12 Ekim 2013 Cumartesi

Dr. Clauder's Köpek Maması İncelemesi

  Ülkemize yeni ithal edilen bu markayı, okurlarımızdan gelen pek çok istek üzerine bir haftadır inceleme içerisine girmiştim. Mamada genel olarak farklı olarak nitelendirebileceğimiz birşey bulunmamaktadır. Mamanın içeriğine ve analiz detaylarına bakarak karşılaştırmasını yapabiliriz.

  Öncelikle mamayı genel olarak tanımlayalım. Dr. Clauder's Best Choice mamaları hayvansal kaynaklardan kanatlı eti, hindi, somon etini tercih ediyor. Tahıl olarak ise yine pirinç, mısır, gluten unu ve kepek tercih ediyor. Mamaların içeriğene baktığımızda ne yazık ki pek de iç açıcı bir durum gözükmüyor.

  Mamanın içeriğinde bulunan olumsuz içerikler:

  • Kanatlı eti
  Bildiğiniz üzere kanatlı eti, kalitesiz bir hayvansal kaynaklardan oluşmaktadır. Kanatlı eti olarak genellemelerinin sebebi tavuk, hindi ya da birden fazla kuş türünün içermesinden kaynaklanmaktadır. Ne olduğu belirsiz bir içeriktir.

  • Pirinç ve Pirinç Kepeği
  Pirinç, glisemik indeksi yüksek ve içeriğinde yüksek oranda kanserojen madde olan arsenik barındırmaktadır. Glisemik indeksi yüksek besinler köpeklerde obezite, diyabet ve hipoglisemiye neden olmaktadır. Ayrıca glisemik indeksi yüksek besinlerin hayvanlarda kas kütlesini azaltarak, yağ oranını arttırdığı ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Arsenik ise başta akciğer ve mesane kanseri riskini arttırmaktadır. Pirinçte yüksek oranda arsenik bulunmaktadır. Bir porsiyon arsenik yiyen bir insanın vücudundaki arsenik oranı %44 oranında artmaktadır. Bu yüzden kuru mamalarda pirinç önerilmemektedir.

  • Mısır ve Mısır Unu
  Mısır, glisemik indeksi yüksek ve sindirimi zor bir diğer tahıldır. Mısırın köpekler için herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Hatta sindirimi zorlayan tahılların başında geldiği ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Mısır en ucuz tahıl ürünü olduğu için kuru mamalara maliyeti azaltmak amacıyla konulmaktadır.

  • Patates
  Patates karbonhidrat oranı yüksek bir sebzedir. Zararlı ya da yararlı olarak adlandıramayız ancak ucuz bir sebze olduğu için bazı köpek mamalarında oldukça fazla kullanıldığından oranına dikkat etmekte fayda vardır. Eğer %10-%20 oranında patates kullanılıyor ve et oranı yüksekse o zaman bu durum sıkıntı yaratmamaktadır ancak Dr. Clauder's 'ta olduğu gibi %58 oranında patates kullanılıyorsa o zaman kesinlikle uzak durulması gerekilir.

  • Hayvansal proteinler
  Hayvansal proteinler içeren mamalardan uzak durmanızı tavsiye ederim çünkü hayvansal proteinlerin hangi hayvanlardan üretildiği bilinmemekte ayrıca hayvanların baş, ayak, kemik, bazı iç organlar gibi yenmeyen kısımlarının da render işleminden geçmesiyle elde edilmektedir. Hayvansal proteinler bir köpekten ya da kediden bile elde edilebilmektedir. Bu içerik protein kalitesi ve sindirilebilir protein oranı oldukça düşük bir değere sahiptir.

  Mamalardaki olumsuz maddeler:
  • Et oranının az olması
  Et oranı %20-%30 oranında ve bu oranlar bir köpek maması için oldukça düşük oranlar olmaktadır. Ayrıca çiğ et oranı yazılmakta ve herhangi bir dehidre edilmiş et oranı bulumamaktadır. Yani içeriğe konulan bu düşük oranlardaki etler, mamanın dehidre edilmesi sırasında dehidrasyona uğrayıp %70 oranında su kaybedeceğinden oranları daha da düşmekte ve etten sağlanan besin değerlerinin mamaya çok düşük bir miktarda katkısı bulunmaktadır.

  • Tahıl ve sebze oranının fazla olması
  Et oranını kısarak maliyeti düşük olduğu için tahıl ve sebzenin fazla olması bir köpeğin temel besin ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve ona kaliteli besin değerleri sunamamasına neden olmaktadır. Köpekler, hayvansal kaynaklardan alması gerektiği temel besin ihtiyaçlarını tahıllardan ya da sebzelerden aldığında bir takım sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Mesela proteini hayvansal kaynaklar yerine tahıl ve sebzeden aldıklarında idrarları alkali hale gelmektedir. Bu da böbrekte taş ve kum oluşumuna, mikrop üremesine neden olmaktadır.

