17 Kasım 2013 Pazar

Kuru Mamalarda Bulunan Lif Nedir?

Lif nedir?

  Lif her kuru mamada bulunan doğal ve oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Boşaltım sisteminde etkin rol oynayan lifin faydaları köpekler için saymakla bitmiyor. İlk olarak göze çarpan yararları ise ishali ve kabızlığı önlemesi ve bağırsaklara olan yararıdır.

Lifler kaç çeşittir?

  Lifler kuru mamalarda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılmaktadır. Çözünen lifler bağırsaklarda çözünerek kan şekerini dengelemekte ve kolesterolü azalmasına yardımcı olmaktadır. Köpeklerin beslenmesine uygun olarak elma ve yulafı örnek verebiliriz. Çözünmeyen lifler ise bağırsağın çalışmasında yardımcı olmaktadırlar.

Lif nasıl yarar sağlar?

  Diğer bir önemli etken ise liflerin görevini yerine getirebilmesi için en büyük ihtiyaç sudur. Köpeklerin yeterli lif alımıyla birlikte yeterli su alması da gerekmektedir. Liflerin beslenme kısmında önemi büyüktür. Köpeklerin dışkılarının büyüklüğü ve şekli bile lifler ile direkt olarak alakalıdır.

Hangi gıdalarda lif bulunur?

  Lifler hücre duvarında bulunduklarından dolayı hayvansal kaynaklı gıdalarda yani etlerde bulunmamaktadır. Yalnızca bitkilerden elde edilebilmektedir. Hayvanlarda hücre duvarı bulunmamaktadır. Bu yüzden bir köpeğin beslenmesinde sadece et değil, aynı zamanda meyve ve sebze de bulunmalıdır. Ancak meyve ve sebze verirken zararlı ve sağlıksız olanlarına çok dikkat etmelisiniz. Daha önceki yazılarımızda ve incelemelerimizde de paylaştığımız gibi bazı tahıllarda gluten gibi alerjen ya da arsenik gibi kanserojen maddeler bulunmakta ve glisemik indeksi yüksek tahıllar köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Köpekler için en uygun tahıl olarak yalnızca yulafı önermekteyiz. Yulaf kaliteli bir lif kaynağı aynı zamanda besin değerleri ve kanda çözünebilirlik oranı yüksek bir tahıldır.

Kuru mamalarda lif olarak hangi gıdalar kullanılır?

  Günümüzde pek çok köpek maması lif olarak kurutulmuş şeker pancarı kullanılmaktadır. Ancak biz bu hammaddeyi içeren mamaları kalitesiz olduğundan dolayı önermemekteyiz. Çünkü kurutulmuş şeker pancarı maliyeti düşük bir yan üründür ve pek çok mama firması bu yüzden kurutulmuş şeker pancarını seçmektedir. Bazı mama firmaları lif kaynağı olarak yulaf veya kılçıksız buğday gibi daha kaliteli lif kaynakları kullanmaktadırlar.

Mama değişimlerinde dışkı neden cıvık ve düzensiz bir hal alır?

  Lif oranı düşük mamalar ya da düşük lif ile beslenen köpeklerde dışkı cıvık ve şekilsiz olabilir. Bu gibi durumlarda mamasına yulaf ezmesi karıştırmak mantıklı bir seçim olabilir. Aynı zamanda kuru mama dışında barf gibi diyetlerle beslenen köpekler için de yetersiz lif alımı yulaf ezmesi ile tamamlanabilir.

  Düşük et oranı ve yüksek tahıl oranına sahip mamalar ile beslenen köpekler, tahılsız ve et oranı yüksek bir mama ile beslenmeye başladığında dışkılarının cıvıklaşmasını buna bağlayabiliriz. Bu durumlarda tavsiye ettiğimiz gibi geçici olarak lif oranı yüksek olan yulaf ezmesi takviyesi yapmak sorunun hallolmasında yardımcı olacaktır.

İshalden zayıflayan köpekler hangi lifli ürünleri tüketmelidir?

