1 Haziran 2017 Perşembe

Tahılsız Köpek Mamalarındaki Fazla Protein Yalanı

  Pek çok veterinerin mama satışındaki ticari kaygısı yüzünden satmadığı mamalara bu mamadaki yüksek protein köpeğe zarar verir dediğini duyuyoruz. Size bunun yalan olduğunu üç tane mama seçip karşılaştırarak göstermek ve kafanızdaki soru işaretlerini kaldırmak istiyorum.


  Analiz kısmında yazan yüzde oranları bize mamadaki besin değerlerinin oranlarını göstermektedir. Protein oranlarına baktığımızda mamaya göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle %20-%40 arasında olduğunu görürürüz.


  Köpeğinize verdiğiniz mamanın gramajını analiz değerinde yazan protein oranıyla hesaplayacak olursanız eğer köpeğinizin yediği bir öğünde ne kadar protein aldığını öğrenmiş olursunuz.


  Marka olarak 3 tane marka seçtim. Bunlar sırasıyla Acana, Proplan ve Orijen. Bu markaları seçmemdeki sebep. Orijen'in yüksek protein oranına sahip olması. Acana'nın ise yüksek protein oranına sahip olmadığı halde öyle sanılması ve Proplan'ı ise yüksek proteine zararlı diyen veterinerlerin önermesinden dolayı seçtim.


  İlk olarak hangi mamaları seçtiğimi söyleyeyim. Acana için Cobb Chicken & Greens mamasını, Orijen için Original mamasını, Proplan için ise Optihealth Chicken & Rice mamasını seçtim. Acana %29 protein oranına sahip, Proplan %26 protein oranına sahip, Orijen ise %38 protein oranına sahip.


  Görünürde ProPlan en düşük protein oranına sahip. Peki protein olarak da gerçekten diğer mamalardan daha mı düşük?


  Şimdi 5 kg ağırlığındaki az aktiviteli yani günde 1 veya daha az egzersiz yapan bir köpeğin ne kadar yemesi gerektiğine bakalım. Acana'nın sitesinde önerilene göre günde 60 gram, Proplan'ın sitesinde yazan veriye göre 110 gram, Orijen'de ise 60 gram yazmaktadır.


  Acana ile beslenen köpek günde 17,4 gram, Proplan ile beslenen köpek günde 28,7 gram, Orijen ile beslenen köpek ise günde 22,8 gram protein almış olacaktır.


  Gördüğünüz gibi yalan apaçık ortada. Fazla protein lafı tamamen yalandır. Eğer köpeğinize ihtiyacından daha fazla mama vermiyorsanız. Hiçbir mamada yüksek protein diye bir durum söz konusu olmamaktadır.


  Durumun ticari çıkar güttüğü apaçık ortada. Yüksek protein diyen bir veteriner ile karşılaşırsanız eğer suçladığı mamanın içeriğini ya da protein oranını bilip bilmediğini sorunuz. Bu sorunun bile gerçeği ortaya çıkaracağı aşikar.




20 yorum:

  1. fakat diğer mamaların yanında pro planda içerik olarak, onların gerisinde kalan bir ürün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. İçerik konusuna diğer yazılarda değindiğim için sadece protein oranlarından bahsetmek istedim. Çoğu insan mamaların arkasındaki besleme miktarına dikkat etmeden yanlış bir şekilde besliyorlar. Sonuç olarak Acana'da ya da dengi mamalarda protein oranının fazla olduğu fikrine kapılıyorlar.

      Sil
  2. sorun aynı zamanda sahiplerde. bu veterinerlerin fazla protein dediği olaylarda köpek sahipleri hep verilmesi gereken miktarı fazla veriyorlar. acana ve orijen gibi mamalarda günlük miktar diğer mamaların neredeyse yarısı. bunu gözardı etmemek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köpeklerin az miktarda tahıla da ihtiyacı vardır, çok tahıllı mama ve tahılsız mama yerine düşük tahıllı mama kullanmak daha iyidir. Ayrıca köpeğin kalori ihtiyacı da önemlidir, tahıllar prebiyotikleri ve kaloriyi daha iyi sağlarlar.

