13 Temmuz 2013 Cumartesi

Reflex Köpek Maması İncelemesi

  Reflex köpek mamalarına baktığımızda fiyatının oldukça ucuz olduğunu görüyoruz. Bugün de fiyatı ucuz olan bu markanın ne kadar kaliteli olduğuna bakacağız.

  Reflex köpek mamalarında kullanılan ürünler:
  
Tavuk ve Tavuk Eti Ürünleri Unu, Mısır, Buğday, Buğday Kepeği, Hayvansal Yağ, Mısır Gluteni, Kurutulmuş Şeker Pancarı, Ciğer Aroması, Tuz, Kuru Bira Mayası, Keten Tohumu, Vitaminler (VitA, Vit.D, Vit.E, W.K, Vit.C, Biotin, W.B1, Vit.B2, Vit.B6, Vit.B12, Niasin, Folic Asit, Choline, Ca.D.Pantotenat) ve Mineraller (Kalsiyum, Fosfor, Çinko, İyot, Bakır, Potasyum Klorür)

  İçerikteki zararlı ve kalitesiz ürünleri belirtmek için kırmızıyla yazdım. Mamanın tüm çeşitlerinde kullanılan ürünler bu maddelerden ibarettir. Mamanın kuzu etlisinde bile tavuk ve tavuk yan ürünleri bulunmaktadır. Kuzu eti ise eser miktarda bulunmaktadır. 

  İçeriğinin oldukça kalitesiz olduğunu söyleyebiliriz. Mamanın incelemesini yapacak olursak eğer analiz değerleri bakımından yeterli değil ve kaliteli bir mama olmadığını söyleyebiliriz. Olumsuz ve zararlı maddelerin nedenini açıklayacak olursak eğer şu şekilde sıralayabiliriz. 

  Tavuk eti ürünleri unu demek ingilizce de "chicken by product" demektir. Yani tavuk yan ürünlerinden elde edildiğini belirtmektedir. Tavuk yan ürünleri tavuk etinden daha ucuza gelmekte ve mamadaki protein oranını arttırmak için kullanılmaktadır. Hayvansal ürünlerin içeriğinde kan, tüy, gaga, ayak, kafa gibi zararlı, yenilemeyen, sindirimi ve protein kalitesi az olan ürünler kullanılmaktadır. 

  Mısır ve buğday glisemik indeksi yüksek bir tahıllardır. Glisemik indeksi yüksek besinler köpeklerde reaktif hipoglisemi, diyabet ve obezite gibi hastalıkların baş kaynağıdır.  Köpekler, etçil hayvanlar olduğundan mısır ve buğday gibi yüksek besinlerin besleyici özelliği yoktur ayrıca yukarıda yazdığımız örnekler gibi pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır ve köpeklerin sindiremediği uygun olmayan tahıllardan başında mısır ve buğday gelmektedir. Ayrıca buğdayın alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdiği de bilinmektedir.

  Mısır gluten unu, bitkisel yani tahıl kaynaklı bir protein grubudur. Köpeklerde alerjinin başlıca sebeplerinden biri olan gluten; köpek mamalarında tavsiye edilmemektedir.

  Hayvansal yağlar, hayvansal yan ürünlerin eritilmesiyle ortaya çıkan yağlardan oluşmaktadır. Et unu da, hayvansal yağları oluşturmak için hayvansal yan ürünlerin pişirildiği sıcaklık değerinde elde edilmektedir. Hayvansal yağların hangi hayvanlardan oluştuğu da söylenilmemektedir. Hayvansal yağlar birçok çeşitli etlerden temin edilmiş olabilir. Bunlara örnek verecek olursak eğer ölmüş, hastalıklı, ötenazi yapılmış hayvanlar ve süpermarkette satılan  bozulmuş etlerden de elde edilebilmektedir.

  İçeriğinde olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz bir diğer madde ise yine diğer kuru mamalarda gördüğümüz gibi içeriğinde kurutulmuş olduğunu görüyoruz. Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise çok düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi mamalara köpeklerin dışkılarını katılaştırmak amacıyla konulmaktadır. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  Bu markaya genel olarak baktığımızda rahatlıkla bir köpeğin beslenmesinde yeri olmadığını söyleyebiliriz. Çok daha ucuz ve çok daha kaliteli mamalar bulunduğunu belirtmemizde de fayda var. Puanlamasına gelecek olursak eğer çok da yüksek bir puan alamayacağını görmek sizi şaşırtmayacaktır.

Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 2/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

7 yorum:

  1. Refex'in yeni çıkan fish&rice ürününü nasıl buluyorsunuz?

    YanıtlaSil
  2. Meradog kullanıyorum harıcınde bana en ıyı hangı mamaydı önerirsiniz

    YanıtlaSil
  3. Golden retriever köpeğime hils kuzu etli kullanıyorum ürünü nasıl buluyorsunuz ? Ve öneriniz varmı kısırlaştırdım köpeğimi ayrıca.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. dogo cinsi köpeğime kullandım çok güzelde gelişim sağladım bu yazıyı okuyunca çok şaşırdım...

    YanıtlaSil
  6. 4 YILDIR KUZU ETLİSİNİ KULLANIYORUM.
    1 rottweiler 1 boxerım var.
    tavuk etli ürünlerde zaten sıkıntı büyük hemen bozulma riski yüksek.
    ben ilk yılı için köpeğime balık ağırlı acana kullandım malum ekomik olarak reflex kuzu etli pirincisini devam ediyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...