19 Ekim 2013 Cumartesi

Advance Köpek Maması İncelemesi

  Advance köpek mamalarına baktığımızda pek çok çeşidi olduğunu görüyoruz. Irklara özel, ırk boyutuna göre, yaşlara göre ve hatta parazitler için olanı bile var. Ne yazık ki ülkemizde bulunan çoğu marka gibi bu Advance mamalarında da tahıl oranı çok yüksek, et oranı ise çok düşüktür.

Öncelikle şunu tekrar söyleyelim. Biz köpekler için nasıl mamalar öneriyoruz? %50 ve üzerinde kaliteli et içeriği olan, %20 ve daha düşük oranda tahıl içeren, kaliteli ve ana hammaddeler içeren mamaları öneriyoruz.

Advance mamasını ise kesinlikle önermiyoruz. Neden mi? %45 oranında tahıl (gluten, mısır, pirinç) bulunuyor. %20 oranında ise et bulunuyor.

Bu oranlar resmen bir köpek maması için şaka niteliğinde değerler. Hangi köpek sahibi köpeğini %20 et, %40 - %45 tahıl içeren 3 kg bir mamaya 140 TL verir?

140 TL'ye 15 kg bonacibo mama alırsınız içerisinde en az %40 oranında et var hem de Türk Malı.



  Advance mamalarında bulunan olumsuz içerikler:


  • Hayvansal Proteinler
  Hayvansal proteinler, herhangi bir hayvanın direkt olarak ya da yenmeyen kısımlarının render işleminden geçirilmesiyle elde edilen kalitesiz bir hammaddedir. Bu içerik Advance mamalarında kümes hayvanları olarak genellenmiştir.

  • Et yan ürünleri
  Mamada et yerine etin arta kalan kısımları yani kalitesiz hammadde kullanılmaktadır. Et oranı yüksek ve tahılsız mamalara baktığınız zaman hiçbirisinin içerisinde et yan ürünü içermediğini görebilirsiniz.

  • Pirinç
  Pirinç, glisemik indeksi yüksek ve doğal olarak içeriğinde yüksek oranda kanserojen madde olan arsenik barındırabilen bir tahıldır. Glisemik indeksi yüksek besinler köpeklerde obezite, diyabet ve hipoglisemiye neden olabilmektedir. Ayrıca glisemik indeksi yüksek besinlerin hayvanlarda kas kütlesini azaltarak, yağ oranını arttırdığı ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Arsenik ise başta akciğer ve mesane kanseri riskini arttırmaktadır. Pirinç yetişme şeklinden dolayı yüksek oranda arsenik bulundurabilir. Bir porsiyon arsenik yiyen bir insanın vücudundaki arsenik oranı %44 oranında artmaktadır. Bu yüzden kuru mamalarda pirinç önerilmemektedir. Kaynaklar ve detaylı bilgi için pirinç ile ilgili yazımıza bakmanızı öneririz. 

  • Mısır ve Mısır Gluten Unu
  Mısır maliyeti düşürmek adına kullanılan köpekler için gereksiz bir besindir. Gluten ise insanlar için bile çok zararlı, alerjen bir üründür. Pek çok canlı glutene karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir. Canan Karatay'ın Gluten hakkında yaptığı eleştirileri ve araştırmalarını incelemenizi öneririm. Aynı şey köpekler için de geçerlidir. 

  • Hayvansal Yağ
  Köpek mamalarında içerikte hayvansal yağ olarak yazılan yağ çeşidi kalitesi ve nelerden oluştuğu bilinmeyen yağ türü demektir. Köpek mamalarında yağ hayvanların dokularının render işleminden geçmesiyle üretilmektedir. Kuru mamanın içeriğindeki yağ türünün hayvansal yağ olarak geçmesi herhangi bir hayvandan yani kedi, köpek gibi hayvanlardan bile elde edilebileceği anlamına gelmektedir. Bu yüzden hayvansal yağın ne olduğu belirtilmeyen köpek mamalarından uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Domuz yağı ya da kanatlı yağı olabilir. 

