3 Haziran 2013 Pazartesi

Bosch Köpek Maması İncelemesi

  Mama incelemelerimize Bosch marka köpek mamalarıyla devam ediyoruz. Bosch ülkemizde henüz yeni satışa sunulan mamalardan ve bir Alman markasıdır. 36 - 180 TL arasında bulacağınız ürünlerde ortalama bir fiyatlandırma bulunmaktadır.

  Mamanın içeriğine genel olarak baktığımızda tahıllı bir mama olduğunu ve içeriğinin pek de kaliteli olmadığını görüyoruz. İçeriğindeki tüm olumsuz ve zararlı maddeleri sıralayacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Düşük miktarda et oranı bulundurması
  • Çok fazla tahıl çeşidi ve tahıl oranı bulundurması
  • Etten daha fazla miktarlarda tahıl içermesi
  • İçeriğindeki yüksek pirinç ile arsenik oranını arttırması
  • Her ürününde kanatlı eti bulundurması
  • Hayvansal yağlar içermesi
  • Pancar küspesi içermesi
  • Düşük Glucosamine miktarı ve kabuklu deniz hayvanlarından elde edilmesi
  • Yüksek karbonhidrat değeri içermesi
  Genel olarak Bosch marka mamalardaki olumsuz ve zararlı içerikler bunlardır. Şimdi hepsini sırayla açıklayacak olursak:

  Mamanın içeriklerinde genel olarak et oranı %20 oranlarında ve taze olarak bulunmaktadır. Kuru mamaların içeriklerindeki taze et değeri gerçek et oranını belirtmemektedir. Taze et, pişirildikten sonra dehidrasyona uğrayarak %80 oranında su kaybettiğinden mamaya konulan et oranı da yüksek miktarlarda değer kaybetmektedir. Mama firmaları, mamaların ilk içeriğine et yazabilmek ve az miktarda et koyabilmek için taze et miktarlarını yazarlar ancak kurutulmuş et oranı ise çok düşük olduğundan oranını belirtmezler. Ayrıca %20 oranındaki et miktarı kurutulmuş bile olsa köpeklerin beslenmesi için yetersiz bir miktardır.

  Mamada mısır, pirinç, arpa, buğday unu, buğday gibi tahıllar bulunmaktadır. Mısır ve pirinç glisemik indeksi yüksek tahıllardır. Glisemik indeksi yüksek besinler köpeklerde obezite, diyabet ve reaktif hipoglisemiye sebep olmaktadır. Ayrıca Bosch markasının bazı mamalarında %37.5 gibi yüksek oranlarda pirinç bulunmaktadır. Pirinç, arsenik oranı yüksek bir tahıl çeşididir. Daha önceki yazılarımızda da hatırlarsanız sürekli ve yüksek oranlarda pirinç ile beslenen köpeklerin akciğer ve mesane kanseri riskine yakalanma oranı oldukça fazladır. Bu yüzden öncelikli olarak mısır ve pirinç gibi tahıllar kuru mamalarda uzak durulması gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Mamanın etten daha fazla oranda tahıl içermesi ise bu mamanın bir köpek için yeterli besleyicilik değeri bulunmadığı anlamına gelmektedir. Tahıllar protein, karbonhidrat gibi değerler içermektedir. Bosch mamalarında etten daha yüksek miktarlarda tahıl bulunduğundan dolayı analiz değerlerinin büyük bir kısmını tahıllar oluşturmaktadır. Tahıllar, protein kalitesi ve sindirilebilir protein oranı oldukça düşük ürünlerdir. Et çeşitlerinden sindirilebilen protein oranı %95 iken tahıllarda bu oran %80'lere kadar gerilemektedir. Köpek beslenmesinde besleyicilik özelliği ve kaliteli besin değerleri sunmayan tahıllar bu mamada oldukça yüksek miktarlardan oluşmaktadır.

  Ayrıca Bosch mamalarında kuzu etlisinde dahi kanatlı eti bulunmaktadır. Hangi kanatlı etinden yararlanıldığı bile yazılmayan bu mamalarda kanatlı etinden sağlanan protein çeşidine alerjisi olan köpekler için son derece yüksek bir risk faktörü yaratabilir.  Kuzu etinde dahi kanatlı eti bulundurması, mamanın az miktarda kuzu eti içermesinden ve protein oranını arttırmak için kanatlı eti konulmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu oldukça kalitesiz bir işlem olmakla birlikte maliyeti düşürmek açısından da yapıldığı söylenilebilir. 

