27 Mayıs 2013 Pazartesi

Barf Diyeti Tarifleri

  Barf diyetini önceki yazılarımızda tanıtmış ve diyetin nasıl yapılacağına dair ipuçları vermiştik. Burada ise örnek bir tarifi yazacağız.

  Barf çoğunlukla et, kemik, meyve ve sebzelerden oluşan ve dostlarımıza çiğ olarak sunulan bir diyet şeklidir. Köpeklerin temel gıdaları ise bu ürünlerden oluşmaktadır.

  Barf diyeti sayesinde köpeklerinizin iştahı açılacak ve yaşanılabilecek sağlık sorunları en aza indirgenecektir. Barf ayrıca sindirim sistemi, diş sağlığı, mide gibi önemli yaşamsal fonksiyonlara olumlu etkilerde bulunmaktadır.

  Hem damak tadına hem de beslenmesine uygun olan barf gibi farklı diyet şekilleri de bulunmaktadır. Bunlardan birini örnek olarak verecek olursak Prey modelini gösterebiliriz. Prey hazırlanışı biraz daha zor ve daha çok emek isteyen bir beslenme tarzıdır. Bu diyet şeklini de sonraki yazılarımızda yayınlayacağız.

  Uygun bir barf diyeti %70 - %80 oranında et ve kemik geri kalan kısımda ise meyve ve sebzeden oluşmalıdır. Ayrıca takviye olarak bütün yumurta, balık yağı ve bira mayası tozu katmak ise hazırladığımız mamanın besleyicilik değerini daha fazla arttıracaktır.

  Barfta yemesi gereken miktarı yavru köpeklerin ağırlığının %10'unu, yetişkin köpeklerin ise enerjisine göre ideal ağırlığının %2 ile %5 arasında hesaplayarak bulabiliriz. Bu miktarın ise yukarıda yazdığım oranlarda et, kemik, meyve ve sebze içermelidir.

Örnek bir beslenme diyetinde şu oranlar bulunmaktadır:

%50 çiğ etli kemikler
%20 löp et (tavuk, balık, hindi, koyun, dana gibi hayvanların etleri)
%5 - %10 sakatat (kalp, taşlık, ciğer gibi iç organlar)
%20 - %25 arasında meyve ve sebze (brokoli, havuç, lahana, elma, portakal gibi ürünler)

  Bu oranlarda hazırladığınız mama karışımına 1 kaşık balık yağı, 1 kaşık bira mayası tozu, 1 yumurta ve yumurtanın kabuğunu un haline getirip mamasına eklerseniz günlük alması gereken tüm besin değerlerini almış olacaktır.

  Balık yağı, tüy sağlığına yararlıdır. Bira mayası tozu ise stres, iştah, tüy dökümünü engelleme gibi durumlara olumlu etki sağlar. Yumurta kabuğu ve çiğ kemikler ise kalsiyum bakımından zengin kaynaklardır.

  Kullanacağınız meyveler doğal vitaminler içermekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle brokoli gibi sebzeler ise doğal antioksidan kaynağı ve yararlı mineraller içermektedir.

  Mamada kullandığınız ürünleri pişirmediğiniz için de tüm besin değerlerini koruyacaklar ve köpeğinize normal bir beslenmeden daha fazla yararı dokunacaktır.

Eukanuba Köpek Maması İncelemesi

  Kuru mamalar ile ilgili yazı dizimizde on birinci sırada ise Eukanuba adlı mamayı inceleyeceğiz. Eukanuba markalı mamalar ülkemizde uzun bir süredir satışta ve en bilinen mamalar arasında yerini almaktadır. Bu yazı dizimizde Eukanuba'nın içeriğine ve kullanılan ürünlere bakacağız.


  Eukanuba marka mamalara genel olarak baktığımızda içeriğinde çoğunlukla tahıl olduğunu ve tavuk yan ürünleri kullandığını görüyoruz. Tavuk yan ürünleri, tavuğun yenilemeyecek kısımlarını da içeren, kalitesiz protein ve sindirilebilir protein değeri düşük bir ürün sunmaktadır.

  Eukanuba marka mamaların içeriğine genel olarak baktığımızda düşük oranda et, etten daha yüksek oranda ise tahıl bulunduğun görüyoruz. Bu oranlama kaliteli bir mamada kesinlikle olmaması gereken bir oranlamadır. Tahıllar köpeklerin beslenmesinde herhangi bir rol oynamazlar ve tahılların sindirilebilirliği düşük olduğu için verimli bir beslenme şekli oluşturmazlar. Köpekler ihtiyacı olan besin değerlerini sindirilebilirliği verimli olmadığı için tahıllardan karşılayamazlar. Yine tahıllardan sağlanan gluten adı verilen protein grubu da alerjik reaksiyonun başlıca sebeplerindendir.

  Sorgum, pirinç, mısır ve şekeri alınmış kurutulmuş şeker pancarı mamada bulunan kalitesiz ürünlerin başında gelmektedir. Eukanuba marka mamaların içeriğinde bulunan yüksek miktardaki pirinç oranı vücuttaki arsenik maddesinin artmasına ve sağlığını olumsuz etkilemesine yol açar. Mısır ise köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  İçeriğindeki diğer zararlı ürünlere bakacak olursak şeker pancarı küspesi olduğunu görüyoruz.  Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise oldukça düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Şeker pancarı küspesi mamaya, köpeklerin dışkısını azaltmak ve katılaştırmak için konulur. Yani mamada hile yapmanın bir başka yoludur. Köpekler için herhangi bir besleyiciliği yoktur.

  Tavuk yan ürünleri ise mamada bulunmaması gereken kalitesiz ürünlerin başında gelir. Genellikle ucuz mamalarda gördüğümüz hayvansal yan ürünler o hayvanın yenmeyen kısımlarını yani tüy, kan, ayak, gaga, kafa gibi kısımları içerebilir. Bu da daha önce de dediğimiz gibi protein kalitesini ve sindirilebilir protein oranını düşürmektedir. Mamalarda kesinlikle uzak durulması gerekilen bir üründür. 

  Eğer bu olumsuz ve zararlı yönlerini toparlayacak olursak şu şekilde özetleyebiliriz.


  • Düşük et oranına sahip olması
  • Glisemik indeksi yüksek tahıllar içermesi
  • İçeriğinde bulundurduğu yüksek pirinç oranı yüzünden oluşan arsenik riski
  • Etten çok tahıl içermesi
  • Tavuk yan ürünleri içermesi
  • Kurutulmuş şeker pancarı küspesi bulundurması

  Fiyatına bakacak olursak düşük kalitesine göre oldukça fahiş bir fiyata satılan bu mamayı tavsiye etmemekteyiz. Besleyicilik değeri olmayan, sadece karın doyurmaya yarayan bir mama olarak da adlandırabiliriz.


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

N&D Köpek Maması İncelemesi

  Bu makalemizde tahılsız ve düşük tahıllı mamaları bulunan N&D markasını inceleyeceğiz. N&D mamalarını İtalya'da bulunan Farmina adlı firma üretmektedir.

  Farmina firması kuru mama üretiminde Vanguard teknolojisini kullanmaktadır. Bu teknolojide çift vidaya benzer bıçak sistemi vardır ve vitaminlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

  N&D markasının tahılsız mamaları %70 oranında et içeriğine ve %30 oranında meyve, sebze içeriğine sahiptir. Diğer tahılsız mamalardan farkı ise ana içeriklerinde et ve sebze değil et ve meyve bulundurmasıdır. Mamalarında ise et, meyve ve sebze ürünlerinde tek bir içerikle sınırlı kalmamaktadırlar.

  Pek çok çeşidi bulunan N&D markasının tahılsız ürünlerinde, yaban domuzu, balık, kuzu ve tavuk etli ürünleri bulunmaktadır. Yine tahıllı ürünlerinde de aynı et ürünleri bulunmaktadır.

  Düşük tahıllı mamalarında tahıl olarak %10 kılçıksız buğday ve %10 olarak da yulaf bulundurmaktadır. Yulaf ve buğday, düşük glisemik indeksine sahip ve kaliteli tahıllardır. Ancak buğday bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

  Mamanın içeriği genel olarak kaliteli olmasına rağmen olumsuz ve zararlı bir madde var mı diye baktığımızda kurutulmuş pancar posası olduğunu görmekteyiz. Kurutulmuş pancar posasının bir diğer adı da kurutulmuş şeker pancarı küspesidir. Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise oldukça düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  Bu olumsuz maddenin dışında N&D markası içeriği kaliteli ürünlerden oluşmaktadır ve protein kalitesi ile sindirilebilir protein değeri oldukça yüksektir. Yukarıda yazdığımız nedenlerin dışında köpeklerde alerji yapıcı ya da olumsuz etkiye maruz bırakacak herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Ancak oldukça pahalı olduklarını hatırlatmakta da fayda var.

  Bu arada düşük tahıllısı ile tahılsız mamaları arasında ne fark var diye soracak olursanız eğer köpeğiniz hep tahıllı mama ile beslendiyse tahılsız mamaya geçtiğinde kakası çok cıvık ve fazla olur. Bu durum geçicidir ancak bazı köpek sahipleri bu duruma tahammül edemez. Düşük tahıllı maması dışkısının daha katı ve daha az olmasını sağlar ancak en yararlısı tabiki de tahılsız olanlarıdır. Köpekleriniz eğer hep tahıllı mamayla beslendiyse tahılsız mamada dışkının normale dönmesi 2 ya da 3 ayı bulabilir.

Mamanın kalitesi: 4.5/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 4/5
Mamanın içeriği: 4.5/5
Mama önerilebilir mi? Evet


Önerdiğimiz köpek maması ürünlerini güvenilir ve uygun fiyata almak isterseniz sitemize özel ekstra %6 indirim kodu olan KBESLENME ile buraya tıklayarak petlebi.com'dan daha ucuza satın alabilirsiniz.