  • Glucosamine ve chondroitin oranının yetersiz olması
  Köpeklerin eklem gelişimi, onarımı ve yenilenmesi için glucosamine ve chondroitin denilen doğal takviyelere ihtiyacı vardır. Bu doğal takviyeler kimi mamalarda doğal olarak eklenmekteyken kimi mamalarda ise kabuklu deniz ürünleri ve yapay maddeler yardımıyla eklenmektedir. Dr. Clauder's 'a baktığımızda ise kabulu deniz ürünlerinden sağlandığını görüyoruz. Ancak o kadar düşük bir miktardaki bu bir köpeğin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte değildir. Glucosamine ve chondroitin takviyesi alamayan köpekler kalça çıkığı, osteoartrit ve eklem ağrıları gibi sorunlara maruz kalmaktadırlar. Bu sorunlar hem maddi hem de manevi olarak can sıkıcı sorunların başında gelebilmekte ve kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu yüzden glucosamine ve chondroitin oranı 700 mg/kg ve üzeri olan köpek mamalarını tercih etmenizi öneriyoruz.

  • Kaliteli ve sindirilebilir proteinin oranının düşük olması
  Pirinç, patates, kanatlı eti ve hayvansal proteinler gibi protein sağlanan içerikler kalitesiz ve ne olduğu belli olmayan hayvan türlerinin yenmeyen kısımlarından oluştuğu için protein kalitesi ve sindirilebilirlik oranı köpekler için yetersizdir. Bu durum alerji, yaşamsal fonksiyonların zayıflaması v.b gibi durumlara neden olabilmektedir. Kısa vadede pek sorun olmuyor gibi gözükse de uzun vadede çok büyük sorunlar doğurabilmektedir.

  • Kalitesiz ve yan ürünler kullanıyor olması
  Kalitesiz ve yan ürünlerin kullanılması besin değerlerinin düşük olmasına, sindirimin zorlanmasına ve yaşamsal faaliyetlerin daha fazla yorulmasına neden olmaktadır. Kısa vadede alerji, tüy dökümü, ağız kokusu olarak sorun görülebilir. Uzun vadede ise istenmeyen ve daha kötü problemler doğurabilir.

  • Karbonhidrat oranının yüksek olması
  Karbonhidrat, köpeklerde aminoasitler tarafından sentezlenebildiğinden dolayı köpekler karbonhidrata düşük miktarlarda ihtiyaç duyarlar. Kuru mamalarda ise tahıl ve sebze dolu olduğundan, et oranı az olduğundan dolayı karbonhidrat oranı yüksektir. Karbonhidrat, köpeklerde fazlası yağ olarak depo edilen ilk besin değeri olduğundan karbonhidrat oranı yüksek gıdalar köpeklerde aşırı kilo alımına ve yağlanmaya yani obeziteye neden olmaktadır.

  • Kalsiyum ve Fosfor oranının düşük olması
  Kalsiyum ve fosfor oranlarına baktığımızda bu markanın bazı ürünlerinde bu besin değerlerinin düşük olduğunu görebilirsiniz. Kalsiyum ve fosfor oranının düşük olması kramp, diş eti sorunları, osteoporoz gibi daha pek çok bilinen tehlikeli etkisi bulunmaktadır.


  Markanın mamalarına genel olarak baktığımızda et oranı düşük, yan ürünler ve kalitesiz ürünler içeren, tahıl ve sebze dolu olan, üstelik de besin değerleri yetersiz olan mamalar görüyoruz. O yüzden daha kaliteli ve köpeklerin doğasına daha uygun mamalar kullanmanızı öneriyoruz.


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

6 yorum:

  1. sensitive plus lachs&kartoffel all breed lachs/salmon ben bu mamadan aldım köpeğim 8 aylık şimdiye kadar acana ve orijen yedi ama sıkıldı sanırım çok az yiyordu değiştirme gereği duydum bunu veterinerde denedik çok sevdi ve aldık ama yazdıklarınız beni korkuttu mamamın bu çeşidi için ne söylersiniz tahılsız bir mama olduğu için tercih ettim ama zararlı bir içerik var ise geri vericem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülden Hanım Merhaba,

      Yazıda bahsedildiği gibi mamada kullanılan hammaddeler ve içerikler pek de içaçıcı değil. Bu yüzden daha kaliteli bir mama kullanmanızı tavsiye ederiz. Et oranı yüksek, tahılsız ya da düşük tahıllı, kaliteli hammaddeler kullanılan ve zararlı içeriklerin bulunmadığı mama markalarını incelediğimiz diğer markalara bakarak görebilirsiniz.