  • Sebze Protein Özütü
  Bu içerik kalitesiz protein çeşitlerinin başında gelmektedir. Sebzelerin yan ürünlerinden elde edilen kalitesiz ve sindirilebilirlik oranı düşük protein içermektedir. Mamada çoğunlukla (%12 oranında) tahıl ve sebzelerden elde edilen protein köpeklerin boşaltım yollarında sorunlara yol açabilmektedir. 

  Advance mamalarında bulunan olumsuz maddeler:


  • Et yan ürünleri
  Et yan ürünleri demek kemik, gaga, tüy, kan gibi hayvanların yenmeyen kısımlarından oluşan sindirimi zor ve kalitesiz besin değerleri içeren ürünler demektir. Protein kalitesi ve sindirilebilir protein oranı da düşüktür.

  • Et oranının az olması

  Et oranı %18 - %23 oranında ve bu oranlar bir köpek maması için oldukça düşük oranlar olmaktadır. Ayrıca çiğ et oranı yazılmakta ve herhangi bir dehidre edilmiş et oranı bulumamaktadır. Yani içeriğe konulan bu düşük oranlardaki etler, mamanın dehidre edilmesi sırasında dehidrasyona uğrayıp %70 oranında su kaybedeceğinden oranları daha da düşmekte ve etten sağlanan besin değerlerinin mamaya çok düşük bir miktarda katkısı bulunmaktadır.

  • Tahıl çeşidinin ve tahıl oranının fazla olması
  Bu mamalarda %40 - %45 oranında tahıl bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki mamanın neredeyse yarısı tahıl! Köpeğinize köpek maması diye tahıl yediriyorsunuz ve fahiş fiyatlarda. Et oranını kısarak maliyeti düşük olduğu için tahıl çeşidinin ve oranının fazla olması bir köpeğin temel besin ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve ona kaliteli besin değerleri sunamamasına neden olmaktadır. Ayrıca bazı tahıllar köpekler için zararlı ve alerjen besinlerin başında gelmektedir. Köpeklerin hayvansal kaynaklardan alması gerektiği temel besin ihtiyaçlarını tahıllardan ya da sebzelerden alması bir takım sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Mesela proteini hayvansal kaynaklar yerine tahıl ve sebzeden aldıklarında idrarları alkali hale gelmektedir. Bu da böbrekte taş ve kum oluşumuna, mikrop üremesine neden olmaktadır.

    • Glucosamine ve chondroitin oranının yetersiz olması
      Köpeklerin eklem gelişimi, onarımı ve yenilenmesi için glucosamine ve chondroitin denilen doğal takviyelere ihtiyacı vardır. Bu doğal takviyeler kimi mamalarda doğal olarak eklenmekteyken kimi mamalarda ise kabuklu deniz ürünleri ve yapay maddeler yardımıyla eklenmektedir. Dr. Clauder's 'a baktığımızda ise kabulu deniz ürünlerinden sağlandığını görüyoruz. Ancak o kadar düşük bir miktardaki bu bir köpeğin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte değildir. Glucosamine ve chondroitin takviyesi alamayan köpekler kalça çıkığı, osteoartrit ve eklem ağrıları gibi sorunlara maruz kalmaktadırlar. Bu sorunlar hem maddi hem de manevi olarak can sıkıcı sorunların başında gelebilmekte ve kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu yüzden glucosamine ve chondroitin oranı 700 mg/kg ve üzeri olan köpek mamalarını tercih etmenizi öneriyoruz.

      • Yan ürünler kullanılması
        Yan ürünler kalitesiz, maliyeti düşük, sindirimi zorlayan ve besin değerleri düşük ürünlerden oluşmaktadır. Örnek vermek gerekirse tavuk yan ürünlerinde gaga, kemik, ayak ve tüy bulunabilmektedir. Yan ürünlerin kullanım nedeni maliyet açısından oldukça düşük olmasıdır. Bu ürünler genellikle render işleminden geçerek mamaya katılmaktadır. Mamaların içeriklerinde yazan hayvansal protein ve hayvansal yağ gibi içerikler de yan ürünlerin render işleminden geçirilerek mamaya eklenmesine denmektedir. 