Orijen Köpek Maması İncelemesi

  Bu yazımızda köpeklerin biyolojik beslenmesine uygun, %80 et ve %20 meyve, sebze içeren, mamaları tahıl içermeyen Orijen markasını inceleyeceğiz.

  Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve kaliteli içerik barındıran, zararlı ve kalitesiz ürün bulundurmayan bu marka, köpeklerin beslenmesine son derece uygun ürünler üretmektedir.

  İçeriğindeki kaliteli ve yüksek sindirilebilirlik oranına sahip protein, düşük karbonhidrat, dengeli yağ ve protein oranları sayesinde ideal besin değerleri sunmaktadır. Ülkemizde sadece tavuk etlisi ve 6 balıklı maması bulunan Orijen'in içeriğine genel olarak içeriklerine baktığımızda zararlı ya da gereksiz, maliyeti kısmak için kullanılan herhangi bir ürün görmüyoruz.

  İlk içeriği kurutulmuş et yani pişirilen etten oluşmaktadır. Bu et bakımından oldukça zengin bir ürün olduğunu göstermektedir. Tahıl içermeyen bu ürünlerin ana karbonhidrat kaynağı ise patatesten oluşmaktadır. Patates, B vitaminleri ve bazı mineraller bakımından zengin bir kaynaktır.

  Orijen'in en önemli avantajlarından birisi ise zehirli ve koruyucu madde olarak konulan ethoxyquin adı verilen kimyasal madde bulundurmamasıdır. Bu zehirli madde genelde balıklı mamaların çoğunda kullanılmaktadır ancak Orijen'in içeriğinde kullanılan ürünlerin hepsi taze, katkı ve koruyucu maddesi eklenmeden üretilmektedir.

  Orijen'in kullandığı et ürünleri ise doğal ortamlarında yetiştirilmekte ve doğal ortamlarda avlanmaktadır. İçeriğine baktığımızda köpekler için zararlı, gereksiz ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek herhangi bir ürün bulunmamaktadır.

  Yüksek kalitede ve yüksek sindirilebilirlik oranına sahip protein sayesinde köpeklerin gelişiminde büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Mamanın kalitesi: 5/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 4/5
Mamanın içeriği: 5/5
Mama önerilebilir mi? Evet


Eğer Orijen mamalarını güvenilir ve uygun fiyata almak isterseniz sitemize özel ekstra %6 indirim kodu olan KBESLENME ile buraya tıklayarak petlebi.com 'dan daha ucuza satın alabilirsiniz.

Bonacibo Köpek Maması İncelemesi

  Bu yazımızda yerli bir marka olan Bonacibo adlı mamaları inceleyeceğiz. Bonacibo köpek mamaları, üretim fabrikası İzmir'de olan Çağatay Yem Firması tarafından üretilmektedir. Şu an sadece tavuk ve kuzu etli mamaları olan Bonacibo adlı markanın içeriğini, kalitesini ve besin değerlerini inceleyeceğiz.

  Bonacibo mamalarında genel olarak tavuk ve kuzudan oluşan iki çeşit ürünü vardır. Bunlar da yavru, yetişkin ve yaşlı köpek mamaları kategorilerine ayrılarak beş üründen oluşmaktadır. Tavuklu ve kuzulu etlerinde de balık içeren bu mamalar içerik bakımından yüksek et oranlarına ve dengeli besin değerlerine sahiptir.

  Bu ürünlerin içeriğine genel olarak baktığımızda bağışıklık ve sindirim sistemi düzenleyici ürünler olduğunu görüyoruz. Soya, hayvansal yan ürünler, koruyucu ve katkı maddesi gibi zararlı ürün bulundurmayan Bonacibo, dengeli besin değerleri ve kaliteli içeriği ile köpek beslenmesine oldukça uygundur.

  Bonacibo ürünlerinin bir diğer avantajı da yerli üretim olduğundan mamalar daima taze ve yeni üretim olarak gönderilmektedir. Elinize ulaşan mamaların üretim tarihine bakacak olursanız bulunduğunuz tarihe çok yakın bir tarihte üretildiğini göreceksiniz.

  Bu mamalar sadece temizmama.com adlı internet sitesinde yani kendi satış firmaları tarafından satılmaktadır. Dolayısıyla ek kârlardan arındırılan ürünler bize daha da ucuza mâl olmaktadır. İçerik kalitesine ve kullanılan ürünlere baktığımızda fiyatının oldukça uygun hatta daha ucuz olduğunu görebiliriz.

  Mamadaki olumsuz içeriklere değinecek olursak:
  • Pirinç gibi glisemik indeksi yüksek tahıllar içermesi
  
  Mamadaki olumlu noktalara değinecek olursak:
  • %30-%44 arasında et oranı içermesi
  • Yüksek Glucosamine ve Chondroitin oranı (1000mg/kg - 700mg/kg)
  • Tahıl oranının az olması
  • 3 kg'ı 150 lira olan mamalardan bile daha kaliteli olması (ProPlan, Royal Canin, Hill's, Advance) 
  • Taze olması, mamanın raflarda çok bekletilmeden yani üretim tarihine yakın olan paketler halinde satılması


Arkadaşlar bugün 3 kilogramı 150 lira ve üzerinde olan tahıllı mamalara baktığımızda hepsinin en fazla %20 et içerdiğini, kimyasal ve katkı maddelerinin olduğunu, yan ürünler içerdiğini görüyoruz.

Bonacibo'ya baktığımızda ise bu durum tam tersi ve üstelik 15 kilogramı 150 liradan da az. Nedeni ise çok açık. Bonacibo üreticiden direkt olarak satışa sunuluyor. Diğer mamalar ise yurtdışından gelip, distrübitörler tarafından satılana kadar onlarca kişi üzerine kâr marjı koyuyor. 30 liralık mama oluyor 150 lira. Yurt dışı fiyatlarına bakarsanız mamaların kendi birim fiyatları üzerinden çok ucuz olduğunu görürsünüz. Ayrıca doların aşırı yükselmesinden dolayı fiyatlar 2 katına yükseldi. Yani o çok kaliteli sandığınız veterinerlerde satılan mamalardan katbekat daha kaliteli bir mama aslında Bonacibo. Kanıtı ise içeriğinde saklı.


  

Mamanın kalitesi: 3/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 5/5
Mamanın içeriği: 3/5
Mama önerilebilir mi? Evet

Brit Care Köpek Maması İncelemesi


  Kuru mamaları incelediğimiz yazı dizimizde bu sefer Brit Care'in beyaz paketli ürünlerini inceleyeceğiz. Bildiğiniz gibi Brit Care'in 3 farklı serisi var. Orta seviye kaliteye sahip olan Brit Care'in beyaz paketli ürünleri ülkemizde çok bilinen ve trcih edilen mamalardandır. 

  Brit Care'in ürünlerine baktığımızda büyük, orta ve küçük ırklara özel mamaları olduğunu ve somon, kuzu, geyik etli ürünleri olduğunu görüyoruz. 

  Bu mamalar arasında oldukça fazla farklar olduğunu da söylemek gerekir. Geyikli mamasına baktığımızda tahıl içermediğini görüyoruz ancak diğer mamaları tahıl içermektedir. Bir diğer önemli nokta ise bu mamalar mısır içermemektedir. Tahıl olarak sadece pirinç bulunduran bu marka içerik bakımından yüksek et oranına ve dengeli besin değerlerine sahiptir. 

  İçeriğindeki zararlı ya da olumsuz ürünlere bakacak olursak tek zararlı içeriğin şeker pancarı küspesi olduğunu görüyoruz.  Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise oldukça düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  Olumsuz içeriğin ise analiz değerlerinde bulunan glucosamine değerinin düşük değere sahip olmasıdır. 160 - 310 mg/kg değerlerinde bulunan glucosamine değeri bir köpeğin gelişimi için yeterli değildir. Bu seviye en az 700 ve üstü olmalıdır.


  %35 - %40 et oranına sahip ve çoğu ürünü hipoalerjenik olan bu mamalar köpek beslenmesine, kalite ve içerik bakımından uygun kuru mamalardır. 
  
Mamanın kalitesi: 3/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 4/5
Mamanın içeriği: 3.5/5
Mama önerilebilir mi? Evet


Önerdiğimiz köpek maması ürünlerini güvenilir ve uygun fiyata almak isterseniz sitemize özel ekstra %6 indirim kodu olan KBESLENME ile buraya tıklayarak petlebi.com'dan daha ucuza satın alabilirsiniz.

Artemis Köpek Maması İncelemesi

  Ülkemize yeni gelen ve ortalama bir kaliteye sahip olan Artemis adlı mamanın içeriğine ve kalitesine göz atacağız.

  İlk olarak Artemis mamalarının içeriklerine genel olarak baktığımızda farklı tahıllar kullanıldığını ve mısırın kullanılmadığını görüyoruz.

  Arpa, akdarı, kahverengi pirinç, pirinç ve yulaf her mamasında bulunan tahılları içermektedir.

  İlk üç içeriğe baktığımızda üç maddenin de et olduğunu görüyoruz. Tek tür hayvan eti bulundurmayan bu mamalarda tavuk, hindi, somon ve ördek gibi çeşitli et ürünleri bulunuyor. Bütün yumurta yerine sadece yumurta bulunuyor ve yabanmersini, havuç, elma, bezelye gibi çeşitli meyve ve sebzeler içeriyor.

  Omega 6 bakımından zengin olan Artemis mamalarına genel olarak baktığımızda domates posası içerdiğini görüyoruz. Domatesin yan ürünü olan domates posası köpekler için alerjik reaksiyonlara sebep olabildiğinden dolayı köpek mamalarında pek önerilmeyen bir üründür.

