16 Kasım 2013 Cumartesi

Kuru Mamalarda Sıkça Kullanılan Hammaddeler

  Bu makalemizde pek çok kuru mamada kullanılan hammadeler hakkında derlenen detaylı bilgileri yayınlayacağız. Bunlardan bazıları biberiye, kurutulmuş şeker pancarı, ethoxyquin, bira mayası, selenyum, vitamin, mineral, methionine ve yağ asitlerini inceleyeceğiz. İlk olarak biberiyeden başlayalım.

  Biberiye nedir?

  Biberiye kuru mamalarda sıkça kullanılan doğal bir koruyucu ve antioksidandır. Ayrıca kanseri önleyici bir madde olarak da bilinmektedir. Bilinen herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır. Kuru mamalarda düşük oranlarda kullanılmaktadır.

  Kurutulmuş şeker pancarı küspesi nedir?

  Şeker pancarı küspesi ve pancar posası olarak da bilinmektedir. Genellikle kurutularak kuru mamalara katılmaktadır. Şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Büyükbaş hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır. Bu ürünün köpek mamalarında kullanılmasının nedeni ucuz olması ve lif kaynağı olmasıdır. Kalitesiz bir ürün olduğundan dolayı bazı mama firmaları bu ürünü mamalarına koymak yerine yulaf gibi daha kaliteli lif kaynaklarını seçmektedir.

  Hangi mamalar ethoxyquin içermektedir?

  Ethoxyquin kimyasal ve kanserojen bir koruyucu maddesidir. Ethoxyquin hakkında daha fazla bilgi almak için buradaki makalemize bakabilirsiniz. Ethoxyquin balık etli mamalarda kullanılan bir koruyucu maddedir. Ethoxyquin kullanan mama firmaları ethoxyquin kullandığını belirtmemektedir. Bu yüzden bazı mama firmaları ürünlerinde ethoxyquin kullanmadıklarını ayrıca belirtmektedir. Ethoxyquin, balık unu yani fish meal yazan her mamada bulunabilmektedir. Bu yüzden ethoxyquin kullanmadıklarını belirtmeyen balık etli mamalardan uzak durmanızı öneririz.

  Bira mayası nedir?

  Bira mayası yararlı olup olmadığı tartışmaya açık bir hammaddedir. Bira mayasının oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemine destek olması, yaraların kapanmasını hızlandırması, stresi azaltması, sindirim sistemine yarar sağlaması bunlardan bazılarıdır. Ancak nadir olarak görülse de bazı köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Yan ürün olduğu için üretim koşullarının sağlıksız olabilme ihtimali de bulunmaktadır.

  Selenyum ve selenyum selenit nedir?

  Selenyum hem köpekler hem de insanlar için gerekli bir mineraldir. Köpek beslenmesinde gerekli olan mineraller, köpek mamalarında çok çeşitli formlarda bulunabilir. Örnek vermek gerekirse doğal ve yapay olarak... Selenyumun fazlası zararlı olduğundan dolayı AAFCO köpek mamalarında olması gereken maksimum selenyum değerinin 2 mg/kg olarak sınırlamıştır. Selenyum, köpeklerde tüylerinin sağlığına etken olan başlıca minerallerden biridir.

  Kuru mamalarda bulunan vitamin ve minerallerin güvenilir olduğunu nasıl anlayabilirim?

  Ne yazık ki bundan net olarak emin olamayız. Kuru mamaların et ve tahıl içeriklerinin nasıl sağlandığı hakkında bile bilgi verilmemektedir. Güvenilir olduğundan emin olmak için her bir içerik ve en ufak bir detay hakkında bile bilgi veren ve ürünlerinde yapay mineral ya da vitamin bulundurmayan mama firmalarını seçmeliyiz. Mama incelemelerimizde ise bu mamaların hangileri olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Çünkü yapay ürün bulunduran mamaları incelememizde belirtiyoruz.

  En iyi omega 3 yağ asiti kaynağı hammaddeler bitkilerden mi yoksa balıklardan mı sağlanmaktadır?

  Omega 3 yağ asidinin pek çok farlı çeşidi bulunmaktadır ve omega 3 yağ asidi çeşitlerinin de birbirlerinden farklı oldukları durumlar bulunmaktadır. Balık yağındaki omega 3 yağ asiti EPA ve DHA içermektedir.  Bu iki yağ asidi biyolojik olarak hem insanlar hem de hayvanlar için daha uygundur. Bitkilerden elde edilen omega 3 yağ asitinde ise yüksek miktarda ALA bulunmaktadır. Bu yağ asiti vücut tarafından pek kullanılmadığından dolayı balıktan elde edilen omega 3 yağ asidi daha çok önerilmektedir.

  Methionine nedir?

  Methionine hem kediler hem de köpekler için gerekli olan bir aminoasit çeşididir. Çoğu köpek maması içeriklerinde görmüşsünüzdür içerikte methionine bulunduğunu. Bu aminoasit eğer içerikte yazıyorsa sonradan yapay olarak eklenmiş ve oranı arttırılmış anlamına gelmektedir. Methionine köpeklerde ve kedilerde idrarı asitleştirmek için kullanılmaktadır. Karbonhidrat ve tahılla dolu köpek mamaları köpeklerin idrarının alkali bir hal almasını sağlar bu da pek çok hastalığa yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı karbonhidrat oranı yüksek ve tahılla dolu mamalara sonradan yapay olarak köpeklerin idrarının alkali bir hal almamasını sağlamak için methionine eklenmektedir. İçeriğinde methionine ekli köpek mamalarını tercih etmemenizi öneririz.

2 yorum:

  1. Yerli bir marka olan Mystic'in somonlu mamasını kullanıyorum. İçeriği, hayvansal protein bakımından fazla zengin olmasa da, genel olarak kaliteli diye düşünüyorum.
    Fakat bu yazıda, balık içeriğine sahip mamalardaki ethoxyquin kullanımına dikkat çekmişsiniz ki kullandığım markanın içerik bilgilerinde böyle bir madde dikkatimi çekmedi.
    Bahsettiğim markayı hem genel inceleme hem de bu maddenin varlığı yönünden değerlendirebilirseniz memnun olurum.

    YanıtlaSil
  2. Methionine'le ilgili bölümün son cümlesine kadar, bu aminoasidin, idrarı asitleştirmeye yarayan gerekli bir madde olduğundan bashetmişsiniz.
    Son cümlede ise bu maddeyi içeren mamaların tercih edilmemesini önermişsiniz.
    Burdaki tezatlık, dil sürçmesinden dolayı mı, yoksa ben mi doğru anlayamadım olayı?

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...