9 Haziran 2013 Pazar

Chicopee Köpek Maması İncelemesi

  Bu makalemizde incelemesi yapılacak kuru mamalar:

Chicopee Yetişkin Köpek Maması
Chicopee İleri Yaşlı Köpek Maması
Chicopee Diyet Yetişkin Köpek Maması
Chicopee Ufak Irk Yetişkin Köpek Maması
Chicopee Yavru Köpek Maması
Chicopee Ufak Irk Yavru Köpek Maması
Chicopee Balıklı ve Pirinçli Yetişkin Köpek Maması
Chicopee Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması
Chicopee Tahılsız Yetişkin Köpek Maması

  Chicopee mamalarına baktığımızda tüm mamalarda bulunan içerikler:

  • Kümes Hayvanları eti, Kuzu eti, Balık eti
  • Hidrolize edilmiş protein
  • Kümes hayvanı yağı
  • Kurutulmuş Pancar Küspesi
  • Buğday yan ürünü
  • Pirinç

  İçerikte kullanılan ürünlere baktığımızda olumsuz yanlarını sıralayacak olursak:

  • Et oranının az olması
  • Karbonhidrat oranının yüksek olması
  • Kümes hayvanları eti içermesi
  • Kümes hayvanları yağı içermesi
  • Hidrolize edilmiş protein içermesi
  • Tahıl yan ürünleri içermesi
  • Etten de fazla miktarda tahıl içermesi
  • Glisemik indeksi yüksek tahıllar içermesi
  • Proteinlerin kalitesinin düşük olması 
  • Sindirilebilir protein oranının düşük olması
  • Kurutulmuş şeker pancarı küspesi içermesi

  Chicopee mamalarının içeriklerinde bulunan bu olumsuz yanları sırasıyla açıklayacak olursak et oranının az olması büyük önem taşıyor. Bu mamalar %15 oranında taze et içermektedir. Mamada pişirilmiş et oranı yazılmamıştır çünkü mamaya konulan et miktarının içerikte ilk sıraya alınması istenmiş. Sizin de bildiğiniz gibi mama içeriği en çok kullanılan üründen, en az kullanılan ürüne göre sıralanmaktadır. Pirinç ile aynı oranda (%15) olan taze et, pişirildiğinde %80 oranında su kaybederek dehidrasyona uğrayacağından değeri çok büyük oranlard küçülmekte ve içerik sırasında 7. hatta 8. sıraya kadar kayabilmektedir. Yani bu mamalarda neredeyse yok denecek kadar az et içeriğinin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

  Kümes hayvanları eti, son derece düşük kaliteye sahip ve sağlıksız bir et ürünüdür. Dikkat ederseniz ne eti olduğu hakkında en ufak bir bilgi verilmemiş ve kümes hayvanları eti yani "poultry" olarak tanımlanmış. İçeriğinde tavuk mu, hindi mi yoksa başka bir hayvan ürünü mü içerdiğini bilemediğimiz için net bir yorum yapamıyoruz ancak mamalarda içeriği genel olarak yazılan ürünler kalitesiz gıdalardan ve zararlı ürünlerden oluştuğunu biliyoruz.

  Yine aynı şekilde kümes hayvanları yağı diyerek bu yağın nasıl elde edildiği ya da hangi hayvanlardan elde edildiği hakkında en ufak bir bilgi verilmiyor. Mamalarda hayvansal yağların hangi hayvandan elde edildiğinin yazılması çok önemli bir konudur. Mutlaka tavuk yağı ve balık yağı dışındaki hayvansal yağ ibarelerinden uzak durmaya çalışın. 

  Belki de en önemli sayılabilecek konu da hayvansal proteinler yani hidrolize edilmiş protein içermesidir. Bu proteinlerin hangi hayvandan ve ne şekilde elde edildiği yine yazmamaktadır. Elde edilen proteinin kaynağı kedi, köpek, at gibi pek çok kullanımı uygun olmayan hayvanlardan elde edilmiş olabilir. Hidrolize edilmiş proteinler oldukça düşük kalitede ürünler içermektedir. Hayvanın olduğu gibi  (tüyü, kanı, kemiği, ayağı, bacağı v.s) öğütülmesi sonucu oluşturulan bir üründür ve son derece sağlıksız bir üründür. Kuru mamalarda uzak durulması gerekilen bir içeriktir.

  Yüksek oranda tahıl içeren bu mama birde tahıl yan ürünü içermektedir. Bir gıdanın yan ürünü demek o gıdadan elde edilmiş artık yani yenmesi uygun olmayan ürün demektir. Kullanıldığı gıdadan kat kat daha az kaliteye ve daha az besin değerlerine sahiptir. Yan ürünler oldukça kalitesiz ve besleyicilik değeri neredeyse olmayan ürünlerden oluşmaktadır. Ayrıca bu mamalar içerdiği yüksek orandaki pirinç değerinden dolayı arsenik olarak bilinen kanserojen bir maddenin de vücutta alımını arttırmaktadır. Arseniğin zararlarını buradan öğrenebilirsiniz.
  
  Etten fazla tahıl içermesi ise bir köpeğin biyolojik beslenmesine uygun olmadığı anlamına gelmektedir. Tahıl ağırlıklı beslenen köpekler, tahıl içerisinde bulunan selülozu sindiremedikleri için ihtiyacı oldukları besin gereksinimlerini tahıldan yeteri miktarda sağlayamazlar ve bazı besin gereksinimlerini karşılayamazlar. Karşılayamadıkları için de sağlık sorunları oluşur ve hem maddi hem de manevi açıdan size oldukça yük olur. Dolayısıyla kuru mama seçiminde et oranının mamada %50 ve üzeri olmasına özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

  Buğday ve pirinç gibi glisemik indeksi yüksek tahıllar köpeklerde diyabet ve obeziteye yol açmaktadır. Son derece büyük risk taşıyan bu faktör, kullanılan tahıl oranının da yüksek olduğu göz önüne alındığında önemsenmesi gereken bir detaydır. Ayrıca buğday alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek bir üründür.

  Protein mamada çoğunlukla hayvansal protein, tahıl ve yan ürünlerden sağlandığı için düşük bir kaliteye ve sindirilebilirlik oranı düşük protein oranına sahiptir. Köpeklerde kas gelişimi açısından son derece önemli bir temel gereksinim olan protein düşük bir kaliteye sahip olduğu için köpeklerin ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. 

  Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise oldukça düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Şeker pancarı küspesi mamaya, köpeklerin dışkısını azaltmak ve katılaştırmak için konulur. Yani mamada hile yapmanın bir başka yoludur. Köpekler için herhangi bir besleyiciliği yoktur.


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...