1 Haziran 2013 Cumartesi

Köpeklerde Glucosamine'in Önemi

  Köpeklerin gelişimi için gerekli takviyelerden birisi de glucosamine'dir (glukozamin). Glucosamine'in ne olduğunu soracak olursanız glucosamine bileşiği vücutta doğal olarak bulunan glukoz ve gluko aminoasitlerinden meydana gelen bir glutamindir.

  Glucosamine vücutta glikozaminoglikan, kıkırdak, diğer vücut dokularının oluşumu ve onarımı için kullanılır. Glukosamine üretimi yaşlandıkça yavaşlamaya başlar. Köpeklerde glucosamine takviyesiyle birlikte eklem, kıkırdak, doku gelişimi ve onarımı gerçekleşir ve bazı hastalıklara karşı korunur hale gelir.

  Glucosamine, beş farklı şekilde elde edilmektedir. Temel farkı bazı içeriklerin glucosamine sulfate, bazı içeriklerin ise glucosamine hydrochloride içermesidir. Bunların da ne olduğunu açıklayacak olursak glucosamine sulfate kabuklu deniz hayvanları ve türevlerinden sağlanmakta; glucosamine hydrochloride ise bitkisel ürünlerden sağlanmaktadır.

  Pek çok argümana ve tavsiyelere göre glucosamine hydrochloride takviyesinin en iyisi olduğu belirtilmektedir. Bitkisel ürünlerden elde edilen ve denizli kabuk ürünleri içermeyen glucosamine'in daha sağlıklı ve yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

  Kuru mamalara baktığımızda tahıllı kuru mamalar (Brit Care, Pro Plan, Hill's v.b) 160-500 mg/kg glucosamine değeri içermektedir. Oldukça düşük olan bu değerlerin ise köpeklere hiçbir faydası dokunmamaktadır. Tahılsız mamalar ise (Acana, Orijen, N&D v.b) 700 - 1500 mg/kg oranlarında glucosamine içermektedir. Yani şöyle kaba bir hesapla günde 400 gram yiyen bir köpeğin kilogramında 1500 mg glucosamine bulunan bir mamadan alabileceği glucosamine miktarı 600 mg'dır. 400 gr yiyen bir köpeğin de 30 kg ağırlığında olacağını düşünürsek bu miktar 30 kg ağırlığındaki bir köpek için oldukça düşük kalmaktadır. Bu yüzden glucosamine için bir ek takviye uygun olabilir.

  Glucosamine tableti alırken içeriğine bakmanız çok önemlidir ve belirttiğimiz gibi shellfish free yani kabuklu deniz hayvanlarından oluşan glucosamine içermemelidir. Glucosamine tabletleri biraz pahalıdır ancak köpeğinize etki edeceği faydayı düşünürsek onu koruyacak hastalıklar için ödeyeceğiniz ameliyat paralarından çok daha ucuza gelmektedir.

  Özellikle büyük ırk köpekler kalça çıkığı hastalığına oldukça sık yakalanmaktadır. Düzenli glucosamine takviyesi, sağlıklı beslenme ve spor ile bu riskin en düşük seviyeye ineceğini belirtmek isteriz. Köpeklerin bacakları için oldukça yararlı olan bu takviyenin, köpeğin ağırlığına göre hangi dozlarda verilmesi gerektiğine ise aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.

Günlük Verilmesi Gerekilen
Glucosamine miktarı
Köpekler İçin
Ağırlıkamount
10 kg altı için500 mg
11-24 kg arası1000 mg
25 kg ve üstü1500 mg

15 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Biz ilk zamanlar durumumuz yetmediği için Artiflex ve Canvit Chondro kullandık. Şuan GlycoFlex 3 kullanıyoruz.

    Artiflex'in içeriği:

    Artiflex
    Oral Tablet

    Composition

    Glucosamine Sulphate 375 mg.
    Condroltin Sulphate 300 mg.
    MSM 250 mg.
    Copper 810 cmg.
    Ascorbic acid 20 mg.
    Zinc 12 mg.
    Manganese 8 mg. / tablet

    Canvit Chondro'nun içeriği:

    Vit E 3.500 mg, Niacin 1.500 mg, D-Biotin 100 mg, Vit C 7.000 mg, Magnesium 3.500 mg, Mangenese 260mg,Selenium 2 mg, Glucosamin sulphate 70.000 mg, Chondrotin sulphate 42.000 mg bulunur.

    Glyco Flex 3'ün içeriği:

    Product Facts:
    Active Ingredients Per Tablet:
    Glucosamine HCl (Shrimp and Crab) 1000 mg
    Methylsulfonylmethane (MSM) 1000 mg
    Perna Canaliculus (GlycOmega™ brand
    Green-Lipped Mussel) 600 mg
    N,N-Dimethylglycine HCl (DMG) 100 mg
    dl-alpha Tocopheryl Acetate (Vitamin E) 50 IU
    Calcium Ascorbate (Vitamin C) 30 mg
    Manganese (Manganese Amino Acid Chelate) 10 mg
    Grape Seed Extract 5 mg
    L-Glutathione 2 mg
    Selenium (Sodium Selenite) 0.002 mg

    Inactive Ingredients: brewers yeast, cellulose, dicalcium phosphate, natural imitation
    roast chicken flavor, silicon dioxide, stearic acid.

    Artiflex ve Canvit Chondro'da Glucosamin Sulphate var. Glyco Flex 3'te Glucosamine Hydrochloride var fakat karides ve yengeçliymiş yani kabuklu deniz hayvanlarından. Sizce Glyco Flex 3 dışında en iyi marka nedir? Mercy...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de glyco flex 3 te kondroitin yok icerik olarak. acaba diger etken maddeler kondroitin görevini yerine getiriyor mu?

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu sorunuzun cevabına ulaşabildiniz mi? Biz de merak ettik :)

      Sil
  4. bir de glyco flex 3 te kondroitin yok icerik olarak. acaba diger etken maddeler kondroitin görevini yerine getiriyor mu?

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba su an 9 aylik bir labradorum var kalcalari biraz problemli 3 ayliktan beri duzenli olarak glukozamin tableti kullaniyorum glukozamin kullanmanin bir sursi varmidir acaba yoksa omur boyu kullanabilirmiyiz teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba su an 9 aylik bir labradorum var kalcalari biraz problemli 3 ayliktan beri duzenli olarak glukozamin tableti kullaniyorum glukozamin kullanmanin bir sursi varmidir acaba yoksa omur boyu kullanabilirmiyiz teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. cosakondrin msm kullanın insanlar için olanı, hiçbirşey farketmez yarı fiyatına olur paranız cebinizde kalsın.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Köpek sektörü ticari anlamda rantıbıl olmadıgı icin kopeklerle ilgili urunlerde genellikle kalitesiz ve denetimsiz olmaktadir buna ozellikle vitamin takviyeleride dahil oyuzden ben insanlar icin uretilen glukozamin kullaniyorum icim daha rahat

    YanıtlaSil
  12. Merhaba! Glucosamine maddesinin bagimsiz arastirmalara gore etkinliginin ispanmadigi bilinen bir durumken neden hala israrla glucosamine tavsiye ettiginizi anlamiyorum. Beni aydinlatirsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...