17 Ağustos 2013 Cumartesi

Eukanuba Köpek Maması Ölüm Saçıyor

  Hepimizin bildiği Eukanuba mama markasının firması olan Iams firması yıllardır kedi ve köpekler üzerinde deneyler yapmakta, işkence etmekte ve binlerce kedi, köpeğin ölümüne neden olmaktadır.

  Yabancı medya ve yurtdışında binlerce hayvan sever bu duruma bir dur demek için protesto, boykot gibi eylemlerle bulunmaktadır ancak ülkemizde gariptir ki bu konu hakkında en ufak bir bilgi dahi bulunmamaktadır. Bu kimilerinin işine gelmekteyken kimileri ise sessiz kalmayı tercih etmektedir.

  Çekilen videolar ve fotoğrafların ardından hayvan hakları savunucusu olan PETA 2002 yılından beri bu zalimlikle savaş halindedir. Amerika Tarım Bakanlığı bu durumu kabul etmiş ve sadece 33.000 dolar tutarında para cezasına çarptırmakla yetinmiştir.

  Youtube ve http://www.iamscruelty.com/ adresindeki siteden bu vahşetin ve caniliğin kanıtlarını bulabilirsiniz. Iams firması hala kedi ve köpeklere eziyet etmekte ve yüzlerce canlının hayatına mal olmaktadır. Bu eziyete karşı yapabileceğimiz en önemli eylemin boykot olduğunu tekrar hatırlatmak ve herkesi Iams firmasının ürünlerini boykot etmeye davet etmek istiyorum.

Özel Irklar İçin Hazırlanan Köpek Mamaları

  Bugünkü yazımızda özel ırklar için hazırlanmış köpek mamalarının ne kadar doğru ve besleyici olduğunu inceleyeceğiz. Eğer bu mamalara dikkat edecek olursanız sadece Royal Canin, Proplan, Eukanuba gibi markaların böyle bir işe giriştiğini görebilirsiniz.

  Komik olan nokta her ırk köpek mamasında aynı içeriğin bulunmasıdır. Özel ırklar için hazırlanmış köpek mamalarının diğer mamalardan hiçbir farkı yoktur. Bu da bir pazarlama stratejisi ve müşteri kandırma çabasıdır. Irk boyutları dışında hiçbir köpek bir diğer köpekten özel durumlar dışında farklı ihtiyaçlara sahip değildir. Örnek vermek gerekirse büyük ırk köpekler kalça çıkığına eğilimi nedeniyle daha çok glucosamine ve chondroitin takviyesine ihtiyaç duyar ancak danua ve rottweiler arasında ikisinin de farklı ihtiyacı olduğu bir besin değeri yoktur.

  Bunu da bir örnekle açıklayacak olursak Eukanuba'nın Golden Retriever ve German Shepherd mamalarını karşılaştırarak görebiliriz. İki mamada da %20'den bile daha düşük oranda tavuk ve hindi eti bulunmaktadır. Tahıl olarak aralarındaki tek fark ise Golden mamasında sorgum bulunmaktayken, GSD mamasında ise pirinç bulunmaktadır. Aralarında başka bir fark ise bulunmamaktadır. Bildiğimiz kadarıyla sorgum ya da pirincin köpekler için farklı bir yararı bulunmamaktadır. Ancak köpekler için pirincin tahıl olarak sorgumdan daha iyi olduğunu da söyleyebiliriz. Tabii pirinç de köpekler için zararlı tahılların başında gelmektedir.

  Bu kandırmaca ve ticari kar amacı güden mamaların daha önce de satış stratejisinden ibaret olduğunu pek çok evcil beslenme uzmanı açıklamıştı. Ancak hala bu konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayan köpek sahipleri bu tuzağa düşmekte olduğundan bir kez daha uyarmakta fayda görüyorum.

Fish4dogs Köpek Maması İncelemesi

  Bugünkü yazımızda yeni görmüş olduğum fish4dogs köpek mamalarını inceleyeceğim. Bu mamanın en göze çarpan özelliklerini sıralayacak olursak eğer adından da anlaşılacağı gibi tek hayvansal kaynağın hatta içeriğin büyük bir çoğunluğunun balık olmasıdır.

  Mamada bulunan hammaddeleri sıralayacak olursak:

  • Somon
  • Nişasta
  • Patates
  • Bezelye
  • Nişasta
  • Bira Mayası
  • Spirulina
  • Yeşil Dudaklı Midye
  Fish4dogs mamalarında tahıl yerine patates ve nişasta tercih edilmiştir ve %45-%55 oranlarında balık eti bulunmaktadır. Mamada çoğunlukla somon, bezelye lifi, somon yağı ve nişasta bulunmaktadır. Balıklı olduğundan dolayı omega yağ asitleri bakımından zengin olan bu mamaların Finest ve Superior olarak 2 farklı türü bulunuyor. Finest ve Superior mamaların aralarında ise gerçekten çok az fark var. Aralarındaki belirgin farklar sadece et ve diğer hammaddelerin oranıdır. 