  Su emici lifler, bağırsaklarda besinlerin emilimini yavaşlatabilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda midenin boşalmasını da geciktirebilmektedir. Bu yüzden diyabet hastalığına yakalanan köpekler için su emebilen lifler beslenmelerinde önemli bir yer edinmektedir. İshale iyi gelen besinlere örnek verecek olursak; muz, havuç, patates, sarımsak, kepek, yulaf, elma sirkesi ve zencefil diyebiliriz. Ancak sirke, sarımsak gibi gıdaların fazlası köpeklerde diğer önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yüzden dikkat etmekte yarar var. 


16 Kasım 2013 Cumartesi

Kuru Mamalarda Sıkça Kullanılan Hammaddeler

  Bu makalemizde pek çok kuru mamada kullanılan hammadeler hakkında derlenen detaylı bilgileri yayınlayacağız. Bunlardan bazıları biberiye, kurutulmuş şeker pancarı, ethoxyquin, bira mayası, selenyum, vitamin, mineral, methionine ve yağ asitlerini inceleyeceğiz. İlk olarak biberiyeden başlayalım.

  Biberiye nedir?

  Biberiye kuru mamalarda sıkça kullanılan doğal bir koruyucu ve antioksidandır. Ayrıca kanseri önleyici bir madde olarak da bilinmektedir. Bilinen herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır. Kuru mamalarda düşük oranlarda kullanılmaktadır.

  Kurutulmuş şeker pancarı küspesi nedir?

  Şeker pancarı küspesi ve pancar posası olarak da bilinmektedir. Genellikle kurutularak kuru mamalara katılmaktadır. Şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Büyükbaş hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır. Bu ürünün köpek mamalarında kullanılmasının nedeni ucuz olması ve lif kaynağı olmasıdır. Kalitesiz bir ürün olduğundan dolayı bazı mama firmaları bu ürünü mamalarına koymak yerine yulaf gibi daha kaliteli lif kaynaklarını seçmektedir.

  Hangi mamalar ethoxyquin içermektedir?

  Ethoxyquin kimyasal ve kanserojen bir koruyucu maddesidir. Ethoxyquin hakkında daha fazla bilgi almak için buradaki makalemize bakabilirsiniz. Ethoxyquin balık etli mamalarda kullanılan bir koruyucu maddedir. Ethoxyquin kullanan mama firmaları ethoxyquin kullandığını belirtmemektedir. Bu yüzden bazı mama firmaları ürünlerinde ethoxyquin kullanmadıklarını ayrıca belirtmektedir. Ethoxyquin, balık unu yani fish meal yazan her mamada bulunabilmektedir. Bu yüzden ethoxyquin kullanmadıklarını belirtmeyen balık etli mamalardan uzak durmanızı öneririz.

  Bira mayası nedir?

  Bira mayası yararlı olup olmadığı tartışmaya açık bir hammaddedir. Bira mayasının oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemine destek olması, yaraların kapanmasını hızlandırması, stresi azaltması, sindirim sistemine yarar sağlaması bunlardan bazılarıdır. Ancak nadir olarak görülse de bazı köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Yan ürün olduğu için üretim koşullarının sağlıksız olabilme ihtimali de bulunmaktadır.

  Selenyum ve selenyum selenit nedir?

  Selenyum hem köpekler hem de insanlar için gerekli bir mineraldir. Köpek beslenmesinde gerekli olan mineraller, köpek mamalarında çok çeşitli formlarda bulunabilir. Örnek vermek gerekirse doğal ve yapay olarak... Selenyumun fazlası zararlı olduğundan dolayı AAFCO köpek mamalarında olması gereken maksimum selenyum değerinin 2 mg/kg olarak sınırlamıştır. Selenyum, köpeklerde tüylerinin sağlığına etken olan başlıca minerallerden biridir.

  Kuru mamalarda bulunan vitamin ve minerallerin güvenilir olduğunu nasıl anlayabilirim?

