28 Haziran 2013 Cuma

Köpek Mamalarında Bulunan Zararlı Ürünler

  Köpek mamalarında bulunan zararlı ürünleri her konuda teker teker işledik. Bu konuda ise hepsini bir araya toplayarak açıklayacağım. Pek çok evcil hayvan sahibi köpek mamalarının içeriğine bakmadan sadece fiyatına bakarak almaktadır. Bu son derece yanlış bir davranıştır çünkü 3 kilogramı 70 lira olan bir köpek maması bile son derece kalitesiz ve zararlı bir içeriğe sahip olabilmektedir. Bunu anlayabilmek için ise mamanın içeriğini okumak gerekir. Mamanın içeriğinde bulunan zararlı maddeleri ise buradan öğrenebilirsiniz.

Köpek mamalarında bulunan zararlı ve kalitesiz maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz.


  1. BHT, BHA, Ethoxyquin katkı maddeleri
  2. %1-%30 arası düşük et oranına sahip olması
  3. Buğday, pirinç, arpa, sorgum, mısır gibi tahıllar
  4. Animal digest (dijest) 
  5. Hayvansal yağlar ve hayvansal proteinler
  6. Dehidre edilmiş hayvansal proteinler
  7. Bitkisel Protein İzolatı
  8. Kanatlı proteini
  9. Sentetik (yapay) antioksidanlar ve sentetik ürünler
  10. Tahıl yan ürünleri
  11. Gluten
  12. Et yan ürünleri ve et türevleri
  13. Renklendirici, koruyucu ve katkı maddeleri
  14. Soya, soya yağı, soya unu gibi soya ve türevleri
  15. Yapay tatlandırıcılar
  16. Karbonhidrat oranının fazla olması
  17. Besin değerlerinin yapay kaynaklardan sağlanması
  18. Süt ve süt ürünleri
  19. Glisemik indeksi yüksek besinler


  Eğer kullandığınız mamalarda bu maddelerden herhangi biri bulunmaktaysa o mamayı değiştirmeniz gerekmektedir. Çünkü bu maddeler köpek beslenmesinde sağlıksız ve zararlı içerikler olarak adlandırılmaktadır. Bu maddelerin neden zararlı ve neden kalitesiz ürünler olduklarını ise sırayla şu şekilde açıklayabiliriz. 



1.  Kimyasal maddeler genellikle mamanın son kullanma tarihini uzatmak ve korumak amacıyla kullanılmaktadır. Kimyasal maddeler çoğunlukla kanserojen ve zehirli maddelerdir. Ethoxyquin, BHA, BHT gibi kimyasal maddeler böcek ilacı yapımında ve lastik üretiminde kullanılan zararlı ve kanserojen maddelerdir. Ethoxyquin genellikle somonlu ve balıklı mamaları korumak amacıyla katılmaktadır. Bu maddeler köpeklerin sağlığını son derece tehlikeye sokan kimyasal ürünlerdir. 

2.  Daha önce de bahsettiğimiz gibi köpekler çoğunlukla et ağırlıklı beslenir ve ihtiyacı oldukları kaliteli, yüksek sindirilebilirlik oranı sunan proteinlere hayvansal kaynaklardan yani etlerden elde eder. Düşük et oranına sahip bir mama yani tahıl ağırlıklı bir mama köpeklerde idrarın alkali bir hal almasını sağlar. Bu ise böbreklerde kum, taş gibi nesnelerin oluşmasına ve boşaltım kanallarında mikrop üremesine neden olmaktadır. Bu yüzden aldığınız kuru mamaların %40 ve üzeri et olmasına dikkat etmelisiniz.

3.  Köpekler etçil canlılar olduklarından besin ihtiyaçlarının pek çok kısmını hayvansal kaynaklardan sağlamaktadırlar. Geri kalan vitamin ve mineral gibi ihtiyaçlarını ise meyvelerden ve sebzelerden sağlamaktadır. Ancak besin ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü hayvansal kaynaklardan sağladıkları için ete göre daha az oranlarda meyve ve sebze ile beslenmektedirler. Mısır, sorgum, arpa, buğday gibi tahılların sindirimi son derece zor ve çözünebilirliği düşük besinlerdir. Dolayısıyla köpekler tahıllardaki besin değerlerini verimli bir şekilde elde edemez.

4.  Dijest, hayvansal yan ürünlerin kimyasal yollarla dehidrize edilip sıvı haline getirilmesine denir. Sıvı hale getirilip mama tanelerine tat ve koku vermesi için dış katmanlarına püskürtülür. Kimyasal yollarla elde edilen, köpekler için zararlı bir ürünüdür. Genellikle içerikte animal digest olarak yazar.

5.  Hayvansal yağlar ve hayvansal proteinler ölmüş, ötenazi yapılmış, kaza sonucu can vermiş herhangi bir hayvandan elde edilebilmektedir. Sağlıksız ve kalitesiz ürünlerden elde edilmektedir. Açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz. 

6.  Dehidre edilmiş hayvan proteini, hayvansal protein ile aynı anlama gelmektedir. Bazı mamalarda hayvansal protein yerine bu ifade yer almaktadır. Bir önceki maddeden tanımına ve açıklamasına ulaşabilirsiniz.

7.  Bitkisel protein izolatı, bitkisel yan ürünlerden elde edilebilmektedir ve hangi bitkilerden elde edildiği yazmamaktadır. Bitkisel protein izolatı zararlı, protein kalitesi ve sindirilebilir protein oranı düşük bir proteindir. Bu ifadenin açıklaması 3. maddeye uymaktadır. 