      • Karbonhidrat oranının yüksek olması
        Karbonhidrat, köpeklerde aminoasitler tarafından sentezlenebildiğinden dolayı köpekler karbonhidrata düşük miktarlarda ihtiyaç duyarlar. Kuru mamalarda ise tahıl ve sebze dolu olduğundan, et oranı az olduğundan dolayı karbonhidrat oranı yüksektir. Karbonhidrat, köpeklerde fazlası yağ olarak depo edilen ilk besin değeri olduğundan karbonhidrat oranı yüksek gıdalar köpeklerde aşırı kilo alımına ve yağlanmaya yani obeziteye neden olmaktadır.



      Mamanın kalitesi: 1/5
      Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
      Mamanın içeriği: 1/5
      Mama önerilebilir mi? Hayır

      20 yorum:

      1. merhaba

        köpeğimin alerjisi olduğundan dolayı advance atopic care kullanmak zorunda kalıyoruz alerji için bir öneriniz var mı?

        YanıtlaSil
        Yanıtlar
        1. Emre Bey Merhaba,

          Alerjisi olan köpeklere Acana Kuzu etli, Profine somonlu ve Brit Care'in hipoalerjenik mamalarını tavsiye ediyoruz.

          İyi günler dilerim.

          Sil
        2. Merhaba Kutay Bey, benim kızımda da Nisan ayından bu yana N&D isimli mamanın ardından alerjik reaksiyon baş gösterdi, aylardır yavrum 2 yaşına kadar mükemmel bir şekilde yiyebildiği mamaları dahi yiyemiyor. Aşırı proteinden kaynaklı olduğu söylendi alerjinin. Ankara'nın neredeyse tüm kliniklerini dolaştık diyebilirim. Advance Atopic yemesi önerildi, Nisan 29'dan bu yana da Atopic yiyor kızım. Alerjiden de eser yok. Bana başka bir seçenek sunulmadığı için araştırma yaparken buldum yazınızı. Öncelikle teşekkür ederiz. Benim yavrum için de uygun mudur dersiniz o mamalar? Diğerleri olmaz zannediyorum ama Brit Care hipoalerjenic özellikle?

          Sil
      2. Bu yazılan içeriklerin hemen hemen hepsi royal canin ve pro plan da da var. Advance kullanan hayvanlarda gözle görülen olumlu değişiklikler oluyor. Artık çoğu veteriner ve pet shop bayileri pro plan yerine Advance öneriyor. Eğer içeriği %100 doğal taze etli istiyorsanız farmina nın N&D mamalarını tercih edin. Şaşırtıcı ama fiyat olarak Royal canin den daha uygun.Demek ki kalite demek pahalı demek değildir. N%D yi araştırmanızı öneririm .

        YanıtlaSil
      3. Bu yazılan içeriklerin hemen hemen hepsi royal canin ve pro plan da da var. Advance kullanan hayvanlarda gözle görülen olumlu değişiklikler oluyor. Artık çoğu veteriner ve pet shop bayileri pro plan yerine Advance öneriyor. Eğer içeriği %100 doğal taze etli istiyorsanız farmina nın N&D mamalarını tercih edin. Şaşırtıcı ama fiyat olarak Royal canin den daha uygun.Demek ki kalite demek pahalı demek değildir. N%D yi araştırmanızı öneririm .

        YanıtlaSil
      4. Kedim Royal Canin yiyordu. 6 aylık Advance'e döndük. Kusmaya başladı, kakası kokuyor. Veteriner hekimimiz hata olmadığını söyledi. ND'ye döndük, şimdi iyi. Zaten çok fahiş, parasını hak etmeyen bir mama. Yurtdışında bu mamaların geçerliliği de pek yok. Parasını hak etmeyen, kalitesiz mama.

