12 Ekim 2013 Cumartesi

Meradog Köpek Maması İncelemesi

  Ülkemize yeni gelen bir diğer köpek markalarından biri de Meradog. Bu markanın 4 seri köpek maması bulunmaktadır. Bunlar High Premium Pure, High Premium Odor-Stop ve Premium serileridir. Odor-Stop adından da anlaşılacağı üzere firma bu mamada koku sorununun çözüleceğini iddia ediyor. Ancak içeriğinde ya da herhangi bir analiz detayında kokuyu sonlandırabileceğine dair hiçbir kanıt bulamadık. Yani bu da ırklara özel olan köpek mamaları gibi tamamen başka bir satış stratejisidir. Sözü fazla uzatmadan incelemeye geçecek olursak eğer önce içerikten başlayalım.

  Mamalarda kullanılan etler; ringa balığı, somon, hindi, kanatlı eti, hayvansal protein ve hayvansal yağdır.
  Mamalarda kullanılan tahıllar; buğday, pirinç, mısır ve mısır gluten unudur.

  Burada dikkatimi çeken bir nokta et oranının düşük oranda; tahıl ve sebze oranlarının ise inanılmaz derecede yüksek olduğudur. Pure serisinde patates oranı %57 oranında bulunabilirken; Odor-Stop serisinde pirinç oranı %66'ya kadar çıkıyor.

Mamanın içeriğinde bulunan olumsuz içerikler:


  • Kanatlı eti
  Bildiğiniz üzere kanatlı eti, kalitesiz bir hayvansal kaynaklardan oluşmaktadır. Kanatlı eti olarak genellemelerinin sebebi tavuk, hindi ya da birden fazla kuş türünün içermesinden kaynaklanmaktadır. Ne olduğu belirsiz bir içeriktir.


  • Pirinç
  Pirinç, glisemik indeksi yüksek ve içeriğinde yüksek oranda kanserojen madde olan arsenik barındırmaktadır. Glisemik indeksi yüksek besinler köpeklerde obezite, diyabet ve hipoglisemiye neden olmaktadır. Ayrıca glisemik indeksi yüksek besinlerin hayvanlarda kas kütlesini azaltarak, yağ oranını arttırdığı ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Arsenik ise başta akciğer ve mesane kanseri riskini arttırmaktadır. Pirinçte yüksek oranda arsenik bulunmaktadır. Bir porsiyon arsenik yiyen bir insanın vücudundaki arsenik oranı %44 oranında artmaktadır. Bu yüzden kuru mamalarda pirinç önerilmemektedir. Odor-Stop serisinde pirinç oranının %66 olduğunu göz önüne alırsanız bu tehlikeler daha fazla göz önünde bulundurulmalıdır. 


  • Mısır ve Mısır Gluten Unu
  Mısır, glisemik indeksi yüksek ve sindirimi zor bir diğer tahıldır. Mısırın köpekler için herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Hatta sindirimi zorlayan tahılların başında geldiği ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Mısır en ucuz tahıl ürünü olduğu için kuru mamalara maliyeti azaltmak amacıyla konulmaktadır.


  • Patates
  Patates karbonhidrat oranı yüksek bir sebzedir. Zararlı ya da yararlı olarak adlandıramayız ancak ucuz bir sebze olduğu için bazı köpek mamalarında oldukça fazla kullanıldığından oranına dikkat etmekte fayda vardır. Eğer %10-%20 oranında patates kullanılıyor ve et oranı yüksekse o zaman bu durum sıkıntı yaratmamaktadır ancak Meradog'ta olduğu gibi %57 oranında patates kullanılıyorsa o zaman kesinlikle uzak durulması gerekilir.


  • Hayvansal proteinler
  Hayvansal proteinler içeren mamalardan uzak durmanızı tavsiye ederiz çünkü hayvansal proteinlerin hangi hayvanlardan üretildiği bilinmemekte ayrıca hayvanların baş, ayak, kemik, bazı iç organlar gibi yenmeyen kısımlarının da render işleminden geçmesiyle elde edilmektedir. Hayvansal proteinler bir köpekten ya da kediden bile elde edilebilmektedir. Bu içerik protein kalitesi ve sindirilebilir protein oranı oldukça düşük bir değere sahiptir.


  • Hayvansal yağlar
  Hayvansal proteinlerde olduğu gibi hayvansal yağlar içeren mamalardan da uzak durmanızı tavsiye ederiz. Çünkü hayvansal yağlar, hayvanların dokusundan alınan kısımların render işleminden geçmesiyle üretilir ve hayvansal proteinlerde de olduğu gibi hangi hayvandan alındığı yazılmamaktadır. Bu kedi ya da köpek bile olabilmektedir. Ne olduğu belirsiz olan bu içeriğin kalitesi nasıldır tartışılır. 