  Bunların dışında soya, hayvansal ürünler ve pancar küspesi gibi zararlı ürünler bulundurmayan bu mamalar köpek beslenmesine uygun kuru mamalar olarak yerlerini alıyor. Oldukça yüksek bir fiyata sahip olan bu mama içeriğine ve kalitesine bakıldığında fiyatının biraz aşırı yüksek olduğunu da söyleyebiliriz.

Mamanın kalitesi: 3/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 2/5
Mamanın içeriği: 3/5
Mama önerilebilir mi? Evet

Kuru Mamalar - 5 (Profine)

  Bugünkü kuru mama incelememizi Profine adlı mamalarla yapacağız. İnternette ve çoğu petshopta bulabileceğiniz bu mama bakalım bizlere ne kadar besleyici ve kaliteli bir ürün sunuyor.

  Profine'a genel olarak baktığımızda %60 - %70 oranında et ve sebze içerdiği yazılıyor. Ancak somonlu ve kuzulu mamaları için birşey söylenmemiş. Bu mamada tahıl olaraksa sadece mısır kullanılıyor. Daha önceki yazılarımızda da yazdığımız gibi içerisinde kanserojen madde olan arsenik bulunduran pirinç fazla tüketiminde köpekler için sorunlara yol açabiliyordu.

  Profine mamalarına baktığımızda somon, kuzu, tavuk ve hindili mamaları olduğunu görüyoruz. Profine mamaların bu çeşitlerinde ise ikinci içerik olarak patates uygun görülmüş. Analiz değerlerine baktığımızda ise gayet uygun bir tabloyla karşılaşıyoruz.

  İçeriğinde zararlı diyeceğimiz herhangi bir ürün bulundurmayan Profine, düşük tahıl içermesiyle de olumlu bir izlenim bırakıyor. İçeriğindeki olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz iki maddeden birisi ise mısır oluyor. Mısır düşük kaliteli bir tahıldır ve sindirimi diğer tahıllara göre köpeklerde daha zor olan bir tahıldır.

  İçeriğinde olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz son madde ise yine diğer kuru mamalarda gördüğümüz gibi içeriğinde kurutulmuş ya da sade pancar küspesi olduğunu görüyoruz. Şeker pancarı küspesi, şeker pancarından elde edilen bir yan üründür. Kalite ve maliyet bakımından ise çok düşüktür. Mama üreticileri bu ürünün lif kaynağı olduğunu savunsa da bu tartışmaya açık bir konudur. Şeker pancarı küspesi kulak iltihabı enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

  Bunların dışında soya, hayvansal yan ürün, tahılsan yan ürün gibi zararlı ve kalitesiz içerik bulundurmayan Profine, fiyatıyla da köpek beslenmesinde uygun bir mama olmaya aday oluyor.

Mamanın kalitesi: 3/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 4/5
Mamanın içeriği: 3/5
Mama önerilebilir mi? Evet


26 Mayıs 2013 Pazar

Köpeklerde Kuru Mama Yememe Problemi ve Kuru Mamaya Alıştırmak

  Kuru mamalar günlük hayatımızda dostlarımızın beslenmesini bizim için kolaylaştıran ve dengeli içerikleri sayesinde köpeklerimizin temel besin kaynağı ihtiyaçlarını karşılayan ürünlerdir. Ancak dostumuz kuru mama yemiyorsa burada bir sorun var demektir ve kuru mamayla beslemek istiyorsanız ve dostunuz buna karşı çıkıyorsa bu yazımızda ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini size detaylı bir şekilde açıklayacağız.

  Hiçbir yerde bulamayacağınız bu ayrıntılı ve uzun makaleyi bir solukta okuyacağınızı ve dostunuzun artık kuru mamasını tabağında bırakmayacağını umuyoruz. Öncelikle kuru mamayı neden yemek istemediğini bulmak gerekiyor. Bunları sıralayacak olursak:


  • Yavruların kuru mamaya alışamamaları
  • Kuru mamayı dişleriyle kıramamaları
  • Kuru mamayı sevmemeleri
  • Ev yemeklerine alışmaları
  • Sürekli aynı kuru mamayla beslenmeleri
  • Sıcaktan bunalmaları
  • İştahlarının kapalı olması
  • Hastalık
  • Travma
  • Korku
  • Diğer faktörler

  Tüm nedenleri sıraladığımıza göre en baştan başlayarak hepsine birer açıklama getirelim. İlk olarak yavru köpeklerin kuru mamayı yiyememelerinden başlayalım. Yavru köpekler anne sütünden kesildikten sonra direkt olarak kuru mamayla beslenmelidirler. Başlarda yadırgama ve alışma sorunları ile karşılaşılacaktır ancak kuru mamayı yumuşatarak kaşıkla vermek bu iki soruna da çözüm olacaktır. Daha sonradan yumuşatma miktarını azaltarak ve mama kabından yemesini sağlayarak bu iki problemin de çözüldüğünü göreceksiniz. Bu esnada kesinlikle köpeklere farklı bir gıda ya da süt vermeyiniz. Özellikle kuru mamayı süt ile yumuşatmayınız. Kuru mamayı ya sıcak et, tavuk suyuyla yumuşatarak verin ya da sıcak suyla yumuşatarak verin. 

  İkinci nedene geldiğimizde diş problemi yaşayan köpekler kuru mamayı kırmakta ve parçalara ayırmakta zorlandığını görürüz. Bunu anlayabilmek için kemirme oyuncaklarıyla nasıl oynadığına, sert gıdaları nasıl tükettiğine ve ağzını açıp dişlerini kontrol ederek bir problem olup, olmadığını anlayabiliriz. Diş problemi oluşan köpeklerin direkt olarak veterinere görünmeleri ve o esnaya kadar mamalarının et suyu, tavuk suyu gibi sıcak sıvılarla yumuşatılıp verilmesi ardından da diş temizliği için fırçalanması gerekmektedir.

  Köpekler, 3 aylıktan itibaren kuru mamaları severek yiyeceklerdir çünkü iştahları son derece açık olacak ve daha önce farklı tatlar tatmadıkları için kuru mamaları bayılarak yiyeceklerdir. Ancak buradaki en önemli nokta bu alışkanlığın yetişkinliğinde de devam etmesidir. Kuru mamayla beslenen bir köpek sürekli olarak farklı tatlar ve farklı kokular alırsa, siz yemek yediğinizde sizden dilenip, sürekli yediğiniz şeylerden yerse kuru mamadan soğuyacaktır. Burada en önemli nokta onlara kuru mama dışında başka birşey vermemenizdir. Ne kadar dilenirse dilensin kuru mamadan soğumamaları için farklı gıdalar ile beslenmemelidirler. Buradaki kritik nokta ise siz yemek yediğinizde masadan ya da sizden yemek dilendiğinde sizin ona vermenizdir. Eğer kuru mamayla besleyecekseniz ona yavruluk döneminde her istediği şeyi vermeyecek ve farklı gıdalarla beslemeyeceksiniz. Kaliteli bir kuru mama köpeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağından sizin verdiğiniz gıdalar köpeğinizin sadece damak tadının değişmesine yol açacaktır. Eğer yoğurt gibi gıdalar verecekseniz kuru mamasına az miktarlarda katmanızı öneririz.

  Köpekler de insanlar gibi sosyal, seçici canlılar olduklarından ömrünün sonuna kadar aynı şeyi yemeyecek ve bu durum ona diretilirse açlık grevine çıkmakta geç kalmayacaktır. Köpekler de farklı tatlar ve farklı kokular almak ister. Dolayısıyla her pakette bir ya da o mamayı iştahla yemeyi bıraktığında mamasını değiştirmenizi öneririz. Eğer bu durumla başa çıkılmazsa bir süre sonra kuru mamaya da önyargıyla yaklaşacak ve kabında gördüğü zaman kabın yanına yaklaşmayacaktır. Dolayısıyla dediğimiz gibi mamasını da sürekli değiştirmek kuru mamadan soğumasını engelleyecektir.

  Çoğu köpeğin baş düşmanı ise sıcak hava.. Sıcak hava bir köpeği son derece pasif kılacak bir etmendir. Sıcak havalar köpeğinizi bunaltacak ve iştahını kapatacaktır. Dolayısıyla tüm köpekler havalar ısındığında daha az yerler hatta sıcaklığın derecesine göre hiç yiyemeyecek duruma gelebilirler. Burada en önemli nokta ise öğünlerinin zamanının değiştirilmesi, öğünlerinin sabah ve akşam serinliğinde verilmesidir. Sıcaklar dolayısıyla iştahının kapanmasını dert etmenize gerek yoktur bu geçici bir durumdur.

  Köpeklerin iştahının olmaması ise sağlıksal bir sorundur. Eğer kuru mama dışında başka bir gıda da yemiyorsa işhtahı kapalı demektir. Bu sorun çok ciddi olabileceği gibi düzeltilmesi kolay bir durum da olabilir. İştahı kapalı bir köpeğe bira mayası tableti, balık yağı gibi takviyeler yapılabilir ancak önce veteriner tarafından muayene edilmesi gereklidir çünkü yaşamsal fonksiyonlarında bir sorun olma ihtimali de yüksektir. Bu çok ciddiye alınması gerekilen bir durumdur. Bu yüzden bu konudaki en mantıklı yorumu veterineriniz yapacaktır. Ancak böyle ciddi bir durumda hiçbir şey yapmayıp sadece mama önerisinde bulunursa o veterinerden hızla ayrılmanızı da tavsiye ederiz.