        YanıtlaSil
        Yanıtlar
        1. Advance Dermocare mamada kusma şikayetleri ile 70 tane köpek hastalandı ve 8 tanesi ötenazi oldu. Advance köpek mamasını önermiyoruz. Veterineriniz mi satıyordu bu mamayı?

          O zaman çok normal. Artık ülkemizde veterinerleri bırakın doktorlara bile güven olmuyor. Çoğu bulunduğu yeri hak etmiyor ne yazık ki. Bu yüzden araştırma işi size düşüyor. Dikkat edin derim.

          Dostunuzla sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler dilerim.

          Sil
      5. BU KADAR SAÇMA BİR TESPİT GÖRMEDİM , O KADAR MAMA ARAŞTIRMASI YAPMIŞSINIZ FAKAT BİRİNİ ÖNERMİYORSUNUZ , NEYE GÖRE BELİRLİYORSUNUZ
        HADİ BANA ŞU MAMAYI ÖNERİYORUM DİYİN
        BÜTÜN İNCELEMELERİNİZDE BİR TANE MAMA ÖNERİSİ YOK
        VERDİĞİNİZ PUANLAR SAÇMALIK ÖTESİ
        BU BLOG SAHİBİ ARKADAŞ BİLMİYORSAN

        BİLMİYORUM DE ;)

        YanıtlaSil
        Yanıtlar
        1. Bir mamayı tavsiye edip önerince Kutay Bey'e reklam yapıyor muamelesi yapılıyor. Kutay Bey olabilecek en açıklayıcı şekilde iyi yönden kötü yönden inceliyor mamaları. Siz de düşündüğünüz mamaları bu bilgiler doğrultusunda kendi içinizde tartıp en iyi olanı kendiniz belirleseniz? En azından saygılı olun, ne ayıp şey 'saçma tespit, bilmiyorsan bilmiyorum de' demek.

          Sil
        2. Lütfen okumadan ve bilmeden fikir sahibi olmayın. Her şeyi nedenleriyle yazıyoruz ona rağmen okunmadığı için neden diye soruluyor. Bilmeyen ve araştırmayan kim oluyor burada?

          Sil
      6. Merhaba Kutay Bey, benim kızımda da Nisan ayından bu yana N&D isimli mamanın ardından alerjik reaksiyon baş gösterdi, aylardır yavrum 2 yaşına kadar mükemmel bir şekilde yiyebildiği mamaları dahi yiyemiyor. Aşırı proteinden kaynaklı olduğu söylendi alerjinin. Ankara'nın neredeyse tüm kliniklerini dolaştık diyebilirim. Advance Atopic yemesi önerildi, Nisan 29'dan bu yana da Atopic yiyor kızım. Alerjiden de eser yok. Bana başka bir seçenek sunulmadığı için araştırma yaparken buldum yazınızı. Öncelikle teşekkür ederiz. Benim yavrum için de uygun mudur dersiniz o mamalar? Diğerleri olmaz zannediyorum ama Brit Care hipoalerjenic özellikle? Bir de benim çocuğum, hiçbir önemi yok, mamanın sonunu getirmeyelim değil mi? 4 aydır herhangi bir yan etki görmedim ama değerlendirmeleriniz doğru. Bir de o atopic'leri Veteriner Kliniklerden alıyoruz. Siz kadar oturup değerlendiremiyorlar mı da satıyorlar? Ben yavrumu kime güvenebileceğim?

        YanıtlaSil
      7. Merhaba 2 yaşında golden köpeğime uygun fiyatlı bir mama vermek istiyorum öneriniz hangi markadır?

