30 Haziran 2013 Pazar

Hipoalerjenik Mamalarda Bilinmesi Gerekilen Önemli Noktalar

  Bazı köpeklerin yapısı çok hassas olduğundan en zararsız gıdalara dahi alerjisi olabilir. Dolayısıyla pek çok kişi de köpeğinin alerjisinin nüksetmemesi için hipoalerjenik mamalara başvururlar. Peki aldığınız hipoalerjenik mamalar ne kadar hipoalerjenik bu konuda hiçbir bilginiz var mı? Yazımızda bu konuyu ele alacağız.

  Hipoalerjenik mamaları hipoalerjenik yapan maddeleri sıralayacak olursak:


  • Besin değerlerinin dengeli olması
  • Bilinen alerji yapan gıdaların kullanılmaması
  • Yapay ürünler bulunmaması

  Alerji yapan şeyleri basitçe açıklayacak olursak yanlızca içeriğindeki gıda ürünleri alerjiye sebep olmamaktadır. Yapay, çözünmesi zor olan maddeler de alerjiye neden olmaktadır. Mesela bazı mamalarda bulunan yapay vitaminler yüksek miktarda mama yiyen bir köpeğin vücuduna daha fazla alınacağından ve çözünmesi zor olduğundan bu köpeğin alerjik reaksiyon gösterme ihtimali yüksektir. 

  Köpeklerde en çok bilinen alerjiye neden olan ürünleri sıralayacak olursak:

  • Mısır
  • Kanatlı eti
  • Hayvansal proteinler (içerikte animal protein olarak geçer)
  • Hayvansal yağlar (içerikte animal fat olarak geçer)
  • Gluten
  • Sorgum
  • Buğday
  • Arpa
  • Sığır
  • Kabuklu deniz hayvanları
  • Soya
  • Süt ve süt ürünleri
  • Tavuk
  • Dijest

  Alerjik reaksiyonu yüksek, en çok bilinen gıdalar başlıca bunlardır. Hipoalerjenik bir mamada bunlar bulunmaması gerekirken çoğu firma hipoalerjenik adı altında aslında bu maddeleri içeren mamalar satmaktadır. Mesela Proplan, Royal Canin ve Hill's markalarının hipoalerjenik mamalarına bakacak olursanız soya unu, soya ve tahıllar içeriklerin ana maddelerini oluşturmaktadır. Et ise ya hiç yoktur ya da sakatat olarak içeriğin son kısımlarında yer almaktadır. Yani bu markaların hipoalerjenik mamalarıyla besleyen evcil hayvan sahipleri, köpeklerini tahıl ve soya dolu mamalarla beslemektedir. Bu da alerjisinin nüksetmemesi ama sağlıksız beslenmesi demektir.

  Eğer kaliteli bir hipoalerjenik mama arıyorsanız yukarıda yazılan ürünlerin mamanın içeriğinde bulunmaması gerekir. Hipoalerjenik olarak adlandırılmayan ancak bu önermediğimiz markalardan daha hipoalerjenik mamaları bulunan markalar da bulunmaktadır. Tahılsız mamaların hepsi hipoalerjeniktir çünkü içeriğinde alerjisini nüksettirecek bir madde bulunmamaktadır ve dengeli besin değerleri içermektedir. 

  Hipoalerjenik mama olarak önerebileceğimiz markalar Acana, N&D, Orijen, Profine ve Brit Care markalarının mamaları olacaktır.


12 yorum:

  1. Sadece kendi sattığınız ürünleri önermeniz ilginç

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Hipoalerjenik mamaların tanımını yaptığım bir başlıkta beni reklam yapmakla suçlamanız garip değil mi sizce de?

    Bu blogta yazılanlar tamamen bilgi ve tavsiye amaçlıdır. Yazılan yazılardan, markalardan ve mamalardan hiçbir şekilde çıkar sağlamamaktayız.

    Yazılarımızın içeriğini okursanız eğer kaliteyi, taze, doğal, güzel ürünleri, mamaları ön plana çıkarıp, kalitesiz ama kaliteli bilinen mamaları hayvanseverlere açıklama gereğinde gördük kendimizi.

    Yazılarımızı tarafsız bir biçimde okursanız eğer hiçbir çıkar amacı gütmediğimizi ve insanları bilgilendirmek istediğimizi anlayacağınızı düşünüyoruz.

    İyi günler dileriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Uzun suredir sitenizdeki bilgilerden faydalanarak kopegime mama seciyorum. 13,5 yasinda 9 kg bir kanişim var. Tavsiyeniz üzerine yaşlı kopek maması ararken Acana Senior başladım ve cok memnundum. Bir ara hıc bır yerde bulamayınca geçici süreliğine Acana yetişkin tavuklu mama aldım ama yemiyor ve deri hassasiyeti oldu. Daha onceden de egzaması vardı tedavı etmıştık. Senior mama da hassasiyet yaşamamıştık. Veteriner tavuk ıcerıklı hıcbır mama kullanmamı onerıp vetline yumurtalı pirinçli diet mama verdi. Ama 1 kg aldı kopegım, bide sanki doymuyor ya da cok sevdı. Ayırt edemıyorum. Sımdı tekrar mama alacagım. Acana senıoru da buldum. Eski iyi gelelen Acana Seniora dönmeli miyim (içinde biraz tavuk var, tavuklu-balıklı) yoksa hipoalerjenik mama mı almalıyım? Beni bu çelişkiden kurtarırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler

      Sil
    2. Ticari bir kaygınız olduğunu sanmıyorum ama bir konuda not iletmek isterim. Acana, benim kızımda inanılmaz alerji yaptı. Tedavi gördü o yüzden. Alerjik sonuçları, 4 ay sonra ortaya çıktı. Veterinerimiz Acana kullandığımızı duyunca hemen değiştirtti. Acana ve Orijen'in protein oranlarının çok yüksek olduğunu, ev ortamında yaşayan köpeklerin çok da hareketli olmamasından dolayı, zamanla bu yüksek proteinin hayvanın karaciğerini yorduğunu söyledi. Hakikaten de mamayı değiştirdikten sonra sorunumuz ortadan kalktı...

