28 Haziran 2013 Cuma

Köpek Mamalarında Protein

  Pek çok evcil hayvan sahibi köpek maması alırken sadece analiz değerindeki protein oranına bakmaktadır. Bu oldukça yanlış bir davranıştır ve protein oranı mama içeriğinde bulunan protein ile ilgili hiçbir detaylı ayrıntı vermemektedir.

  Köpek beslenmesinde proteinin önemi çok büyüktür. Dolayısıyla kaliteli proteinler ve sindirilebilir protein oranı yüksek proteinlerin köpek beslenmesinde eşsiz bir önemi vardır. Köpekler etçil hayvanlar olduklarından dolayı tabiiki de köpek mamalarındaki proteinler hayvansal kaynaklardan sağlanmalı ve sindirilebilirlik oranı yüksek olmalıdır.

  Protein kalitesini tanımlayacak olursak protein değeri her besinde bulunan bir besin değerindendir. Dolayısıyla mamalardaki protein bitkisel ürünlerle de sağlanabilir, hayvanın ayak, kafa, kan, tüy gibi kalitesiz kısımlarıyla da sağlanabilir. Bir köpek maması analiz değerindeki protein oranını yüksek tutmak için kanatlı proteini ya da hayvansal yan ürünler katarak protein oranını arttırabilir. Ancak oldukça kalitesiz ve sindirimi zor ürünler olduklarından dolayı proteinin kalitesi de aynı oranda düşmektedir.

  Protein oranı, tahıllı mamalarda genellikle tahıllardan sağlanmaktadır. Çünkü tahıllı mamalarda %15-%30 arasında et geri kalan oranlarda da etten daha yüksek oranlarda buğday, arpa, yulaf, pirinç, mısır, sorgum gibi tahıllar içermektedir. Bu nedenle köpeklerin sağlığı için köpek beslenmesinde tahıllı mamalar önerilmemektedir.

  Protein hayvansal kaynaklar yerine çoğunlukla tahıl gibi diğer kaynaklardan sağlanırsa ne gibi zararlar doğabileceği kısmına da bir açıklama getirecek olursak eğer; hayvansal kaynaklar yerine bitkisel kaynaklardan sağlanan protein köpeklerde üreyi alkali haline getirmektedir. Bu da böbrekte taş ve kum gibi oluşumlara neden olmakta ve mikrop üremesine, köpeklerin penisinde ve vajinasında kaşıntıya, kızarıklığa, enfeksiyon kapmasına neden olmaktadır.

  Köpek mamalarında uzak duracağınız protein çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Bitkisel Protein İzolatı
  • Hayvansal protein
  • Dehidre edilmiş hayvansal protein 
  • Kanatlı proteini
  • Et yan ürünleri (Et türevleri)
  • Soya, soya unu, soya yağı

Mamaların içeriklerinde yukarıda yazan maddeler varsa eğer mamanızı değiştirin ve içeriğide yukarıdaki maddeler bulunmayan bir mama tercih edin. 

1 yorum:

  1. Merhaba, bir yaşında bir dogo arjantin im var, kızarıklıklar ve kaşıntının önüne geçemiyoruz, happy dog sensible mama kullandım düzelmedi, şimdi profine adult sensible mama kullanıyorum anladığım kadarıyla protein fazlası nedeniyle oluşuyor bu sıkıntımız, önerebileceğiniz protein az köpek maması var mı acaba,teşekkürler...

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...