        YanıtlaSil
      8. Bence olumsuz bütün yorumlar saçma ve asılsız geldi bana yukarıda yazılan bütün yazıları hemen hemen okudum ama her kafadan bir ses çıkmış millet bilinçsizce yazmış valla ben kedime daha önceleri Royal canın kullanıyordum hem çok tüğ döküyor hemde dışkısı çok kokuyor ve gereksiz bir miskinlik vardı yavrumda:(ne zamanki veteriner hekim bana bu Advance mama yıl önerdi kedimin ne koku problemı ne tüğ sorunu nede miskinlik kaldı ve etrafımdaki herkese tavsiye ettim ve çok olumlu teşekkürler aldım bence mama iyi bir mama özellikle veteriner grubunda atopic bu işin sonu olmuş deri hastalıklarında bence dünyada üstüne yok lütfen masanın hakkını yemeyin 10 yıldır kedi beslerim beslediğim kendilerinde denemediğin mama kalmadı ama son dönemde iyikide advance almışım...

        YanıtlaSil
      9. Ben lavital kullanıyorum nasıldır mama

        YanıtlaSil
      10. Lavital yenilirliği iyi Bir mama bir dönem kullanmıştım fakat agız kokusu ve cok tüğ dökümüne neden oldu. Proplan tavsiye ettiler 1 yıl kullandım ama veteriner hekim bana advance diye bir mama tavsita etti ilk Başta yemedi veterinerim birden uzun süteskullandığınız Bi mamayı degiştiriyorsunuz merhaba biraz daha sabırlı olun dedi ve biraz daha sabredip yaş mamaya karıştırıp verdim ertesi gün ve bayıla bayıla yedi diyebilirim. Ha evet fiyatı biraz yüksek gibi ancak evcil dostunuzu seviyorsanız bence Bi deneyin derim içerisine ne koyuyorlar bilmiyorum ama benim köpeğim de çok iyi ve olumlu degişimler gördüm, �� duruşu bile değişti diyebilirim.

        YanıtlaSil
      11. Arkadaşlar veterinerlerin artık Advance önermesinin tek sebebi artık Advance köpek maması da satmalarıdır.

        Hiçbir mantıklı köpek sahibinin %45 oranında tahıl içeren, %20 oranında et içeren bir köpek mamasına 150 lira vereceğini düşünmüyorum.

        Lütfen araştırmanızı iyi yapın. Mama içeriklerini okuyun. Köpeğinizle birlikte hepinize sağlıklı günler dilerim.

        YanıtlaSil
      12. Fiyat ve kaliteli endeksi üzerinden bir tavsiye listesi yayinlasaniz da bizde kurtulsak bu mama endisesinden..

        YanıtlaSil
      13. neden onerdiginiz mama listesinde bonacibo mama yok o zaman?

        YanıtlaSil
      14. Bonacibo ile ilgili daha ucuz ve yerli demişsiniz ancak Bonacibo et içeriği olarak balık unu veya kanatlı unu kullandığını paketlerine yazmış. bu içeriğin hangi et ürünü olduğu (ayak, gaga vb.) konusunda yeterli bir bilgi olmadığını söylemek isterim. Ayrıca bu marka mamayı zorla yiyen kedim proplan mamayı gördüğünde günde 3-4 defa mama yedi ve Bonacibo nun yanına bile yaklaşmadı. Somonlu proplan mama buram buram balık kokarken Bonachibo cici bebe bisküvisi gibi kokuyor. Ben her iki mamayı da denedim artık kedinin damak zevkimi yoksa mamanın kalitesi mi bunu zamanla göreceğiz. Ancak Bonacibo nun sanıldığı gibi kaliteli bir mama olduğunu düşünmüyorum. Bonacibodan sonra yaşanan tüy sorunu nedeniyle veteriner tavsiyesiyle mamayı değiştirdim. Veteriner mama markası önermedi ancak tüy problemlerinin azalması için balık içerikli kaliteli bir mama olsun dediği için bu konuda proplan ile ilgili alınan geri dönüşlerin olumlu olması nedeniyle seçtim.

        YanıtlaSil
      15. Slm benim cucır ım varkaşıntısini kesemedik advanceatopic tavsiye etti veteriner ilk iyi gibi geldi sonra zoraki yiyor ve kaşıntısı devam ediyor

        YanıtlaSil

      Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

            Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...