  Ne yazık ki bundan net olarak emin olamayız. Kuru mamaların et ve tahıl içeriklerinin nasıl sağlandığı hakkında bile bilgi verilmemektedir. Güvenilir olduğundan emin olmak için her bir içerik ve en ufak bir detay hakkında bile bilgi veren ve ürünlerinde yapay mineral ya da vitamin bulundurmayan mama firmalarını seçmeliyiz. Mama incelemelerimizde ise bu mamaların hangileri olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Çünkü yapay ürün bulunduran mamaları incelememizde belirtiyoruz.

  En iyi omega 3 yağ asiti kaynağı hammaddeler bitkilerden mi yoksa balıklardan mı sağlanmaktadır?

  Omega 3 yağ asidinin pek çok farlı çeşidi bulunmaktadır ve omega 3 yağ asidi çeşitlerinin de birbirlerinden farklı oldukları durumlar bulunmaktadır. Balık yağındaki omega 3 yağ asiti EPA ve DHA içermektedir.  Bu iki yağ asidi biyolojik olarak hem insanlar hem de hayvanlar için daha uygundur. Bitkilerden elde edilen omega 3 yağ asitinde ise yüksek miktarda ALA bulunmaktadır. Bu yağ asiti vücut tarafından pek kullanılmadığından dolayı balıktan elde edilen omega 3 yağ asidi daha çok önerilmektedir.

  Methionine nedir?

  Methionine hem kediler hem de köpekler için gerekli olan bir aminoasit çeşididir. Çoğu köpek maması içeriklerinde görmüşsünüzdür içerikte methionine bulunduğunu. Bu aminoasit eğer içerikte yazıyorsa sonradan yapay olarak eklenmiş ve oranı arttırılmış anlamına gelmektedir. Methionine köpeklerde ve kedilerde idrarı asitleştirmek için kullanılmaktadır. Karbonhidrat ve tahılla dolu köpek mamaları köpeklerin idrarının alkali bir hal almasını sağlar bu da pek çok hastalığa yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı karbonhidrat oranı yüksek ve tahılla dolu mamalara sonradan yapay olarak köpeklerin idrarının alkali bir hal almamasını sağlamak için methionine eklenmektedir. İçeriğinde methionine ekli köpek mamalarını tercih etmemenizi öneririz.

6 Kasım 2013 Çarşamba

Oliver's Köpek Maması İncelemesi

  Son zamanlarda pek çok okuyucudan Oliver's köpek mamaları hakkında inceleme yapmam isteniyordu. Oliver's Petfood firması ile iletişime geçip mamaları hakkında daha detaylı bilgiler istedik. Gerekli bilgiler birkaç gün önce elimize geçti. Elde ettiğimiz verilerin hepsini bu incelememizde aktaracağız.

  Öncelikle mamalar hakkında birkaç şey söylemek gerekirse diğer mamalardan biraz daha değişik bir içeriğe sahip olduğunu belirtmekte fayda var. İçeriğine de kısaca değineceğim. Lif, yağ gibi kaynakları diğer mamalarla aynı olduğu için bu kısımları atlıyorum. Farklı olan kısımlara gelecek olursak Oliver's köpek mamalarının içeriğinde kullanılan hammaddeleri;

  Yaban mersini, kızılcık, ahududu, elma, havuç, domates, yosun, maydanoz, ginseng, yeşil çay, arı poleni, ginko biloba, kadife çiçeği özü şeklinde sıralayabiliriz. Mamada kullanılan diğer hammaddelerden bazıları ise;

  Et, bezelye unu ve bezelye lifi, ayçiçek yağı, hayvansal yağ (somon ya da tavuk yağı), kurutulmuş pancar küspesi, glucosamine için kabuklu deniz hayvanları ve chondroitin için ise kıkırdak kullanılmaktadır.