  İçeriklerine gelecek olursak ana et kaynağı ve tek hayvansal kaynak somon kullanılmakta, tat vermesi açısından ise nişasta; tahıl yerine ise sebze olan patates kullanılmaktadır. Lif olarak ise her zamanki gibi tahılsız mamalarda kullanılan bezelye lifi kullanılmaktadır. Bezelye lifi çok kaliteli bir ürün değil ancak mısır, pirinç gibi tahıllardan kat kat daha kaliteli ve sağlıklı bir gıdadır. Bira mayası zaten pek çok mamada bulunan bir mayadır. Spirulina ise vitamin kaynağı olan anti kanserojen bir siyanobakteri cinsidir. Yeşil dudaklı midye ise glucosamine kaynağı olarak kullanılıyor. 

  Fish4dogs mamalarındaki olumsuz özelliklere gelecek olursak pek bir olumsuz noktası yok ancak karbonhidrat oranının yüksek olması ve yüksek oranda nişasta ve lif içermesini olumsuz özelliklerden sayabiliriz. 

  Alerjen madde bulunmayan ve hassas köpekler için de uygun olan bu köpek maması şu an için ülkemizde çok yaygın olarak bulunmamaktadır. Yalnızca İstanbul ve İzmir'de bazı veterinerler tarafından satılmaktadır. Resmi Türkiye Sayfasına bakacak olursanız satış noktalarını görebilir ve size uygun mamayı seçebilirsiniz. Türkçe internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.



Mamanın kalitesi: 4/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 3/5
Mamanın içeriği: 4/5
Mama önerilebilir mi? 
Evet

4 Ağustos 2013 Pazar

Genesis Köpek Maması İncelemesi

http://www.harrisonpet.com/files/www/Product_Photos/genesis_group_photo_-_pyramid.small_rs200x233.png  Kuru mamaları incelediğimiz yazı dizimizde bugün Genesis marka kuru köpek mamasını ele alacağız. Bu markanın sahibi Harrison Pet adında pek duymadığımız bir firmadır. Chicopee markasını kullananlar varsa eğer bilirler bu markanın firması da Harrison Pet'tir. Ülkemizdeki kuru mama piyasasında en pahalı mama olarak birinci sırada yerini alan Genesis markası acaba fiyatı kadar kalitesi de yüksek mi bakacağız.

  Öncelikle Genesis markasının ürünleri hakkında bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. Kullandığı içeriklere yorum yapacak olursak bilinenin dışında, fiyatını hak edecek bir içeriği bulunmadığını belirtmek isterim. Genesis markası herhangi bir tahıllı mamadan farksız, fazla tahıl çeşidi içeren ve tahıl oranı yüksek olan ürünlerden oluşmaktadır. Genel olarak kullanılan içeriğe ve analiz değerlerine göz atacak olursak:

  Beyaz pirinç ve esmer pirinç, mısır, buğday, arpa, tavuk, kuzu ve balık unu, kurutulmuş şeker pancarı küspesi, kurutulmuş meyveler, tavuk yağı, keten tohumu yağı bulunmaktadır.

  Mamanın olumsuz ve zararlı içeriklerine gelecek olursak eğer şu şekilde sıralandırabiliriz:

  • Düşük et oranına sahip olması
  • Yüksek tahıl oranına sahip olması
  • Tahıl çeşidinin fazla olması
  Mamanın olumlu yönlerine de göz atacak olursak:

  • Yüksek glucosamine ve chondroitin oranına sahip olması (800 mg/kg)
  • Organik ürünler kullanılması
  • Herhangi bir koruyucu, katkı ve kimyasal madde barındırmaması
  • Gluten içermemesi
 Olarak sıralandırabiliriz. Ancak şunu söylemem de fayda var ki Genesis markası tahıllı bir mama için fazla pahalı olmakla beraber köpek beslenmesinde yeterli kaliteye sahip değildir. Her ne kadar zararlı madde barındırmasa ve organik ürünler kullansa da tahıl oranı yüksek, et oranı ise oldukça düşük mamalardan oluşmaktadır. Tahılsız mamalara baktığımızda Genesis markasından yaklaşık 2-2.5 kat daha fazla glucosamine ve chondroitin içerdiğini, 3 kat daha fazla et içerdiğini; gluten, tahıl, kanserojen, kimyasal ve zararlı madde içermediğini, organik, taze, dondurulmamış ve doğal maddeler içerdiğini görüyoruz. Hal böyle olunca Genesis markasına verilen parayla çok daha kaliteli ve ucuz üstelik de tahılsız kuru mama alabiliyoruz.

Mamanın kalitesi: 2/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 0.5/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...