      İyi akşamlar diliyorum,
      Kutay DERİL

      Sil
  2. Sensitive Plus Kuzu & Pirinç Mama
    Hassas beslenen ve iştahı azalmış yetişkin köpekler içindir. Bu köpeklerin ihtiyacı olan tüm besinleri içerir. Hayvansal ve bitkisel mono protein kaynağı, sindirimi kolaylaştırır ve alerji riskini azaltır. Tane veya tahıl içermez, Prebiyotik etkili FOS lifler sayesinde optimal sindirim kolaylığı sağlar.
    Dengeli protein / enerji oranı için gerekli tüm besinleri içerir.
    Kolay hazmedilir. Aspir yağından doymamış yağ asidi ( omega ) ve FOS içerir Buğday içermez, koruyucu katkı içerme kutay bey sizin yerden yere vurduğunuz mamanın açılımı kaynak https://www.facebook.com/notes/dr-clauder-türkiye/18-nisan-2014-tarihli-ödül-maması-hediyesi/395927740547385 bir yorumunuzda da bonaciboyu övmüşsünüz bende bunu okuduktan sonra doğru bir mama kullanığıma emin oldum.bonacibo claudersin yanında mama olarak kabul bile etmem. içeriğinde %39 et demişsiniz bu oran büyük bir oran ve bizde kuzunun bu ülkedeki fiatını biliyoruz bu oran konmuş olsaydı bu rakama olamazdı bir yerde yanlışlık var. Gulden hanım sizin kullandığınız mamayı bende kullanıyorum süper mennunum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba S Dursunoğlu,

      Yukarıda kopyaladığınız metin en ucuz köpek mamasının bile arkasında yazıyor artık. Ayrıca o kopyaladığınız metin dahi yanlış yazılmıştır. Kuzu etli ve pirinçli köpek mamasında nasıl tahıl bulunmuyor. Pirinci hayvansal kaynak sayıyor olmalılar herhalde.. Her mama FOS ve omega yağ asitlerini içeriyor. Bir mama zaten buğday içermemeli. Artık her mamada koruyucu ve katkı maddesi içermez yazıyor bu demek değildir ki mama zararsız.

      Bonacibo köpek maması incelememiz ile Dr. Clauder's köpek maması incelemesini karşılaştırın. Farkı daha iyi anlayacaksınız. Bonacibo köpek mamasındaki %39 et oranı ise firmanın kendi belirttiği bir orandır ve herhangi bir yanlışlık yoktur.

      Köpek mamalarında konulan et, bizim yediğimiz et ile aynı değildir. Köpek mamalarındaki et karkas, iç organlar ve kemikten sıyrılabilen etlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla fiyatı daha düşüktür ayrıca bu etler tonlarca ağırlıkta alındığı için bizim 30 liraya aldığımız et ile ne aynı fiyattadır ne de aynı kalitededir. Umarım anlatabilmişizdir.

      Sil
  3. boncibo %39 et oranı diyorsunuz bende ondan bahsediyorum mamanın üzerinde kuzulu yazıyor kuzuyu nerde bulmuşlar da koymuşlar onu merak ediyorum. dr claudersinde üzerindeki kendi firmanın oranıdır. benim değil bonacibo yazınca ainandırıcı geliyorda dr clader s yazınca inanmıyorsunuz. dr claudersin anns hills de clinic proven onay vermiş siz bonacibo diyorsunuz. hangi uluslar arası firmadan patend ve onayı var sıradan bir internet maması dedikleri içinde olsa bu paraya olmaz kutay bey...

    YanıtlaSil
  4. reklam kokan haraketler bunlar kimse kusura bakmasın bu drclauders almanyada üretilen bi mama ve alman kanunlarımı daha sert bizim,herşeyin rüşvetle halledildiği ülkemiz türkiyenin kanunlarımı daha sert bi düşünün derim. Bu arada forum sitelerinden mama araştıracağınıza bi petshopa gidip almak istediğiniz mamalardan birer tane tadıp tahıl ve et oranı analizlerini kendiniz yapabilirsiniz. Korkmanıza bi neden yok sağlık yönünden hiçbir sakıncası yoktur. ben şahsen petshop işletmecisi olarak yeni gelen mamaları bu şekilde test ediyorum. Bi bonacibodan tadın birde drclaudersten. Emin olun bonacibonun bir mısır ekmeğinden hiç bi farkı yok. SAYGILAR

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...