8.  Kanatlı proteini, kanatlı hayvanların tüy, kan, gaga, ayak gibi kısımların öğütülmesiyle oluşmaktadır. Son derece kalitesiz ve sağlıksız içeriğe sahip olan bu ürünün de protein kalitesi oldukça düşük ve sindirilebilir protein oranı çok azdır. Dolayısıyla içeriğinde kanatlı proteini bulunan mamalardan uzak durmanız gerekmektedir.

9.  Sentetik maddeler, köpek mamalarını koruma amacıyla kullanılmaktadır. Köpeklerde kanser, tümör oluşumu gibi tehlikeli ve ölümcül hastalıklara neden olmaktadır. Bazı mamalarda BHA, BHT, Ethoxyquin, Menadione Sodium Bisulfite Complex (Sentetik K vitamini) olarak bulunmaktadır.

10.  Tahıl yan ürünleri, sindirilebilirlik ve çözünebilirlik oranı düşük, kalitesiz ve sağlıksız ürünlerden oluşmaktadır. Tahıl bile köpeklerde sindirilemezken tahıl yan ürünleri tahıllardan da kalitesiz bir üründür. 

11.  Gluten, tahıllardan sağlanan bir protein grubudur. Bitkisel protein olarak da adlandırılabilir. Genellikle mamalarda gluten unu, mısır gluten unu olarak yazılmaktadır. Köpekler ihtiyacı olan proteini hayvansal kaynaklardan almalıdır ve gluten köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Gluten, köpekler için protein kalitesi ve sindirilebilir protein oranı olarak çok düşük bir orana sahiptir. Bu yüzden köpek beslenmesinde tahıllı mamalar önerilmemektedir.

12.  Et yan ürünleri ve türevleri daha önce açıkladığımız gibi hayvanın yenmeyen kısımlarından yani ayak, kafa, tüy, kan gibi kısımlardan üretilmektedir. Dolayısıyla kalitesiz ve sağlıksız bir üründür.

13.  Renklendirici ve koruyucu katkı maddeleri köpeklerde kanser, tümör gibi hayati tehlikesi yüksek hastalıklara neden olmaktadır. Mamalarda renklendirici olup olmadığını mama tanelerinden anlayabilirsiniz. Eğer mama yeşil, kırmızı, turuncu, sarı gibi değişik renklerden oluşuyorsa  o mamada renklendirici kullanılmış demektir. Ayrıca renklendirici kimyasal maddesi köpeklerde alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilmektedir. 

14.  Soyanın zararlarına buradan ulaşabilirsiniz.

15.  Yapay tatlandırıcılar da kimyasal maddelerden ve zararlı maddelerden oluşmaktadır. 

16.  Köpeklerin en son ihtiyaç duyduğu temel besin gereksinimi karbonhidrattır. Çünkü köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek üretebilmektedir. Dolayısıyla besinlerde az miktarda karbonhidrata ihtiyaç duyarlar ve doğal ortamlarında düşük karbonhidratlı beslenirler. Karbonhidratın fazlası köpeklerin vücudunda yağ olarak depo edilen ilk maddedir. Köpekler de düşük miktarda karbonhidrata ihtiyaç duyduğundan yüksek karbonhidratlı mamalar köpeklerde obeziteye neden olabilmektedir. Karbonhidrat genellikle tahıllı mamalarda çok fazla oranda bulunmaktadır. Karbonhidrat oranını nasıl hesaplayacağım diyorsanız şu şekilde hesaplayabilirsiniz:

100 - (protein oranı) - (yağ oranı) - (nem oranı) - (lif oranı) = Karbonhidrat oranı

17.  Besin değerlerinin yapay kaynaklardan sağlanması köpeklerde sindirim sisteminin düzgün çalışmamasına, hazımsızlığa, dışkı problemlerine ve yaşamsal fonksiyonlarının zayıflamasına ardından da ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bazı mamalarda K vitamini yapay maddelerden yani kimyasal maddelerden elde edilmektedir. 

18.  Süt ve süt ürünleri köpeklerde hazımsızlığa, gaz şikayetlerine ve ishale yol açar. Çünkü köpeklerde laktozu sindirebilecek kadar yeterli laktaz enzimi bulunmamaktadır. Dolayısıyla köpekler için yararlı bir besin değildir. Bazı mamaların içeriğinde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Bu mamaları tercih etmemeniz önerilmektedir.

19.  Glisemik indeksi yüksek besinler nelerdir, zararları nedir? Diye soracak olursanız eğer şöyle açıklayalım. Glisemik indeks kan şekerini yüksek hızda arttıran besinlere denmektedir. Kan şekerinin oldukça yüksek hızla artması, hemen pankreastan insülin salgılanmasına neden olur. Bu da aniden kan şekerinin düşmesine neden olur. Yani aniden çıkan ve aniden düşen kan şekeri ise dostlarımızın sağlığını tehlikeye atmaktadır. Glisemik indeksi yüksek besinler obezite, diyabet gibi hastalıklara neden olmaktadır. Glisemik indeksi yüksek yiyeceklere ise patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, mısır gbi besinlerden oluşmaktadır. Yani tahıllı mamalarda bulunan pirinç ve mısır, köpeklerde yüksek tehlike teşkil etmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...