  Oliver's köpek mamalarının hem tahıllı hem de tahılsız köpek mamaları bulunmaktadır. Bizim tavsiyemiz nedenlerini daha önce de belirttiğimiz üzere tahılsız mamaları olacaktır. Mamanın pek çok olumlu yönü olduğu gibi ne yazık ki bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Öncelikle et oranlarını belirtmek gerekirse:

  Classic Serisi (Tahıllı Serisi)

  • OLIVER’S START CLASSIC 
  Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %42'dir. Bu oranın %24'ünü tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %2,6 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %55'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,5'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S LARGE BREED START CLASSIC 
  Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %32'dir. Bu oranın %20'sini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %1,9 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %48'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,2'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT CHICKEN CLASSIC  
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %42'dir. Bu oranın %27'sini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %2,1 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %63'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,3'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT LAMB CLASSIC 
  Taze, dondurulmuş ve kurutulmuş kuzu et oranı %39'dur. %4 oranında ise bulyon içermektedir. Rehidre edilerek %59 oranına yükseltilmiştir.

  • OLIVER’S ACTIVE CLASSIC 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %42'dir. Bu oranın %24'ünü tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %2,6 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %55'e, balık ve balık yağı oranı ise %1,5'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S WEIGHT CONTROL CLASSIC 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %37'dir. Bu oranın %28'ini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %4 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %58'e, balık ve balık yağı oranı ise %3'e gerilemiştir.
  
  • OLIVER’S DIET & SENIOR CLASSIC
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %34'tür. Bu oranın %31'ini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %3 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %48'e, balık ve balık yağı oranı ise %2'ye gerilemiştir.

  • OLIVER’S OLD & FIT CLASSIC 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %43'tür. Bu oranın %39'unu tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %5 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %63'e, balık ve balık yağı oranı ise %3'e gerilemiştir.


Grain Free Serisi (Tahılsız Serisi)

  • OLIVER’S START GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %49'dur. Bu oranın %29'unu tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.4 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %67'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.3'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S LARGE BREED START GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %43'tür. Bu oranın %27'sini tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.5 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %58'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.4'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT CHICKEN GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %43'tür. Bu oranın %26'sını tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.5 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %62'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.4'e gerilemiştir.

  • OLIVER’S ADULT FISH GRAIN FREE 
    Balık ve balık yağı %50 oranındadır. Rehidre edilerek bu oran %63'e yükseltilmiştir.

  • OLIVER’S ACTIVE GRAIN FREE 
    Tavuk, hindi ve ördek eti içermektedir. Toplam et oranı %49'dur. Bu oranın %29'unu tavuk eti oluşturmaktadır. Ayrıca %0.4 oranında balık ve balık yağı bulunmaktadır. Rehidre edilerek et oranı %62'ye, balık ve balık yağı oranı ise %0.3'e gerilemiştir.


  Mamalardaki et içerikleri ve oranları yukarıdaki gibidir. Tüm mamalarında hayvansal kaynaklar rehidre edilmiştir. Redhidrasyonun ne olduğunu açıklayacak olursak eğer Türkçe karşılığı su eklemektir. Rehidrasyonun yani içeriğe su eklemenin ne gereği var diye soracak olursanız eğer şu şekilde açıklayabilirim. Köpek mamaları için kullanılacak hammaddeler uzun ömürlü olması, uzak mesafelere taşınabilmesi ve taze bileşenlerden daha ucuza depolanabilmesi için rafine edilir, kurutulur ve toz haline getirilir. Dolayısıyla tıpkı un ve sudan ekmek yapmak gibi bu kurutulmuş ürünün pişirilmesi için yeniden su eklenir. Bu çok sağlıklı ve uygun bir işlem değildir ancak maliyeti büyük açıda düşürmektedir. 


  Oliver's köpek mamalarındaki glucosamine ve chondroitin oranları sağlıklı bir köpek için yeterli olabilir ancak kalça çıkığına yatkın ırklar, kalça çıkığı ameliyatı olmuş, kalça çıkığı başlangıcı olan köpekler için yeterli değildir. Mamalardaki glucosamine ve chondroitin oranları ise; 

  • Oliver's Weight Control Classic, Oliver's Diet&Senior Classic ve Oliver's Old&Fit Classic köpek mamalarında 1000 mg/kg glucosamine, 730 mg/kg chondroitin bulunmaktadır. 
  • Oliver's Adult Fish Grain Free ve Oliver's Adult Lamb Classic köpek mamalarında 750 mg/kg glucosamine, 550 mg/kg chondroitin bulunmaktadır. 
  • Diğer Oliver's köpek mamalarında ise 500 mg/kg glucosamine, 500 mg/kg chondroitin bulunmaktadır. 

