinin fazlası vücutta yağ olarak depo edilmektedir. Köpeklerin hem az miktarda karbonhidrata ihtiyaç duymasından hem de mamanın yüksek miktarda karbonhidrat içermesinden dolayı bu mama, köpeklerde sağlıklı bir beslenme oluşturmamaktadır.


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

2 yorum:

  1. dog chowdan daha kaliteli ve daha ucuz mamalar bulunmaktadır demişsiniz. ben denk gelmedim önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Baktığım her mamaya kötü diyorsunuz temsil ettiğiniz marka ney söyleyin onu alalım😅

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...