31 Temmuz 2013 Çarşamba

Özel Diyet (Veterinary Diet) Mamaları Nedir?

  Pek çok köpeğin insanlar gibi farklı şeylere karşı alerjisi ya da özel bir hastalığı olabiliyor. Bu durumda da veterinerler sadece veteriner kliniklerinde satılan "Veterinary Diet" denilen özel mamaları öneriyor. Bugünkü yazımızda bu mamaların ne kadar yararlı ve besleyici olduğunu inceleyeceğiz. Acaba bu mamalar gerçekten de beklenileni veriyor mu?

  Genellikle Hill's, Proplan ve Royal Canin markalarının veterinary diet mamaları veteriner kliniklerinde satılıyor. En çok ise Hill's markası bu kulvarda aktif görev alıyor. Ne yazık ki bu mamalar ile ilgili bilmeniz gereken bazı olumsuz gerçekler var. Geçen gün köpeğinde kalça çıkığı problemi olan biriyle konuştuğumda veterinerin ona Hill's J/D kullanması gerektiğini eğer bu mamayı kullanmayacaksa mutlaka glucosamine ve chondroitin takviyesi yapması gerektiğini, diğer mamalarda bu mama kadar yüksek oranlarda glucosamine ve chondroitin bulunmadığını söylediğini belirtti. Ben de bunun üzerine hemen bu mamayı araştırmaya koyuldum ve uzun araştırmalarım sonucunda zar zor bu gereken oranların miktarına bakabildim ve sonucu öğrendiğimde şok oldum. Bu mamanın 1 kilogramında sadece 650 mg glucosamine ve 350 mg chondroitin vardı. Yani bu oranlar olması gereken miktardan bile oldukça düşüktü. Bildiğiniz üzere tahılsız mamalarda bulunan bu takviyelerin oranları Hill's J/D adlı mamadan yaklaşık 2.5 kat daha fazla... Kısacası özel ihtiyaçlar için üretilen veterinary diet mamaların hepsi pazarlama stratejisi ve hiçbir gerçekliği yok. Ayrıca hepsi kalitesiz ürünlerden elde edilmektedir. Bu ürünlerin olumsuz özelliklerine gelecek olursak eğer:



  • Et oranı normal mamalarından bile daha düşük (%5 - %15 arası)
  • Tahıl oranı normal mamalarından bile daha yüksek (%75-%95 arası)
  • Karbonhidrat oranı çok yüksek.
  • Protein kalitesi, protein oranı ve sindirilebilir protein oranı çok düşük.
  • Mamanın içeriğinin çoğunluğu kalitesiz ürünlerden elde ediliyor.
  • Pek çok alerjen ve zararlı madde bulunuyor. 
  • İçerik çoğunlukla yapay ve kimyasal ürünlerden oluşuyor.
  • Çok fazla zararlı ve uzun vadede sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ürün bulunuyor.


  Veterinary diet olarak adlandırılan ve veterinerlerin önerdiği özel ihtiyaca yönelik mamaların hiçbirinin gerçeklik payı bulunmuyor. Hepsini para tuzağı olarak adlandırabiliriz. Bu kalitesiz ürünler köpeğin sağlığını daha da kötüye itebilir. Kısaca bir örnek vermek gerekirse kuru mamaların çoğuna alerjisi bulunan bir köpeğin yemesi gereken kuru mamada buğday, arpa, mısır gibi pirinçler, soya ve türevleri, gluten, hayvansal yan ürünler, bitkisel yan ürünler, bitkisel proteinler ve kabuklu hayvanlar bulunmamalı ancak veterinary diet mamalarının içeriğine bakacak olursanız zaten mamalar bu içeriklerden oluşuyor.

  Eğer köpeğinizin sağlıklı ve mutlu büyümesini istiyorsanız bu mamaları kullanmak yerine içeriğinde alerjen ve zararlı madde bulundurmayan tahılsız ve düşük tahıllı yani sadece yulaf içeren mamalara yönelmenizi öneririm. Bu mamalar veterinary diet olarak adlandırılan kalitesiz ve para tuzağı mamalardan kat kat daha kaliteli, sağlıklı ve besleyicidir.

2 yorum:

  1. Sayın Kutay BEY ben mine tesadüfen sizi takip etmeye başladım okudukça da tüylerim diken diken oldu..bilhassa veteriner mamalarında..benim süt isminde oğlum billur döküyor ve veteriner maması yiyor royal c. marka zaten bir o var bir de hills..bana yorum ve tavsiyede bulunabilirmisiniz mama konusunda lütfen..şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Sayın Kutay BEY ben mine tesadüfen sizi takip etmeye başladım okudukça da tüylerim diken diken oldu..bilhassa veteriner mamalarında..benim süt isminde oğlum billur döküyor ve veteriner maması yiyor royal c. marka zaten bir o var bir de hills..bana yorum ve tavsiyede bulunabilirmisiniz mama konusunda lütfen..şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...