  Oliver's köpek mamalarının olumlu yönleri:

  • Yüksek et oranı
  • Düşük karbonhidrat oranı (Tahılsız olan bazı mamaları)
  • Yan ürün, yapay koruyucu, katkı, kimyasal ve yapay madde bulunmaması

  Oliver's köpek mamalarının olumsuz yönleri:

  • Et ürünlerinin rehidre edilmesi
  • Düşük glucosamine ve chondroitin içermesi
  • Yüksek karbonhidrat oranı (Tahıllı olan bazı mamaları)

Mamanın kalitesi: 4/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 3/5
Mamanın içeriği: 4/5
Mama önerilebilir mi? Evet

5 Kasım 2013 Salı

Brit Care Carnilove Köpek Maması İncelemesi

  Brit Care Carnilove serisi Çek Cumhuriyeti'nde üretilen ve piyasaya yeni sürülen tahılsız mama serisidir. Bildiğiniz üzere Profine, Brit ve Brit Care markalarını üreten firma üretiyor. Bu serinin diğer serilerden farkı ise daha önce de dediğimiz gibi yüksek et oranı, tahıl bulundurmaması ve zengin besin değerleridir.

  Brit Care Carnilove %65-%70 oranlarında et ve %30 oranında ise meyve ve sebze içermektedir. Bu serinin  şu an için tavuk etli, somon balıklı ve beyaz etli, kuzu etli ve yaban domuzlu, kuzey denizi balığı ve hindi etli mamaları bulunmaktadır. Mamalardaki et oranları ise yine sırasıyla %70, %65, %65 ve %68 oranlarında bulunmaktadır. İçerik ve analiz değerlerine incelemesine geçelim.

  İçerikte sebze olarak çoğunlukla patates kullanılmış. Patates oranları ise Carnilove serisi mamalarında %11-%29 arasındadır.  Meyve olarak ise elma bulunmaktadır. Doğal antioksidan, takviye edici bitkisel gıda olarak ise biberiye, zerdeçal, karanfil ve bira mayası içermektedir.


  Mamanın olumlu noktalarına değinecek olursak:


  • Yüksek oranlarda (%65-%70) et içeriyor.
  • Tahıl içermiyor.
  • Meyve ve sebze içeriyor.
  • Herhangi bir katkı, kimyasal, yapay ve koruyucu madde bulunmuyor.
  • İçerik tamamen ana ürünlerden oluşuyor.
  • Kalitesiz et, sebze ve meyve yan ürünleri içermiyor.
  • Karbonhidrat oranı düşük.

  Mamanın olumsuz noktalarına değinecek olursak:

  • Düşük glucosamine ve chondroitin oranları:
  Carnilove serisi 300 mg/kg civarında glucosamine ve chondroitin içermektedir. Bu ise glucosamine ve chondroitin takviyelerine özellikle ihtiyaç duyan kalça çıkığı, osteoartrit hastalığına yakalanan köpekler için mama dışında ek takviye ile tamamlanması gerekiyor. 

  • Mamaların gramajı çok düşük:
  Mamalar 1.5 kg ve 12 kg ebatlarında satılıyor ve fiyatı da ebatlarına göre bir hayli pahalı gözüküyor. Bu durum maddi açıdan köpek sahiplerini biraz zorlayabilir. 

  Mamanın içerik kalitesi ve kullanılan hammaddeler oldukça kaliteli ürünlerden oluşuyor. 2 çeşit et kaynağı içermesi ise tat açısından olumlu etkiler yaratabilir gibi gözüküyor. Mama taneleri Brit Care ve Profine ile aynı büyüklükte yani tüm köpeklerin rahatlıkla yiyebileceği boyuttadır. 


Mamanın kalitesi: 5/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 4/5
Mamanın içeriği: 5/5
Mama önerilebilir mi? Evet

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...