      Sil
    2. Melike Ünal7 Ocak 2018 17:02

      Köpeklerin az miktarda tahıla ihtiyacı yoktur. Lütfen bilmeden yanlış bilgiler verip insanları yanıltmayalım. Kalori dediğimiz şey besinlerin verdiği enerjidir. 1 gram protein 4 kalori enerji açığa çıkarır. 1 gram yağ 9 kalori enerji açığa çıkarır. 1 gram karbonhidrat da 4 kalori enerji açığa çıkarır. Tahıllar içeriğinde bulundurduğu besin değerlerine göre enerji verir yani ağırlıklı olarak karbonhidrata göre. Köpeklerinse karbonhidrata ihtiyacı yoktur. Çünkü gerekli karbonhidratları kendileri de sentezleyebilir. Tahıl kaloriyi ya da prebiyotikleri daha iyi sağlamaz. Ne kadar cahil yorumlar bunlar ya önüne gelen bol keseden sallıyor. Ayrıca her köpek mamasının içinde ilave prebiyotik bulunmaktadır. Tahıla gerek yoktur nokta.

      Sil
    3. Melike Ünal cahil olan sensin, lütfen saygılı yorumlar yazalım, saygılarımla.

      Sil
    4. Kalori ve prebiyotikler tahıldan sağlanır, köpeklerin tabi ki karbonhidrat ihtiyacı vardır. Köpeğin yemesi gereken miktar toplamı içinde belli oranda protein, karbonhidrat alması sözkonusudur, fazlası gereksiz ve zararlıdır, örneğin sıvı yağ en çok 30 gram civarında alabilir, E vitaminini ve kaloriyi daha fazla sıvı yağla sağlayamazsınız. Anlatmak istediğim toplam miktarın içinde dengeli bir dağılım olabilir.

      Sil
    5. Kendinize hak gördüğünüz doğal beslenme hakkını köpeğinize de tanımanız gerekir, köpekler doğanın bir parçası, laboratuarda üretilmediler ki mamanın içine sonradan laboratuarda eklenmiş kimyasal formüllerle prebiyotik ve vitaminler almaya çalışsınlar. Mama da biraz doğal olmalı.

      Sil
    6. Arkadaşlar kalori ve prebiyotikler tahıldan sağlanır diye bir durum söz konusu değildir.

      Kalori dediğimiz şey bir enerji birimidir. İhtiyaç değildir.

      Prebiyotikler ise tahıldan sağlanır diye bir şey yoktur. Prebiyotikler pek çok meyve, sebze ve baklagilde bulunurlar.

      Her besin değerinin fazlalığını köpeğin ağırlığına oranlayarak hesaplarız. Yağ en çok 30 gram alınabilir demek de son derece yanlıştır.

      Lütfen yanlış bilgi edinmekten ve bunları kaynak belirtmeden açıklamaktan kaçınalım.

      İyi günler dilerim.

      Sil
    7. Tartışmaya karışmak istemem ama ikinizin söyledikleri de kısmen yanlış. Günde 50 gram veya 100 gram et köpeğin protein ihtiyacını karşılamak için yeterlidir ama köpeğin günlük enerjisi için gereken kaloriyi sağlayamaz. Bunu sağlayabilmek için daha çok et, daha çok yağ vererek köpeğinizin sağlığını bozarsınız. Sırf tahıl koymamak için ve ve gereken kaloriyi sağlamak uğruna kalkıp çok şekerli narları ve portakalları mamaya doldurursunuz. Böbrekler ve karaciğer de hayati organlardır, unutmayalım.

      Sil
    8. Melike Ünal10 Ocak 2018 19:27

      ya sen nasıl bir cahilsin ya hiçbir fikir sahibi olmadığı halde bilgi sahibi oluyor tam bir çomar kafası vallahi şöyle tipleri gördükçe deli oluyorum. arkadaşım sen kıt mısın? 50 gram ne 100 gram ne? bak sana kutay bey de söylemiş miktarı köpeğin ağırlığına göre belirlersin diye. hala saçmalıyorsun kafandan sayılar sallıyorsun. senin kafan mı iyi? söylediklerinin hepsi baştan aşağı yanlış.

      Sil
    9. Melike Ünal10 Ocak 2018 19:37

      bide farklı biriymiş gibi yazmaya çalışıyor zeka abidesi. yazılarından anlaşılıyor hepsinin sen olduğun.

      Sil
  3. Neye göre yalan.Siz protein değerleri yalan derken kendinizi yalanladınız.Çünkü verdiğiniz değerler günlük tüketim oranlarına göre de doğru analiz.Neyi yanlış ben anlayamadım.Köpeğe sadece protein ağrılıklı besin verilmez.Denge önemli.Ve mamalara önerilen tüketim miktarları mama içeriğine göre verilir.Ve kilosuna yaşına göre de değişir.Verilen değerler yanlış diyorsunuz.Ama hesaplamalarını doğru.Bun nasıl bir tezatlık çözemedim.İnsanları yanlış yönlendirmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek istediğinizi çözemedim. Daha düzgün anlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  4. Tanınmış bir tahılsız mama üreticisi reklamını da yaparak %85 oranında balık koyduğunu açıklıyor ama analiz değerlerinde %40 oranında protein olduğunu açıklıyor. Ben de bu öğünç duyduğu açıklamalarından balıkları bütün halde mamaya koydukları sonucunu çıkartıyorum.