  Hayvansal yağlar, hayvansal yan ürünlerin eritilmesiyle ortaya çıkan yağlardan oluşmaktadır. Et unu da, hayvansal yağları oluşturmak için hayvansal yan ürünlerin pişirildiği sıcaklık değerinde elde edilmektedir. Hayvansal yağların hangi hayvanlardan oluştuğu da belirtilmemiştir. Hayvansal yağlar birçok çeşitli etlerden temin edilmiş olabilir. Bunlara örnek verecek olursak eğer ölmüş, hastalıklı, ötenazi yapılmış hayvanlar ve süpermarkette satılan  bozulmuş etlerden de elde edilebilmektedir.

  İçeriğinde olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz bir diğer madde ise yine diğer kuru mamalarda gördüğümüz gibi içeriğinde kurutulmuş olduğunu görüyoruz. Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise çok düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi mamalara köpeklerin dışkılarını katılaştırmak amacıyla konulmaktadır. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  Mamanın Glucosamine oranına baktığımızda 450 mg glucosamine içerdiğini görüyoruz. Glucosamine'in ne olduğunu ve köpeklere günlük verilmesi gerekilen miktarın ne kadar olduğunu öğrenmek için daha önce yazmış olduğumuz yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz. %0.25 oranında yeşil dudaklı midyeden sağlanan glucosamine sulfate köpekler için kaliteli bir glucosamine takviyesi sunmamaktadır. Köpeklerde kaliteli glucosamine takviyesi sağlanması için ürün glucosamine hcl'den oluşmalıdır yani bu glucosamine kabuklu deniz hayvanlarından değil bitkisel ürünlerden sağlanmalıdır. Dolayısıyla bu mama hem kaliteli bir glucosamine takviyesi sunmamakta hem de çok düşük miktarda glucosamine içermektedir. 

  Bosch marka köpek mamalarındaki önemli noktalardan biri de yüksek karbonhidrat içermesidir. Köpeklerde karbonhidrat fazlası vücutta yağ olarak depo edilir ve köpeğin istemsiz kilo almasına, vücut kütlesinin aşırı yağlanmasına yol açar. Karbonhidratlar, köpeklerin temel besin değeri gereksinimlerinde önemli bir rol oynamamaktadır. Çünkü köpekler, ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek üretebilmektedir. Dolayısıyla köpeklerin biyolojik olarak uygun beslenmesinde karbonhidratlar düşük oranlardan oluşmalıdır. Karbonhidratların fazlası vücutta yağ olarak depo edilen ilk üründür. Daha sonra yağ ve son olarak da proteinin fazlası vücutta yağ olarak depo edilmektedir. Yani fazlalığı vücutta yağ olarak depo edilen ilk besin değeri karbonhidrattır. Köpeklerin hem az miktarda karbonhidrata ihtiyaç duymasından hem de mamanın yüksek miktarda karbonhidrat içermesinden dolayı bu mama, köpeklerde sağlıklı bir beslenme oluşturmamaktadır.

Mamanın kalitesi: 2/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 2/5
Mamanın içeriği: 1.5/5
Mama önerilebilir mi? Hayır


  

7 yorum:

  1. Bosch un yeni serileri için bir incelemeniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir cevap alamadım,Tahılsız yeni seri kullanıyorum ,ama sizin inceleme sonuçlarını güncellemenizi bekliyorum .Yenisi iyi midir?kötü müdür?

      Sil
  2. bu yazıyı okuduktan sonra dediklerinize dikkat ettim gerçekten de içeriği kötü bir mamaymış

    YanıtlaSil
  3. alamanlar nasil boyle kotu bir mama yapmis hayret her seyin en iyisi beklenirken

    YanıtlaSil
  4. Ya anlam veremiyorum abi sektör 5 mama markasıyla mı dönüyor ekonomik olaral alınabilir orta düzey markalardan da bahsedin biraz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız hep baktığımda aynı mama markaları öneriliyor ve 12 kg mı 340 TL civarı oluyor. Hayvanın zaten aşı masrafı oldukça var bide mama fiyatı böyle olunca bütçe zor dayanıyor (nd acana vb mamaları öneriyorsunuz güzel hoşta çok pahalı mamalar)

      Sil
    2. Kaliteli mama pahalı oluyor ne yazık ki. Enflasyon, vergiler ve ekonomi bir mamanın pahalı olmasında en büyük etken. 12 kg mı daha pahalı olan önerilmeyen mamalar da var. Taraflı değil içerik ve firma odaklı araştırma yapıyoruz.

      Sil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...