  Hastalık ise köpeklerin iştahını kesen onlarca durumdan yalnızca biridir. Bağırsak düğümlenmesi, karaciğer iltihaplanması, kanlı ishal, gençlik hastalığı gibi önemli hastalıklarda köpeklerin iştahı kesilmektedir. Bu durumda yapılabilecek tek şey veteriner tarafından kontrol altına alınması ve serumla beslenmesi olacaktır. Büyük hastalıklar gibi küçük ve varlığından haberdar olamadığımız hastalıklar da köpeklerin iştahını kesmektedir. Karaciğer iltihaplanması ve bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıklardan veterinerler tarafından muayene edilmediği sürece varlığından haberdar olunamaz ve bu gibi hastalıkar köpeklerin iştahını keserek daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumun yaşanmaması için eğer nedensiz yere bir iştahsızlığı varsa veterinere götürmenizi tavsiye ederiz.

  Travma geçirmiş bir köpeğin de iştahı kesilebilir. Travma ve korku faktörleri bir köpeğin beslenmesinde oldukça etkili bir olumsuz etki yaratabilir. Köpek aç olduğu halde dış etkenlerden ve güvende olmadığını hissettiğinden dolayı mamasını iştahla yemeyebilir. Bu gibi durumlarda profesyonel eğitim almaktan başka bir çare yoktur. 

  Diğer faktörlere gelirsek bunlar saymakla bitmeyecek çeşitli somut ya da soyut şeylerdir. Örneğin mama kabını sevmeyebilir, kap kirli olduğu için mama onu cezbetmeyebilir, mama kabı bulunduğu odanın içinde ona uygun gelmeyebilir. Bunun gibi pek çok çeşitte verebileceğimiz örneklerden oluşan bu durumu gözlemleyerek ve takip ederek bulmanız gerekir.

Kuru mama sevmeyen köpeği kuru mamaya alıştırmak:

  En önemli detayı ise en sona sakladım. Kuru mama sevmeyen bir köpeği kuru mamaya nasıl alıştırabiliriz. Kendi gözlemlerimi aktarmam gerekirse benim köpeğim 6 aylık olduğunda çok fazla ev yemeği verdiğimiz için kuru mamadan soğumuştu. Yaklaşık 3 yıldır kuru mama alıştırma çabasındaydım ve son 1 aydır kuru mamasını soluksuz bir şekilde iştahla yemekte.. Bunu nasıl başardığımı ise burada izah edeceğim.

  Öncelikle bu yazıları yazarken köpeğinizin kuru mama dışındaki gıdalarla arasının çok iyi olduğunu, iştahının yerinde olduğunu ve sadece kuru mama sevmediğini varsayıyoruz. Burada yazılanları uyguladığınızda kuru mama sevmeyen bir köpeğin kuru mamaya alışacağını ise garanti ediyoruz.

  Köpeklerin kuru mamayı yiyebilmesi için kuru mamanın bir çekiciliği ve güzelliği olmalıdır. Bu koşulları ise biz sağlayacağız. Köpekler için ulaşılamayan şey her ne olursa olsun onlar için ilgi çekici ve daha caziptir. Sevmediği bir oyuncağı alıp kendi başınıza oynamaya koyulduğunuzda sizi dört gözle takip edecek ve sonunda dayanamayıp yanınıza gelecek ve oynamak isteyecektir. Siz bu oyuncağı ona vermeyerek, oyuncağı daha ulaşılmaz yapabilir ve oyuncağın değerini köpeğinizin gözünde arttırabilirsiniz. Kuru mamaya alışması için de aynı şeyi yapacağız. Ancak bundan önce yapılması gerekilen birkaç detay daha var.

  Köpeklerin kuru mamaya alışması için önce kuru mamaya sevdiği gıdaları karıştırıp önüne koyacağız ve her hafta belli bir oranda bu koyduğumuz gıdanın oranını azaltacağız. Köpeğiniz ise bu duruma adapte olacağından bir süre sonra yadırgamadan kuru mama yemeye başlayacaktır.

  Kuru mamaya konulması için gıda önerisi isteyecek olursanız kuru mamayı sıcak et ya da tavuk suyuyla yumuşatma, kaşar peyniri rendeleme, yoğurtla karıştırma, yemek suyuyla karıştırma v.b gibi çeşitli ve etkili yöntemler önerebiliriz. 

  Kuru mamasına karıştırdığımız sos, et suyu gibi ürünleri her hafta belli bir oranda azaltacağız ve mamayı daha da çekici kılmak için ilk olarak yazdığımız şeyi uygulayacağız. Mamayı hazırlayıp önüne koyduğumuzda bekle komutunu vereceğiz ve kabın içine ne koyduğunuzu merak ettiği için koklamak isteyecek ancak hareket edemediği için sizden diğer komutu bekleyecek. Bu kısımda köpeğinizin heyecanlanmasını ve ağlayıp, sızlanmasını beklerseniz mama kabına ulaşmadaki istek daha da çok artacak ve ne olduğuna bakmadan yemeye koyulacaktır. 

  Köpeğinizin mamasını düzgün yiyebilmesi için günde 2 defa sabah ve akşam koşmalıdır. Tercihen koştuktan sonra önüne mamasını koyarsanız daha çok acıkmış olacaktır. Mamasını sorunsuz yiyebilimesi için nerjisini iyi atmış olması ve acıkmış olması gerekir. 


  Asla köpeğinizi elinizle beslemeyin bu onda daha da olumsuz bir etki bırakacak ve beslenme konusunda sıkboğaz ettiğiniz için daha da soğuyacaktır. Eğer elinizden yerse istediği zaman yemek yiyip, istediği zaman bırakabileceğini düşünecek ve yemek istemediği zaman ne kadar zorlasanız da yemeyecektir.

Royal Canin Köpek Maması İncelemesi

  Kuru mamalar adlı yazı dizimizin dördüncü bölümünde Royal Canin adlı mamayı inceleyeceğiz. Yine petshop ve veterinerlerde sıkça bulunan ve tavsiye edilen bu markaların ne kadar sağlıklı ve besleyici olduğunu gözler önüne sereceğiz.

  İncelemeye ilk olarak Royal Canin'in mamalarında genel olarak kullandığı içeriklerden bahsederek başlamak istiyorum. Mamada genel olarak kullanılan içerikler soya ve hayvan ürünleridir. Son derece kalitesiz ve zararlı olan bu ürünler Royal Canin adlı markanın her ürününde bulunmaktadır.

  Soyanın zararlarını ve GDO içerdiğini "Soyanın Zararları" adlı yazımızda dile getirmiştik. Biraz da Royal Canin adlı mamada kullanılan hayvan ürünlerinden bahsetmek istiyorum. Protein değerini arttırmak ve maliyetten kısmak amacıyla mamalara hayvansal ürünler konulmaktadır. Adından da anlayacağınız üzere son derece kalitesiz bir üründür. Hayvansal ürünler ibaresi hayvanın yenilemeyecek kısımlarının mamaya katıldığını göstermektedir. Yani hayvanın kanı, tüyü, ayağı, kafası v.b gibi yenilemeyen, çöpe atılması gereken ürünlerdir.

  Royal Canin adlı markanın mamalarında göze çarpan öğelerden bir diğeri ise mamalardaki et oranının çok az olmasıdır. Mamalarında %20 oranlarında et bulunduran bu marka; soya, tahıl ve hayvansal ürünler bakımından etten daha yüksek bir orana sahiptir.

  Mamaların içerik kısmında ilk sırada bulunan öğelerin mamada en çok bulunan maddeler olduğunu daha önce söylemiştik. Royal Canin'in bazı mamalarına baktığımızda pirinç, mısır gibi tahılların ilk içerikte yani etten bile daha çok oranda bulunduğunu görüyoruz.

  Mamanın içeriğinin büyük bir kısmında pirinç bulundurması ise köpek sağlığını son derece tehlikeye atacak nedenlerden birisidir. Konuyu biraz daha açarsak pirinçin içinde bulunan zehirli ve kanserojen madde olan arsenik köpek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Arsenik öncelikle akciğer ve mesane kanserine risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

Kaynak - 1
Kaynak - 2

Mamalardaki zararlı diğer içerikleri sayacak olursak:


  • Mısır Gluten Unu
  • Soya
  • Kurutulmuş Pancar Kökü (Pancar küspesi)
  • Yapay antioksidan yani koruyucu madde olan tokoferoller
  • Hayvansal yan ürünler (kemik, kan, tüy, kafa v.s)
  • Pirinç fazlalığı ve arsenik riski
  • Tahıl yan ürünleri
  • Bitkisel protein izolatı

Mamalardaki olumsuz öğeleri sayacak olursak:

  • Karbonhidrat değeri çok yüksek
  • Et oranı çok az
  • Sorgum, buğday, pirinç, mısır ve mısır gluteni gibi tahıllar bulundurması
  • Mama tahıl ağırlıklı
  • Protein kalitesi çok düşük
  • Sindirilebilir protein oranı çok az

  Royal Canin mamalarına genel olarak bakarsak içeriğinin son derece kalitesiz ve fiyatını haketmeyen bir ürün olduğunu görürüz. Kalitesine göre fahiş fiyatlarda satılan bu üründen uzak durulmasını şiddetle tavsiye ederiz. Peki bu mamalar veterinerler ve petshoplar tarafından neden bu kadar çok övülüyor diye sormak isterseniz. Bunlardan ekmek kazandıklarını belirtmek isteriz ayrıca "Veterinerlere kanmayın" başlıklı yazımızı da okumayı unutmayınız. 

  İçerikte bulunan zararlı ve olumsuz öğeleri açıklayacak olursak en baştan şu şekilde sıralayabiliriz.

  Royal Canin adlı mamaların içeriğinde mısır gluten unu bulunmaktadır. Mısır gluten unu, bitkisel yani tahıl kaynaklı bir protein grubudur. Köpeklerde alerjinin başlıca sebeplerinden biri olan gluten; köpek mamalarında tavsiye edilmemektedir. Protein kalitesi, sindirilebilirliği ve maliyeti açısından son derece düşük ve kalitesiz bir üründür. 