Mamalardaki olumsuz maddeler: 
  • Et oranının az olması
  Et oranı %20-%30 oranında ve bu oranlar bir köpek maması için oldukça düşük oranlar olmaktadır. Ayrıca çiğ et oranı yazılmakta ve herhangi bir dehidre edilmiş et oranı bulumamaktadır. Yani içeriğe konulan bu düşük oranlardaki etler, mamanın dehidre edilmesi sırasında dehidrasyona uğrayıp %70 oranında su kaybedeceğinden oranları daha da düşmekte ve etten sağlanan besin değerlerinin mamaya çok düşük bir miktarda katkısı bulunmaktadır.

  • Tahıl ve sebze oranının fazla olması
  Et oranını kısarak maliyeti düşük olduğu için tahıl ve sebzenin fazla olması bir köpeğin temel besin ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve ona kaliteli besin değerleri sunamamasına neden olmaktadır. Köpekler, hayvansal kaynaklardan alması gerektiği temel besin ihtiyaçlarını tahıllardan ya da sebzelerden aldığında bir takım sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Mesela proteini hayvansal kaynaklar yerine tahıl ve sebzeden aldıklarında idrarları alkali hale gelmektedir. Bu da böbrekte taş ve kum oluşumuna, mikrop üremesine neden olmaktadır.

  • Glucosamine ve chondroitin oranının yetersiz olması
  Köpeklerin eklem gelişimi, onarımı ve yenilenmesi için glucosamine ve chondroitin denilen doğal takviyelere ihtiyacı vardır. Bu doğal takviyeler kimi mamalarda doğal olarak eklenmekteyken kimi mamalarda ise kabuklu deniz ürünleri ve yapay maddeler yardımıyla eklenmektedir. Meradog köpek mamalarında ise glucosmine ve chondroitin ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlayamadık. Glucosamine ve chondroitin takviyesi alamayan köpekler kalça çıkığı, osteoartrit ve eklem ağrıları gibi sorunlara maruz kalmaktadırlar. Bu sorunlar hem maddi hem de manevi olarak can sıkıcı sorunların başında gelebilmekte ve kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu yüzden glucosamine ve chondroitin oranı 700 mg/kg ve üzeri olan köpek mamalarını tercih etmenizi öneriyoruz.

  • Kaliteli ve sindirilebilir proteinin oranının düşük olması
  Pirinç, patates, kanatlı eti ve hayvansal proteinler gibi protein sağlanan içerikler kalitesiz ve ne olduğu belli olmayan hayvan türlerinin yenmeyen kısımlarından oluştuğu için protein kalitesi ve sindirilebilirlik oranı köpekler için yetersizdir. Bu durum alerji, yaşamsal fonksiyonların zayıflaması v.b gibi durumlara neden olabilmektedir. Kısa vadede pek sorun olmuyor gibi gözükse de uzun vadede çok büyük sorunlar doğurabilmektedir.

  • Kalitesiz ve yan ürünler kullanıyor olması
  Kalitesiz ve yan ürünlerin kullanılması besin değerlerinin düşük olmasına, sindirimin zorlanmasına ve yaşamsal faaliyetlerin daha fazla yorulmasına neden olmaktadır. Kısa vadede alerji, tüy dökümü, ağız kokusu olarak sorun görülebilir. Uzun vadede ise istenmeyen ve daha kötü problemler doğurabilir.

  • Karbonhidrat oranının yüksek olması
  Karbonhidrat, köpeklerde aminoasitler tarafından sentezlenebildiğinden dolayı köpekler karbonhidrata düşük miktarlarda ihtiyaç duyarlar. Kuru mamalarda ise tahıl ve sebze dolu olduğundan, et oranı az olduğundan dolayı karbonhidrat oranı yüksektir. Karbonhidrat, köpeklerde fazlası yağ olarak depo edilen ilk besin değeri olduğundan karbonhidrat oranı yüksek gıdalar köpeklerde aşırı kilo alımına ve yağlanmaya yani obeziteye neden olmaktadır.


  Markanın mamalarına genel olarak baktığımızda et oranı düşük, yan ürünler ve kalitesiz ürünler içeren, korkunç oranlar sahip %60-%67 oranlarında tahıl ve sebze dolu olan, üstelik de besin değerleri yetersiz olan mamalar görüyoruz. O yüzden daha kaliteli ve köpeklerin doğasına daha uygun mamalar kullanmanızı öneriyoruz.

Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: (Fiyat Bilinmiyor)
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

3 yorum:

  1. Bu ürünü köpeğime yeni vermeye başladım, okuduklarım yüzünden endişelendim şu an. Hangi mamayı önerirsiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Önerdiğimiz mamalara aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. İncelemelerini okuyarak neden önerdiğimizi de öğrenebilirsiniz.

      İyi geceler dilerim.

      http://kopeklerdebeslenme.blogspot.com.tr/2016/02/onerilen-kopek-mamas-markalar.html

      Sil
    2. Ben Meradog krill karldesli ve hindili çeşitlerini kullaniyorum. Veteriner hekimimiz de bu mamanin kalitesinin cok iyi oldugunu soyledi. Ben bu mamayi degistirmeyi dusunmuyorum.sizden alma imkanimiz varmi yoksa elinizde olan mamalari mi oneriyorsunuz sadece

      Sil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...