    Örneğin Bozita maması gaga ve tırnaklar dahil mamaya eklenmesi nedeniyle haklı olarak eleştirilmişti ve ben de bunu okuyunca Bozita tahılsız mamayı satın almaktan vazgeçmiştim. Peki sizce yalnızca Bozita mı böyle yapıyor olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz mama firmasına mail atarak balığın hangi kısımlarını koyduklarını sorabilirsiniz.

      Ek olarak tavuk yan ürünleri ile balık yan ürünleri aynı değil. Balığın yenilen kısımları tavuğa göre daha fazla.

      Sil
  5. merhabalar site yoneticisi oncelikle boyle guzel bilincli paylasimlariniz icin tsk ederim size bir soru sormak isterim benim 3 aylik 12.5 kg agirliginda bir kangal kopegim var gunduzleri bahcede 60 m2 lik bi buyuk bir yuvasi var onun icerisinde aksam ustu saliyoyorum ve sabaha kadar bahcede dolaniyor sabah ise giderken tekrak iceri koyuyorum gunde bi kadar enerji harcayan 3 aylik yavru bir kangal kopegi için bana hangi mamayi onerirsiniz ben gelisiminin duzgun olmasini istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan Bey, diğer sorunuz için bir veterinere danışın diyeceğim ama danıştıktan sonra başka bir veterinere, oradan sonra da 50 veterinere daha danışıp, hiçbirine çok da güvenmeden, farklı farklı kaynaklardan bilgi edinip kendi şartlarınız ve yavrunuzun enerji ihtiyacı dahilinde değerlendirin derim. Kutay Bey de çok kıymetli bilgiler veriyor fakat yüksek proteinli, içeriği mükemmel mamalarda sıkıntı yaratan iki şey gördüm ki günlerdir yaptığım yerli yabancı tüm araştırmalarımdan yola çıkarak söylüyorum, bilirkişi ne yazık ki değilim.
      1-İçerikleri çok dolu. Savaşa gider gibi bir içeriğe sahip N&D balıklı-portakallı mesela. Evet mükemmel şeyler ama içeriğin bu denli dolu oluşuyla beraber alerjik reaksiyon olasılığı da artıyor. İçerikteki besinlerin bir veya birkaçına gösterilebilecek intolerans mamayı ne kadar içerik olarak sevsek ve muhteşem bulsak da o mamayı listemizden sildirebilir sanki.
      2-EGZERSİZ! Öylesine dolu dolu,mükemmel besinlerle dolu bir mamanın ardından koşmak, oynamak, zıplamak,o mamanın herhangi bir zararını görmemek için bir güzel hakkını vermek gerekiyor. Unutmayalım ki yediğimiz içtiğimiz her şeyin fazlası zarar. Su normalde bizim olmazsa olmazımız fakat fazla içtiğimizde ölebiliyoruz. Bunun gibi. Düzenli olarak veteriner kliniklerinde yavrularınızın iç organlarının nasıl olduğuna dair check-up niyetine küçük bir kan tahlili yaptırmanızda da sonsuz fayda olduğuna inandım.

      Sil
  6. Öncelikle öğünç değil övünç. balığın kafasını, kılçığını, kafasını hatta gözünü bile yiyen insanlar varken köpek mamasında bu kısımlarını koymaları çok da önemli değil açıkçası benim açımdan. ama diğer etler için aynı şeyi diyebilir miyiz? hayır. yalnızca bozita değil proplan bile yapıyor bunu. tahılsız kaliteli mamalar yapmıyor diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle Emeginize Yüreginize Saglık Bizleri Bilgilendirdiginiz İçin,6 Aylık Maltiese 2800 Kg Maltiese Bir Havhav Az Aktivite Sadece Aksamlari hareket ediyor Oyun Oynuyor Orijen Puppy den Ne Kadar Vermem Gerek Simdilik Alıstırmak İçin Eski maması İle Karıstırıyorum.Zararda Vermek istemiyorum Akciger karaciger fazla Kalsiyum gibi

    YanıtlaSil

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...