  Royal Canin adlı mamaların içeriğinde soya yağı v.b gibi soya ürünleri bulunmaktadır. Soyayı daha önceki yazımızda uzunca bir şekilde enine boyuna tartışmıştık. Soya adlı yazımızı okuyarak bu ürünün neden zararlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

  Royal Canin adlı mamaların içeriğinde kurutulmuş pancar kökü bulunmaktadır. Şekerli olan bu ürünün şekerinin alınıp alınmadığı yazılmamaktadır. Bazı kuru mamaların içeriğinde köpeklere bağımlılık yaratması ve lezzetli gelmesi açısından şeker katıldığı bilinmektedir. Aynı şeyi bu mama için söylemek kesin bir kanıt olmadan doğru olmaz ancak Eukanuba gibi çoğu mama firması ürünlerine şeker pancarı kattığında şekerinin alındığını da ayrıca belirtmektedir. Şeker pancarının şekeri alınsa dahi köpek beslenmesinde yeri olmayan bir üründür ve maliyeti azaltmak açısından kuru mamalara konulan lif kaynağıdır. Liflerin ise köpek beslenmesindeki yazımızda yazdığımız gibi köpeklerin temel besin ihtiyaçlarında yeri yoktur. 

  Royal Canin adlı mamaların içeriğindeki maddelerin tokoferoller ile korunduğu yazar. Doğal olmayan bu koruyucu madde köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir ve köpek beslenmesinde eğer köpek, kuru mama ile beslenecekse kuru mamada koruyucu madde içermemesi tavsiye edilmektedir. Kuru mamaların koruyucu madde içermesinin başlıca nedeni son kullanma tarihini uzatmaktır.

  Royal Canin mamalarındaki analiz değerlerine dikkat edilirse protein oranının düşük ve yağ oranının ise yüksek yani protein oranına çok yakın olduğunu görürüz. Bu dengenin korunması köpek beslenmesi açısından son derece önemlidir. Royal Canin mamalarındaki protein, yağ dengesinin korunamaması köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Köpekler en çok proteine daha sonra da az miktarda yağa ihtiyaç duyarlar. Ancak fazla yağ içerikli beslenen bu köpek zamanla aşırı kilo almaya ve bu sorun obeziteye kadar gidecektir. 

  Royal Canin mamalarındaki bir diğer olumsuz etkenlerden biri de karbonhidrat değerinin protein değerinden bile fazla olmasıdır. Köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek elde edebilmektedirler dolayısıyla doğal beslenme ortamında protein ve yağ ağırlıklı beslenen canlılardır. Temel besin ihtiyaçlarında karbonhidrat olmayan bu canlıların proteinden bile yüksek oranda karbonhidratla beslenmesi sağlığına olumsuz yönde katkıda bulunacaktır.

    Royal Canin mamalarındaki olumsuz etkenlerden bir diğeri ise et oranının az olmasıdır. Köpekler etobur hayvanlar olduğundan doğada çoğunlukla et daha sonra meyve ve sebze ile beslenmektedirler. Royal Canin mamalarına baktığımızda ise %20 - %10 arası et oranı bulunması köpekler için son derece sağlıksız bir beslenme içerdiğine işaret etmektedir. Royal Canin adlı mamalardaysa et oranı az ve soya, tahıl gibi ürünlerin çok olmasından dolayı köpeklerin biyolojik beslenmesine uygun bir mama olmadığı gibi sağlığını da olumsuz yönde etkileyen bir mama olduğu görülmektedir.

  Royal Canin adlı mamaların çoğunluklu tahıl içermesine gelirsek bunun tek sebebini yine maliyet olarak gösterebiliriz. Doğal beslenme ortamında tahılın yeri olmayan köpeklerin neden tahıl dolu kuru mamalarla beslenilmesinin de mantıklı bir açıklaması olamaz. Etten bile çok tahıl içeren bu mamanın sağlıklı bir köpeğin beslenmesinde yeri yoktur. 

  Royal Canin adlı mamaların et içeriğine baktığımızda daha önce de yazdığımız gibi hayvansal ürünlere rastlıyoruz. Hayvansal ürünler, etten daha ucuza gelmekte ve proteini arttırmak için kullanılmaktadır. Hayvansal ürünlerin içeriğinde kan, tüy, gaga, ayak, kafa gibi zararlı, yenilemeyen, sindirimi ve protein kalitesi az olan ürünler kullanılmaktadır. 

  Bitkisel protein izolatı adlı ürün de yine bitkisel yan ürünlerinden elde edilen sindirilebilir protein değeri son derece az olan ve protein kalitesi düşük olan bir üründür. Etlerde protein sindirim oranı %95 üstü iken; bitkisel gıdalarda protein sindirim oranı %75-80 civarındadır. Köpekler etobur hayvanlar oldukları için çoğunlukla bitkilerden yararlanma verimlilikleri çok düşüktür. 

  Fark ettiyseniz Royal Canin, Hill's ve Proplan adlı mamaların içeriği neredeyse birbirlerinin kopyası derecesinde uyuşmaktadır. Kalitesiz içeriği, yeterli olmayan besleyici değeri ve zararlı ürünleri ile Royal Canin'i köpek beslenmesinde tehlikeli bir mama olarak da adlandırabiliriz. 


Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 2/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Hill's Köpek Maması İncelemesi

  Bu yazı dizimizde veterinerler tarafından en çok önerilen ve beslenme konusunda sıkça adını duyduğumuz Hill's mamalarını inceleyeceğiz. Acaba Hill's mamaları sanıldığı kadar besleyici ve sağlıklı mı?

  İncelemeye ilk olarak Hill's mamalarında kullanılan genel içeriklerden bahsederek başlayalım. Eğer içerik kısımlarına bakacak olursanız her mamasının soya ağırlıklı olduğunu görebilirsiniz. Üstelik soya unu, öğütülmüş soya diye içerikte 2 defa yer almaktadır. Soyanın ne kadar zararlı olduğunu önceki yazılarımızda anlatmıştık. Gıda sektörüne baktığımızda insanlar için kullanılan soyanın bile büyük bir bölümüne GDO'lu olarak bakılmaktadır.

  Hill's mamaların içeriklerinde ise en dikkat çarpan ikinci kısım, mamaların içeriklerindeki et miktarının çok az oluşudur. Dikkat ederseniz mamaların içeriklerinde mesela Hill’s Science Plan Canine Adult Light adlı mamada ilk iki içeriğin mısır ve soya olduğunu görürsünüz. İçeriğin ilk kısımlarının mamada en çok bulunan ürünler olduğunu da daha önce belirtmiştik. Yani mamada yukarıda örnek verdiğimiz mamada etten çok öğütülmüş mısır ve soya bulunmaktadır.

  Mamalardaki zararlı diğer içerikleri sayacak olursak:


  • Mısır Gluten Unu
  • Soya
  • Dijest
  • Kurutulmuş Pancar Kökü (Pancar küspesi)
  • Tuz
  • Soya unu
  • Öğütülmüş Soya
  • Soya Yağı
  • Yapay antioksidan yani koruyucu madde olan tokoferoller
  Mamalardaki olumsuz öğeleri sayacak olursak:

  • Protein, yağ dengesi korunmamakta
  • Karbonhidrat değeri çok yüksek
  • Et oranı çok az
  • Sorgum, buğday, pirinç, mısır ve mısır gluteni gibi tahıllar bulundurması
  • Mama tahıl ağırlıklı
  • Laktik asit içermesi
  Hill's mamalarına genel olarak baktığımızda içeriği kalitesiz ve fiyatını haketmeyen mamalar olduğunu görmekteyiz. Peki bu mamalar veterinerler tarafından neden bu kadar çok övülüp, tavsiye ediliyor diye soracak olursanız şu alıntıyı sizlerle tekrar paylaşmak isterim.

  Veterinerler, mama üreten şirketlerden gelen finansal kaynaklar sayesinde yaşamını sürdüren meslek birlikleri ve üniversite fakülteleri tarafından etki altında bırakılmaktadır. Örneğin; Science Diet markasının yaratıcısı ve reçeteyle dağıtılan diğer pek çok yiyeceğin baş üreticisi Hill's Pet Nutrition, Amerikan Veterinerler Birliği'nin en büyük sponsorudur. Başka bir kanıt ise veterinerlerin genel olarak beslenme konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığıdır çünkü veterinerler fakültelerde beslenme konusunda ders almamaktadırlar. Veterinerlik eğitimi alan öğrenciler sık sık, sponsorluğu ticari mama üreticileri tarafından yapılan besin eğitimlerine tabi tutulurlar. The Wall Street Journal, Hill's şirketinin Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim veren 27 Veterinerlik Bölümünün her birinde besin konusunda yapılan araştırmalara ve özel eğitimlere yüz binlerce dolar harcadığını ve veterinerlerin Science Diet ve muayenehanelerinden satılan diğer ticari mamalardan %40'a varan oranda komisyon aldıklarını yazmıştır.  Sözü geçen çıkar çatışmasından ötürü veterinerlerin sattığı Hill's adlı ticari mamaları savunmada öne sürdükleri argümanlar tamamen yalan ve ticari kar gütmelerinden ötürüdür.

  Veterinerlerin onca olumsuz ve zararlı içerik bulunduran bu mamaları neden ısrarla önerdiğini ve savunduğunu da anlattığımıza göre Hill's mamaları hakkında yazılıp, çizilecek fazla birşey kalmıyor. Her inceleme yazımızda yazdığımız gibi sıraladığımız zararlı ve olumsuz maddelerin nedenlerini açıklayalım.

  Hill's adlı mamaların içeriğinde mısır gluten unu bulunmaktadır. Mısır gluten unu, bitkisel yani tahıl kaynaklı bir protein grubudur. Köpeklerde alerjinin başlıca sebeplerinden biri olan gluten; köpek mamalarında tavsiye edilmemektedir.

