3 Haziran 2013 Pazartesi

Pirinçli Kuru Mamalarda Arsenik Riski

  FDA tarafından yapılan uyarıda pirinçlerde yüksek derecede arsenik oranlarına rastlanılmıştır. Bu köpek mamalarında kullanılan pirinçleri de içerdiğinden pirinçli kuru mamalardaki arsenik oranları büyük risk içermektedir. Pirinçteki yüksek arsenik oranlarını büyük olasılıkla daha fazla duyacağız.

  Arseniğin ne olduğunu soracak olursanız eğer arsenik, kimyasal ve kanserojen bir maddedir. İşin garip yanı ise bu madde doğal olarak toprak ve yeraltı sularında bulunmaktadır. Arseniğin canlılarda ne gibi zararlara yol açacağını da söyleyecek olursak:


  • Mesane kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Cilt kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Prostat kanseri
  Gibi hastalıklara yol açacağı bilinmektedir. Arsenik, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından, yüzden fazla yer alan kanserojen maddeler arasında birinci grupta bulunmaktadır. Çevrede doğal olarak bulunduğundan pirinç gibi bazı bitkiler tarafından oldukça fazla emilir. Ayrıca arsenik, 1980'li yıllarda arsenik böcek ilacı olarak kullanılırdı. 

  En çok hangi pirinç türünde arsenik oranı fazla diye soracak olursanız esmer pirinç, beyaz pirince göre daha az arsenik oranı bulundurmaktadır. Bunun nedeni ise toksinlerin, pirincin dış tabakasında konsantre eğilimli olmasından kaynaklanmaktadır. Beyaz pirinçte, esmer pirince oranla 1,5 - 2 kat daha yüksek oranlarda arsenik bulunmaktadır.

  Diğer araştırmalarda ise bir porsiyon pirinç yiyen bir insanın idrarından yapılan testte arsenik oranının %44 oranında arttığı görüldü. 2 veya daha fazla türde pirinç tüketen bir insanda ise hiç pirinç ürünü tüketmeyen bir insana göre %70 daha fazla arsenik oranı olduğu görüldü. 

  Dolayısıyla köpeğinizi sürekli, yüksek oranda pirinç bulunan bir mamayla beslemenizi tavsiye etmiyoruz. Özellikle yavru köpekleri pirinç ürünleri ve pirinçli mamalardan uzak tutmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Malesef ki arsenik konusunda titiz davranan bir kurum bulunmamakta ve bu konu gereğince kontrol altına alınmamaktadır. FDA, 2011 yılında pirinçte bulunan arsenik oranına bir sınır getirmiştir ve bu konu hakkında başka hiçbir şey yapılmamıştır. 

Kaynak:

Accumulation of arsenic in tissues of rice plant (Oryza sativa L.) and its distribution in fractions of rice grain

M. Azizur Rahmana, H. Hasegawaa, M. Mahfuzur Rahmanb, M. Arifur Rahmanc, M.A.M. Miahd
Graduate School of Natural Science and Technology, Kanazawa University, Kakuma, Kanazawa 920-1192, Japan
Department of Botany, Jahangirnagar University, Savar, Dhaka 1342, Bangladesh
Bangladesh Centre for Advancement of Science (BCAS), Dhanmondi, Dhaka, Bangladesh
Bangladesh Rice Research Institute (BRRI), Gazipur, Bangladesh





4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bunu okuyunca aklıma gelen şu oldu. Bizlerde mi çok fazla pirinç tüketmemeliyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Talha Bey,

      Kesinlikle dediğiniz gibi insanlar da çok fazla pirinç tüketmemelidir. Bu yazılan şeyler birebir olarak insanlar için de geçerlidir.

      Saygılarımızla.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...