6 Kasım 2013 Çarşamba

Oliver's Köpek Maması İncelemesi

  Son zamanlarda pek çok okuyucudan Oliver's köpek mamaları hakkında inceleme yapmam isteniyordu. Oliver's Petfood firması ile iletişime geçip mamaları hakkında daha detaylı bilgiler istedik. Gerekli bilgiler birkaç gün önce elimize geçti. Elde ettiğimiz verilerin hepsini bu incelememizde aktaracağız.

  Öncelikle mamalar hakkında birkaç şey söylemek gerekirse diğer mamalardan biraz daha değişik bir içeriğe sahip olduğunu belirtmekte fayda var. İçeriğine de kısaca değineceğim. Lif, yağ gibi kaynakları diğer mamalarla aynı olduğu için bu kısımları atlıyorum. Farklı olan kısımlara gelecek olursak Oliver's köpek mamalarının içeriğinde kullanılan hammaddeleri;

  Yaban mersini, kızılcık, ahududu, elma, havuç, domates, yosun, maydanoz, ginseng, yeşil çay, arı poleni, ginko biloba, kadife çiçeği özü şeklinde sıralayabiliriz. Mamada kullanılan diğer hammaddelerden bazıları ise;

  Et, bezelye unu ve bezelye lifi, ayçiçek yağı, hayvansal yağ (somon ya da tavuk yağı), kurutulmuş pancar küspesi, glucosamine için kabuklu deniz hayvanları ve chondroitin için ise kıkırdak kullanılmaktadır.

  Oliver's köpek mamalarının hem tahıllı hem de tahılsız köpek mamaları bulunmaktadır. Bizim tavsiyemiz nedenlerini daha önce de belirttiğimiz üzere tahılsız mamaları olacaktır. Mamanın pek çok olumlu yönü olduğu gibi ne yazık ki bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Öncelikle et oranlarını belirtmek gerekirse:

  Classic Serisi (Tahıllı Serisi)

  • OLIVER’S START CLASSIC 
  Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %42'dir. Bu oranın %24'ünü tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %2,6 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %55'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,5'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S LARGE BREED START CLASSIC 
  Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %32'dir. Bu oranın %20'sini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %1,9 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %48'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,2'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT CHICKEN CLASSIC  
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %42'dir. Bu oranın %27'sini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %2,1 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %63'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,3'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT LAMB CLASSIC 
  Taze, dondurulmuş ve kurutulmuş kuzu et oranı %39'dur. %4 oranında ise bulyon içermektedir. Rehidre edilerek %59 oranına yükseltilmiştir.

  • OLIVER’S ACTIVE CLASSIC 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %42'dir. Bu oranın %24'ünü tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %2,6 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %55'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,5'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S WEIGHT CONTROL CLASSIC 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %37'dir. Bu oranın %28'ini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %4 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %58'e, balık ve balık yağı oranı ise %3'e gerilemiştir.
  
  • OLIVER’S DIET & SENIOR CLASSIC
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %34'tür. Bu oranın %31'ini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %3 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %48'e, balık ve balık yağı oranı ise %2'ye gerilemiştir.

  • OLIVER’S OLD & FIT CLASSIC 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %43'tür. Bu oranın %39'unu tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %5 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %63'e, balık ve balık yağı oranı ise %3'e gerilemiştir.


Grain Free Serisi (Tahılsız Serisi)

  • OLIVER’S START GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %49'dur. Bu oranın %29'unu tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.4 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %67'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.3'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S LARGE BREED START GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %43'tür. Bu oranın %27'sini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.5 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %58'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.4'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT CHICKEN GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %43'tür. Bu oranın %26'sını tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.5 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %62'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.4'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT FISH GRAIN FREE 
    Balık ve balık yağı %50 oranındadır. Rehidre edilerek bu oran %63'e yükseltilmiştir.

  • OLIVER’S ACTIVE GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %49'dur. Bu oranın %29'unu tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.4 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %62'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.3'e gerilemiştir.


  Mamalardaki et içerikleri ve oranları yukarıdaki gibidir. Tüm mamalarında hayvansal kaynaklar rehidre edilmiştir. Redhidrasyonun ne olduğunu açıklayacak olursak eğer Türkçe karşılığı su eklemektir. Rehidrasyonun yani içeriğe su eklemenin ne gereği var diye soracak olursanız eğer şu şekilde açıklayabilirim. Köpek mamaları için kullanılacak hammaddeler uzun ömürlü olması, uzak mesafelere taşınabilmesi ve taze bileşenlerden daha ucuza depolanabilmesi için rafine edilir, kurutulur ve toz haline getirilir. Dolayısıyla tıpkı un ve sudan ekmek yapmak gibi bu kurutulmuş ürünün pişirilmesi için yeniden su eklenir. Bu çok sağlıklı ve uygun bir işlem değildir ancak maliyeti büyük açıda düşürmektedir. 


  Oliver's köpek mamalarındaki glucosamine ve chondroitin oranları sağlıklı bir köpek için yeterli olabilir ancak kalça çıkığına yatkın ırklar, kalça çıkığı ameliyatı olmuş, kalça çıkığı başlangıcı olan köpekler için yeterli değildir. Mamalardaki glucosamine ve chondroitin oranları ise; 

  • Oliver's Weight Control Classic, Oliver's Diet&Senior Classic ve Oliver's Old&Fit Classic köpek mamalarında 1000 mg/kg glucosamine, 730 mg/kg chondroitin bulunmaktadır. 
  • Oliver's Adult Fish Grain Free ve Oliver's Adult Lamb Classic köpek mamalarında 750 mg/kg glucosamine, 550 mg/kg chondroitin bulunmaktadır. 
  • Diğer Oliver's köpek mamalarında ise 500 mg/kg glucosamine, 500 mg/kg chondroitin bulunmaktadır. 

  Oliver's köpek mamalarının olumlu yönleri:

  • Yüksek et oranı
  • Düşük karbonhidrat oranı (Tahılsız olan bazı mamaları)
  • Yan ürün, yapay koruyucu, katkı, kimyasal ve yapay madde bulunmaması

  Oliver's köpek mamalarının olumsuz yönleri:

  • Et ürünlerinin rehidre edilmesi
  • Düşük glucosamine ve chondroitin içermesi
  • Yüksek karbonhidrat oranı (Tahıllı olan bazı mamaları)

Mamanın kalitesi: 4/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 3/5
Mamanın içeriği: 4/5
Mama önerilebilir mi? Evet

4 yorum:

  1. Keşke Bu Mamada geri kalan yüzde 50 nin içerdiği diğer içeriklerde olsaydı sadece balık ve balık yağımı içermektedir kümes hayvanları yan ürünleri varmı yokmu onu yazsaydınız daha iyi olurdu kanaatimce

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Köpek mamalarında en önemli içerik oranları et oranlarıdır. Geri kalan diğer oranlar ise içerikte yazan hammaddelerin oranlarıdır. Yan ürünler ya da diğer kalitesiz ürünler içeren mamalarda bu içerikleri ayrıca belirtiyoruz. Mamanın geri kalan içeriklerinin oranlarını da yazmamız imkansızdır çünkü mama firmaları mamalarının içeriklerindeki tüm oranları mama formülasyonunun gizliliği için tüketiciyle paylaşmamaktadır.

    YanıtlaSil
  3. Hocam bonacibo kuzu etli ve pirincli yavru köpek mamasi içinde bi inceleme yaparmisin

    YanıtlaSil
  4. Hocam bonacibo kuzu etli ve pirincli yavru köpek mamasi içinde bi inceleme yaparmisin

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...