  Hill's adlı mamaların içeriğinde soya unu, soya yağı ve öğütülmüş soya bulunmaktadır. Soyayı daha önceki yazımızda uzunca bir şekilde enine boyuna tartışmıştık. Soya adlı yazımızı okuyarak bu ürünün neden zararlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

  Hill's adlı mamaların içeriğinde kurutulmuş pancar kökü bulunmaktadır. Şekerli olan bu ürünün şekerinin alınıp alınmadığı yazılmamaktadır. Bazı kuru mamaların içeriğinde köpeklere bağımlılık yaratması ve lezzetli gelmesi açısından şeker katıldığı bilinmektedir. Aynı şeyi bu mama için söylemek kesin bir kanıt olmadan doğru olmaz ancak Eukanuba gibi çoğu mama firması ürünlerine şeker pancarı kattığında şekerinin alındığını da ayrıca belirtmektedir. Şeker pancarının şekeri alınsa dahi köpek beslenmesinde yeri olmayan bir üründür ve maliyeti azaltmak açısından kuru mamalara konulan lif kaynağıdır. Liflerin ise köpek beslenmesindeki yazımızda yazdığımız gibi köpeklerin temel besin ihtiyaçlarında yeri yoktur. 

  Hill's adlı mamaların içeriğindeki maddelerin tokoferoller ile korunduğu yazar. Doğal olmayan bu koruyucu madde köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir ve köpek beslenmesinde eğer köpek, kuru mama ile beslenecekse kuru mamada koruyucu madde içermemesi tavsiye edilmektedir.

  Hill's mamalarındaki analiz değerlerine dikkat edilirse protein oranının düşük ve yağ oranının ise yüksek yani protein oranına çok yakın olduğunu görürüz. Bu dengenin korunması köpek beslenmesi açısından son derece önemlidir. Hill's mamalarındaki protein, yağ dengesinin korunamaması köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Köpekler en çok proteine daha sonra da az miktarda yağa ihtiyaç duyarlar. Ancak fazla yağ içerikli beslenen bu köpek zamanla aşırı kilo almaya ve bu sorun obeziteye kadar gidecektir. 

  Hill's mamalarındaki bir diğer olumsuz etkenlerden biri de karbonhidrat değerinin protein değerinden bile fazla olmasıdır. Köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyerek elde edebilmektedirler dolayısıyla doğal beslenme ortamında protein ve yağ ağırlıklı beslenen canlılardır. Temel besin ihtiyaçlarında karbonhidrat olmayan bu canlıların proteinden bile yüksek oranda karbonhidratla beslenmesi sağlığına olumsuz yönde katkıda bulunacaktır.

  Hill's mamalarındaki olumsuz etkenlerden bir diğeri ise et oranının az olmasıdır. Köpekler etobur hayvanlar olduğundan doğada çoğunlukla et daha sonra meyve ve sebze ile beslenmektedirler. Hill's mamalarına baktığımızda ise %20 - %10 arası et oranı bulunması köpekler için son derece sağlıksız bir beslenme içerdiğine işaret etmektedir. Hill's adlı mamalardaysa et oranı az ve soya, tahıl gibi ürünlerin çok olmasından dolayı köpeklerin biyolojik beslenmesine uygun bir mama olmadığı gibi sağlığını da olumsuz yönde etkileyen bir mama olduğu görülmektedir.

  Olumsuz olarak yazdığımız maddelerden son ikisi de laktik asit ve çoğunluklu tahıl içermesi... Bunlara da sırasıyla değinirsek laktik asit, sütte bulunan laktoz ve laktik mayanın bakteriler tarafından laktik asite çevrilmesine denmektedir. Köpeklerin laktoza intoleransı olmasından dolayı köpeklerin hazmını zorlaştıran bir asit çeşididir. Ayrıca laktik asit canlıda yorgunluğa neden olmaktadır. 

  Hill's adlı mamaların çoğunluklu tahıl içermesine gelirsek bunun tek sebebini yine maliyet olarak gösterebiliriz. Doğal beslenme ortamında tahılın yeri olmayan köpeklerin neden tahıl dolu kuru mamalarla beslenilmesinin de mantıklı bir açıklaması olamaz. Etten bile çok tahıl içeren bu mamanın sağlıklı bir köpeğin beslenmesinde yeri yoktur. 

Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

19 Mayıs 2013 Pazar

ProPlan Kuzu Etli ve Pirinçli

  ProPlan'ın kuzu etli ve pirinçli mamalarının tümü aynı içerikten oluştuğu için büyük ırk, küçük ırk diye ayırmaksızın hepsini tek bir başlık altında toplayacağız.

  ProPlan'ı genel olarak incelemiştik bu başlıkta ise daha detaylı olarak inceleyeceğiz. İlk olarak içerik bilgilerini verelim.

İçeriği:

Kuzu eti (%19), mısır, kurutulmuş kanatlı proteini, mısır grizi, mısır gluten unu, pirinç (%8), kepekli buğday, kurutulmuş pancar küspesi, hayvansal yağ, sakatat, kurutulmuş yumurta (%1,5), mineraller, balık yağı.

  İçeriğin ilk kısmına bakacak olursak kuzu etinin %19 oranında olduğu belirtilmiş. Bu oran, et için oldukça düşük bir oran olmasına rağmen birde dehidre edilmeyen oran yazılmaktadır. Et pişirildikten sonra dehidrasyona uğrar ve %80 oranında su kaybına neden olur. Su kaybı ise etin miktarını büyük bir ölçüde düşüren faktörlerden biridir. Dolayısıyla mama firmaları etin oranını daha yüksek göstermek için taze etin oranını yazar. Bu büyük bir yanıltmacadır.

  İçeriğin ikinci kısmına baktığımızda kurutulmuş kanatlı proteini bulunmaktadır. Kurutulmuş kanatlı proteini, kuzu etli köpek mamasında bulunmaması gereken ve son derece kalitesiz bir üründür. İçeriğin bu kısmında kurutulmuş kanatlı proteinin nelerden yapıldığı da bahsedilmemektedir. Kuzu etinin protein değeri düşük olduğundan ve %19 oranında yani az miktarda konulduğundan dolayı analizlerde protein değerini arttırmak için kanatlı proteini kullanılmıştır. Kanatlı proteini, tavuğun iç organlarından, tüyünden ve kemiğinden yapılan bir üründür. Sindirilebilirlik oranı son derece az olan bu ürün, protein kalitesi açısından ise oldukça düşüktür. Sadece maliyeti azaltmak açısından konulan bu ürün köpekler için sağlıksız bir üründür. Yaz aylarında köpeğini, tavuklu mama dışında bir mamayla beslemek isteyen köpek sahipleri bu mamadan uzak durmalıdırlar. Tavuğa alerjik reaksiyon gösteren bir köpeğin bu mamaya da aynı tepkiyi göstermesi büyük bir ihtimaldir.

  İçeriğin sonraki kısımlarında ise mısır grizi ve mısır gluten unu bulunmaktadır. Mısır grizi, gluten içeren mısırın yan ürünüdür. Bu kalitesiz ve ucuz besini tüketen köpeklerde alerjik reaksiyon gösterme riski bir hayli fazladır. Bu ürün kalitesiz ve ucuz bir protein grubuna dahildir. Mısırdan sonra bir mama içeriğine tekrardan mısır yan ürünleri koymanın bir mantığı olmadığı gibi maliyeti kısmak açısından konulduğu aşikardır.

  İçeriğin beşinci kısmında ise %8 oranında pirinç bulunmaktadır. Pirinç, tahıllı mamaların neredeyse çoğunda kullanılan bir tahıldır. Pirincin yüksek glisemik indeksine sahip olduğunu söylemiştik. Ayrıca pirinçte arsenik adında zehirli ve kanserojen madde içeriğini de belirtmekte fayda var. Yüksek oranlarda pirinç tüketen bir canlının vücudundaki arsenik oranı giderek artmakta ve bu ilk olarak karaciğer, mesane kanseri gibi hastalıklara neden olmaktadır.

  İçeriğin altıncı kısmında ise kepekli buğday bulunmaktadır. Buğday köpekler için yüksek alerji riski oluşturacak ürünlerin başında gelmektedir ve köpek beslenmesinde tercih edilmemesi gerekilen bir üründür.


  İçeriğin son kısımlarında göze batan bir diğer ürün ise kurutulmuş şeker pancarı küspesidir. Şeker pancarı küspesi ise besleyiciliği olmayan, maliyeti kısmak için kullanılan ve köpeğin sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyen bir üründür. Köpek beslenmesinde tercih edilmemesi gerekilen ürünlerin başında gelmektedir.

  Mamada katkı ve koruyucu madde olarak kullanılan ürünlere baktığımızda yapay antioksidan olan tokoferollerle korunmuş olduğunu görüyoruz. Bu yapay antioksidan olan tokoferoller köpek sağlığını olumsuz etkileyen zararlı sentetik ürünlerdir.

  Mamanın genel olarak kalitesiz ürünler, yapay koruyucu maddesi ve sağlıksız ürünler içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Mamanın 3 kg'lık paketi 65-70 lira gibi son derece fahiş bir fiyattan satılmaktadır. Mamanın neden bu kadar yüksek fiyat içerdiği ise tamamen sosyal statüsü, satış stratejisi ve reklam politikası olarak adlandırabiliriz.

