17 Ağustos 2013 Cumartesi

Özel Irklar İçin Hazırlanan Köpek Mamaları

  Bugünkü yazımızda özel ırklar için hazırlanmış köpek mamalarının ne kadar doğru ve besleyici olduğunu inceleyeceğiz. Eğer bu mamalara dikkat edecek olursanız sadece Royal Canin, Proplan, Eukanuba gibi markaların böyle bir işe giriştiğini görebilirsiniz.

  Komik olan nokta her ırk köpek mamasında aynı içeriğin bulunmasıdır. Özel ırklar için hazırlanmış köpek mamalarının diğer mamalardan hiçbir farkı yoktur. Bu da bir pazarlama stratejisi ve müşteri kandırma çabasıdır. Irk boyutları dışında hiçbir köpek bir diğer köpekten özel durumlar dışında farklı ihtiyaçlara sahip değildir. Örnek vermek gerekirse büyük ırk köpekler kalça çıkığına eğilimi nedeniyle daha çok glucosamine ve chondroitin takviyesine ihtiyaç duyar ancak danua ve rottweiler arasında ikisinin de farklı ihtiyacı olduğu bir besin değeri yoktur.

  Bunu da bir örnekle açıklayacak olursak Eukanuba'nın Golden Retriever ve German Shepherd mamalarını karşılaştırarak görebiliriz. İki mamada da %20'den bile daha düşük oranda tavuk ve hindi eti bulunmaktadır. Tahıl olarak aralarındaki tek fark ise Golden mamasında sorgum bulunmaktayken, GSD mamasında ise pirinç bulunmaktadır. Aralarında başka bir fark ise bulunmamaktadır. Bildiğimiz kadarıyla sorgum ya da pirincin köpekler için farklı bir yararı bulunmamaktadır. Ancak köpekler için pirincin tahıl olarak sorgumdan daha iyi olduğunu da söyleyebiliriz. Tabii pirinç de köpekler için zararlı tahılların başında gelmektedir.

  Bu kandırmaca ve ticari kar amacı güden mamaların daha önce de satış stratejisinden ibaret olduğunu pek çok evcil beslenme uzmanı açıklamıştı. Ancak hala bu konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayan köpek sahipleri bu tuzağa düşmekte olduğundan bir kez daha uyarmakta fayda görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...