17 Kasım 2013 Pazar

Kuru Mamalarda Bulunan Lif Nedir?

Lif nedir?

  Lif her kuru mamada bulunan doğal ve oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Boşaltım sisteminde etkin rol oynayan lifin faydaları köpekler için saymakla bitmiyor. İlk olarak göze çarpan yararları ise ishali ve kabızlığı önlemesi ve bağırsaklara olan yararıdır.

Lifler kaç çeşittir?

  Lifler kuru mamalarda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılmaktadır. Çözünen lifler bağırsaklarda çözünerek kan şekerini dengelemekte ve kolesterolü azalmasına yardımcı olmaktadır. Köpeklerin beslenmesine uygun olarak elma ve yulafı örnek verebiliriz. Çözünmeyen lifler ise bağırsağın çalışmasında yardımcı olmaktadırlar.

Lif nasıl yarar sağlar?

  Diğer bir önemli etken ise liflerin görevini yerine getirebilmesi için en büyük ihtiyaç sudur. Köpeklerin yeterli lif alımıyla birlikte yeterli su alması da gerekmektedir. Liflerin beslenme kısmında önemi büyüktür. Köpeklerin dışkılarının büyüklüğü ve şekli bile lifler ile direkt olarak alakalıdır.

Hangi gıdalarda lif bulunur?

  Lifler hücre duvarında bulunduklarından dolayı hayvansal kaynaklı gıdalarda yani etlerde bulunmamaktadır. Yalnızca bitkilerden elde edilebilmektedir. Hayvanlarda hücre duvarı bulunmamaktadır. Bu yüzden bir köpeğin beslenmesinde sadece et değil, aynı zamanda meyve ve sebze de bulunmalıdır. Ancak meyve ve sebze verirken zararlı ve sağlıksız olanlarına çok dikkat etmelisiniz. Daha önceki yazılarımızda ve incelemelerimizde de paylaştığımız gibi bazı tahıllarda gluten gibi alerjen ya da arsenik gibi kanserojen maddeler bulunmakta ve glisemik indeksi yüksek tahıllar köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Köpekler için en uygun tahıl olarak yalnızca yulafı önermekteyiz. Yulaf kaliteli bir lif kaynağı aynı zamanda besin değerleri ve kanda çözünebilirlik oranı yüksek bir tahıldır.

Kuru mamalarda lif olarak hangi gıdalar kullanılır?

  Günümüzde pek çok köpek maması lif olarak kurutulmuş şeker pancarı kullanılmaktadır. Ancak biz bu hammaddeyi içeren mamaları kalitesiz olduğundan dolayı önermemekteyiz. Çünkü kurutulmuş şeker pancarı maliyeti düşük bir yan üründür ve pek çok mama firması bu yüzden kurutulmuş şeker pancarını seçmektedir. Bazı mama firmaları lif kaynağı olarak yulaf veya kılçıksız buğday gibi daha kaliteli lif kaynakları kullanmaktadırlar.

Mama değişimlerinde dışkı neden cıvık ve düzensiz bir hal alır?

  Lif oranı düşük mamalar ya da düşük lif ile beslenen köpeklerde dışkı cıvık ve şekilsiz olabilir. Bu gibi durumlarda mamasına yulaf ezmesi karıştırmak mantıklı bir seçim olabilir. Aynı zamanda kuru mama dışında barf gibi diyetlerle beslenen köpekler için de yetersiz lif alımı yulaf ezmesi ile tamamlanabilir.

  Düşük et oranı ve yüksek tahıl oranına sahip mamalar ile beslenen köpekler, tahılsız ve et oranı yüksek bir mama ile beslenmeye başladığında dışkılarının cıvıklaşmasını buna bağlayabiliriz. Bu durumlarda tavsiye ettiğimiz gibi geçici olarak lif oranı yüksek olan yulaf ezmesi takviyesi yapmak sorunun hallolmasında yardımcı olacaktır.

İshalden zayıflayan köpekler hangi lifli ürünleri tüketmelidir?

  Su emici lifler, bağırsaklarda besinlerin emilimini yavaşlatabilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda midenin boşalmasını da geciktirebilmektedir. Bu yüzden diyabet hastalığına yakalanan köpekler için su emebilen lifler beslenmelerinde önemli bir yer edinmektedir. İshale iyi gelen besinlere örnek verecek olursak; muz, havuç, patates, sarımsak, kepek, yulaf, elma sirkesi ve zencefil diyebiliriz. Ancak sirke, sarımsak gibi gıdaların fazlası köpeklerde diğer önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yüzden dikkat etmekte yarar var. 


3 yorum:

  1. çok açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. ben köpeğimin dışkısı cıvık ya da ishal olduğunda muz veriyorum işe yarıyor tavsiye ederim köpeğinize kesinlikle süt ve süt ürünleri, yağ ya da yağlı şeyler vermeyin dışkısını cıvıklaştırıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keçi sütü bir problem yaratmıyor çok seviyor.

      Sil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...