  Fiyatını haketmeyen bu mamayı almak için ortada hiçbir neden görülmemektedir. Besleyicilik değeri oldukça düşük olan bu mamayı veterinerlerin neden ısrarla tavsiye ettiğini de daha önce anlatmıştık. Mamanın puanlamasına gelirsek:

Mamanın kalitesi: 2/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

Proplan Köpek Maması İncelemesi

  Kuru mamaları incelediğimiz yazı dizisinde bu hafta ProPlan'ı ele alacağız. Tüm veterinerlerde ve petshoplarda bulabileceğimiz bu ProPlan markası acaba sanıldığı gibi kaliteli mi yoksa reklam stratejisinin bir ürünü mü...

  Veterinerlerin sürekli önerdiği ProPlan adlı markanın sahibi Purina firmasıdır. Purina ise Nestle'nin hayvan ürünleri için oluşturduğu bir alt firmadır. ProPlan'a şöyle bir göz atacak olursak neredeyse köpek mamalarında her çeşit maması mevcuttur. Bu mamaları da sonraki yazılarımızda daha detaylı inceleyeceğiz.

  ProPlan'a şöyle bir baktığımızda genel olarak ilk göze çarpan detaylar içeriğinin kalitesiz ürünlerden oluştuğudur. Her mamasında mısır, pirinç, soya, şeker pancarı küspesi, yapay koruyucu ve katkı maddeleri, kimyasal maddeler ve hayvansal yan ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler bir mamada bulunmaması gerekilen gereksiz ve zararlı başlıca gıda ürünleridir.

  Mamalar ile ilgili yazı dizimizde bu ürünlerin her birinin ne oldunu ve etkilerini teker teker açıklamıştık. ProPlan'ın bir diğer göze çarpan detaylardan birisi de içeriğindeki tahıl, bitkisel ürün ve liflerin fazlalığından dolayı kaynaklanan yüksek karbonhidrat içermesidir. Karbonhidratlar ile ilgili yazımızda neden yüksek karbonhidratın köpekler için gerekli olmadığını da anlatmıştık. Köpekler ihtiyacı olduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyebildiği için karbonhidrata fazla ihtiyaç duymazlar. Bu yüzden mamalarda karbonhidratın dengeli ve düşük seviyede olması tercih edilir.

  ProPlan, ürünlerinde gluten ve soya gibi alerji riski yüksek gıdalar içermekte ve et oranı düşük bir seviyede tutulmaktadır. Ayrıca mamaların içeriğinde glisemik indeksi yüksek besinler bulunduğu için köpek sağlığını uzun vadede tehlikeye atmaktadır.

  Ayrıca sentetik K vitamini, yapay antioksidan yani koruyucu madde olan tokoferol kullanılmakta ve et oranı ise etobur bir canlıya göre oldukça düşük miktarda bulunmaktadır.

  ProPlan adlı mamalarda genel olarak zararlı olan içerikleri sıralayacak olursak soya, mısır yan ürünleri, gluten, şeker pancarı küspesi, tavuk tüyü, kemiği ve iç organlarından yapılan kanatlı proteini, yüksek miktarda tahıl içermesi, hayvansal dijestler ve hayvansal yan ürünleri içermesidir.

  ProPlan hakkındaki bilgileri toparlayacak olursak içeriğinde zararlı kimyasal ve katkı maddeleri bulunmakta, besin değeri açısından kalitesiz ve besleyicilik değeri olmayan ürünler kullanmakta, düşük maliyet ile fiyatını haketmeyecek değerde yüksek ücretler ile satılmaktadır.

  Veterinerlerin bu mamayı neden önerdiklerini de bir başka alıntıyla açıklayacak olursak: Veterinerler mama üreten şirketlerden gelen finansal kaynaklar sayesinde yaşamını sürdüren meslek birlikleri ve üniversite fakülteleri tarafından etki altında bırakılmaktadırlar. Örneğin, Science Diet markasının yaratıcısı ve reçeteyle dağıtılan diğer pek çok yiyeceğin baş üreticisi Hill's Pet Nutrition, Amerikan Veterinerler Birliği'nin en büyük sponsorudur. Başka bir kanıt ise veterinerlerin genel olarak beslenme ve özellikle de çiğ et diyeti konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığıdır. Veterinerlik eğitimi alan öğrenciler sık sık, sponsorluğu ticari mama üreticileri tarafından yapılan besin eğitimlerine tabi tutulurlar. The Wall Street Journal, Hill's şirketinin Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim veren 27 Veterinerlik Bölümünün her birinde besin konusunda yapılan araştırmalara ve özel eğitimlere yüz binlerce dolar harcadığını ve veterinerlerin Science Diet ve muayenehanelerinden satılan diğer ticari mamalardan %40'a varan oranda komisyon aldıklarını yazmıştır. Sözü geçen çıkar çatışmasından ötürü veterinerlerin sattıkları ticari mamaları savunmalarının başka bir nedeni bulunmamaktadır.

  Bahsettiğimiz nedenlerden ötürü ProPlan adlı mama düşük bir puanlamaya maruz kalıyor ve köpeklerin beslenmesi, sağlığı açısından önerilmeyecek bir mama statüsüne konuluyor. 

  Purina ve Nestle'nin tarihini araştıracak olursanız sabıkalarının son derece kabarık olduğunu görürsünüz. Nestle, her ürününde kansorejen madde bulunduran ve piyasaya pek çok olumsuz haberle konu olan bir firmadır. Son zamanlardaki vukuatı ise eğer gündemi takip ediyorsanız yurtdışındaki ürünlerinde at eti bulundurmasıdır. İnsan sağlığına önem vermeyen bir firmanın hayvan sağlığına ne kadar önem vereceği de merak konusudur. 



Mamanın kalitesi: 1/5
Mamanın kalite/ fiyat oranı: 1/5
Mamanın içeriği: 1/5
Mama önerilebilir mi? Hayır

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Konserve (Yaş) Mamalar

  Yaş mamalar yani konserve içerisinde satılan köpek mamaları günümüzde yayınca kullanılan beslenme türlerindendir. Pek çok kişiye konserve içinde olduğundan ve gerçek etmiş gibi gözüktüğünden güven vermektedir. Yazımızda bu düşüncenin neden yanlış olduğunu ve yaş mamanın zararlarından bahsedeceğiz.

  Yaş mamanın üretim şekli, kuru mamaya göre pek çok açıdan değişkenlik gösterir. Genel olarak yaş mamada; et yan ürünleri, sebze, meyve ve tahıl gibi gıdalar püre haline getirilip buharda tam pişmeyecek derecede pişirilir. Ardından bu hafif buharda pişirilen ürünler küp küp kesilerek et şekli verilir. Etrafını ise korunması amacından jelle kaplanır.

  Yaş mamanın pişirilirken geçirdiği işlemler ve içerikteki ürünlerin kaliteli olmayışından dolayı köpeklerimize yeterli bir beslenme sunmamaktadır. Yaş mamalar pişirilirken besin değerlerini kaybetmekte ve koruyucu, katkı maddeleri içermektedir. Ayrıca çoğu yaş mamaya şeker ilave edildiği de bilinmektedir.

  Köpeklerin diş, sindirim v.b gibi pek çok kısmın sağlığını olumsuz etkileyen yaş mamalar genel olarak köpek ya da kedi beslenmesinde önerilmemektedir.

17 Mayıs 2013 Cuma

Acana Tahılsız Seri

  • Acana Grasslands
  • Acana Wild Prairie
  • Acana Ranchlands
  Bu makalemizde Acana'nın tahılsız ürünlerini inceleyeceğiz. Bildiğiniz gibi bu mamalarda tahıl yerine meyve ve sebze konulmaktadır. Pacifica'yı daha önce incelemiştik. İlk olarak Ranchlands'tan bahsedelim.

  Ranchlands, %60 oranında et, yumurta ve balık; %40 oranında ise meyve ve sebze içeren bir kuru mamadır. Tüm yaşam evreleri ve tüm ırklar için uygundur. Mamanın taze ve insan tüketimine elverişli olduğu da kanıtlanmıştır. 

  Tahıl içermeyen ve karbonhidrat oranı köpeklere göre düzenlenen bu mamanın içeriğinde et olarak sığır, kuzu, bizon ve balık eti bulunmaktadır. Acana tahılsız serisi diğer balıklı mamaların aksine ethoxyquin katkı maddesi içermemektedir. 

  Wild Prairie'nin ise ana içeriği tavuk ve balıktan oluşmaktadır. Tahıl içermeyen bu mama %60 tavuk eti, balık eti ve yumurta; %40 oranında ise meyve ve sebzelerden oluşmaktadır. 

  Bu mamaların içerikleri tahıl dışında daha önce de yazdığımız Acana mamalarla aynı içeriğe sahiptir. Soya, mısır ve türevleri, pirinç, şeker pancarı küspesi, dijest gibi zararlı içerik bulundurmayan bu mamalar ülkemizde kalite olarak sayılı mamaların başında gelmektedir. Kuru mama ile beslenmeye son derece uygun olan bu mamalar insan tüketimine de uygun olduğundan ve içerikleri tamamen taze olup katkı, koruyucu maddesi gibi kimyasal, sentetik ürünler bulundurmadığından tavsiye edilmektedir. 

  2.28 kg'ını 45-50 TL arası bulabileceğiniz bu mamalar yurtdışında da hemen hemen aynı fiyatlarda satılmaktadır. 

Mama kalitesi: 5/5
Mama fiyatı: 4/5
Mama içeriği: 5/5

Acana Klasik Seri


  • Acana Senior Dog
  • Acana Light and Fit
  • Acana Sport and Agility
  • Acana Puppy and Junior
  • Acana Adult Large Breed
  • Acana Adult Small Breed
  • Acana Puppy Small Breed
  • Acana Puppy Large Breed
  • Acana Chicken and Burbank Potato
  Bu mamalar aynı seri içinde ve aynı içerikleri bulunduklarından tek bir başlıkta inceleyeceğiz. Bu mamalar içerik olarak %55 ve %65 oranında et, balık, yumurta; %15 ve %20 oranında düşük glisemik indeksine sahip Alberta yulafı; %20 ve %25 oranlarında ise meyve, sebze içermektedir.