      Sil
  3. Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Bütün yaptığınız açıklamaları bilimsel değerlere dayandırarak yapıyorsunuz. Oysa sizi reklam yapmakla eleştirenler hiç bir bilimsel veri ortaya koyamıyorlar. İlginç değil mi?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba
    Sitenize kopegime mama arastirmasi yaparken rastladim. Ne kadar yararli! Tebrik ederim.
    Mumkunse ben de mama soracagim:
    Kopegim karisik cins 6.2 kg 1 yasinda kisirlasmamis erkek. Cinslerinin jack russell, papillion ve miniature pincher oldugu dusunuluyor. Kurtarilmis bir kopek.
    Sorunlar:
    Hills puppy agir alerjik reaksiyon. Gobek ve ozel bolgeleri pisik ve ishal
    Nd gastro intestinal: kaka cok yumusak
    Hills derm defense: genel kasinti rahatsizligi gecmedi. Kaka sertlesti ve azaldi. Ama yememeye basladi.
    Nd gastroya gectim ama hemen ishal oldu.
    En buyuk derdi arka bacaklar sirt bolgelerde kasinti. Cok az deri lezyon. Dermatit oldugunu soyluyor veteriner.
    Lamb and rice bir formul denemeyi dusunurken arastiriyorum. Britcare mini breed hypoallergic bir mama var sanirim. Sizce nasil? Acana’yi duydum Ama biraz pahali.
    cvp verebilirseniz cok minnettarim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. Uzun suredir sitenizdeki bilgilerden faydalanarak kopegime mama seciyorum. 13,5 yasinda 9 kg bir kanişim var. Tavsiyeniz üzerine yaşlı kopek maması ararken Acana Senior başladım ve cok memnundum. Bir ara hıc bır yerde bulamayınca geçici süreliğine Acana yetişkin tavuklu mama aldım ama yemiyor ve deri hassasiyeti oldu. Daha onceden de egzaması vardı tedavı etmıştık. Senior mama da hassasiyet yaşamamıştık. Veteriner tavuk ıcerıklı hıcbır mama kullanmamı onerıp vetline yumurtalı pirinçli diet mama verdi. Ama 1 kg aldı kopegım, bide sanki doymuyor ya da cok sevdı. Ayırt edemıyorum. Sımdı tekrar mama alacagım. Acana senıoru da buldum. Eski iyi gelelen Acana Seniora dönmeli miyim (içinde biraz tavuk var, tavuklu-balıklı) yoksa hipoalerjenik mama mı almalıyım? Beni bu çelişkiden kurtarırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,bende köpeğime n&d kuzu etli düşük tahıllı almıştım fakat alerji olmaya devam etti diyebilirim sonrasında hekim hemen bırakmamış gerektiğini söyledi ve royal canin hipoalerjenik manasını önerdi bizde şuan ona geçtik.Yani n&d den beklemediğim bi reaksiyon aldım.

    YanıtlaSil
  7. Bu markalarin tamamen ithal ve dolara endeksli, ayni zamanda bizde market mamasi deyip begenilmeyen ama ABD nin Metro Grossmarket i Wallmart ta satilan, yabanci sitelerde onerilmeyen bazi mamalarin da listede olmasi ayri bir ilginc. Turkiye olarak hic mi mama uretemiyoruz ki dogrudan ithal mama oneriliyor anlamam. Cok zengin degilim, tmmen insanlik ve vicdanimdan sokaktan barinaktan alip yillardir asgari ucretle, kendimden her konuda odun vererek bakmaya calistigim yavrularima bu mamalari tavsiye ederken biraz daha kapsamli arastirilip herkesin ulasabilecegi orta duzey mamalar da bulunabilecegine inaniyorum. Herkes gosteris icin evinde hayvan beslemiyor sonucta. Bende istiyorum imkanlarim dahilinde bakmaya calistigim yavrularimin saglikli yasamasini. Makul ve mantikli mamalari arastirin bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz de bu mamalardan önerip yardımcı olabilirdiniz ama bilmişlik taslamayı tercih etmişsiniz

      Sil
  8. hocam golden retriver köpeğimiz var egzeması var royal canin hipoalerjenik mama kullandık egzeması geçmedi siz hangi mamayı tavsiye edersiniz birde hipoalerjenik mamamı kullanmamız gerekir

    YanıtlaSil
  9. merhabalar pug cinsi dişi 8.5 kilo köpeğim var ve hipoalerjik mamaya geçeceğiz fakat direkt olarak hangisini almalıyız bilemiyoruz. önerebileceğiniz bir mama var mı ? yüzünü çok kaşıyor :(

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...