  Acana'nın yukarıdaki mamalarında ilk içerik tavuk eti ile başlamaktadır. İçeriğe dikkat ederseniz taze tavuk eti yazmıyor. Bazı mamalar et içeriğini taze olarak belirtir. Çünkü et dehidrasyona uğradığından pişirildikten sonra oranı büyük bir ölçüde düşmektedir. Firmalar da içerikte eti ilk sıraya koymak için taze olarak yazmaktadırlar halbuki et piştikten sonra %80'e varan oranlarda su kaybetmektedir bu da taze etin büyük bır kısmının kaybolması demektir. Acana'da pişirilmiş et ilk sırada olduğundan taze et yazan mamalardan neredeyse 2 kat daha fazla et içermektedir. Bu içerik konsantre et olarak da geçmektedir. Ayrıca konsantre et, taze etten 3 kat daha fazla protein içermektedir. 

  İçeriğin ikinci kısmında ise Alberta yulafı bulunmaktadır. Alberta yulafı, b vitamini ve lif bakımından zengin bir kaynaktır.

  Üçüncü içeriğe baktığımızda kemikleri alınmış tavuk bulunmaktadır. 

  Dördüncü içerikte ise patates bulunmaktadır. Patates, gluten içermeyen karbonhidrat kaynağıdır. Patates diğer mamalarda da gördüğümüz gibi köpek mamasında en çok kullanılan ürünlerden biridir. Mamaya tat veren başlıca ürünlerden birisidir.

  Beşinci içeriğe baktığımızda bezelyeyi görmekteyiz. Bezelye de çoğu sebzede olduğu gibi karbonhidrat ve doğal lif kaynağıdır. 

  Altıncı içerikte ise tavuk yağının bulunduğunu görmekteyiz. Tavuk yağı gibi hayvansal yağlar linoleik asit ve omega 6 bakımından zengin ürünlerdir. 

  Yedinci içerikte ise bütün yumurta bulunmaktadır. Yumurta, biyolojik olarak zengin bir besin kaynağıdır. Yüksek besin değerleri içermektedir. Protein ve kabuğundaki kalsiyumlar bakımından zengin bir gıdadır.

  İçeriğin sekizinci kısmında pisi balığı bulunmaktadır. Acana'yı diğer mamalardan ayıran bir diğer özelliği ise içeriğinde balıkların doğal ortamında Kuzey Vancouver Adası'nda yani pasifik okyanusunda avlanmasıdır. Balıklar hem taze hem de soğuk sularda yaşadıkları için yağ oranları çok yüksektir. 

  İçerikteki dokuzuncu ürün ise güneşte kürlenmiş yoncadır. Yoncayı diğer mamaların içeriklerinde de sıkça görmekteyiz ancak Acana'da önemli olan nokta yoncanın güneşte kurutulmasıdır. Fark ettiyseniz diğer mama içeriklerinde kurutulmuş yoncanın nasıl kurutulduğu yazmamaktadır. Bu doğal yoldan da yapılmış olabilir, yapay olarak da...

  İçerikteki diğer kısımlara gelirsek radika kökünün bulunduğunu görürüz. Radika kökü, inülin maddesinin doğal kaynağıdır. İnülin, fruktan olarak bilinen lifler sınıfındaki doğal bir polisakkarittir. Yani köpeklerin vücudunda bakteriyel mikroflara aracılığıyla kalın bağırsakta fermente edilerek mikroorganizmaların sağlıklı büyümesini destekler. 

  Radika kökü, inülinin tek kaynağı değildir. Mamada bulunan probiyotik ürünler de köpeklerin sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin gelişimine katkıda bulunur.

  Acana'ya genel olarak baktığımızda ortalamanın üstünde bir mama olduğunu pekala söyleyebiliriz. Karbonhidrat oranı ortalama olarak %35 civarında olduğundan diğer tahıllı mamalara göre köpek beslenmesine biyolojik olarak daha uygun mamadır. 

  Fiyatına baktığımızda 2.28 kg'ını 40-50 lira arasında bulabildiğimiz bu mamaların, yurtdışı kaynaklı online petshop sitelerine bakarsanız ülkemizde de aynı fiyat aralığında olduğunu göreceksiniz. 

Mamanın kalitesi:  5/5
Mamanın fiyat değerlendirmesi:  4/5
Mamanın içeriği:  5/5

14 Mayıs 2013 Salı

Acana Puppy Large Breed

  Acana'nın büyük ırk yavru köpekler için hazırlanmış olan Puppy Large Breed (Yavru Büyük Irk) maması ideal yetişkin ağırlığı 25 kg'dan büyük olan köpekler için üretilmiştir.

  Acana'nın bu mamasının klasik serideki mamalardan farkı %55 oranında et, balık, yumurta; %25 oranında meyve, sebze ve %20 oranında düşük glisemik oranına sahip Albert yulafı içermesidir.

  Besin değerlerindeki küçük farklar dışında diğer mamalarla hemen hemen aynı olan büyük ırk yavru mamasının bir diğer farkı da diğer mamalarına nazaran daha büyük taneler içermesidir.

  Acana Puppy Large Breed, yavru bir köpeğin ihtiyacı olan tüm içeriklere sahip, yüksek besin değeri içeren ve kaliteli içerik sunan büyük ırklar için hazırlanmış yavru köpek mamasıdır.

  Ayrıca eklem, kıkırdak ve kemik gelişimi için yeterli derecede kalsiyum, fosfor ve glukozamin içermektedir. 1400 mg/kg oranıyla diğer mamalardan 2-3 kat daha fazla glukozamin içermektedir.

  Yavru köpekler için alerji yapacak herhangi bir içerik bulundurmamaktadır ayrıca Acana'nın her mamasında olduğu gibi düşük ve dengeli karbonhidrat oranına sahiptir. Köpekler, ihtiyaç duyduğu karbonhidratları aminoasitlerden sentezleyebildiği için karbonhidrat temel besin değerlerinden biri değildir. 

  Fiyat olarak diğer Acana ürünleriyle aynı değere sahip olan bu mama ülkemiz koşullarında içerik kalitesinden dolayı fiyatını hakeden bir üründür.

İçeriği 

Tavuk eti, ufak parçalara ayrılmış yulaf, kemiği alınmış tavuk, tane patates, bezelye, tane yumurta, kemiği alınmış dil balığı, tavuk yağı, güneşte kürlenmiş yonca, tavuk ciğeri, ringa yağı, bezelye lifi, tane elma, tane armut, tatlı patates, kabak, balkabağı, yabani havuç, havuç, ıspanak, yaban mersini, böğürtlen, su yosunu, hindiba kökü, ardıç meyvesi, melek kökü, kadife çiçeği, tatlı rezene, nane yaprağı, lavanta.

Ek Maddeler

Vitamin A takviyesi, vitamin D3 takviyesi, vitamin E takviyesi, niyasin, riboflavin, folik asit, biyotin, vitamin B12 takviyesi, çinko proteinat, demir proteinat, manganez proteinat, bakır proteinat, selenyum mayası, kurutulmuş Enterococcus faecium fermantasyon ürünü.

Analiz Değerleri

Ham protein (min.)32%
Ham yağ (min.)15%
Ham lif (max.)4%
Nem (max.)10%
Kalsiyum (min.)1.6 %
Fosfor (min.)1.1%
Kalsiyum: Fosfor Oranı1.4:1
Omega-6 (min.)
LA
2.5%
2.3%
Omega 3 (min.)
EPA (min.)
DHA (min.)
0.9%
0.4%
0.4%
Omega 6:Omega 3 oranı2.8:1
Glukozamin (min.)1400 mg/kg
Kondroitin sülfat (min.)900 mg/kg

Vitaminler ve Mineraller
Vitamin A21 KIU/kg
Vitamin D3500 IU/kg
Vitamin E410 IU/kg
Vitamin B1 (Tiyamin)99 mg/kg
Vitamin B2 (Riboflavin)45 mg/kg
Vitamin B3 (Niyasin)340 mg/kg
Vitamin B5 (Pan. Asit)53 mg/kg
Vitamin B6 (Piridoksin)45 mg/kg
Vitamin B120.3 mg/kg
Biyotin0.1 mg/kg
Folik Asit6.0 mg/kg
Kolin2,000 mg/kg
Soydum0.3%
Klorür0.50%
Potasyum0.75%
Magnezyum0.10%
Demir190 mg/kg
Çinko250 mg/kg
Bakır20 mg/kg
Manganez34 mg/kg
İyot1.8 mg/kg
Selenyum0.8 mg/kg
Aminoasitler

Lizin2.3%
Treonin1.3%
Metiyonin0.6%
İzolösin1.3%
Lösin2.4%
Valin1.6%
Arjinin2.2%
Fenilalanin1.2%
Histidin0.75%
Triptofan0.3%
Sistin0.4%
Tirozin0.8%
Taurin0.2%
Bitkisel Ek Maddeler

Radika kökü700 mg/kg
Meyan kökü500 mg/kg
Melek kökü350 mg/kg
Çemen otu350 mg/kg
Kadife Çiçeği350 mg/kg
Tatlı rezene350 mg/kg
Nane yaprağı300 mg/kg
Sarı papatya çiçeği300 mg/kg
Hindiba kökü150 mg/kg
Zater150 mg/kg



  Önerdiğimiz köpek maması ürünlerini güvenilir ve uygun fiyata almak isterseniz sitemize özel ekstra %6 indirim kodu olan KBESLENME ile buraya tıklayarak petlebi.com'dan daha ucuza satın alabilirsiniz.

Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

      Köpeklerde beslenme de insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini ve süresini artıracak önemli bir ektendir. Köpeklerde beslenmede olmazs...